• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

SATA хард диск

Статус
Затворена за нови мислења.

petar.bt

Intern
12 август 2007
734
22
имам 2 компјутери.На едниот имам hard disk од 80 GB (SATA) + 40 GB(ATA).
на другиот компјутер немам hard disk и сега сакам да го преместам hard disk од 40 GB(ATA) на другиот компјутер.Го извадов hard diskот од 40 GB(ATA) и сега го напрајв да работи вториот компјутер но на првиот компјутер биосот го препознава hard disk од 80 GB (SATA) но не се стартова windows XP.Пробав да го бутирам но не сака.Иначе на двата имам инсталирано windows XP.Кажете ми што да правам.

Blagojce

Gaining Experience
26 декември 2007
904
77
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
Пробај со Load Optimized Default ов BIOS-от.

neW1

Gaining Experience
10 мај 2007
679
126
Не пости глупо прашање.
Кога ќе ти се стартува компјутерот (пред POST ) стискај delete.Со ова ќе влезеш во менито (bios) и ќе најдеш load optimized defaults. :))

Blagojce

Gaining Experience
26 декември 2007
904
77
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
Убаво си праша.
Load Optimized Default ти е да започне со стартување оптимизирано како што бил вообичаено.

MARTIN_MKD

Intern
27 ноември 2007
419
2
Hirens's boot CD ги реешава тие проблеми. Ако имаш троа повеќе искуство пробај

petar.bt

Intern
12 август 2007
734
22
Не пости глупо прашање.
Кога ќе ти се стартува компјутерот (пред POST ) стискај delete.Со ова ќе влезеш во менито (bios) и ќе најдеш load optimized defaults. :))

ok кај мене биосот е на F2 ок то е исто
само што load optimized defaults ги врака работите на биосот пред некое време како што било или како ?

Fatihh

Gaining Experience
14 април 2007
372
50
Скопје
saaf.mk
Fatihh's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 - 6700
Motherboard
ASUS TUF
Storage
2TB Western Blue + 480GB SSD A-DATA
PSU
SPIRE SILENTEAGLE 550W REAL
RAM
4x 8GB DDR4
Video card
STRIX GTX 1050Ti 4GB
Case
Case Cooler Master K380
Mouse
Mouse Genesis kypton 500
Keyboard
A4 TEC B318
Monitor
Samsung 27" 4K
OS
win10
пробај да мУ гО смениш местОто на џамперот ... :S

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
пробај да мУ гО смениш местОто на џамперот ... :S

SATA нема џампер.

Провери во БИОС, има една опција Hard Disk Boot Priority. Најверојатно ти било наместено да бутира од помалиот диск и сега треба да ја смениш оваа вредност.

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
459
252
зашто едноставно не го форматираш SATA хардот и после стави си па ХР така нема да ти прави проблеми. може да не ти го подигнува хардот ако претходно другиот ти бил ставен како прв безразлика дали ти на двата си имал снимено ХР

Chejo

Intern
6 мај 2007
43
1
Скопје
Не ти паднало на памет дега boot секторот се наоѓа на хард дискот кој го извади? Единствено што можеш да направиш е да реинсталираш windows.

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
Ако, како што кажа погоре дечкото, и на SATA дискот имал инсталирано XP на истата машина и не избришал/оштетил ништо, не гледам причина зошто да не може да го подигне. Мора да има начин да го оправи... ај хоуп соу :)

386ka

Gaining Experience
22 декември 2007
2.369
213
Vaka sega pretpostavuvam deka deckoto gi imal dvata hard diska instalirano koga instaliral xp na SATA hard diskot, taka da ima golemi shansi boot sektorot da e na HDD-to koj go izvadil. Care? -Reinstall. Ima shansi preku msconfig da se resi problemot ama togash drugiot HDD nema da ti se pali!

Primi go moeto socuvstvo...

vojkan

Intern
19 јуни 2007
404
4
Ако, како што кажа погоре дечкото, и на SATA дискот имал инсталирано XP на истата машина и не избришал/оштетил ништо, не гледам причина зошто да не може да го подигне. Мора да има начин да го оправи... ај хоуп соу :)
Veruvam deka ima nachin, samo treba da go najdeme :)

M

Mr.Alien

Гостин
@ petar.bt

А да напишеш убаво, детално, се по ред, на кој диск имаше инсталација на Windows XP? Или, кој диск ти беше системски?
Затоа во повеќе наврати инсистирав за проблемите да давате подетални објасненија, за да може побрзо и поефикасно да се изнајде решение за секој проблем?
Јас само можам да препоставам дека во овој случај на помалиот диск, оној извадениот имало XP инсталација......

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
459
252
вака ти си имал снимено ХР на двата ама едниот ти е како главен а штом не ти го подига овој хард тогаш 40 ката ти бил главен и ти што сакаш прави нема да го крене земи направи формат на SATA хардот а ако веке имаш нешто што сакаш да го сочуваш прво префрли го на другиот и после форматирај

M

Mr.Alien

Гостин
Ќе биде да е инсталацијатана XP на помалиот хард. Во тој случај, нека инсталира оперативен систем и на SATA дискот.

petar.bt

Intern
12 август 2007
734
22
@ petar.bt

А да напишеш убаво, детално, се по ред, на кој диск имаше инсталација на Windows XP? Или, кој диск ти беше системски?
Затоа во повеќе наврати инсистирав за проблемите да давате подетални објасненија, за да може побрзо и поефикасно да се изнајде решение за секој проблем?
Јас само можам да препоставам дека во овој случај на помалиот диск, оној извадениот имало XP инсталација......

најпрвен го имав стариот hard disk и на него имав инсталирано Windows XP. потоа си купив хард диск од 80 GB и на него инсталирав Windows XP.моментално пошто неможам да го извадав стариот хард диск работам со двата.На двата си имам партиции и на двата имам Windows XP.Јас сега моментално пишам од SATA-та.Брат ми работи на ATA се додека не му го направам другиот компјутер.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.556
Мислења
926.075
Членови
33.172
Огласи