Ја отварам оваа тема да поразговараме општо за selfhosted. Дали поседувате дома некаков вид на сервер? Дали хостирате нешто?
Одкако ми рикна HTPC-то од потпис: Intel® Core™ i5-4570 | Ultra Small Form Factor | SSD 120GB | 6TB WDs | Plex Media Server, и одкога плаќам VPS сервери извесно време решив да купам домашен мини ПЦ и да го користам како сервер.
Се решив за следниов mini PC: Beelink - SER5 PRO 5700U со следанва конфигурација:
Processor: AMD Ryzen 7 5700U (8 cores/16 threads, up to 4.3GHz)
Graphics: AMD Radeon Graphics (integrated, 8 cores, 1900MHz)
Memory: 32GB DDR4 RAM (upgradable to 64GB)
Storage: 1TB M.2 NVMe SSD (upgradable to 2TB)
Connectivity:
Core
На самиов PC инсталирав Debian Based Proxmox OS кој e hypervisor и нуди одлична виртуелизација и изолација. Овозможува креирање на виртуелни машини со добра кастомизација и дава одлични перформанси (97% од реални). Панел-от е налик на панелите од познатите провајдери кои нудат VPS. Си бираш колку јадра да користи секоја виртуелна машина, колку рам, колку сториџ. Се креираат цели кластери, мрежи, итн. Има преголем број на опции од најпрости до доста комплексни.
Повеќе инфо за Proxmox може да добиете на нивниот сајт: Proxmox Server Solutions
Потоа во секоја виртуелна машина користам Docker/Docker Compose за стартување на сервисите и уште еден layer на изолација и извегнување на dependencies.
VMs
Засега користам 4 виртуелни машини со различни перофoрманси и еве краток опис за нив:
VM#1 Production околина
Тука ми е хостиран мал сајт (во иднина и повеќе), со докери за Java Backend, React Frontend, PostgreDB и Nginx. Не користам статична IP и користам динамичен DNS од CloudFlare.
VM#2 Dev околина
Исто како Production, само послаба и за тестинг цели.
VM#3 Media
Тука имам цел Plex стак, исто така кренат со докер. Plex, Radarr, Sonarr, Bazarr, Jackett, Deluge. Закачен (shared) 10TB HDD Sea Baracuda Pro.
VM#4 Other
Тука засега користам само Couch DB и Obsidian Live Sync за Obsidian notes.
Што планирам во иднина?
Инспирација
github.com
Одкако ми рикна HTPC-то од потпис: Intel® Core™ i5-4570 | Ultra Small Form Factor | SSD 120GB | 6TB WDs | Plex Media Server, и одкога плаќам VPS сервери извесно време решив да купам домашен мини ПЦ и да го користам како сервер.
Се решив за следниов mini PC: Beelink - SER5 PRO 5700U со следанва конфигурација:
Processor: AMD Ryzen 7 5700U (8 cores/16 threads, up to 4.3GHz)
Graphics: AMD Radeon Graphics (integrated, 8 cores, 1900MHz)
Memory: 32GB DDR4 RAM (upgradable to 64GB)
Storage: 1TB M.2 NVMe SSD (upgradable to 2TB)
Connectivity:
- Wi-Fi 6 (802.11ax)
- Bluetooth 5.2
- Gigabit Ethernet
- HDMI 2.0
- DisplayPort 1.4 (supports 4K@144Hz)
- USB 3.2 Gen 2 Type-C x 1
- USB 3.2 Gen 2 Type-A x 4
- USB 2.0 Type-A x 2
- Audio jack
Core
На самиов PC инсталирав Debian Based Proxmox OS кој e hypervisor и нуди одлична виртуелизација и изолација. Овозможува креирање на виртуелни машини со добра кастомизација и дава одлични перформанси (97% од реални). Панел-от е налик на панелите од познатите провајдери кои нудат VPS. Си бираш колку јадра да користи секоја виртуелна машина, колку рам, колку сториџ. Се креираат цели кластери, мрежи, итн. Има преголем број на опции од најпрости до доста комплексни.

(слика од интернет)
Повеќе инфо за Proxmox може да добиете на нивниот сајт: Proxmox Server Solutions
Потоа во секоја виртуелна машина користам Docker/Docker Compose за стартување на сервисите и уште еден layer на изолација и извегнување на dependencies.
VMs
Засега користам 4 виртуелни машини со различни перофoрманси и еве краток опис за нив:
VM#1 Production околина
Тука ми е хостиран мал сајт (во иднина и повеќе), со докери за Java Backend, React Frontend, PostgreDB и Nginx. Не користам статична IP и користам динамичен DNS од CloudFlare.
VM#2 Dev околина
Исто како Production, само послаба и за тестинг цели.
VM#3 Media
Тука имам цел Plex стак, исто така кренат со докер. Plex, Radarr, Sonarr, Bazarr, Jackett, Deluge. Закачен (shared) 10TB HDD Sea Baracuda Pro.
VM#4 Other
Тука засега користам само Couch DB и Obsidian Live Sync за Obsidian notes.
Што планирам во иднина?
- Synology RAID10 со 4х 10TB дискови
- Да го мигрирам цел Home Assistant од Raspberry Pi на серверов.
- Immich Photo Server (клон на Google Photos)
- Private Cloud Storage
- Уште неколку сајтови и проекти
Инспирација
GitHub - awesome-selfhosted/awesome-selfhosted: A list of Free Software network services and web applications which can be hosted on your own servers
A list of Free Software network services and web applications which can be hosted on your own servers - awesome-selfhosted/awesome-selfhosted