Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Софтвер за offline GPS мапи?

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
Дечки ќе патувам Загреб, прв пат одам и тоа сам ќе отидам па ќе мора со Maps да се снаоѓам. Има ли некоја апликација како Мапс кај шо ќе можам да користам offline мапа на градот со ГПС или да си одам класично со Мапс, да симнам мапата на градо и да терам така... Ваш предлог?

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.968
5.865
Симни си Here maps и соодветните мапи за целото подрачје. Да си имаш за не дај боже. А секако со гугл офлајн мапс ќе си вршиш секоја работа.

FiC DoGG

Practice makes perfect
17 април 2007
1.036
1.082
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Here we go (here maps) е мој прв избор за офлајн мапи, имаш цели држави да си симнеш бесплатно. За шетање низ град знај само дека ниедна офлајн мапа нема да биде баш некој добар избор ако на пример бараш добро место за јадење, или некој специфична продавница. Знаменитости, бензински, аптеки, болници и сл обично се солидни, се друго иде потешко.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.967
10.829
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Јас за патување користам Sygic, добра е за улици патишта и слично, меѓутоа ниедна која сум ја пробал нема баш добро интегрирани POI освен CoPilot GPS мада ни таа не може со Google Maps што се однесува до POI. А CoPilot GPS не ја користам веќе затоа што само гледа како да ме симне од автопат што побрзо, без оглед како е наместена, ни сам не знам колку километри плус имам извозено во гужви и глупи патишта ради неа.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.731
13.412
Зарем уште се користат офлајн мапи?

Добро ако си на припејд, лајка или некоја друга алтернатива тогаш вреди да се замараш. Но на постпејд роаминг интернет беше некои 300 денари ако не се лажам. Ем да се чуеш со домашните на вибер ем да си имаш нормални мапи.

Е сега ако е за подолг престој можеби не се исплати.

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
Фала ви дечкии многу. Инаку ми треба за движње низ градот за неколку дена ми е само и се враќам. Сепак фала ви многу за препораките!!

Crash_Bandcoot

Gaining Experience
1 декември 2015
21
58
Magic Earth е исто ок ко за бесплатна апликација да ја имаш за резерва. Можеш да си ги симнеш мапите ( има опција во самата апликација )

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.069
2.312
Фала ви дечкии многу. Инаку ми треба за движње низ градот за неколку дена ми е само и се враќам. Сепак фала ви многу за препораките!!
Како шо ти спомнале другиве, тоа и јас би предложил, и би дополнил уште и со Petal maps - овие се на хуавеи, ама се инсталираат на било кој андроид уред, и се бесплатни со офлајн мапи од Европа, и секако ја има и Хрватска.
Всушност, мапите се од Tom-Tom, и не се лоши.

Испратено од телефоно

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.428
2.415
Скопје
Симни си Ovitalmap апликацијата, ја нема на Play Store.

Има можност да си нацрташ своја форма на мапите од Гугл и да одбереш до кое ниво на зум да ти ја симне офлајн. Имаш опции за обична мапа, сателитската и хибридната (сателитска + бизнисите).

Ја користам веќе може 10 години, нема утка за офлајн мапи.

• Ми се допаѓа
Реакции: thrw

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.069
2.312
Зарем уште се користат офлајн мапи?

Добро ако си на припејд, лајка или некоја друга алтернатива тогаш вреди да се замараш. Но на постпејд роаминг интернет беше некои 300 денари ако не се лажам. Ем да се чуеш со домашните на вибер ем да си имаш нормални мапи.

Е сега ако е за подолг престој можеби не се исплати.
Пред месец-два бев во странство, и ај викам, ќе си уклучам роаминг пакет.
Не знам од кои причини, не успеав ни еден килобајт да повлечам, иако се поврзував на препорачаните мрежи што беа наведени за земјите низ Европа!
Поминав низ неколку земји од ЕУ, нигде не ми успеа.
На крај, локална сим картица ми заврше работа, џабе пакетот што го уклучив.
Планирав на враќање да им кажам во А1 за утката, и евентуално да си барам рефунд, џаст фор фан...арно ама ко за инает, на враќање дома, на аеродромот пред полетување се поврзал некако и повлекол пет или шест мегабајти (не знам на што потрошил, ама ете...колку да се речи), па не се јавив во А1, не ми се замараше...
Поентата ми беше: роаминг пакетот, очигледно не е 100% сигурен дека ќе заврши работа.
Офлајн мапи, колку и да звучат "архаично", сепак се добра работа, а локален сим, си е локален сим :)

Испратено од телефоно

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.132
5.055
Скопје
hackitfree.github.io
Дечки ќе патувам Загреб, прв пат одам и тоа сам ќе отидам па ќе мора со Maps да се снаоѓам. Има ли некоја апликација како Мапс кај шо ќе можам да користам offline мапа на градот со ГПС или да си одам класично со Мапс, да симнам мапата на градо и да терам така... Ваш предлог?
Мене Сузукито ми симиња цели мапи и си работи со ГПС иако не е со интернет поврзано.
Со Гугл мапс. Исто и на мобилен може .
Грција мапа симнав - си работеше. Секоја кривина - приклучувањ на пат ... Имам МК целосна симнато и Грција досега...

kirev

Guru
31 мај 2010
8.338
6.859
Google Maps мислам не дава инструкции за пешачење со офлајн мапите. Ако имаш eSIM - esimdb.com за да видиш добри понуди. А ако купиш локална припејд каричка Telemach, Bonbon мислам и Tomato, ќе можеш да ја користиш во цела ЕУ без роаминг (може да има лимит за гигабајтите)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.731
13.412
Пред месец-два бев во странство, и ај викам, ќе си уклучам роаминг пакет.
Не знам од кои причини, не успеав ни еден килобајт да повлечам, иако се поврзував на препорачаните мрежи што беа наведени за земјите низ Европа!
Поминав низ неколку земји од ЕУ, нигде не ми успеа.
На крај, локална сим картица ми заврше работа, џабе пакетот што го уклучив.
Планирав на враќање да им кажам во А1 за утката, и евентуално да си барам рефунд, џаст фор фан...арно ама ко за инает, на враќање дома, на аеродромот пред полетување се поврзал некако и повлекол пет или шест мегабајти (не знам на што потрошил, ама ете...колку да се речи), па не се јавив во А1, не ми се замараше...
Поентата ми беше: роаминг пакетот, очигледно не е 100% сигурен дека ќе заврши работа.
Офлајн мапи, колку и да звучат "архаично", сепак се добра работа, а локален сим, си е локален сим :)

Испратено од телефоно
Пријател со А1 припејд роаминг имаше проблем на конекција во Италија.

На постпејд, како со А1 така и со Телеком, ни еднаш во ниту една земја од регионов вклучително и Австрија не сум имал проблеми. И тоа не бирам оператори туку телефонот како се вклучил автоматски така.

BTW порано пробав офлајн мапс и се сеќавам дека секаде работеа освен во Словенија. Не знам зошто. Зборувам за Гугл мапс.

Futurelakimens

Practice makes perfect
12 април 2017
1.914
1.253
Да ти кажам едно искуство со офлајн мапа. Генерално, поголем дел од времето е океј. Но, пример кога бев во Турција, некои патишта беа затворени и офлајн мапата едноставно немаше доволно информации (претпоставувам) за да најде друга рута, и така ти кажува исклучи се тука (од автопат), вклучи се тука, ама уствари те врти во круг цело време. Само кога оклучивме интернет ни даде нова рута кај шо уствари не се вртевме во круг.

За наоѓање ресторани, кафани, кафичи, и слични работи во град, секако ти терба интернет.

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.209
5.185
Нема идеално. Сите имаат маани.
Sygic, OSM, Here се меѓу најпопуларните од бесплатните. Одбери си една од овие и терај заедно со офлајн мапи од гугл мапс. Секогаш со две различни офлајн навигации во непознати места.

Види ја и GeniusMaps, хрватска апликација е со свои мапи, би требало кај нив Загреб да е најдобро мапиран.
А до Загреб само право.

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.428
2.415
Скопје
Не му треба интернет, Ovitalmap е решението за офлајн мапи за градови и локации. Сателитски офлајн мапи, со бизниси, ресторани и сето тоа.

За класична навигација со кола - не е баш.
Sygic + Ovitalmap е се што му треба.

FiC DoGG

Practice makes perfect
17 април 2007
1.036
1.082
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
На тема роаминг пакети на припејд(А1) , имаат некои глупи ограничувања дека и да купиш роаминг пакет, ако немаш доволно кредит нема да ти е активен. Минимумот се менува од држава во држава, за повеќето мислам дека беше околу 60 денари, за некои држави 120 денари. Има пдф на нивната страна, ама треба да копаш за да го најдеш.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.903
3.130
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
OSMAnd дава бољи патеки за точак offline, отколку GMaps online

kolesk

On your way to fame
6 февруари 2016
532
749
IGO, ставена на таблет, не шеташе Грчка/Турска и назад.

DACIA

Gaining Experience
5 јули 2015
146
231
Sygic Maps платена симната од 1337х.
Дојчланд мака немаше, имаш и на српски јазик да си наместиш ако сакаш да ти кажува скрени лево-десно :D

pipelin

*ੈ✩‧₊˚༺☆༻*ੈ✩‧₊˚
8 мај 2010
2.405
2.655
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
macOS
Зошто бе никој не ја препорача Petal Maps на Huawei? до толку ли е лоша?
Ја тестирав во Грција, ок беше, малку замараше што е премногу детална за по пат (пример: Бензинска, Место за одмор, итн..)

Загреб центарот поголемиот дел ти е покриен со бесплатно вифи, чисто како инфо проверувај си вифи мрежите за да можеш да се конектираш.
Убав помин, мирен град е така да не би требало да имаш проблем. Имаш СИМ картички во тобако за некои 600-700 (или помалку).

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.069
2.312
Зошто бе никој не ја препорача Petal Maps на Huawei? до толку ли е лоша?
Ја тестирав во Грција, ок беше, малку замараше што е премногу детална за по пат (пример: Бензинска, Место за одмор, итн..)

Загреб центарот поголемиот дел ти е покриен со бесплатно вифи, чисто како инфо проверувај си вифи мрежите за да можеш да се конектираш.
Убав помин, мирен град е така да не би требало да имаш проблем. Имаш СИМ картички во тобако за некои 600-700 (или помалку).
Ја препорачавме, но, како што гледаш темава ја обременивме со премногу препораки, па не се ни гледа што има и што нема :)
Како шо ти спомнале другиве, тоа и јас би предложил, и би дополнил уште и со Petal maps - овие се на хуавеи, ама се инсталираат на било кој андроид уред, и се бесплатни со офлајн мапи од Европа, и секако ја има и Хрватска.
Всушност, мапите се од Tom-Tom, и не се лоши.

Испратено од телефоно

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.374
Мислења
1.010.483
Членови
36.676
Најнов член
Kazanizam