Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Сателитска на PC

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
Не сум запознаен ич со ова па ако може малку да ми помогнете и да ме упатите.

Колку што јас знам е дека треба да се има ТВ картица или „тјунер“ на компјутерот и во него се става антената и си гледаш телевизија. Е сеа прашањето ми е дали може да се гледа сателитска и ако купам тв картица што поддржува DVB-S дали ќе можам да ги гледам оние кодираните програми или ќе мора да гледам само FTA?

Miniteck

read-only
23 мај 2011
11
1
Секако дека може, но ќе мора да ги бараш клучевите на интернет и да ги внесуваш рачно, или пак доколку постои можност да се подеси само афтоматски да превзема од интернет како што е dreambox ресиверот. Е сега на пример не верувам дека HBO и незнам уште кој други се пробиени, и неможеш нив да ги гледаш, и исто така ќе мора да следиш програмите кога се префрлаат на други сателити и кога менуваат клучови.

Доколку купуваш тв картица, тогаш купи со DVB-S2 доколку можеш, затоа што мислам дека е многу подобра. Но има и друга опција, јас на пример имам Sky картичка за на PC и само антената ја поврзувам и си тера.

Се надевам дека ти помогнав некако :) и ако имаш уште некое прашање слободно прашај.
Поздрав :)

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
Што е разликата меѓу DVB-S/DVB-S2? И каква е таа скај картичказа PC и која антена ја врзуваш за неа?

Miniteck

read-only
23 мај 2011
11
1
Оваа е разликата накратко помеѓу DVB-S и DVB-S2:

DVB-S

Optimised for Video
MPEG MUX for multiple programs
External encapsulation for IP
MPE encapsulation for IP (10~15%)
Viterbi and RS protection
188 byte MPEG packet size frames
10 FECs
QPSK, 8PSK, 16QAM
Constant Coding and Modulation

DVB-S2

Optimised for any data (video/IP/…)
Multiple input interfaces
On-board encapsulation
Generic streaming encap (~2%)
LDPC and BCH protection
64 kbit and 16 kbit frames
32 FECs
QPSK, 8PSK, 16APSK, 32APSK
CCM, VCM and ACM

Е сега околу Sky картата, ја ставаш на матична и после тоа кабелот што треба да оди во ресивер или може и друг но мора да биде ист таков се поврзува во картичката, а кабелот е поврзан веќе во антената (тањирот-тоа што има како око напред).

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
Епа ај сеа препорачајте некоја DBV-S2 картица докај 3000 денари шо може да се најде кај нас.
И ако ја купам како PCI Express ќе мора ли да одам до AMC да ми ја наместат и пак да ја вратат налепницата за гаранција?

DJAMBAZ

hello world
15 февруари 2011
191
145
Не сум запознаен ич со ова па ако може малку да ми помогнете и да ме упатите.

Колку што јас знам е дека треба да се има ТВ картица или „тјунер“ на компјутерот и во него се става антената и си гледаш телевизија. Е сеа прашањето ми е дали може да се гледа сателитска и ако купам тв картица што поддржува DVB-S дали ќе можам да ги гледам оние кодираните програми или ќе мора да гледам само FTA?

Mislam deka stvarno ne ti jasno:ermm:1.ti treba tanjir so oko i motor 2.skoro site se pominati so kodiranjeto vo nagra2 sto stavarno ne mi e jasno sto ke gledas so vnesuvanje klucevi(mislam deka samo uste eden bugarski paket e sloboden i neznam na koj satelit e) Prvo dobro informiraj se pa kupuvaj ja kartickata.

m@rT1n

read-only
3 април 2009
30
19
Mislam deka stvarno ne ti jasno:ermm:1.ti treba tanjir so oko i motor 2.skoro site se pominati so kodiranjeto vo nagra2 sto stavarno ne mi e jasno sto ke gledas so vnesuvanje klucevi(mislam deka samo uste eden bugarski paket e sloboden i neznam na koj satelit e) Prvo dobro informiraj se pa kupuvaj ja kartickata.

Бугарскиот пакет Bulsat, тој што е со клучеви, е на Hellas Sat 2 39°E, и има добри канали. Листата тука.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно