Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Sennheiser HD560S Новите End Game Over ear Open back слушалки?!?

MadBuldog

Gaining Experience
22 јуни 2008
182
458
Скопје
Денеска Sennheiser ги најавија новите HD560S Over ear Open back слушалки, и според досегашниве првични рецензии изгледаат како најдобра опција во рангот на слушалки до 200 Евра (во моментот на ова пишување), дури според реакциите би рекол дека дури и во повисоките ценовни рангови добро се носат и со поскапи слушалки.
Чим DMS ги пушти низ вода неговите омилени Bayerdynamics DT880 600 Ohm, тоа кажува се, туку кај и на мене ми ги поремети плановите да правам комбинација на истите DT880 600 Ohm со Emotiva BasX A-100 (50W по канал појачало со фабрички свич целата снага да ја испорачува на излезот за слушалките, каде само појачалото чини колку HD560S). Туку сега што да правам со HD660S што ги земав во април истава година, HD560S се 40% од цената на HD660S со слични перформанси. Ако frequency response им е сличен како на DT 880 600Ohm, AKG 702 и HD660S тогаш HD560S како изразено нај неутрални слушалки ќе бидат и најоптимален избор (иако се за околу 60~70 Евра поскапи од DT880 и AKG702) за најразновидни Gaming ситуации.

Она што останува да се види во следниот период е што ќе покаже frequency response графата кај најновиот модел на слушалки од Sennheiser, доколку биде слична на следниве графи:
AKG%20K702.png

AKG%20K702%2065th%20Anniversary%20Edition.png

AKG%20K712.png

Beyerdynamic%20DT%20880%20600%20Ohm.png

Sennheiser%20HD%20660%20S.png

Ќе чекаме резултати од innerfidelity, но доклку е слична на овие погоренаведените тогаш ќе имаме добитна комбинација за одлична слушалка како за уживање во музика така и со големи можности за дополнително тјунирање за гејминг во различни жанрови.

Една специфична намена на пример, за мене и зошто се одлучив да ги земам на времето Sennheiser HD660S, е флексибилноста со APO Equalizer и со HeSuVi плугинот за APO да се исфилтрираат „непотребните“ звуци во FPS игри. Длабоките и превисоките тонови да се намалат или дури и комплетно да се изолираат, специфично за мене најмногу бенефит имам во Escape from Tarkov што кога имам слободно време многу го играм, и да се добие компететивна предност против противниците.

На пример моите поддесувања се следните, во APO Equalizer првично го поддесувам според innerfidelity over ear Harman таргетот.
Screenshot (33).png

После тоа во HeSuVi следат подесувањата, во Virtualization табот одам со Atmos- (минусот е за означување дека е без reverb опцијата) за да го елиминирам ехото во затворени простори.
Screenshot (40).png

Под Equalizer табот, веќе кога ми се „неутрализирани“ HD660S со innerfidelity EQ-то од погоре, тука веќе почнувам да си играм со „филтрирање“ на звукот во играта со аплицирање на frequency response од посолидните IEM слушалки на Sennheiser, најдобар резултат до сега имам забележано со IE 8 HP и IE 80 S o90 профилите. Според графата можете да видите дека Најдлабоките и Највисоките тонови понираат драстично и во играта се добива ефект на затишување на позадинските звуци како шумолење на гранките на дрвата и грмушките, или на позадинскиот шум на електричната опрема во затворените мапи во Тарков, што кога не се третирани на ваков начин на моменти можат комплетно да ги надјачаат побитните звуци во играта. Од друга страна говорот и чекорите стануваат толку јасни што можете да одредите насоката, дистанцата и елевацијата на противникот далеку пред тој да ве чуе вас.
Screenshot (41).png

Една од причините за изборот на HD660S беше токму широкиот sound stage и imaging што го обезбедуваат и во комбинација со погоренаведените поставки се ненадминливи за вакви Custom поддесувања во различни комбинации за различни звучни решенија. (На пример со HE 60 IF профилот може да го симулирате звукот на Baby Orpheus слушалките од Sennheiser, резултатот е по „сочен“ звук за поголем immersion во игрите и за по „топол“ звук во музиката)

Искрено се надевам дека HD560S се на добар пат да ги заменат HD660S (за 60% пониска цена) и постои голема веројатност да станат златен стандард во иднина за "Go to" слушалки за сите што се заинтересирани од medium до high end gaming слушали во тој ценовен ранг.

Посебна благодарност до @Андреј @TheMarshal @InSides и останатите членови на аудиофилските муабети кои со совите дискусии ми дадоа идеи и сугестии директно и индиректно за одредени решенија кои ги применив за да дојдам до саканиот резултат во секојдневната употреба на моите решенија за уживање во музиката и генерално звукот кој излегува од опремата што ја користам.

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.555
2.487
Осеќам дека за одреден период ќе те бомбардираат луѓе со коментари од типот "РЕЈЗЕР СЕ НАЈБОЉЕ ШОТИЕ !!!“.

Посебна благодарност до @Андреј @TheMarshal @InSides и останатите членови на аудиофилските муабети кои со совите дискусии ми дадоа идеи и сугестии директно и индиректно за одредени решенија кои ги применив за да дојдам до саканиот резултат во секојдневната употреба на моите решенија за уживање во музиката и генерално звукот кој излегува од опремата што ја користам.

Ова треба да гласи “Поздрав до луѓето, што ме научија како се влага во rabbit hole“.

MadBuldog

Gaining Experience
22 јуни 2008
182
458
Скопје
Осеќам дека за одреден период ќе те бомбардираат луѓе со коментари од типот "РЕЈЗЕР СЕ НАЈБОЉЕ ШОТИЕ !!!“.

Ова треба да гласи “Поздрав до луѓето, што ме научија како се влага во rabbit hole“.
vzazmhvwdco51.jpg

Flapjack

Gaining Experience
26 август 2017
68
119
Не можеа во боље време да искочат за мене искрено. Моментално користам ATH M40X и во потрага сум по добри open-back слушалки. До сега се мислев помеѓу HE-4XX, HD-58X Jubilee и DT-990 Pro, ама после изгледаното ревју на DMS се двоумам дали да почекам и да соберам уште малку пари за новиве HD560S.

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.555
2.487

Ја сум најмлад од сите вас!

Не можеа во боље време да искочат за мене искрено. Моментално користам ATH M40X и во потрага сум по добри open-back слушалки. До сега се мислев помеѓу HE-4XX, HD-58X Jubilee и DT-990 Pro, ама после изгледаното ревју на DMS се двоумам дали да почекам и да соберам уште малку пари за новиве HD560S.

Имаш DAC и AMP?

Јас би почекал Rtings да ги измери и објективни ревјуа да искочат па одлучи тек тогаш.

Инаку, види ја и AKG K702, профи е за гемање (hint: бара amp). И DT-990 се феноменални.

Otherwise 58x е no brainer deal од сите.

InSides

Practice makes perfect
21 февруари 2009
471
1.185
Подобри а поефтини слушалки се одлична вест за ова хоби.

Не ги следам најновите итерации на Sennheiser, но долги години (пред воведот на HD700/HD800), слушалките за љубители на музика беа поделени на две серии (5xx како hi-fi, 6xx како reference).

Разликата помеѓу двете, покрај дизајнот, во голема мерка беше во опсегот на звучната единица и нејзината локализација во слушалката. Своевремено, HD-595 направи голема револуција со тоа што дојде со драјвери кои беа закосени во однос на рамнината која ја дели главата на две идентични половини. Пристап кој беше познат уште со K-1000, но за разлика од тие, овде е аголот фиксен. Резултат - поширока, поголема звучна сцена, но на штета на аналитичката презентација.

HD800 се навистина голем скок, но развојот на таа технологија доаѓа со голем трошок кој мора да се пренесе на купувачите. Некои имаа среќа да купат HD700 за разумна цена додека беа достапни, но таа можност отиде во историјата.

Повторно ќе кажам, ме радува појавата на нови слушалки од HD5xx серија кои имаат потенцијал за референтен звук (барем според првичниве рецензии)...

...но не ги пуштај HD660 низ вода.

Flapjack

Gaining Experience
26 август 2017
68
119
@TheMarshal Немам ни едното ни другото дека не ми се потребни за M40X бидејќи се 35ohms и можам многу лесно да ги слушам на било што, но би сакал некад да земам. Иначе не ми се нешто многу за гејминг, 85% од времето ми служат за слушање музика. Имам едно прашање за вас, од каде ги купувате/порачувате овие по реткиве слушалици што никогаш ги нема кај нас? 58X како што гледам ги има само на Дроп и ке мора од таму да ги порачам ако планирам да ги земам, а новиве НD560S исто ке мора да се порачаат директно од Sennheiser во Германија или да почекаме евентуално да стигнат во околниве земји и да бидат 20-30% поскапи одколку во Германија.

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.555
2.487
@TheMarshal Немам ни едното ни другото дека не ми се потребни за M40X бидејќи се 35ohms и можам многу лесно да ги слушам на било што, но би сакал некад да земам. Иначе не ми се нешто многу за гејминг, 85% од времето ми служат за слушање музика. Имам едно прашање за вас, од каде ги купувате/порачувате овие по реткиве слушалици што никогаш ги нема кај нас? 58X како што гледам ги има само на Дроп и ке мора од таму да ги порачам ако планирам да ги земам, а новиве НD560S исто ке мора да се порачаат директно од Sennheiser во Германија или да почекаме евентуално да стигнат во околниве земји и да бидат 20-30% поскапи одколку во Германија.

Од Drop, пријател ми ги препрати.

За Sennheiser, Томан има одлични цени. Исто и кај Амски можеш да ги најдеш по иста цена како на страната на Senn. Кога се работи за нови модели, фер му се цените.

Flapjack

Gaining Experience
26 август 2017
68
119
Од Drop, пријател ми ги препрати.

За Sennheiser, Томан има одлични цени. Исто и кај Амски можеш да ги најдеш по иста цена како на страната на Senn. Кога се работи за нови модели, фер му се цените.

Фала, баш сега зборев со Амски и ми кажаа дека веке им се порачани новите, и цената е скоро иста како да нарачуваш директно од Sennheiser. Браво за дечките, не знам како не сум ги сретнал до сега.

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.555
2.487
Фала, баш сега зборев со Амски и ми кажаа дека веке им се порачани новите, и цената е скоро иста како да нарачуваш директно од Sennheiser. Браво за дечките, не знам како не сум ги сретнал до сега.

Мене ми е максимално антипатиичен и неподнослив лик.:)

Chicco69

Unstoppable
21 април 2016
646
3.069
DIY-Ayaudio-Heaven Sennheiser HD 560S Review

Capture.JPG

Генерално одлични open back слушалки и сериозен конкурент за бест бај во својата класа. Има и споредби со други познати модели.
Постои и предлог мод (passive filter) за атенуација на "проблематичниот" пик на 7KHz (не дека е неопходен).

hd560s-filtered.png

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.555
2.487
DIY-Ayaudio-Heaven Sennheiser HD 560S Review

Погледнете го атачментот 91389

Генерално одлични open back слушалки и сериозен конкурент за бест бај во својата класа. Има и споредби со други познати модели.
Постои и предлог мод (passive filter) за атенуација на "проблематичниот" пик на 7KHz (не дека е неопходен).

Погледнете го атачментот 91390

Уф, а пред скоро ги земав 6xx

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.555
2.487
Чисто информативно, колку слушалки имаш и кои ти се омилени?

Имам 4 пара добри слушалки. Имам нешто од порано што ми се останати гејмерски и нешто евтини пазарски слушалици што ми се останати од пред некоја година. Имав и QCY T5, али ги продадов.

Генерално, сакам да останам само на HD6xx и DT770 - една отворена и една затворена. Ако би требал да одберам еден пар омилен слушалка би рекол HD6xx, затоа што сум treble sensitive, а Senn имаат одличен treble response што им се допаѓа на моите уши. :)

Ти што слушалици имаш? Кој ти се омилини?

audioshitfile

Intern
13 септември 2020
28
2
Имам 4 пара добри слушалки. Имам нешто од порано што ми се останати гејмерски и нешто евтини пазарски слушалици што ми се останати од пред некоја година. Имав и QCY T5, али ги продадов.

Генерално, сакам да останам само на HD6xx и DT770 - една отворена и една затворена. Ако би требал да одберам еден пар омилен слушалка би рекол HD6xx, затоа што сум treble sensitive, а Senn имаат одличен treble response што им се допаѓа на моите уши. :)

Ти што слушалици имаш? Кој ти се омилини?
До годинава имав живо срајне мали ушни од телефони, знам имам 2 пара што ги купив едни беа а4тек и др беа сони мислам, ама на двата пара му се расипа каблето. Зимава зедов mh751, ми се расипаа и почекав троа до летово и сега во септемвриов зедов к361, сега засега омилени к361, али би сакал да пробам многу други и плус тоа да користам DAC (купив apple dongle ама немам тип ц на пц и трб да купувам адаптер или да направам али сега засега ништо од тоа). Незнам сега можеби ќе земам мали ушни за на тел во кревет или пак да пробам некако да земам кпх30и за сестра ми за нова год и малце да си поиграме со модови, али ќе видиме (не дека јас сакам нови слушалки и да пробам отворени, туку сестра ми бараше така слушалки :ROFLMAO:).

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.555
2.487
До годинава имав живо срајне мали ушни од телефони, знам имам 2 пара што ги купив едни беа а4тек и др беа сони мислам, ама на двата пара му се расипа каблето. Зимава зедов mh751, ми се расипаа и почекав троа до летово и сега во септемвриов зедов к361, сега засега омилени к361, али би сакал да пробам многу други и плус тоа да користам DAC (купив apple dongle ама немам тип ц на пц и трб да купувам адаптер или да направам али сега засега ништо од тоа). Незнам сега можеби ќе земам мали ушни за на тел во кревет или пак да пробам некако да земам кпх30и за сестра ми за нова год и малце да си поиграме со модови, али ќе видиме (не дека јас сакам нови слушалки и да пробам отворени, туку сестра ми бараше така слушалки :ROFLMAO:).

Интересно, A4 Tech - не знам колку се добри, гледам по форумов доста ги фалат. Но, тие рецензии би ги земал со резерва. Кога ќе се каже " Jak бас имаат" мене ништо не ми кажува, напротив значи дека слушалките само имаат бас што тресе.

MH751 како што знам имаат добар микрофон, види барем тој да ти работи како што треба. Ако се тие слушалки што мислам, микрофонот е одличен, може и да се лажам.

К361 ги немам слушнато лично, но од што имам разговарно со луѓе и читано по форуми викаат дека се подобри од AKG K371. Искрено, веќе не гледам слушалки, на крајот на денот и да имаш 10 пара, гарантирам дека ќе користиш само еден пар.

Тоа ти е одлично DAC-че за почеток, брка феноменална работа. Понатаму, ќе си купиш нешто како Soncoz La-Qxd1* + L30, или Focusrite Scarlett 2i2и ќе си направиш одличен сетап - не ти треба ништо повеќе. I mean, ако сакаш да забегаш секогаш ќе има боље. Но, да речеме Soncoz LA+ L30 + 6xx/650 и ќе бидеш обезбеден за цел живот. Понатаму ќе додадеш и активни звучници на тој сетап, нешто како ADAM AX7, Dynaudio BM5, Neumann KH120. Доколку не си во можност да даваш толку за звучници, сосема океј се Mackie MR524, Mackie MR624, Yamaha HS7, Adam T7V, JBL 305 и слични.

Е сеа да сум на твое место, би се фокусирал наместо да купуваш уште слушалки, да се фокусираш на тоа да собираш пари да си купиш звучници. But that's just me.

*Ако идеш на активни студиски монитори не ни размислувај да идеш на небалансирани кабли, не дека ќе имаш боље звук со тоа, но балансираниот сигнал може да ти реши проблеми што ги има на unbalanced.

Понатаму можеш и грамофон да си додадеш. Интересен е концептот омилените 20-30 албуми да си ги имаш на винил и тоа е тоа.

На крајот на денот, секогаш навраќај се на мислата дека во ова хоби си со една цел: ДА УЖИВАШ ВО МУЗИКАТА, а не во опремата. Ако тебе те прават среќен слушалки од пазарче, терај со тоа. :)

Последна промена:

audioshitfile

Intern
13 септември 2020
28
2
Интересно, A4 Tech - не знам колку се добри, гледам по форумов доста ги фалат. Но, тие рецензии би ги земал со резерва. Кога ќе се каже " Jak бас имаат" мене ништо не ми кажува, напротив значи дека слушалките само имаат бас што тресе.

MH751 како што знам имаат добар микрофон, види барем тој да ти работи како што треба. Ако се тие слушалки што мислам, микрофонот е одличен, може и да се лажам.

К361 ги немам слушнато лично, но од што имам разговарно со луѓе и читано по форуми викаат дека се подобри од AKG K371. Искрено, веќе не гледам слушалки, на крајот на денот и да имаш 10 пара, гарантирам дека ќе користиш само еден пар.

Тоа ти е одлично DAC-че за почеток, брка феноменална работа. Понатаму, ќе си купиш нешто како Soncoz La-Qxd1* + L30, или Focusrite Scarlett 2i2и ќе си направиш одличен сетап - не ти треба ништо повеќе. I mean, ако сакаш да забегаш секогаш ќе има боље. Но, да речеме Soncoz LA+ L30 + 6xx/650 и ќе бидеш обезбеден за цел живот. Понатаму ќе додадеш и активни звучници на тој сетап, нешто како ADAM AX7, Dynaudio BM5, Neumann KH120. Доколку не си во можност да даваш толку за звучници, сосема океј се Mackie MR524, Mackie MR624, Yamaha HS7, Adam T7V, JBL 305 и слични.

Е сеа да сум на твое место, би се фокусирал наместо да купуваш уште слушалки, да се фокусираш на тоа да собираш пари да си купиш звучници. But that's just me.

*Ако идеш на активни студиски монитори не ни размислувај да идеш на небалансирани кабли, не дека ќе имаш боље звук со тоа, но балансираниот сигнал може да ти реши проблеми што ги има на unbalanced.

Понатаму можеш и грамофон да си додадеш. Интересен е концептот омилените 20-30 албуми да си ги имаш на винил и тоа е тоа.

На крајот на денот, секогаш навраќај се на мислата дека во ова хоби си со една цел: ДА УЖИВАШ ВО МУЗИКАТА, а не во опремата. Ако тебе те прават среќен слушалки од пазарче, терај со тоа. :)
mh751 ги вратив и зедов поради тоа к361, а за „endgame“ би рекол 400i2020+zendac, за звучници, имам jbl studio 230+harman hk3700 во дневната соба ама ретко кога ги користам, и општо не сум многу по звучници.

Flapjack

Gaining Experience
26 август 2017
68
119
mh751 ги вратив и зедов поради тоа к361, а за „endgame“ би рекол 400i2020+zendac, за звучници, имам jbl studio 230+harman hk3700 во дневната соба ама ретко кога ги користам, и општо не сум многу по звучници.

Според скорешниве ревјуа, новите 400i имале малку поќе харш требл. Јас исто како и Маршал сум сензитивен на требл така да што 400i дефинитивно отпаѓаат за мене. Преферирам по warm звук, во стил на HD58X ili HD6XX.
Инаку конечно искочи sound-test на новите HD560S, и во видеото ги споредува со HD58X. Тестовите почнуваат од 4мин.
View: https://www.youtube.com/watch?v=YTBaqSX2RzA&ab_channel=oluv%27sgadgets

audioshitfile

Intern
13 септември 2020
28
2
Според скорешниве ревјуа, новите 400i имале малку поќе харш требл. Јас исто како и Маршал сум сензитивен на требл така да што 400i дефинитивно отпаѓаат за мене. Преферирам по warm звук, во стил на HD58X ili HD6XX.
Инаку конечно искочи sound-test на новите HD560S, и во видеото ги споредува со HD58X. Тестовите почнуваат од 4мин.
View: https://www.youtube.com/watch?v=YTBaqSX2RzA&ab_channel=oluv%27sgadgets
Искрено, врска немам дали сум или не сум требл сенситивен и врска немам каков вид на "sound signature" преферирам, па затоа и планирав да користам eq макар да попрва би требало да најдам адаптерче и да почнам да си го користам DACот.

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.555
2.487
За некој што е на ATH-M50x долго време, едвај не се убедив да ги нарачам 6xx како прва open-back слушалка. 560s сеа уште толку ќе ми ја отежнат одлуката со оглед на sound signature :)

Си требал да ги нарачаш. :)

hpetrovski

Gaining Experience
22 октомври 2018
131
275
Скопје
www.instagram.com
Си требал да ги нарачаш. :)
Абе супер звучи тоа $220 на дроп, ама не ги бива на Scarlett-ов. Додај над тие 220 уште 300-400 за Schiit stack-от што го window shop-овам со месеци и наеднаш не е ми се толку примамливи хаха.

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.555
2.487
Абе супер звучи тоа $220 на дроп, ама не ги бива на Scarlett-ов. Додај над тие 220 уште 300-400 за Schiit stack-от што го window shop-овам со месеци и наеднаш не е ми се толку примамливи хаха.

Звучат топ и од Samsung S9+, но нормално боље се на Topping DX7 Pro.

Поентата ми е дека е слушалка лесна за возење. Можеш само да купиш Topping L30 и да го поврзеш со line out од Scarlett-от. Со ова губиш balanced за звучки rough.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
46.106
Мислења
955.558
Членови
34.509
Огласи
2.315