• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Sakam da instaliram linux ama imam frki so particiite!!!

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
Vaka sea...znam deka linux raboti na drug file system i se toa i imam porano isnatlirano linux-i na desktopot, ama doma imam i laptop i sakav da instaliram linux...
fino lepo si sednav, snimiv partition magic 8 i otvaram, selektiram primary partitionot C: i probuem split...kopcheto e dimmed (ne mi ja dava opcijata)... :(

i sega.... hELP...ideas???
garant nekoj od vas znae:D

p.s. vrska nemav kaj da ja pochnam temava pa ako smeta ovde moze slobodno nekoj moderator da ja premesti :D

Ata

Intern
21 април 2007
403
1
Сависи што линукс ќе инсталираш. Ако инсталира Убунту, по бутирањето на цд-то имаш опција да ти направи resize на виндовс партицијата со тоа што треба нормално да имаш слободен простор на дискот. Пр. Ако HDD ти е 40 GB, и имаш 20 слободни можеш нив да ви направиш во ext3 што е фајл систем за линукс. Ова е многу просто и се прави со визуелно со кликање и влечење.

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
edna mnogu otkachena verzija na linux - linux desktop xp!
i on vo instalacijata ima opcija za pravenje particii ama isto kako vo partition manager-ot ne dava da ja resizam....
da ne ima nesto vrska sto celiot hard mi e sega vo NTFS file system??

Locutus

Intern
18 април 2007
40
0
Зошто не избереш некоја дистрибуција што е повеќе user-friendly, како open SuSE на пример?

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
pa problemot mi e sto sakam da snimam SAMO linux na pc-vo (sto e ustvari hp compaq nx6110) i da mi rabotat slednive programi:

JAVA i netbeans (must)
Traktror DJ Studio (must)
LaTeX i BibTeX (+ Winshell ama garant ima nesto drugo za pishuvanje LaTeX za linux)
+
soulseek ama ne e tolku bitno
+
ke zaboravev za malce: da ima nachin nekako da perbacuem traki i videa na iPod (so drugi zborovi : iTunes)
:D

postoi nekoja linux distribucija sto bi mi go ovozmozila ova???

drugar od fucks mi go dade linux xp i mi kaza deka ke mi gi ovozmozi site ovie stvari... :D

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Никогаш не сум слушнал за Linux XP..
Како и да е, ако сакаш да инсталираш само Линукс, форматирај го Хард дискот во file system-от што ти е потребен за соодветната инсталација. CDто со инсталација на дистрибуцијата што ја имаш би требало да ти го овозможи ова..

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
da znam deka moze toa, ama baram nekoja distribucija sto moze da mi go ovozmozi toa pogore napishanoto, ama dodeka ne najdam ke bidam primoran da drzam i windows....

ima nekoj od vas iskustvo so partition magic ili nekoj drug partitioning tool za windows pa da mi kaze zasto nejke da mi go podeli hard-ot???

Locutus

Intern
18 април 2007
40
0
Абе не ти треба Partition Magic (btw, стварно незнам зошто нејќе да го подели). Дистрибуциите би требало да имаат таква опција. (openSuSE има)

Ти го препорачувам openSuSE зошто е лесен за употреба и наликува на Windows. Ако ти е прво искуство со Линукс, openSuSE е вистинскиот Линукс за тебе.

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
ne mi e , ne se sekiraj :D
go pisuvam ova od novoto ubuntu :D
problemot verojatno e so mojot hard disk ama neznam sto, posto nejke da go podeli ni partition magic, ni Druid Disk od Linux XP instalacijata ni GNOME partition editorot od Ubuntuto... :(
morav da praam format za da vidam dali e do toa i instalirav ubuntu 7.04, ama pak ete ne bilo do formatot...sega ke mora pak i da snimam XP posto epten sum zavisen od programite navedeni pogore :(

CyberLord

Intern
16 април 2007
135
2
pa problemot mi e sto sakam da snimam SAMO linux na pc-vo (sto e ustvari hp compaq nx6110) i da mi rabotat slednive programi:

JAVA i netbeans (must)
Traktror DJ Studio (must)
LaTeX i BibTeX (+ Winshell ama garant ima nesto drugo za pishuvanje LaTeX za linux)
+
soulseek ama ne e tolku bitno
+
ke zaboravev za malce: da ima nachin nekako da perbacuem traki i videa na iPod (so drugi zborovi : iTunes)
:D

postoi nekoja linux distribucija sto bi mi go ovozmozila ova???

drugar od fucks mi go dade linux xp i mi kaza deka ke mi gi ovozmozi site ovie stvari... :D
Java и NetBeans 100% има за Linux... Имаш и LaTeX, за BibTeX не знам... А Windows програмите можеш да пробаш да ги користиш на Linux со WINE емулаторот...

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
10x cyberlord :D
dali zavisi sto distribucija imam pa da mora da baram netbeans i latex specijalno za taa ili ne?
i wine emulatorot, odi vo paket so nekoja distribucija ili moram i nego da go baram??

ako nekoj ima nesto od ova neka mi prati PM so link :D pls :D

CyberLord

Intern
16 април 2007
135
2
10x cyberlord :D
dali zavisi sto distribucija imam pa da mora da baram netbeans i latex specijalno za taa ili ne?
i wine emulatorot, odi vo paket so nekoja distribucija ili moram i nego da go baram??

ako nekoj ima nesto od ova neka mi prati PM so link :D pls :D
LaTeX имаш сигурно на Ubuntu CD-то... За Ubuntu eве ти линк за WINE : http://www.winehq.org/site/download-deb
Еве ти линк за NetBeans за Ubuntu 7.04 Feisty :
https://answers.launchpad.net/ubuntu/feisty/i386/+search?text=netbeans
:)

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
muchos gracias cyberlord :D
jez da kolku sto vidov vo application database-ot traktor i soulseek ne se pordzani :(
da ne postoi nekoj drug emulator za win programi?

CyberLord

Intern
16 април 2007
135
2
muchos gracias cyberlord :D
jez da kolku sto vidov vo application database-ot traktor i soulseek ne se pordzani :(
da ne postoi nekoj drug emulator za win programi?
Постои... Се вика Win4Lin и можеш да го најдеш на следниот линк :
http://www.win4lin.com/
Ама овој е комерцијален, не е без пари... :(
Имаш и друга опција :
Со WMware (исто комерцијален :( ) можеш на Windows да инсталираш Linux. Го Linux-от инсталираш во WMware, го подигаш и можеш да работиш на Linux додека ти работи Window-от... Исто така има верзија на WMware и за Linux па можеш на Linux-от преку WMware да си инсталираш Windows и од Linux-от и да работиш на Windows...
http://www.vmware.com/

finger.k4

Intern
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
uf....finally posle dosta gnjavaza uspeav da go podelam hardot i sega za sega sum na dual boot...se nadevam vo bliska idnina ke se preflram totalno na ubuntu posto ne prestanuva da me iznenaduva :D
ko da e praven za mene ;)
tnx to cyberlord and all the others for the help !!

btw...edinstven tool sto uspea da mi go podeli hardot bese GNOME Partition Editorot od ubuntu live cd-to :D

zarkovski

Intern
29 ноември 2007
3
0
moze li nekoj da mi objasni kako da gi namestam network i internet opciite vo ubuntu 7.10 za da mozam, neli na internet da se priklucam. probav nekolku razlicni nacini, ama ne ja biva :( inace, koristam adsl modem.

Fala

neW1

Gaining Experience
10 мај 2007
679
126
moze li nekoj da mi objasni kako da gi namestam network i internet opciite vo ubuntu 7.10 za da mozam, neli na internet da se priklucam. probav nekolku razlicni nacini, ama ne ja biva :( inace, koristam adsl modem.

Fala

Иди у терминал и пиши sudo pppoeconf
Ќе ти даде краток wizard сигурен сум дека ќе се снајдеш.
Ps.Наред пат разгледај го малце форумов, сигурен сум дека ова прашање е и предходно одговорено, а во случај да не е отвори соодветна тема за тоа ;)

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5.748
289
Иди у терминал и пиши sudo pppoeconf
Ќе ти даде краток wizard сигурен сум дека ќе се снајдеш.
Ps.Наред пат разгледај го малце форумов, сигурен сум дека ова прашање е и предходно одговорено, а во случај да не е отвори соодветна тема за тоа ;)

i ne e samo ednash postaveno

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.556
Мислења
926.075
Членови
33.172
Огласи
1.278