Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

SolidWorks illegal licence

stefan_off

Gaining Experience
29 октомври 2009
506
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
Здраво друштво, за другарче од Швицерска прашувам.

Кракиран Solidworks некако успева да праќа инфо до Solidworks серверите и после според тоа тие ти праќаат емаил оти те отриле кој си и ти велат дека треба да си купеш лиценца и да платиш за времето до сега што си го кориситл Solidworks. Ако не ќе те тужат и сл.
Значи кога PCто на кое има нелегална лиценца за Solidworks е поврзано на интернет, тоа прќа инфо за IP и MAC адреса и имиња на фаелови кој се отворени - снимани и сл.
Еве неколку такви примери:

SolidWorks sent me a letter about using their software

Solidworks - Dassault Systems - i want to use and pay for it but!!

Dessault Systems Solidworks/CJCH sols - copyright infringement threats

Се работи за USA и UK примери, знам дека тоа не би поминало кај нас но во Швицерска можеби и да биде проблем.
Дали некој од кај нас има добиено таков емаил или сл?
Некое решение за ова? Дали VPN би помогнал?

Фала

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.324
18.717
Само firewall кој ќе бара дозвола за надвор и секоја промена на .exe-то (на пример после надоградба) ќе ја перципира како нова програма и повторно ќе бара дозвола.

Рачно додавање во Windows Firewall нема да функционира баш од причината која ја спомнав. Единствен мене познат firewall кој реагира на се што пробува да излезе надвор е Norton Internet Security (по ново Norton 360)
Нека ме исправи уште некој дали постои и друг таков security пакет.

Еднаш пробав со Bitdefender но премногу ме гњавеше. Не сакаше да запамти или пак јас немав трпение да го учам.
Во Нортон одбираш една од 4-те опции (Block always, Block this instance, Allow always, Allow this instance)

Правењето хемии со HOSTS е ветер и магла. Големите девелопери како Autodesk, Adobe, Corel.. се снаоѓаат и преку Trusted Zones од Internet Explorer или присуствотона интернет го детектираат преку NetBIOS

И едно екстра пршање:
Од каде му го знаат email-от?

Avid

Epic
21 јануари 2009
6.365
11.310
Скопје
Кога веќе софтверот phone-нал home, може при разговорот кажал троа поќе работи :D
Не знам кој крак бил а и како работат краковите за тие програми, ама ако бил „внеси било кој меил кога ќе те праша“ и ако внел вистински меил... :D

stefan_off

Gaining Experience
29 октомври 2009
506
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
Во линковите што читав рекоа дека GlassWire може да е добра опција за VPN но дека малку го кочи системот зошто прати цело време што влегува што излегува од ПЦто.
За емаил од двата случаеви во линковите беше да го користат емаилот од веб странта која ја имаат за бизнисот и дека со тој емаил биле најавени на ПЦ-то или емаил клиентото на ПЦто.

" They’ve correctly identified that I’ve used their software without a licence, but erroneously connected it with my very small business operation for which I own a domain and sell a few bits and pieces online.
I manage my website, email etc on the same PC that on which I have Solidworks installed.
The two uses are wholly independent. "

Денес зборувава со @Marjan Talevski и тој ми потврди дека нависитина ситгнуваат емаилс од Solidworks и дека во УСА имало и тужби. Па останува како најсигурна опција само да се користи на ПЦ без интернет.

Futurelakimens

Practice makes perfect
12 април 2017
1.914
1.253
Најситурна опција е да имаш салам лиценца. Немаш ли некој студент близок? Можеш да ја земеш за ефтини пари.

Govedo

Gaining Experience
29 септември 2015
68
173
Govedo's setup  
Processor & Cooler
AMD FX-8320 4.3GHz | Corsair Hydro H55
Motherboard
ASUS M5A97 rev 1.02
Storage
SSD Samsung 850PRO-256GB(OS) + 3TB WD-Black + 3x500GB
PSU
CoolerMaster G750M Semi-Modular
RAM
32GB | 4X8 G-Skill Ripjaws X CL9 DDR3 1866 Mhz
Video card
ASUS-STRIX R9 380 DirectCU II|4GB DDR5
Case
CoolerMaster HAF 912-plus
Mouse
Logitech - MX Master
Keyboard
Logitech - K800
Audio
Nikola Tesla WS350
Monitor
2X DELL U2414H UltraSharp 24"
OS
Windows 7 (64-bit)
Здраво друштво, за другарче од Швицерска прашувам.

Кракиран Solidworks некако успева да праќа инфо до Solidworks серверите и после според тоа тие ти праќаат емаил оти те отриле кој си и ти велат дека треба да си купеш лиценца и да платиш за времето до сега што си го кориситл Solidworks. Ако не ќе те тужат и сл.
Значи кога PCто на кое има нелегална лиценца за Solidworks е поврзано на интернет, тоа прќа инфо за IP и MAC адреса и имиња на фаелови кој се отворени - снимани и сл.
Еве неколку такви примери:

SolidWorks sent me a letter about using their software

Solidworks - Dassault Systems - i want to use and pay for it but!!

Dessault Systems Solidworks/CJCH sols - copyright infringement threats

Се работи за USA и UK примери, знам дека тоа не би поминало кај нас но во Швицерска можеби и да биде проблем.
Дали некој од кај нас има добиено таков емаил или сл?

Фала

Што се случи после толку време? Ја купи лиценцата? Имаме една слична ситуација па гледаме и на други корисници по редит што им имаат пишано мејл и како постапиле.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.492
Мислења
1.012.503
Членови
36.680
Најнов член
KMT Solutions