Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Што ме научи честата промена на телефони низ годините

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.334
31.579
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Оваа тема нема да биде директно за каков модел на телефон треба да купите, или некакви си трикови и твикови, него за работите кои НЕ ги знаете или немате размислено доволно пред да купите телефон, работи кои обично можете да го воочите ако сте смениле повеќе брендови, или сте навлезени во светот на телефоните и ги пратите случувањата, уште подобро е ако сте имале искуство и со ентри/мид рејнџ левел уреди од различен ценовен ранк.

Најчест проблем е купување на уред од помалце познат/продаван бренд.

Пример, Realme, Meizu или некој друг телефон кој на хартија личи за best buy hardware. Проблемот е што овие уреди, имаат далеку помала поддршка, а и дискусија за нив по форумите >помалце продажба помала шанса да се збори за проблемот теоретски.

Она со кое ќе се сретнете се празни подфоруми на XDA, па дури и на reddit, што значи ова за вас и зошто поддршка би барале на форуми а не од апдејти? затоа што истите скоро да не постојат. Зошто ми требаат апдејти? има и такви корисници кои ќе го помислат тоа, апдејти се потребни ПРЕД се кај ОВОЈ тип на телефони затоа што често имаат доста багови кои МОЖАТ да го направт искуството ужасно и уредот да ви заврши во ѓубре.

Значи ако нема поддршка од брендот ќе се бара солуција по форуми, која исто така тешко да се најде и дискусијата за истата неретко е минимална или дискутираат само неколку членови. Ако имате Samsung/Apple уред, дури и да е од НИСКА класа, и хипотетички да е на крајот на својот животен век со поддршка, производителите ќе направат исклучок и најверојатно со апдејт ќе го средат проблемот, ако тоа не се случи ќе најдете цели подфоруми за тој уред во кој на широко се дискутира за солуции и решенија. Друг проблем е недостапност или многу мала на додатоци за истите уреди, поготово маски и протектори, не ги користам но имате во предвид ако користите. Недај боже ваков уред да има некој фабрички дефект, деловите не се достапни, а дури и да може да се набават ќе ги чекате со месеци (телефонот ќе биде неупотрблив за тоа време) за разлика од добро познат брендиран телефон.

Друго, Samsung како пример има апликација во која можете ДИРЕКТНО да зборите со нивни агент, не е робот и да дадете фидбек за проблем или предлог за нова функција кои често се средуваат - имплементираат по дадениот фидбек. Мене ми одговорија за неполни 2h. Исто така предлогот за имплементација камерата да се отвара во своите последни поставки при последна употреба, да биде активна на дифолт при повторно лансирање - ја имплементираа со помош на еден наш член кој е дел од Samsung поддршката (смени ник не знам како се вика сега за да го тагнам)

Ова важи за секакви уреди не само за телефони, за ссд-а, матични плочи, монитори, слушалки итн, колку помалку познат бренд најчесто толку помала поддршка и опција да најдете солуција за евентуален проблем.

TLDR Иако реков дека не е препорака за каков телефон - сепак препорака за да се држите до Apple & Samsung - достапни делови/огромна заедница/поддршка. Дури и да ги нема тие делови кај нас по балкан логистика се набавуваат брзо и лесно, како последна опција Pixel/Xiaomi - уред од друг бренд во моментов не би препорачал на никого, со напомена дека Pixel/Xiaomi во последно време се соочуваат со значаен број на багови/лагови кои јас ги решив со флешување на европски бета ром, претходно телефонот беше буквално неупотреблив. Телефонот беше цели 7 месеци назад со апдејти кога го користев на сток фирмвер, додека апдејт не даваше иако проверував по 10x на ден. Тоа би било тоа, значи не се летајте само да има најдобар хардвер, прават опасни превари и со ревизии на хардвер, менуваат сензор без да кажат, гасат EIS, гасат ред други функции заради кои дел од корисниците ги купуваат тие уреди, едноставно голем ризик и главоболка во ситуација кога имате A52S За 300 ~ евра.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.606
13.126
Бидејќи не следам трендови се базирам на реноме на бренд. Па купувам Apple или Samsung. И двата нудат секјурити закрпи подолго за нивните телефони.

Апдејти не ме интересираат. Само телефонот да работи добро и да е среден од старт. Или набрзо откако ќе го купам.

Нов андорид или IOS во 99% од случаевите го прават телефонот баговит и проблематичен. Пред се зашто развојниот тим е фокусиран на новите модели на телефони.

Iphone XS со новиот IOS 15 троши повеќе батерија без везе. Ноут 9 со Андроид 10 е исто така поголем потрошувач. Плус никако да ги утаначам нотификациите како порано на него.

И никогаш не сум можел да го сватам хајпот „леле на телефонов ќе имам нов ОС“. Најчесто добиваш неколку ситници плус но губиш на друго. Плус нервози и трошиш време пребарувајќи интернет како да решиш проблеми. Со еден збор ни еден бренд на светов не е идеален.

Ако закрпите за безбедност нешто важат тогаш ете бар тоа може да се истакне. И толку.

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.334
31.579
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Овде е вистинскиот TLDR, не тој горе. Значи ништо ново не изусти и ништо ново не научил. Same old psyside.

EDIT: Изгледа Самсунг агентов го натерал ова да го пише? Хм?

Дали виде таг твој во темава? ете ти мојот аватар ако те мачи нешто.
Мислењето е автоматски споено:

Бидејќи не следам трендови се базирам на реноме на бренд. Па купувам Apple или Samsung. И двата нудат секјурити закрпи подолго за нивните телефони.

Апдејти не ме интересираат. Само телефонот да работи добро и да е среден од старт. Или набрзо откако ќе го купам.

Нов андорид или IOS во 99% од случаевите го прават телефонот баговит и проблематичен. Пред се зашто развојниот тим е фокусиран на новите модели на телефони.

Iphone XS со новиот IOS 15 троши повеќе батерија без везе. Ноут 9 со Андроид 10 е исто така поголем потрошувач. Плус никако да ги утаначам нотификациите како порано на него.

И никогаш не сум можел да го сватам хајпот „леле на телефонов ќе имам нов ОС“. Најчесто добиваш неколку ситници плус но губиш на друго. Плус нервози и трошиш време пребарувајќи интернет како да решиш проблеми. Со еден збор ни еден бренд на светов не е идеален.

Ако закрпите за безбедност нешто важат тогаш ете бар тоа може да се истакне. И толку.

Добро мора да се земе во предвид и како се користи уредот, мене лично багови и проблеми со перформанси ми се поголем проблем него безбедност. Ако не можеш да се вратиш назад со команда, телефонот да не реагира на touch по 4-5 секунди тоа е веќе далеку поголем проблем него хипотетички проблем со безбедносна закрпа за мене лично.

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
4.120
5.361
Скопје
samo Pixel bajo! :cool:

JadedPeskyHamster-size_restricted.gif

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.334
31.579
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

chroot

On your way to fame
12 ноември 2021
437
554
Скопје
Мене ме научи дека на секои 2 години мењам телефон на договор и дека мид рејнџ телефон е и повеќе од доволно за 2 години. Флегшип купувам само ако го користам 4,5 години.

28 јануари 2017
1.934
4.334
Ресен
Мене ме научи дека мидрејнџ телефон за 2-3 години ги стига флегшипите во камера/перформанси и ако сакаш да си “назад“ е сосема исплатливо да потрошиш х3 помалку пари, плус идат со полнач.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.719
4.758
Писти Охту
еве самсунг (споделив и во темата за самсунг) веќе два месеци имаат ептен глуп баг со draw over other apps и паѓање на refresh rate одвреме навреме. контактирав преку самсунг members апликацијата, ми викаат да го носам во салон да го зирнат. почна страшно да ме нервира софтверов, не требаше да апгрејдам на андроид 12. иако и видео снимив, и се, џабе, нив не им беше валиден проблемот. гуглав - не најдов никакво решение. џабе зборуваме во темана за багот :)

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.334
31.579
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Мене ме научи дека мидрејнџ телефон за 2-3 години ги стига флегшипите во камера/перформанси и ако сакаш да си “назад“ е сосема исплатливо да потрошиш х3 помалку пари, плус идат со полнач.

хм?

MetalGear

On your way to fame
14 април 2007
3.014
534
www.ibiz.mk
Точно така, @Sharlovski
имав samsung a50 пред 2ипол години земено,
сосема доволно ме служеше единствено батерија требаше еднаш дневно да се полни, овие последни месеци.

сега го обновив договорот земав а52с 5г, и се надевам дека ке служи наредни 2-3 години.
пак си во тек со време, без да се зима кредити од 1000евра за најнов телефон со најфул хардвер.

a50 го земав тогаш за 14-15000, само телефон без договор,
а52 го земав 8000на магента

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.346
6.492
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Последна промена:

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.822
4.798
Скопје
hackitfree.github.io
Овде е вистинскиот TLDR, не тој горе. Значи ништо ново не изусти и ништо ново не научил. Same old psyside.

Јас мислам членот многу добро објасни и за разлика од тебе се помачи и нешто напиша што може да им користи на другите членови при правење избор за набавка на мобилен.
И мислам крајно време е да престанеме да се замолчуваме еден со друг (ха ха ха - хи хи хи - глупости си пишал) и да се ослободат и членовите што помалку пишуваат и слободно да се изразат преку вакви поопширни мислења.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.822
4.798
Скопје
hackitfree.github.io

Баш така - неаргументирано го побиваш или поништуваш тоа што го напишал. Понови членови што ќе читаат - ќе си речат -„Што е ова - дивјаци !„ Па уште „Самсунг го натерал „- Абе ајде ? :rolleyes:

А во врска со темата - не се слагам дека Самсунг се најдобар- бај , заради преголеме потрошувачка на батерија (понови модели немам користено - можеби тој проблем е надминат сега) - ама за Шаоми имаат чиста петка од мене .

Последна промена:

MetalGear

On your way to fame
14 април 2007
3.014
534
www.ibiz.mk
имав pocophone Пред a50, телефонот го платив 21-22(не ми точно текнува) и го имав 2-3 месеци, додека една капка морска вода не го сјеба
буквално една капка, го фатив со мокри раце и горе кај 3мм џек за слушалки, без никаква заштита е конектор за плоча. партали од сол

и тогаш решив подобро помали ресурси али подобар квалитет на изработка

Mayson

On your way to fame
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
мене најбитно ми е на пример колку блотвер има и дали има можност да се тргне лесно. пример шаоми има прграмче на пц ги селектираш сите и делит. док хуавеи самсунг имаат повеке блотвер и доста потежок и поризичен начин на бришење.

Intoxicated

Gaining Experience
22 декември 2014
85
128
Скопје
Intoxicated's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3600x 4.4Ghz & Arctic Esports 34 DUO
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
SSD M.2 Corsair NVMe MP510 240GB // PCIe Kingston A400 240GB // 1TB WD Blue HDD
PSU
Coolermaster 500w Lite
RAM
16GB DDR4 3200Mhz Corsair Vengeance PRO RGB CL16 Kit (2x8GB)
Video card
Gigabyte Aorus RX580 4GB OC
Case
Macube 310 white w/ 7x Hydrion 120 white
Mouse
Razer Viper Mini
Keyboard
Genesis RHOD 400
Audio
Headphones Razer BlackShark V2 X TriForce Gaming Black
Monitor
ASUS VZ249H Eye Care Monitor White
OS
Win 10 Pro
Треба да бидеш храбар за да пишеш нешто такво за Xiaomi, знаеш...реално. Биди спремен да ти дојдат чичковците од форум налутени.
10/10 се согласувам со темава. :D

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.334
31.579
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Треба да бидеш храбар за да пишеш нешто такво за Xiaomi, знаеш...реално. Биди спремен да ти дојдат чичковците од форум налутени.
10/10 се согласувам со темава. :D

Мислиш на butthurt бригадата? веќе дојдоа, не се секирај, има цел тим адвокати спремни да идат контра иако самите на темата признаваат дека имаат фрки со софтверот, на времето имаше Apple секта сега ги заменија овие.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.864
17.972
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
TLDR Иако реков дека не е препорака за каков телефон - сепак препорака за да се држите до Apple & Samsung
Ова го практикувам изминативе 10 години. Еднаш пробав Apple и по 2 дена користење се вратив на Android/Samsung. Други high-end Android телефони од други брендови како Huawei, Xiaomi, Sony, LG, OPO и други, некои од нив и како примарни телефони. Секогаш им фалело по нешто и колку и да биле усовршени за нешто секогаш им фалело по нешто друго за да си го мерат со Samsung. На крај конвергирав до тоа дека за мене се само flagship моделите на Samsung и друг бренд несакам да користам.

Историски користев Galaxy S II, Note 4, S6 edge+, S7 edge, Note 8, S10+, S20+, во моментов користам S21U и сум во исчекување да станат достапни за купување првите S22U па да го сменам S21U.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.058
1.412
Скопје
Делам слично мислење како @gOJDO. Најдобро ми лежи Samsung flagship. Користев S4, S5, S6 edge+, Note8, Note10+ и сега чекам да искочи S22 Ultra. Пробав Apple кратко, не ми легна оперативниот, исто како што ми беше и искуството со MacBook. Многу понеинтуитивно ми е се и многу поспоро правам базични работи. Многу нема да се сложат со ова, но се е навика. Сум користел и Sony низ годиниве, исто си имаше фалинки. Многу време сакам да дадам шанса на Google Pixel, но никако да ме погодат со дизајнот на уредот. Секогаш изгледаат како 2-3 генерации постари визуелно. Исто така би дал шанса на Galaxy Fold, но нека го доиспеглаат уште некоја година.

Intoxicated

Gaining Experience
22 декември 2014
85
128
Скопје
Intoxicated's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 3600x 4.4Ghz & Arctic Esports 34 DUO
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
SSD M.2 Corsair NVMe MP510 240GB // PCIe Kingston A400 240GB // 1TB WD Blue HDD
PSU
Coolermaster 500w Lite
RAM
16GB DDR4 3200Mhz Corsair Vengeance PRO RGB CL16 Kit (2x8GB)
Video card
Gigabyte Aorus RX580 4GB OC
Case
Macube 310 white w/ 7x Hydrion 120 white
Mouse
Razer Viper Mini
Keyboard
Genesis RHOD 400
Audio
Headphones Razer BlackShark V2 X TriForce Gaming Black
Monitor
ASUS VZ249H Eye Care Monitor White
OS
Win 10 Pro
Мислиш на butthurt бригадата? веќе дојдоа, не се секирај, има цел тим адвокати спремни да идат контра иако самите на темата признаваат дека имаат фрки со софтверот, на времето имаше Apple секта сега ги заменија овие.
Мото на компанијата "Тебе ти е фаличен телефонот, нас топ ни е." читај "Морав да инсталирам РОМ пред да го користам."
Disclaimer. Користам Mi Note 10 Lite и бев презадоволен од телефонот до пред некој месец со новите апдејти и откако излезе MIUI 12.
Unusable. Factory reset неколку пати, проблемите се враќаат назад со секој нареден апдејт.

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.334
31.579
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Само да бидам јасен, коментарот за Apple беше заради поддршка, резервни делови, огромна заедница, гаранција итн. Јас лично тој софтвер не го сакам ама тоа е друга тема.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.485
Мислења
995.729
Членови
36.488
Најнов член
Dzoro