Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Скриншот апликација со always-on-top или pin-to-screen feature

micio

Gaining Experience
13 ноември 2007
59
79
да не знаете некоја апликација за linux, каде откако ке земам скриншот, истиот можам да го оставам на лебди, додека работам паралелно во други апликации. e.g.
-сликам дел од екранот
-парчето лебди и може да се поместува
-можам да менувам меѓу браусер, IDE etc. додека сктринштот лебди

на windows се викаше ова always-on-top. на windows ShareX апликацијава има таква опција pin-to-screen само се вика.

на linux има мал милион скриншто апликации, неам досега најдено некоја што е аналог на sharex во овој поглед. имате некоја препорака? добро би било и асолни опции за името на скринштото да има. исто, опции за додавање едноставни елементи на скриншотот.

мала дигресија, ако можете ставете реакции на постов се обидувам да дојдам до бројката од 50; после миграцијатта реакциите ми се ресетира на 0, сега имам потреба да постирам во една тема за суплементи, и ради тоа не можам да постирам.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.886
3.107
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
ја користам „Spectacle“ т.е. скриншот апликацијата од KDE/Plasma - сеа не те сфатив точно што ти треба, но … во моментот кога ќе фатиш screenshot се трга селекцијата, ама ако не го затвориш програмот и пак кликнеш new screenshot селекцијата е позиционирана на исто место.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.552
13.509
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

micio

Gaining Experience
13 ноември 2007
59
79
ја користам „Spectacle“ т.е. скриншот апликацијата од KDE/Plasma - сеа не те сфатив точно што ти треба, но … во моментот кога ќе фатиш screenshot се трга селекцијата, ама ако не го затвориш програмот и пак кликнеш new screenshot селекцијата е позиционирана на исто место.
еве оваа OneNote од windows има исто таква опција за always-on-top, само, апликацијава треба да биди за скриншоти, не за текснуални белешки.
View: https://youtu.be/kuc3Dlp8kig?t=63

после првата минута е прикажано како функционира
ја проверив оваа peek gif, но нејзината опција always-on-top е за кога снимаш gifo-ови рамката да ти биде always-on-top

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.552
13.509
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

micio

Gaining Experience
13 ноември 2007
59
79
А ти не сакаш да снимаш анимации? Always on top само за гледање?

Можеби нешто од овде:

може и анимации, али поке ми треба само за гледање на слика. најчест use case:
-читам некој текст, или гледам дијаграм од алгоритам што треба да го искодирам - правам screenshot_1
-од друг документ/таб, гледам некоја друга соодржина што сакам да ми е на дофат. пример wikipedia запис со некое објаснување - правам screenshot_2
-двата скриншшти лебдат, можам да ги поместувам низ екранот, додека во позадина фокусот ми е на некое IDE во кое програмирам без да мора Alt+Tab, Ctrl+Tab да правам. можам на прозорците tile да му направам, но ке изгубам на површина од главниот прозор на IDE, а не го сакам тоа.

ја знам оваа странава што ми ја прати, на неа прво прверив; проблемот е што софтвериве користат различно име за feature-ов (always-on-top, pin-to-screen, floating-window), и тешко ми е да прабарувам по keyword. налет, некој скриншто софтвер можеби ја има оваа функционалност, но не е добро изрекламиран, па исто тешко се најдува.

kebe

Gaining Experience
29 март 2012
257
226
  1. Направи слики од екранот со која било апликација или со вградената (на Гноум Шел само притисни „Принт скрин“ на тастатурата).
  2. Отвори ги во прелистувачот за слики
  3. Кликни „Секогаш на врв“ на прозорецот од прелистувачот за слики
always-on-top-option.png

How To Use A Keyboard Shortcut To Toggle Always On Top On GNOME, KDE, MATE, Xfce and Cinnamon Desktops

micio

Gaining Experience
13 ноември 2007
59
79
  1. Направи слики од екранот со која било апликација или со вградената (на Гноум Шел само притисни „Принт скрин“ на тастатурата).
  2. Отвори ги во прелистувачот за слики
  3. Кликни „Секогаш на врв“ на прозорецот од прелистувачот за слики
always-on-top-option.png

How To Use A Keyboard Shortcut To Toggle Always On Top On GNOME, KDE, MATE, Xfce and Cinnamon Desktops
фала. има малку екстра чекори, но функционира.

оваа flameshot работи доста добро. имаше и шорткат да се става за pin-to-desktop, откако ке направиш скриншот.

има мана шo on top секогаш го прикжува последниот скриншот што си го направил i.e. не може 1 врз 3 да го ставиш. али не е deal breaker

Атачменти

• flameshot.png
    flameshot.png
    348,4 KB · Прегледи: 13

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.239
Мислења
1.008.119