Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Samsung паметни телефони - генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Во овие самсунзиве (андроид 10, онеуи 2) има поединечни подесувања кои апликации смеат, а кои не смеат да користат вифи и мобилен интернет? Или и за тоа мора апликација да се инсталира?

Screenshot_20210503-160732_Permission controller.jpg

S21U, One UI 3.1, Android 11

Има опција remove permissions when app is not used, дали ова кине мрежни правила не знам.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Во овие самсунзиве (андроид 10, онеуи 2) има поединечни подесувања кои апликации смеат, а кои не смеат да користат вифи и мобилен интернет? Или и за тоа мора апликација да се инсталира?
Уклучуеш Data Saver, и после бираш кои смеат да користат мобиле дата. Сите останати нема да смеат. Сега ако ти е само за една две, онда е досадно пошто треба сите други да ги додадеш. Јас користам Netguard Кога ми треба, си местиш за секоја апп сакаш вифи сакаш дата како ти одговара.

Sent from Телефон using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Тотално небитни се овие У не се тоа што ораша човекот. 90% неможеш да ги контролираш, туку само ти кажува што пермисии и требаат на дотичната апп за да работи. Сакш користија ако ти се свиѓа сакаш мавнија ако не.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Мислам дека не, имаш само по апп background mobile data дали да користи.
Не е тоа тоа :(
Има опција remove permissions when app is not used, дали ова кине мрежни правила не знам.
И да кине џабе, ми треба да нема пристап и кога се користи апликацијата.
Уклучуеш Data Saver, и после бираш кои смеат да користат мобиле дата. Сите останати нема да смеат. Сега ако ти е само за една две, онда е досадно пошто треба сите други да ги додадеш. Јас користам Netguard Кога ми треба, си местиш за секоја апп сакаш вифи сакаш дата како ти одговара.
Многу заобиколно решение е ова со сејверот, прашање и колку е доверливо а и лесно за исклучување е. Сакав да го избегнам NetGuard, ама изгледа ќе мора со него.

Златен миуи, на три клика се овие подесувања, ама Самсунг бил најбољи :)

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
A Bixby рутина да наместиш ќе ти брка работа? Ако се уклучи таа и таа апликација, Mobile data Off?

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.764
Златен миуи, на три клика се овие подесувања, ама Самсунг бил најбољи
Златен ЕМУИ на Хуавеи, овие Миуи немаат ни WPS Push Button опција што е најосновно нешто на секој телефон, неможеш да го претисниш WPS копчето на рутерот без да внесеш пасворд, ниту пак имаат WiFi Bridge да ја зголемиш покриеноста на домашната мрежа.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Многу заобиколно решение е ова со сејверот, прашање и колку е доверливо а и лесно за исклучување е. Сакав да го избегнам NetGuard, ама изгледа ќе мора со него.

Златен миуи, на три клика се овие подесувања, ама Самсунг бил најбољи :)
Да реков ако е за една апѓикација е досадно. Инаку брзо се уклучува исклучува, а за доверливо доверливо е. Едноставно не пушта ништо освен дозволените Апликации да мириснат мобајл дата.
За миуи си у право,многу фино е решено таму. Ама појма немаат они СамсунК кажуе како треба.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
A Bixby рутина да наместиш ќе ти брка работа? Ако се уклучи таа и таа апликација, Mobile data Off?
Едини проблем е што гаси глобално мобајл дата, не само на таа апликација.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Златен ЕМУИ на Хуавеи, овие Миуи немаат ни WPS Push Button опција што е најосновно нешто на секој телефон, неможеш да го претисниш WPS копчето на рутерот без да внесеш пасворд, ниту пак имаат WiFi Bridge да ја зголемиш покриеноста на домашната мрежа.

WPS го тргна гугл уште на Андроид П ако добро се сеќавам, поради небезбедност.
За МИУИ незнам точно, но Самсунг има WiFi Sharing за бриџување.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Така би исклучило интернет за сите апликации, не? После тоа треба друга рутина за да го вклучи интернетот и тука станува комплицирано... Целта е само да неколку апликации користат интернет само преку вифи, а не преку мобилен, но мобилниот да си е вклучен за другите услуги.
Има(ше), сум се поврзувал на рутер на тој начин. А има и можност да се сподели веќе внесена лозинка. Ама да се држиме на темата.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Така би исклучило интернет за сите апликации, не? После тоа треба друга рутина за да го вклучи интернетот и тука станува комплицирано...
Да напишав погоре и јас. Гаси комплет мобајл како да си го исклучил сам. Инаку го враќа автоматски кога ќе ја исклучиш апликацијата. Ама додека си во апликација, ништо друго нема мобајл, што по мене е глупо.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Да напишав погоре и јас. Гаси комплет мобајл како да си го исклучил сам. Инаку го враќа автоматски кога ќе ја исклучиш апликацијата. Ама додека си во апликација, ништо друго нема мобајл, што по мене е глупо.
Најдобро е да има избор, дали да гаси комплет или само на апликацијата да и исклучи, со оглед дека се активира на активна апликација. Ама тоа е што е, не е ова ејпл па кусур да му фаќаме што немало опции ;)

Ќе пробам прво со дата сејверот, ако им функционира нека тераат така, ако не со Netguard.

Dekio

read-only
23 декември 2016
9
0
Здраво. Дечки ај ве молам за помош. Тапа сум за телефони, ама ова до сега не ми се случило.
Денес си купив А52. Мислев дека се е едноставно како на претходните телефони, само менвав картици и се си беше како и на стариот телефон. Со самсунгот сега каша попара напрајв.
Прво ко го пуштив ми се појави едно да се префрлат работи од стариот уред на новиот, ама никако неможеше да го препознај стариот уред, незнам зошто, конектирани двата на исто wifi, џабе. Ајде го прескокнав то, со надеж дека ко ќе ги внесам акаунтите од претходниот телефон се ќе се врати на место. Арно ама ништо не се врати.
Од вибер не ми остана ни еден разговор, пораки исто, слики ми се вратија од пред 100 години, избришани забораени, апликации која се врати која не, хаос.
Некој некое едноставно решение?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Здраво. Дечки ај ве молам за помош. Тапа сум за телефони, ама ова до сега не ми се случило.
Денес си купив А52. Мислев дека се е едноставно како на претходните телефони, само менвав картици и се си беше како и на стариот телефон. Со самсунгот сега каша попара напрајв.
Прво ко го пуштив ми се појави едно да се префрлат работи од стариот уред на новиот, ама никако неможеше да го препознај стариот уред, незнам зошто, конектирани двата на исто wifi, џабе. Ајде го прескокнав то, со надеж дека ко ќе ги внесам акаунтите од претходниот телефон се ќе се врати на место. Арно ама ништо не се врати.
Од вибер не ми остана ни еден разговор, пораки исто, слики ми се вратија од пред 100 години, избришани забораени, апликации која се врати која не, хаос.

На виберот сам се мести ауто бекап во профилот, да се синка, ПРЕД да менуваш телефон, па после пребацуваш.....сега е касно мада мислам дека можеби може да се врати. За контакти исто gmail, ама ако си наместил во контакти на телефон да ги сочувув наместо gmail тогаш тнка работа.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507

Овде има толку непознати, да незнам дали воопшто некој може да ти објасни се по ред.
Наједноставно. Најди некој познат што не е толку тапа, на стариот телефон направите тазе бакап на гугл или слични на се што ти тееба, значи синк на сѐ. Бекап и синк со гугл драјв на Вибер. И после формат на новиов и се од почеток.

Dekio

read-only
23 декември 2016
9
0
На виберот сам се мести ауто бекап во профилот, да се синка, ПРЕД да менуваш телефон, па после пребацуваш.....сега е касно мада мислам дека можеби може да се врати. За контакти исто gmail, ама ако си наместил во контакти на телефон да ги сочувув наместо gmail тогаш тнка работа.
Јас мислам дека се беше наместено, никогаш сум немал проблеми. Контактите гледам тука се, сликите и виберот се јабана. Мада ништо не ми беше толку битно колку некои разговори на вибер кои ми беа од работа. Тука е цела мака. Фала во секој случај.
Овде има толку непознати, да незнам дали воопшто некој може да ти објасни се по ред.
Наједноставно. Најди некој познат што не е толку тапа, на стариот телефон направите тазе бакап на гугл или слични на се што ти тееба, значи синк на сѐ. Бекап и синк со гугл драјв на Вибер. И после формат на новиов и се од почеток.

Утре ќе видам ако најдам некој шо разбира поќе. Само виберот ми е битен, ама тешко дека ќе се врати. Ми се има дешавано и порано, ама тогаш поради дуал ап, користам два вибери и неможев да најдам стабилна дуал ап. То е то, фала во секој случај.
Се подсмирив малку, инаку прее двата телефони беа готови да ги искршам :D

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Јас мислам дека се беше наместено, никогаш сум немал проблеми. Контактите гледам тука се, сликите и виберот се јабана. Мада ништо не ми беше толку битно колку некои разговори на вибер кои ми беа од работа. Тука е цела мака. Фала во секој случај.

Утре ќе видам ако најдам некој шо разбира поќе. Само виберот ми е битен, ама тешко дека ќе се врати. Ми се има дешавано и порано, ама тогаш поради дуал ап, користам два вибери и неможев да најдам стабилна дуал ап. То е то, фала во секој случај.
Се подсмирив малку, инаку прее двата телефони беа готови да ги искршам :D
врати го симот во стариот телефон оди во вајбер/сетингс направи си бекап и пробај пак со новиот телефон,претходно избриши го вибер од новиот телефон,контактите ако ги чуваш во телефонот имаш опција да ги снимиш како вцф фајл и да го пратиш на гмејл како атачмент и од таму да си ги ставиш во новиот телефон.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
Знаете дека ако веќе активирал вајбер на друг телефон, на стариот веќе ништо не може да праи, така?
Автоматски е одлогиран скрос таму. Не може ништо да врати сеа.

Dekio

read-only
23 декември 2016
9
0
Се пробав, веќе беше доцна. Нема ни на стариот телефон ништо на вибер, дури и со едниот број неможам веќе да се најавам, не стига порака за код. Требаше добро да размислам пред да префрлам картици и се останато. Ама мислев дека ќе биди во ред. Голема грешка напрајв.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Anyway, ништо поврзано со самиот уред, него со методот.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Инсталирај Viber на РС види дали ке ги има таму!

Dekio

read-only
23 декември 2016
9
0
Инсталирај Viber на РС види дали ке ги има таму!
Инсталирав, нема ништо. Продолжив од ново се, памет за друг пат. Него не ми е јасно зошто неќи да се поврзи стариот со новиот телефон, неќи ниту преку смарт свич ниту преку фон клон, а истата опција беше прва ко го вклучив телефонот и тогаш неќеше. Се сеќавам пред две години преминав од нексус 5 на ми а2 лајт и истата опција помина за 5 минути и немав никаков проблем, се од стариот телефон си имав на новиот, се беше исто буквално.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Инсталирав, нема ништо. Продолжив од ново се, памет за друг пат. Него не ми е јасно зошто неќи да се поврзи стариот со новиот телефон, неќи ниту преку смарт свич ниту преку фон клон, а истата опција беше прва ко го вклучив телефонот и тогаш неќеше. Се сеќавам пред две години преминав од нексус 5 на ми а2 лајт и истата опција помина за 5 минути и немав никаков проблем, се од стариот телефон си имав на новиот, се беше исто буквално.
Нешто што имам читано од порано е дека бекапот се поврзува со гогле драјвот. Да видиш со тоа нешто да не е проблемот. Или од стариот телефон да го ископираш фолдерот за бекап на виберот па да го убациш во новиот

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно