Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Сите пратки во вашиот џеб

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.370
32.568
roka.mk
Мислевте дека насловот е кликбејт...епа не е, а сеа коа ја отвориве темата прочитајте ја, ќе ви ги заскокотка фантазиите :)

За прв пат официјално спектакуларно неповторливо ви ја преставувам МОИ ПРАТКИ, апликацијата со кој ќе можете да ги управуте вашите пратки, целосно на македонски, со cool UI и известувања ако некоја од пратките има промена на статус WOW делува предобро за да е вистинито!

Како што веќе знаете, јас правам добри дела за олеснување на животот на моите сограѓани со тоа што развивам целосно бесплатни апликации за користење, тој тренд ќе продолжи и понатаму ...додуша само за оние кои имаат android ама јбг оние другите се урочени :)

Како прво со еден посериозен пристап на целата ситуација во Август минатата година ми се роди идеата да го искористам она што ни се нуди и истото да го направам подостапно за сите.

Го земав API-то на пошта и го ставив на тестови (ви барав тракинг бројчиња ако се сеќавате). Одкако бев сигурен дека работи како треба отпочнав со развивање на апликацијата.
Еден куп други работи со поголем приоритет го одложуваа, но го завршив во Ноември 2022, арно ама батките сменија API (кое е btw тешко срање, претходното беше милина) и требаше да се прилагоди апликацијата со новите промени, а фатија празници па ме мрзеже да работам, но тоа вам не треба да ви биде грижа.
Битно сеа го имате.

Како второ (ова како прво) апликацијата не краде никакви информации од вас и да ми ги праќа мене или на странски служби. Исто така сакам да напоменам дека серверот на пошта не е баш најдобар и блокира IP ако праиш многу Requests, па затоа на xxx време кешира податоци за пратките кои ви се зачувани за да не морате секој пат да го прави тоа и да ве блокира. Блокирањето е намалено но не е целосно отстрането. За проблеми со вчитувањето на пратките виновни се давателите на услугата,а не мојата апликација хејтери... :)

Како трето, не барам ништо од пошта (впрочем што можам да им барам они сироти ни плата не можат да поделат).

Како четврто кодото ќе го пуштам open source со следната верзија да го прочистам коа ќе имам време.

Земете испосимнете ја апликацијата и тестирајте ја па споделете ми фидбек тука да ја подопраам (ако сакате секако)

5* на плеј стор исто така е пожелно но не е задолжително.

Пишете некој ред во темава чисто да ни даде господ моабет :)

Поздрав и убав ден. Take care (или на тетовски) Таќе Царе

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
2.014
2.265
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
roka.mk не работи.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.889
2.062
...заборајв да кажам, ние што сне со хуавеј баниран од Трамп, без плејстор, дај пушти ни го .apk то да инсталираме.

Jedah

Unstoppable
6 ноември 2007
1.265
2.130
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Дали може да се направи во апликацијата да се зачувуваат тракинг броеви и за пратки кои "Не се пронајдени податоци"?
Имам 9 пратки од Алиекспрес.
8 - Нема тракинг
1 - Е во систем и пишува "Пратката се прима од испраќач" (иако е Унгарија)

Само таа едната можам да ја сејвирам.
За останатите осум пак треба да си ебавам сојките да влагам на Алиекспрес па во ордерс па да копирам бројките па пак да ги ставам на апликација па да проверувам дали има нешто промена - значи дупеници.
Дали може - Пример:
Имам 20 пратки - Сите броеви ги земам ги ставам на апп па апликацијата да си прави autoupdate на статус на пратка.

И оваа еднава.. апликацијава како прави рефреш на статус?
Со секое отварање? Треба да кликнам на зачуванава пратка?

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.357
5.501
Битола
оние другите се урочени :)
hear, hear.

Тоа настрана, супер е идејата. Како човек што во секој момент чека 10 пратки, би сакал да те частам 10 ќебапи и пиво.

Инаку, предлогот на @Jedah е скроз на место.

Последна промена:

mimica

Gaining Experience
15 декември 2010
130
73
Супер е идеата и дизајнот ми е онака basic лесен за користење.
Може да се додаде опција за скенирање на бројче наместо да се внесува рачно.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.770
17.533
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
...додуша само за оние кои имаат android ама јбг оние другите се урочени :)
A овие па љубоморниве андроидџии, хејтаат ајфон ама скришум си нарачуваат маски за ајфон и си го ставаат андроидот во нив и навечер скришум под ќебе си го гледаат својот андроид во ајфон маска и си викаат "еден ден, еден ден и ја ке имам ајфон... а не... телефон". Доказ во прилог, види фото

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓​

Screenshot 2023-01-17 at 15.29.45.png

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.370
32.568
roka.mk

Ќе го средиме,многу работа не се стига се.

...заборајв да кажам, ние што сне со хуавеј баниран од Трамп, без плејстор, дај пушти ни го .apk то да инсталираме.

Ќе го споделам

Дали може да се направи во апликацијата да се зачувуваат тракинг броеви и за пратки кои "Не се пронајдени податоци"?
Имам 9 пратки од Алиекспрес.
8 - Нема тракинг
1 - Е во систем и пишува "Пратката се прима од испраќач" (иако е Унгарија)

Само таа едната можам да ја сејвирам.
За останатите осум пак треба да си ебавам сојките да влагам на Алиекспрес па во ордерс па да копирам бројките па пак да ги ставам на апликација па да проверувам дали има нешто промена - значи дупеници.
Дали може - Пример:
Имам 20 пратки - Сите броеви ги земам ги ставам на апп па апликацијата да си прави autoupdate на статус на пратка.

И оваа еднава.. апликацијава како прави рефреш на статус?
Со секое отварање? Треба да кликнам на зачуванава пратка?

Го пуштив овде за да споделите идеи и да се истестира масовно со најразлични бројчиња и статуси. Да споделите искуства, па со следни верзии да го напраиме да ни служи на сите.

Супер е идеата и дизајнот ми е онака basic лесен за користење.
Може да се додаде опција за скенирање на бројче наместо да се внесува рачно.

Тенкс за фидбек.
Може да се разгледа како опција

toshex

the fool
18 септември 2013
6.426
8.039
Мелмак
Имаше веќе ваква броусер адон алатка, проблемот е во тоа шо пошта мк кога ќе им паднат серверите од се повеќе автоматски проверки нема никој тракинг да работи. Иначе кога работат серверите и овие postal ninja и остали зимаат податоци директ од пошта.мк и ги прикажуваат статусите.

Во секој случај голем плус за трудот и општо за апликацијата.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.370
32.568
roka.mk
Имаме и на сајтот на пошта тракер:)

Не се работи дали има нешто или не, можност за избор е секогаш добредојдена, апсолутно немам ништо од тоа дали и колку народ ќе ја користо градам портфолио, и наместо да правам апликации кои ќе седат во фиока, ја ги додавам како опција и башка тоа што е наше, домашно, бесплатно и нема да бидам скромен и ќе кажам ултра мега гига брз и функционален :)
Со ваша помош уште подобар.

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.924
3.491
Неготино

Не се работи дали има нешто или не, можност за избор е секогаш добредојдена, апсолутно немам ништо од тоа дали и колку народ ќе ја користо градам портфолио, и наместо да правам апликации кои ќе седат во фиока, ја ги додавам како опција и башка тоа што е наше, домашно, бесплатно и нема да бидам скромен и ќе кажам ултра мега гига брз и функционален :)
На џенцки може ли да те фалиме сеа? :D

toshex

the fool
18 септември 2013
6.426
8.039
Мелмак

Тотално е така све ова ја само сакав да кажам дека сите реквести плус прават да сите овие алатки што побрзо ќе престанат да работат. Тоа беше еднаш проблем сите коа го користеа тој броусер плагинот. Имаше и статии во вести дека се жалеа за многу пингови пошта.

Коа немаат официјално апи и документација и инфраструктура за да издржат илјадници реквести на секунда се ова периодично ќе крашнува и тоа колку повеќе корисници и пратки толку почесто.

Јас затоа го мавнав тој плагинот пред некоја година и си терам со постал нинџа пошо еднаш на ден само проверува.

• Ми се допаѓа
Реакции: thrw

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.370
32.568
roka.mk
Грешка си, нема пад на серверот ради риквести. Туку само блокира ип на тој што прави многу истовремено.
Башка апликацијава не прави често рифреш. Таман прави. Ако знаеш да читаш код ќе ти го споделам за доказ.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.426
8.039
Мелмак
Ко шо кажав неам критики за апликацијата имам за пошта дека немаат асално апи/документација и сервери. И апи-то не им е public до душа. Шо значи дека сите алатки од овој вид се на милост/немилост на инфраструктурата и интерното апи на пошта шо како шо видовме пред месец дена може да им текне да го сменат апи-то на цело, или да стават построги критериуми за риквести итн. Или најпросто ако блокираат директни повици од апи-то од други сервери освен нивниот итн.

Поентата ми е дека пошта.мк нема официјална поддршка за вакви алатки, и нема ни доволно капацитет да опслужува многу повици и често губат сервис ради тоа колку луѓе во даден момент прават пребарување на инфо за пакет. Што не е критика до тебе, туку е до пошта и како им е тоа средено/несредено и мислам дека би било фантастично ако си го средат некад.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.060
1.416
Скопје
Би било океј овие да се хронолошки сортирани. Screenshot_20230118_132333.jpg

Кога ќе внесам тракинг number и ќе стиснам Ентер на тастатура, ништо не се случува. Мора мануелно да стиснам горе на икончето со лупа за да ја најде пратката.

Додавање забелешка отпосле а.к.а. edit button.

Се друго топ, браво за трудот.

#Екстра feature за во иднина. Ако добро памтам 1000, 1003 претставуваат конкретни пошти. 1000 беше мислам Железничка. Да се додаде лабела до бројот која ќе укажува за која пошта станува збор (со име) и потенцијален hyperlink до Google Location. 10-15 се во Скопје мислам.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Последна промена:

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.060
1.416
Скопје
#4 Наместо сите пратки да го имаат првиот статус, не би било подобро да го имаат latest статус?

"Пратката се прима од Испраќач" е скоро секогаш прв статус. Покорисно би ми било да знам ако е во пошта или известен за испорака.

Qrcd3tbRHI4iokIY7Ma4PkH3RVQ-1hW1sMEdvt5-aBOBuY93xNRU4tX0UtqXLJjjaPWpnb_X1PuPjVr7uhtS-dOfVMeWWqDJGsgSHr-b4c6XQVibGMWFnPpZ-JrrnE_nsyELfkXVftx6hIrejUXaYxQgp4kkngda9Ol5vu_Hj8NPYFCPjQIwrnWk3vQcrikmfC8k1b6uv42Rr3syrklU3JHIOobNv553A8GGG9Xwq7Oymm_SRTUGNxj7Hs7micx7h1LdLoNdQwi9xOl9DMsrNhD_GsesEWaSqENKfL37xKSBJOroO815q9GhAkbokuRmTBS4bf1_W7jVaarIJepFTKoWoY0olr2ZfL-80LlP4iZZIh3efmjAygl9_WTNuwBBABaV93SL1AaVHA6-TiY3VsidkL03qAZ2RRlxqZ7rJoCS8EuvFQr-Qu37_bOtRC6sVCMnw8wHQkn08GNxx6YwklQYRYRxox4oRcjJN0dr4Uocew9ufHGomPkJ0B1489P8ePehajwxRCaqFH5PW3tbxex29M7Qvx2AlmuSA2ll4fdYOpBdhMpkuJQG8JCeYLIdx2dr-pssPOadg2Ifnrw9ns4WJQw73tbccieBaRtD7GoGIzaPtDP_tQu1FImd0F_Y7GzpDPnUhj2-vQEVneaWcwJnEvo6-3ZIwpVo3BHclLZ5FGRqQ3ZBs1Srv-tWB5XMwzKV-sDsKhk-5_deWkAXLsv7oBCOJ-Zt2IUaTwgftFk3Y2av8huHa-w1yLQYx5M35SF50dYDk0Lc_5V6ZWZo6qriKzHvvTTCrXhqw2hqWpNngQZ1l1I2-a_xAFuP-CKLSmkZt-jms22iXAmDAOFHtdGfYbMuazKTsMEHwX4OJdxLLtPFXXRg3XOSKyl08sHA0ArswpNbfVlDQLK7Hla_LixCUGVI60n4kQbb_Ji-6qGVQMDuXA=w705-h903-no

ZiJQet2hpGhofsSicUMLfUxBi7MzIeMnv7m9LGVJdmPMy1eYYrL592MR705xRAkjh6RBYEc3HlAAzJFjnihy-4sAOLZLR0Pmk7dPI17YwvMSg0H9ukGWdfeg95tjz5AXuuH2-bdTx_AQKrN0j2_Vjnx9VB4a02e6IpYWjbIv12nu6EgB8LZg0O4j_kII2ge72lSdPjM8QE78-NNy5oxU61HkdTlTXh5OYjiTKLR49KeK-iPLOFRb1YXp9dGDowlziNLw6L8qqJookRz32sjTQmW8FmvkUbDJPJJ6etL8ZMWvmJ2xee_cMNJm4ovSwCUXJXRjNNZq7ILTtnEsCI2LRXJfUsRsAicRDHLvE_FZqsKmIf_3TqEsBRBUdgf8zqmpvRhbNDx_iWEZcHOlhD3YQhO2EeBuFvuvQukUS1PugDja9zaz_yUkVObd8Whojkcko9WfOV92h1bdy7UONQPEqZjQtPPRARR4y2PCz09n62DA1fMz0RE9Pl3SKxJ8n_Q7rDOXy9WF7AXnnTZKmecUrbunp2pHDurvu0N9QoapuunVDkuLz92F31dTYInzv5lq1xb-zo9NwHIEj6Ww6VGQkm_XsI97ue71aMCPaHnD27zc1EPZmsUa5s03rsOuvC3chMTQjPVaaIPZQzHbMYwUNwY28j3jbB8tsWLYXNFbQttKIZSxMQW4V1P_QERVpUkt6E2jHHBq_RWlPtDzgpp1ThLBr8JoWFwBu5E7EM0SUvZplNKH7D4HYgViUgJ570OaIyY8bBGilOwPu_CBplAxijcYQka89m7qFM0w7QfMNfyd_kBchkYZuGeMTnEjIV6Sj82GLsvoKWTlfDhts63jxu1u6n6m09OVxOlvI5zbJ6WtA3My9KdpUyO2dsYAM8tCx9fwUCP3uhKz7sWtRJ6SmbVYtOxi00dsB6jdNAv1yIp6Z4XpCQ=w1007-h903-no

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.605
Мислења
997.619
Членови
36.569
Најнов член
Alketa

ит маркет