Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

SATA Проблеми...

petar.bt

Intern
12 август 2007
735
25
си купив нов хард диск.хитаци САТА и сега го поврзав се како со треба ама биосот ни windows кој е инсталиран на стариот хар диск не го детектира.Стариот хард диск е АТА.Секако пробав да го детектира хар дискот но не мозев.Го приклуцив и самиот и одвоено и двата заедно но се за дзабе.сакам на новиот хард диск да инстаилрам windows но при инсталација не ми го детектира хард дискот.помозете.

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Кога компјутерот не ми препознава нешто знам дека не сум го поврзал добро или контактот не e баш добар, па затоа не го препознава. Ако си го поврзал добро би требало јас мислам да го препознае како непознат уред или во биос подесувањата да го има. Друга варијанта е дека не е исправен. Не сум ставал хард диск ама така било со другите компоненти друг проблем не сум имал.
Еве прочитај на оваа страница нешто што би можело да биде со хард дискот.

petar.bt

Intern
12 август 2007
735
25
hi

fala za pomosta ama nisto ne pomogna
hard diskot e ispraven samo so ne saka da se konektira bara nekoj raid nesto taka i ne znam so da pravam
ve molam da mi pomozite nesto pojke ako nekoj znae

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Па добро тие што ти кажаат дека е добар хард дискот, не ти покажаат каде да го приклучиш и како. Ќе треба изгледа да одиш пак и да ти покажат друго незнам што да ти предложам, освен на интернет да побараш слика на која е објаснето каде да го поврзиш. Мислам дека од таму од кај што си го купил ти даваат можност оние да ти по наместат без пари, односно имаш еден сервис за истиот без пари.

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
На CD-то што ти доаѓа со матичната имаш SATA драјвери за матичната плоча... фолдерот треба да се вика Raid. Не сум имал ваков проблем и не знам точно како да го решиш, но би требало да проработи вака. Приклучи го SATA хардот, оди во биос и види дали е овозможено SATA, или дали има опција PATA + SATA. После пробај од дискетата да ги инсталираш драјверите. Види во Device Manager дали ти се јавува нешто, да не имаш извичник некаде.... Ако имал некој сличен проблем нека помогне....
Инак сум инсталирал Windows на SATA и сум имал сличен проблем. Тогаш лесно се решава. Од ЦД-то во во Drivers/Raid треба да има makedisk.exe или raid.exe и ке ставиш форматирана дискета во флопито и ќе ти ископира драјвери за SATA-та на неа. Потоа при инсталација на Windows, на почеток, притискаш F6 и со дискетата што ќе ја направиш го инсталираш HDD-то и после си тече најнормално инсталацијата.

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Незнам колку можеш англиски да разбереш, ама еве ти една страна па види може да ти помогне како точно се инсталира хард диск.

ms.markos

Intern
27 мај 2007
14
0
Za da ti go najde SATA diskot treba vo bios da imas aktivirano SATA/RAID, a pri bootiranje na instalaciono Win XP treba da pritisnes F6 i ke ti pobara driver za SATA/RAID od plocata i posle prodolzuva instalacija i ke go najde SATA diskot. A ako ne mozes da se snajdes odnesi go kompjuterot od kaj sto si go kupil diskot i se ke ti sredat :))) Pozdrav!

MpceH

Intern
10 декември 2007
5
0
sakam da ve prasam, zosto vo BIOS-ot ne mi go javuva HDD, samo DVD-to mi go javuva.
i jas imam slicni problemi so XP koga instaliram so tie RAID,IDE,....
mi rekoa deka problemot se resaval so KLONIRANJE disk na disk,ama ne e toa toa.

mENDol

Intern
24 декември 2007
83
2
Mozda treba prvo da go inicijaliziras diskot druze...
Prikluci go diskot, botiraj vo windows desen click na my computer, izberi "manage", pa potoa Disk management, i ako gi gledas tuka diskot onda ne e inicijaliziran...inicijaliziraj go (desken klik na nego, ne e tesko da go prepoznaes koj disk e) , pa kreiraj particija, naprai mu brz format vo NTFS, i so zdravje da si go koristis....

DaciSS

Gaining Experience
3 јануари 2008
949
289
San Francisco
www.linkedin.com
и ја имав ATA, па му додадов и SATA, на почетокот не ми го наоѓаше SATA HDD-то али откако ги инсталирав драјверите od cd-to све си бесе ок, само RAID драјверите ги инсталирав без додатните програми, али win ми е на Ata-ta. Башка пази како го поврзуваш напајањето, ќе го рикнеш ако му стаиш дупли кабли.

M

Mr.Alien

Гостин
Стави го на првиот SATA приклучок (ако претходните совети не ти помогнаа). Во менито на БИОС-от за SATA избери ENHANCED MODE, или PATA+SATA (зависи кои опции ги дава БИОС-от). Ако SouthBridge чипсетот ти е со RAID опција и уште од старт побарува инсталација на RAID драјвери, со притискање на F6 при инсталција (има такви "сатрапи"), тогаш истите драјвери инсталирај ги од ЦД-то на постојната Windows инсталација.
Како и да е, кажи кој модел ти е плочата, ако ништо не направиш.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.610
Мислења
945.745
Членови
34.094
Огласи
1.981
Најнов член