Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Совет за 3D принтер

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.875
4.550
Тотален нуб сум во 3Д светот но меракот е голем. Би печател ситни ствари од тврда пластика претежно, симнати од нет.

Сакам да работи out-of-the-box и не сакам да апгрејдирам делови ако стварно не мора + принтерот мора да има auto bed levelling и да е оригинал, не сакам клонови.

Двете опции кои ми се во најтесен круг се:

1. Ender 3 S1 Pro + модулот за ласерско гравирање (нека има, не дека ми е потребен)
2. Prusa i3 MK3S+

Дали вредат екстра парите што би ги дал за Prusa-та или и Ender-от ќе би биде таман?

Принтерот мора да биде нов, најверојатно ќе биде донесен од странство, во МК баш и нема некоја понуда на овие два принтери.

Или ако имате предлог за некој друг принтер пишете и било каков друг совет е добредојден.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.739
6.153
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Прусите се set it and forget it. Не го плаќаш само хардверот, има огромна поддршка со многу убави туторијали и troubleshoot guides. Да, во глобала истите мотори се, слични контролери, истите хотенди ама за прусата секогаш ќе најдеш како да оправиш ако нешто не чини. Исто, имаш огромна поддршка за апгрејди! Јас имам една mk2 што сеуште добива апгрејди и во софтвер и во печатени делови, имам малтене ист екструдер како mk3s+, печатии одлично, пали вози.
Ендер е флегшип од шаоми. Пруса е ајфон. Ако сакаш да се бафташ, да модоваш и да си играш без многу support, земи ендер. Инаку, пруса.

И немој да мислиш дека не можеш да модоваш пруса, се што има за ендер модови, има и за пруса. Моеш комплет да смениш плочка, драјвери, екструдери, буквално сѐ.

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.357
1.584
Прусите се set it and forget it. Не го плаќаш само хардверот, има огромна поддршка со многу убави туторијали и troubleshoot guides. Да, во глобала истите мотори се, слични контролери, истите хотенди ама за прусата секогаш ќе најдеш како да оправиш ако нешто не чини. Исто, имаш огромна поддршка за апгрејди! Јас имам една mk2 што сеуште добива апгрејди и во софтвер и во печатени делови, имам малтене ист екструдер како mk3s+, печатии одлично, пали вози.
Ендер е флегшип од шаоми. Пруса е ајфон. Ако сакаш да се бафташ, да модоваш и да си играш без многу support, земи ендер. Инаку, пруса.

И немој да мислиш дека не можеш да модоваш пруса, се што има за ендер модови, има и за пруса. Моеш комплет да смениш плочка, драјвери, екструдери, буквално сѐ.

@dekomote а шо мислење имаш за Ultimaker S3 ?
Си имал искуство со нивен продукт (не само принтер, него и материјали, апликации [Cura, Digital Factory...)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.739
6.153
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
@dekomote а шо мислење имаш за Ultimaker S3 ?
Си имал искуство со нивен продукт (не само принтер, него и материјали, апликации [Cura, Digital Factory...)
Cura-та ја работам исклучиво, нај user friendly слајсер е според мене. Имам користено на ултимејкер некои семпл филаменти.

Ултимејкер не се за домашна употреба - 5 пати се поскапи од прусата, со тоа што и прусата и ендерот може да се направат да печатат исто како и ултимејкерот.

Ако веќе сакаш бомбастични ствари, бар да моеш брзо да принташ :)

View: https://www.youtube.com/watch?v=JdVZZ4i2dS8

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.875
4.550

Знам дека можам да модувам пруса, не сакам да модувам ако не морам, а според цената и твојот муабет и на нет пали вози е, тоа го сакам. Ако во иднина имам потреба/искочи некој многу подобар дел нормално дека ќе го сменам, но до тогаш би возел stock.

Од каде ја зема твојата пруса?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.739
6.153
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Од каде ја зема твојата пруса?
јас ја купив половна во незавидна состојба, потрошив доста време да ја доведам во фабричка состојба и сеа е бомбонче. Од таму знам дека имаат топ сапорт и туторијали и водилки за поправање.

Сток пруса е топ.

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.405
1.673
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Што препорачувате во 2025та? Сакам нешо шо ги има сите алтанати и е плаг и плеј и да има барем 20тина сантина build area. Цена “не е проблем“ али да е до кај 1000 евра плус минус макс

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.739
6.153
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Што препорачувате во 2025та? Сакам нешо шо ги има сите алтанати и е плаг и плеј и да има барем 20тина сантина build area. Цена “не е проблем“ али да е до кај 1000 евра плус минус макс

Сите салтанати, до 1000 евра, плаг енд плеј, P1S. Ако немаш проблем со proprietary софтвер, пошто со тоа ептен ја е*аа Каља. Јас го забранив на рутер, го ставив на home assistant за надгледување и го работам со Орка слајсер.
Значително е бучен.

Би зирнал и Елегу Кентаури Карбон. Добро спакувана машина е, со сички екстри и не треба да е многу скапа. Само, ја нема тука.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.348
Мислења
1.010.090
Членови
36.677
Најнов член
Kazanizam
На врв Дно