Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Софтвер за контрола на пристап до интернет.

ZeroCool666

Intern
24 ноември 2020
70
13
Не знаев како да го сумирам насловот, но ќе се обидам тука да елораборирам појасно :)

Дали постои елегантно решение, софтвер за windows и андроид, што ќе ми овозможи да контролирам во даден момент, кои апликации во даден момент смеат да се врзат на wifi?
Знам дека можам у сетингс/прајваси/фајрвол да го наместам тоа, ама тоа е премногу работа и немам баш овервју што сум направил и оневозможил и слично.
Конкретно, на римоут локација сум и користам скап интернет што е лимитиран на гигабајти, се логирам преку каптив портал и порталот ми го мери сообраќајот. Workaround е пали гаси на конекцијата по потреба за да не трошам на позадински сообраќај ама тоа ми ја отежнува комуникацијата. Тоа што ми треба е: Да се врзам на нет, уклучам софтверот и да му кажам: САМО Whatsapp смее да користи wifi и ниедна друга апликација не може да се конектира у позадина и да бара апдејти дур не и кажам :)

Се надевам бев јасен и такво нешто постои :)

Mao

Practice makes perfect
5 јуни 2007
1.334
1.092
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Ти треба софтверски огнен зид. Никогаш неможеш ТОТАЛНО да контролираш пошто има системски процеси што под дифолт треба да користат интернет ама мислам дека сите third party апликации можеш да ги контролираш. Значи ова го зборам за на пц, за мобилни не сум сигурен дали постои такво нешто.

FiC DoGG

Practice makes perfect
17 април 2007
1.036
1.082
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Уклучи baterry saver.
Апликациите што сакаш да ти работат остави ги да работат во позадина, и смени им сетинзи да не ги гаси baterry saver.
На windows барај опција metered connection и активирај ја. Немора да комплицираш до толку.

stefan_mkd

On your way to fame
18 март 2015
833
651
Уклучи baterry saver.
Апликациите што сакаш да ти работат остави ги да работат во позадина, и смени им сетинзи да не ги гаси baterry saver.
На windows барај опција metered connection и активирај ја. Немора да комплицираш до толку.
Дефиниција за thinking outside the box! :)

ZeroCool666

Intern
24 ноември 2020
70
13
Уклучи baterry saver.
Се имав пробано освен ова, ќе функционира за андроид вака како што гледам моментално, не верувам да има подобра опција. Фала. Поголем проблем ми е windows-ot, ок, на страна што некои сервиси мораат да се на нет, сериозно голем трафик ми иде у позадина, мора да може да се насочи некако...

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.079
1.449
Скопје
Место Battery Saver, уклучи Data Saver што е наменето баш за твојот use-case. Забранува пристап на апликации во позадина да користат интернет. Јас кога одам на одмор го пуштам тоа. Има whitelist кои апликации смее да користат интернет во позадина. Само Viber ми е ставено. Исто така на сите social media apps што ги користиш во Settings ќе активираш Data Saving опции (пр. Instagram да не preload-ира сториња, Viber да не симнува автоматски слики/видеа итн.). За Windows како што кажаа со metered connection.

Доколку сакаш со софтвер, би одел со препораките на Overdrive.

ZeroCool666

Intern
24 ноември 2020
70
13
Место Battery Saver, уклучи Data Saver што е наменето баш за твојот use-case. Забранува пристап на апликации во позадина да користат интернет. Јас кога одам на одмор го пуштам тоа. Има whitelist кои апликации смее да користат интернет во позадина. Само Viber ми е ставено. Исто така на сите social media apps што ги користиш во Settings ќе активираш Data Saving опции (пр. Instagram да не preload-ира сториња, Viber да не симнува автоматски слики/видеа итн.). За Windows како што кажаа со metered connection.

Доколку сакаш со софтвер, би одел со препораките на Overdrive.
Се е тоа прво испробано, и data saver и на поединечни апликации во сетингс. Буквално се шо можев напраив.

Ова изгледа ок. Ќе пробам и ќе пријавам. Фала :)

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.219
Мислења
1.007.924
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0