Користите застарен прелистувач. Тој можеби не ја прикажува оваа или други интернет страници како што треба. Би требало да го надградите или да користите алтернативен прелистувач.
Зависи колу пари ти се трошат. Буџет варијанта ти е Логитек Г29 и плус ќе си купиш мењач. Волано и педалите ги има во Анхоч. Овде го имаш седиштето со се држачи за волан и педалите.
Ако сакаш веќе озбилна играчка за возрасни тогаш само Fanatec имаат се и сешто само незнам кај би можел локално да ги најдиш.
Во зависност од буџетот шо го имаш замислено ќе се водиш. Најосновно ти е волан и мењач. Се друго дополнително ти е повеќе пари. За квалитет Logitech i Trustmaster. Пробано со G29, топ задоволен. Малку возено и на Trustmaster T300RS, нијанса подобар, 2х пати поскап. Ако сакаш да одиш со Direct Drive волан, е тогаш ситуацијата е значително поскапа и подобра (плус поопасна ако имаш јак force feedback).
За почеток не ти препорачувам да земаш сталки и држачи евтини за воланот, се клатат и нема посебен ефект. Подобро ти е DIY да си направиш на тебе како што ќе ти одговара од дрво. Цврсто и нема да попушти при нагли вртења на воланот.
Пиши ми пп ако си заинтересиран за Logitech G29 + shifter, ги имам и не ги користам веќе.
Ако сакаш да набавиш локално, тогаш имаш доста лимитиран избор. За најдобар ентри волан/педали комбо би го одбрал Thrustmaster T300RS (https://www.anhoch.com/product/599866134/steering-wheel-thrustmaster-t300rs-gt-edition-ps3ps4pc), нема споредба со Logitech, во друга лига е и вреди секој денар плус. Воланот може да го монтираш на биро, има table clamp, но би ти препорачал самостојно постоље.
За постоље, исто изборот ти е многу лимитиран. Во Галерија имаш два модела од Playseat, Playseat Challenge и Playseat Evolution Pro. И двата модели не се идеални, доста flex имаат и се overpriced af, за тие пари можеш да си направиш DIY доста поквалитетно и поцрвсто. Едно решение ти е како што кажа членот погоре, од дрво - само што ќе ти биде фиксно.
Најдобро решение ти е алуминиумски риг, само што испораката е прескапа ако нарачуваш од sim-lab.eu, trakracer.eu, и е 200+ евра. Ама профилите може да се набават и од Грција (спојки, штрафови, комплет), така јас направив. ΜΕΙΜΑΡΙΔΗ, Β., ΑΦΟΙ, Ο.Ε. · Stadiou 97, Veria 591 31, Griechenland
Ја користев шемата од sim-lab, за GT1-EVO ригот. Седиште си набавив на старо, од кола - поудобно амин.
А ако сакаш нешто посериозна опрема, тогаш имаш доста избор, budget is the limit
Ако имаш некакви прашања, тука сум да ти одговорам.
Благодарам за препораките на сите. Валјда ќе почнам доста entry level на почеток само со тоа кај нас што има. Ќе видиме како ќе оди после тоа. Да не купувам скапа опрема на почеток па да видам дека нема да ја користам.
Валјда лоџитекот ќе биди бидejќи доста поефтин е од Thrustmaster.