Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Што опрема треба за car sim racing?

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.512
5.853
Битола
Дечки сакам да склопам e-racing setup дома па ме занима кои се најдобрите продукти и што се ми треба за тоа.

Значи волан, педали кои ми требаат, некој да пробал, да знае што е квалитетно итн.

Поздрав.

tomaso

Practice makes perfect
25 јануари 2008
1.072
1.614
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
LG 24MP55HQ-P IPS
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Зависи колу пари ти се трошат. Буџет варијанта ти е Логитек Г29 и плус ќе си купиш мењач. Волано и педалите ги има во Анхоч.
Овде го имаш седиштето со се држачи за волан и педалите.
Ако сакаш веќе озбилна играчка за возрасни тогаш само Fanatec имаат се и сешто само незнам кај би можел локално да ги најдиш.

Trolldor

Intern
3 мај 2016
7
12
Trolldor's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 2600
Motherboard
Gigabyte B450m-ds3h
Storage
1 + 4 TB Seagate Baracuda 7200RPM 64MB Cache
PSU
SilentStorm Icewind Black 750W Bronse
RAM
2x8GB HyperX Fury Black
Video card
Gigabyte 1060 6GB Xtreme Edition
Во зависност од буџетот шо го имаш замислено ќе се водиш. Најосновно ти е волан и мењач. Се друго дополнително ти е повеќе пари. За квалитет Logitech i Trustmaster. Пробано со G29, топ задоволен. Малку возено и на Trustmaster T300RS, нијанса подобар, 2х пати поскап. Ако сакаш да одиш со Direct Drive волан, е тогаш ситуацијата е значително поскапа и подобра (плус поопасна ако имаш јак force feedback).

За почеток не ти препорачувам да земаш сталки и држачи евтини за воланот, се клатат и нема посебен ефект. Подобро ти е DIY да си направиш на тебе како што ќе ти одговара од дрво. Цврсто и нема да попушти при нагли вртења на воланот.

Пиши ми пп ако си заинтересиран за Logitech G29 + shifter, ги имам и не ги користам веќе.

erhanj

Gaining Experience
4 август 2019
89
162
Ако сакаш да набавиш локално, тогаш имаш доста лимитиран избор. За најдобар ентри волан/педали комбо би го одбрал Thrustmaster T300RS (https://www.anhoch.com/product/599866134/steering-wheel-thrustmaster-t300rs-gt-edition-ps3ps4pc), нема споредба со Logitech, во друга лига е и вреди секој денар плус. Воланот може да го монтираш на биро, има table clamp, но би ти препорачал самостојно постоље.

За постоље, исто изборот ти е многу лимитиран. Во Галерија имаш два модела од Playseat, Playseat Challenge и Playseat Evolution Pro. И двата модели не се идеални, доста flex имаат и се overpriced af, за тие пари можеш да си направиш DIY доста поквалитетно и поцрвсто. Едно решение ти е како што кажа членот погоре, од дрво - само што ќе ти биде фиксно.

Најдобро решение ти е алуминиумски риг, само што испораката е прескапа ако нарачуваш од sim-lab.eu, trakracer.eu, и е 200+ евра. Ама профилите може да се набават и од Грција (спојки, штрафови, комплет), така јас направив. ΜΕΙΜΑΡΙΔΗ, Β., ΑΦΟΙ, Ο.Ε. · Stadiou 97, Veria 591 31, Griechenland
Ја користев шемата од sim-lab, за GT1-EVO ригот. Седиште си набавив на старо, од кола - поудобно амин.

А ако сакаш нешто посериозна опрема, тогаш имаш доста избор, budget is the limit :D

Ако имаш некакви прашања, тука сум да ти одговорам. :)

Атачменти

• 120 - GT1-EVO.pdf
    803,9 KB · Прегледи: 10
  • IMG_20200927_181923.jpg
    IMG_20200927_181923.jpg
    2,3 MB · Прегледи: 48

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.512
5.853
Битола
Благодарам за препораките на сите. Валјда ќе почнам доста entry level на почеток само со тоа кај нас што има. Ќе видиме како ќе оди после тоа. Да не купувам скапа опрема на почеток па да видам дека нема да ја користам.

Валјда лоџитекот ќе биди бидejќи доста поефтин е од Thrustmaster.

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.480
Мислења
1.012.310
Членови
36.680
Најнов член
xplodeart