Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

So koj jazik da pocnam ??

Статус
Затворена за нови мислења.

Electron

Баниран/a
23 април 2007
53
0
Ne znam dali ova e bas najdobar podforum za ovaa tema no ne znaev kade da ja stavam....

E sega voa mi e prasanjeto koj jazik da pocnam da go ucam, znam pascal gore dolu i ne mi e mnogu tezok, sakam da kazam ja razbiram logikata gore dolu. E sega koj jazik da pocnam da go ucam sledno, da mozam da pram nekoj ednostavni programcinja na pr za vo nekoj kafic nesto taka, ne baram jas da znam OS da napram :D mislam deka mi ja svativte poentata, pa se nadevam na odgovor od vasa strana

Electron

Баниран/a
23 април 2007
53
0
aj ke probam.... fala
a use edno prasanje logikata slicna e kako na pascalot???
ili nema dopirna tocka

CyberLord

Intern
16 април 2007
135
2
Штом имаш работено во Pascal, подобро ти е да учиш Delphi, бидејќи Delphi е всушност објектно-ориентиран Pascal, така да нема да ти треба многу време да се навикнеш на Delphi. А можеш да пробаш и со VB, ама мислам дека Delphi многу повеќе ќе ти одговара штом имаш работено во Pascal.

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Ако планираш да бидеш сериозен, секако порано или покасно ќе сакаш да се префрлиш на C/C++.

Во секој случај, јас би ти препорачал PHP & Ruby <- Одлични се и за почетници ;)

Miki

Intern
5 мај 2007
4
0
Kako sto ti kaza nozo, programa za vo kafic ili slicno ne e bas ednostavna rabota.
Zavisi sto znaes i razbiras da pravis vo Pascal. Pascal ovozmozuva mnogu raboti. Inaku za da napravis edna takva "ednostavna" programa treba da imas poznavanje od slednive raboti:
-strukturiran koncept na programiranje (se nadevam deka go znaes od Pascal)
-objektno orientirano programiranje
-koristnje na komponenti/kontroli za vizuelizacija
-kreiranje na bazi na podatoci, administracija i kolaboriranje so niv od programskiot jazik (ne mnogu golemo, ama ne e ednostavno za pocetnici)
-i sekako iskustvo vo programiranje (zatoa sto ako si pocetnik ke se soocis so milion problemcinja)
-za se ova dobro da go ispeces ti treba najmalku 1 godina, aktivna sekojdnevna rabota

good luck :)

ps. koga veke ke pocnuvas da ucis, bi ti ja preporacaj grupacijata na C i ponatamu C++, pa C#...

Dare

Intern
8 април 2007
141
2
Зошто не отидеш во тој КАФИЧ и се распрашаш од каде им е програмата?
Ако незнаеш што да кажеш, оди само и прашај...еј здраво тетка ми/тетин ми сака да отвори кафич зема се и му треба програма слична на вашава за обработување на податоци. Дали може да ми кажете од каде ја имате земено и да ми дадете повеќе информации?
Можеш и дапрограми за кафичи на интернет види во кој јазик се правени.

Пред да одбереш програмски јазик реши ШТО ТОЧНО САКАШ ДА ПРАВИШ. Нема логика да учиш PHP ако сакаш да правиш софтверски апликации !!!
Слушнав дека најдобар за почетници е Visual Basic или пак новиот Visual Basic.Net или C# (сличен е на јава и малку на C++ ).

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Ако си почетник, би ти препорачал Visual Basic .NET. Со него, многу лесно ќе
го разбереш концептот на .NET програмирањето, а потоа и многу лесно ќе можеш да се префрлиш на C#. А доколку сакаш да го искористиш знаењето од паскал, земи си Delphi. Јас подолго време го користев Delphi 7 и за апликации од типот програмче за во кафич, многу е добар.

Gorgi

Intern
6 април 2007
16
1
Програм за кафич воопшто не е лесна работа, јас сум видел зашо татко ми прави такви во FoxPro (ако си од Куманово, провери во Версус :pPP )
Ако сакаш да правиш такви програми тогаш ти треба јазик кој е моќен со бази а таков е Visual FoxPro ама бидејќи Мајкрософт изјавија дека уште малку и веќе нема да го одржуваат пробај со Acces за кој сепак ти треба Visual Basic зашто акцес користи VBA код.

Ако си го совладал убаво Pascal тогаш нема да ти е голем проблем да се префрлиш на C/C++ зашто се многу слични

the G man

Intern
20 јули 2007
44
1
C/C++/C# се дефинитивно мој избор кога се во прашање мали програмчиња ко за кафиќ, додуша сметам дека у C/C++ поврзувањето со база на податоци е ужасна работа и немогуче за почетници (барем тоа што сум пробал, само ADO технологија не користев, а тоа би требало да е полесно, ама јбг не ми текна у моментот).
Visual C# е дефинитивно нај нај кога се работи за леснотија на учење, сличен е со ВБ и се користат концепти за Објектно Ориентирано Програмирање што се користат во останатите ОО јазици(Апликациите се малце поспори на стартување, ама работата потоа е брза). А за база на податоци можеш и Аксес да си користиш ко за полесна инсталација на клиент компјутерите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.050
Мислења
1.004.937
Членови
36.671
Најнов член