Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Samsung Galaxy Buds слушалки: Со софтвер до подобар звук

Андреј

Gaining Experience
4 септември 2012
184
469
Варшава, Полска
discord.gg
Неодамна ги купив Samsung Buds за некои 90 евра преку оглас од некој што ги добил со телефонот. Неотворени, по добра цена (нови се 120), па реков ајде да пробам.

okYMsKm.jpg

Она што најмногу ме интересираше беше всушност апликацијата која работи само на Андроид. Со неа покрај фабричниот тјунинг, добивате уште 5 дополнителни пресети. Значи вкупно 6 различни слушалки во една. На уво лежат комотно и немав проблеми при носење ниту пак менував нешто на нив.

tOiyZQk.jpg

Звукот е неверојатно детален, може да се чујат сите инструменти и главно звучната сцена (soundstage) е поширока од евтините слушалки кои сум ги пробал. Buds се направени од AKG за Samsung и го следат звучниот таргет на Харман, една од неколкуте референци за тоа како треба да звучи in-ear слушалка.

eUeaLV2.jpg

Samsung Buds се комотни и можеби не изолираат колку би сакал, но сепак се употребливи надвор. Со сите профили во апликацијата, Soft ми одговараше најмногу. За во движење најдобри пресети се Dynamic и Bass boost, кои за нијанса ги потенцираат ниските фрекфенции во градската бука.

Z1LVCT3.png

Она што во Харман го дефинирале како таргет не значи дека на сите ќе им одговара. За мене лично тој таргет има за нијанса повеќе требл, па најчесто ги слушав на Soft опција во апликацијата. Добрата работа е што Samsung работат на активно поправање на слушалките, и тоа може да се види по фирмвер апдејтите кои ги праќаат за Buds.

Сепак, ништо не се смени во звукот од последното ажурирање. Ова би биле одлични слушалки доколку не беа изразените вокали во средните фрекфенции. Во споредба со Shanling MTW100 со динамичен драјвер кои ми стигнаа во исто време, Buds се многу подобри и нема да трошам зборови да ги споредувам.

Она што е deal breaker за мене кај Samsung Buds: Frank Ocean — Channel е една од песните која е пријатна на многу слушалки, но на Samsung Buds неговиот глас е видно нагласен и доминира. На моменти звучи и тенко — Buds дефинтивно имаат такви својства. Ист е случајот и со женските вокали во песни од Florence + The Machine. Тие пикови ги прават непријатни при подолги аудио сесии. Ако ги слушате во погласни соби или на улица, во песните ќе чуете главно вокали и требл — во таква околина ќе звучат тенко.

Нема да пишувам ѕвездички или оценки, моите постови главно сакам да ги направам доволно јасни за да ви објаснам како слушалките звучат за мене. Samsung (или да речам AKG) направиле нешто ново со Buds, нешто што досега немав видено за оваа цена кај TWS слушалките. А тоа е: користење на софтвер за подобрување и персонализирање на звукот.

Следен чекор би било воведување на parametric EQ во апликациите, каде сите ние ќе можеме да си го подесиме звукот како што сакаме. Тоа најверојатно не е далеку од нас и ќе се случи во 2020.

Последна промена:

Gaston

Unstoppable
9 февруари 2011
1.699
3.114
Gaston's setup  
Audio
AR
Ти си друже east coast-ер, од пишувањава е лесно да се забележи тоа.
И ја сум, ама не викам дека е тоа правилниот избор. Оставам на други да си уживаат во тоа што им се свиѓа.

Гледам Sony MH1C ти лежат, а Samsung AKG (жичаните) не. Ги имам и тие и тие одамна. Се сложувам со тебе, ама не до крај.

По мое видување, дури и за еден east coast-ер, MH1C звучат премногу темно, ко NAD 3020 од првите серии во 2019-та без никакво освежување. Не би им за залепил баш епитет „студиски звук“.
A Samsung AKG жичаните се напорни, ама не до толку колку што ги опишуваш, или пак јас прерадикално те разбирам. Не звучат воопшто лошо и се прилично прецизни.
Овие овде не сум ги чул и не можам да зборам, ама некако си помек во критиките за разлика од жичаните, па ваљда може да се земат како „таман“ (за мене) :D

Енивеј, не сум слушалица мен, ретко користам, ја по звучките сум поише, така да можда моиве видувања се прерадикални.

Андреј

Gaining Experience
4 септември 2012
184
469
Варшава, Полска
discord.gg
И ја сум, ама не викам дека е тоа правилниот избор. Оставам на други да си уживаат во тоа што им се свиѓа.

Гледам Sony MH1C ти лежат, а Samsung AKG (жичаните) не. Ги имам и тие и тие одамна. Се сложувам со тебе, ама не до крај.

По мое видување, дури и за еден east coast-ер, MH1C звучат премногу темно, ко NAD 3020 од првите серии во 2019-та без никакво освежување. Не би им за залепил баш епитет „студиски звук“.
A Samsung AKG жичаните се напорни, ама не до толку колку што ги опишуваш, или пак јас прерадикално те разбирам. Не звучат воопшто лошо и се прилично прецизни.
Овие овде не сум ги чул и не можам да зборам, ама некако си помек во критиките за разлика од жичаните, па ваљда може да се земат како „таман“ (за мене) :D

Енивеј, не сум слушалица мен, ретко користам, ја по звучките сум поише, така да можда моиве видувања се прерадикални.

Стално ја земам предвид и цената. Нормално е дека нема да барам чуда во слушалка од 8 или 18 долари. Ама за 120 долари очекувам многу повеќе и што е најбитно, пријатно слушање при долги сесии и комфорт. Тоа не го најдов во Galaxy Buds, па преферирам да слушам и поевтина слушалка која звучи добро. Не wow, но пристојно да ја репродуцира музиката.

Samsung AKG IG955 (жичаните) едноставно не се по мој вкус, но ако ти се допаѓаат може треба да пробаш нешто ново од AKG.

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.764
2.166

Што е east coast ep?

Gaston

Unstoppable
9 февруари 2011
1.699
3.114
Gaston's setup  
Audio
AR
Тука @FLEGMA може појасен ќе биде, ама ќе пробам јас на кратко.
Има два звучни... не знам како да ги наречам... правци ли, потписи ли дрн дрн. Се создале во Америка на источниот и на западниот брег во времето кога аудиофилијата била во полн развој (негде од 1950 па навака).

East Coast Sound е помек звук, звук што можеш да го слушаш по цел ден без да те замара. Има длабок и многу низок бас со скротени средни тонови и ненападни/оборени високи. Така звучат AR (Acoustic Research) на пример и се одлични за класична музика, џез, блуз итн.

West Coast Sound e поагресивен звук, басот не му оди толку длабоко но е појак, има поголем удар (повеќе се осеќа), средните и високите се понагласени. Генерално важи дека на овие звучки боље звучи рок, метал и сл. и такви се на пример JBL.

Енглезите не припаѓаат ни таму ни ваму, имаат свој посебен вкус за звук, кој може да се земе дека е негде in between овие два правци и во последно време мислам дека доживува експанзија насекаде.

Steff_Maja

Practice makes perfect
30 мај 2010
4.174
1.710
Дали ги користиш за разговор и ако да, мислење околу микрофонот ?

Андреј

Gaining Experience
4 септември 2012
184
469
Варшава, Полска
discord.gg
Дали ги користиш за разговор и ако да, мислење околу микрофонот ?

Малку го користев, а од фидбекот што го добив не е ништо посебно. Се слуша, можеш да водиш нормални разговори, меѓутоа има шанса да не е најдобар во сепарација на бучава од околината. Гледам Rtings не му дале висока оценка.

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
46.106
Мислења
955.558
Членови
34.509
Огласи