Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Ryzen 5 3600x + Deepcool Lucifer K2 Lapping and results

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.769
15.416
Здраво форумџии,

Вчера додека купував некои глупости во Хубо, наидов на шмирглите и ми текна да направам нешто што не сум го направил повеќе години а е крваво ефикасно и планирам да го направам за сите дваесетина процесори кои ми се во функциоја, just for the heck of it и за занимација.

Процесот се вика CPU lapping. Имате на нетов стотици туторијали како се прави. Јас немам многу време да го тинтрам па го направив на брзинка без сето внимание кое можам да му го посветам заради недостаток на време. Тоа подразбира стругање на heat spreader-от (IHS - Integrated Heat Spreader) и на површината не heat sink-от (HS) и полирање за да се израмнат. Целта на постапкава е примарно да се намали количината на термална паста која се наоѓа меѓу IHS и HS, односно меѓу ладилникот и самиот процесор.

Процесорите и heat sink-овите фабрички не доаѓаат идеално рамни. Во некои случаи површините им се конкавни, во некои случаи конвексни.
1685876362215.png
што значи дека HS и IHS не лежат добро еден врз друг, односно има простор меѓу нив кој го пополнуива термалната паста. Меѓутоа, термалната паста е во принцип лош термички проводник и за да се обезбеди ефективно ладење, потребно е да има што е можно помалку од истата.

Јас користев прилично аматерски, да не речам безвезен пристап бидејќи немав многу време за подготовки. Во иднина ќе направам цел бенч за оваа постапка и ќе набавам материјали за да можам да го направам професионално за максимален ефект.

Користев шмиргли со два степени на финоќа, односно 240 и 400. Во пракса најдобро е да се почне со 240, па да се премине на 400 и на крај да се заврши со многу фина шмиргла со grit 1600, 2000 или дури и 3000. Меѓутоа не најдов во Хуби шмиргла 1600 па затоа земав волна за полирање. Волната е добра за финиш ама шмиргла 2000 е добра за да се направи како огледало, да можеш да се огледаш во него. Во мојот случај како што ќе видите бидејќи немав фина шмиргла површината ми испадна мазна ама со груба текстура.

Грит 400 лево, грит 240 десно
1685876645253.png

Волната за полирање

1685876666035.png

На почетокот се почнува со најгрубата шмиргла за да се симне што повеќе материјал. Колку материјал е потребно да се симне е дискутабилно и зависи колку шмиргла и колку време имате. Јас немав многу ни од едното ни од другото, ама во план ми е кога ќе бидам расположен и ќе најдам фина шмиргла да ја довршам работата. После кратко шмирглање со 240-ка го добив овој резултат:
1685876775810.png

Од ова се гледа дека IHS кај Ryzen-ов еконкавен,односно рабовите се испакнати. Бидејќи целта е целата површина да биде рамна, треба да се симне онолку материјал колку што е потребно од крај до крај да биде површината рамна. Да имав повеќе време ќе стругав додека целата површина станеше бакарна но и вака се добиваат добри резултати:

1685876913261.png

Кога почна веќе да се јаде и средината од IHS и буквите веќе се истругаа, преминав на grit 400 за да се израмни површината пофино.

1685876938815.png

Послеова му викнав со волната ама за беља не сум направил фотка. Површината се направи стакло мазна но останаа „гребаницине“. За да нема гребаници потребно е да се помине со финоќа 1600 или 2000 и повеќе. Тогаш ќе изгледа како огледало, буквално. Тоа ќе го довршам во иднина кога ќе најдам толку фина шмиргла.

Внимавајте само на CPU pin-овите зошто кај Рајзените се многи меки и лесно се виткаат. Во секој момент треба да се внимава да не ви падне процесорот па да ги оштетите пиновите. PGA, јбг.

После му викнав и на heatsink-от со истата постапка. Ова не смеете да го правите на direct pipe кулери бидејќи ќе ги дупнете цефките и ќе го уништите кулерот.

1685877441730.png

Од оваа слика може да се забележи дека и IHS е конкавен, Ова е најлошо можно сценарио и HS и IHS да се конкавни, што значи дека има празен простор кога едниот ќе легне врз другиот, односно има многу паста. После ова морав да убрзам малце зошто ми снемуваше време, ама и IHS го поминав убаво со волната за полирање. Ја закачив на штрафилица и со најголема брзина ги поминав и HS и IHS.

За целата постапка ми беа потребни околу 90 минути. Да имав уште толку ќе беше многу подобро ама ќе биде и тоа наскоро. Резултатите се следниве, под полно оптеретување пред лапингот рајзенот одеше 70c а после тоа не надмина 63c при истите услови.

1685877639445.png

Заклучок од ова е дека нмогу поголема улога има квалитетот на изработката на HS и IHS отколку цената и видот на пастата и кулерот. Дури и ако имате кулер кој не е масивен, можете да симнете значително на температура со мазнење на процесорот и кулерот, но негативна страна е ризикот и губењето на гаранцијата на процесорот. Во секој случај се исплати и барем мене ми е забавна занимација.

Сега ми дојде на идеја да најдам некоја расипана AM4 плоча, па и LGA 1700/1151/1200 за да ми служи како држач на процесорот за да го заштитам од виткање на пинови и паѓање и слично. Ако има некој расипани плочи нека каже, плаќам со гратис лапнување ;D

ЕДИТ: Температурите се мерени на:
Плоча Gigabyte B450 Aorus Pro,
Пастата е Thermal Grizzly Kryonaut Extreme,
CPU@ Ryzen 5 3600x @ 4,2GHz All core Cpu VID: 1,175 волти

Последна промена:

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.415
7.515
Скопје
www.facebook.com
Дури и ако имате кулер кој не е масивен, можете да симнете значително на температура со мазнење на процесорот и кулерот, но негативна страна е ризикот и губењето на гаранцијата на процесорот. Во секој случај се исплати и барем мене ми е забавна занимација.
И после амин шиткање за него за да се купе поново парче хардвер со тие пари...

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.769
15.416
И после амин шиткање за него за да се купе поново парче хардвер со тие пари...
Не би рекол, напротив. Патем и онака не продавам хардвер на луѓе што не ги знам и не ме знаат, а тој што ќе го добие како донација и онака не го интересира. Битно процесорот многу подобро работи вака и има простор за подобар оверклок ;)

xenon

אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה
15 јануари 2011
4.154
11.114
Skopje
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9950X3D, Arctic LF III 420mm
Motherboard
Asux X670E-E
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W Pro Platinum
RAM
128GB DDR5 G.skill
Video card
Geforce 4080 Super
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3s
Keyboard
Logitech Craft
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
42" OLED Asus PG42UQ 4K
OS
Windows 11 Pro
Стаклена волна не се користи за полирање на ова во никој случај, статички електрицитет и сл.

Најлесно процесот се изведува на мазна површина (стаклена маса) на која се лепат шмирглите, 400/800/1200/2000/2500 гранулација, се истура вода малце (дејонизирана), па се трие процесорот врз неа.

Прилично популарно беше како процес со 4*** серија интели пошто се менуваше и грдата паста под IHS-то истовремено а при т.н. "lapping" процесот, само се обработуваше IHS (претходно отстранет) наместо да се струга цел процесор :)

rvaebttsdnl61.jpg

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.769
15.416
Не е стаклена волна тоа. Не е ни волна во принцип, само така се вика. Во случајов и тоа ми заврши работа пошто не можев да најдам шмиргла во моментот, ама кога ќе најдам ќе го направам огледало да биде и ќе ставам уште помалку паста, ми се чини како да ми капна повеќе одошто сакав да ставам. Тоа ќе симне уште можеби пар степени, таман да дојде до максимум 60c

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.555
1.900
шмирглај уште, ќе го делидираш скроз, директ на јадро ќе го ладиш.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.769
15.416
шмирглај уште, ќе го делидираш скроз, директ на јадро ќе го ладиш.
Тоа у теорија е најдобра опција, да го симнеш на пола милиметар од јадро, и хитсинкот да го симнеш на пола милиметар од цефките :D

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Тоа у теорија е најдобра опција, да го симнеш на пола милиметар од јадро, и хитсинкот да го симнеш на пола милиметар од цефките :D
Не бива така со ихс-то кај поновиве процесори, и ептен дебел ихс нечини а и ептен тенок, треба џаст рајт. Ептен дебел понеефикасно ќе ја префрла топлината на ладилникот, а ептен тенок па ќе има хотспот(пошто ептен се мали модерниве чипови) и нема најефективно да ја искористи цела површина на плочката на ладилникот.
Муабетов е од кај дербауер, имаше еден инжинер од интел на гости и баш за дебелината на ихс-то дискутираа.
Еве го и видеото во случај да сум подзаборавил и погрешно да сум ги пренел причините, во секој случај тоа е поентата, нит дебел чинит нит ептен тенок.
View: https://www.youtube.com/watch?v=ljZt_TQegHE

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.967
10.829
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Ова со метал полирање е мачкина кашлица, и дете би го направило, добро не Астро него друго дете :D
Аспољутно ме мрзи да истражувам по јутубето и www, како се полира стакло? Ова е од лоша паста предизвикано, бакарот го напраив огледало, ама стаклото не сакав да го чепкам, нели :)

Атачменти

• 20230529_193749.jpg
    20230529_193749.jpg
    4,9 MB · Прегледи: 65
  • 20230529_193738.jpg
    20230529_193738.jpg
    5,1 MB · Прегледи: 64

Vlatzki

Gaining Experience
1 мај 2008
1.281
340
Чичо јас ќе ти најдев шмиргли одма, требаше да кажеш само.

Добро ти испаднало донекаде, ама со 240ката не си требал да шмирглаш, прегруба е за тој зафат.

Уште да го дотераш со 2000+ шмиргла на стакло ќе биде супер.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.769
15.416
Чичо јас ќе ти најдев шмиргли одма, требаше да кажеш само.

Добро ти испаднало донекаде, ама со 240ката не си требал да шмирглаш, прегруба е за тој зафат.

Уште да го дотераш со 2000+ шмиргла на стакло ќе биде супер.
Епа баба немав намера. Бев во Хубо по друго нешто и ми текна тогаш. И реков сега ако не го фатам тоа нема да го фатам друг пат. Ама најди ми каде има водена шмиргла 2000+, ќе земам и огледало ќе го направам као на времето.

Tajson

On your way to fame
25 февруари 2016
655
864
Епа баба немав намера. Бев во Хубо по друго нешто и ми текна тогаш. И реков сега ако не го фатам тоа нема да го фатам друг пат. Ама најди ми каде има водена шмиргла 2000+, ќе земам и огледало ќе го направам као на времето.
Сите бои и лакови продавници имаат. Грабни точакот процесорот и кај мене у канцеларија пиеш кафе и на стакло или на полирка ќе ги напраиме ко бебешко газе .

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.921
18.505
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ова е од лоша паста предизвикано,
thermal grizzly liquid?

@Astro
Треба двете површини да бидат толку мазни така што ќе можеш да се огледаш јасно во нив.

Воедно, ко шо елаборираше @xenon шмирглаш на идеално мазна подлога како стакло.

Последна промена:

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.769
15.416
thermal grizzly liquid?

@Astro
Треба двете површини да бидат толку мазни така што ќе можеш да се огледаш јасно во нив.

Воедно, ко шо елаборираше @xenon шмирглаш на идеално мазна подлога како стакло.
Да, да. Само да најдам пофина шмиргла па следниот викенд ќе го средам тоа.
Пофино е одошто изгледа на сликите, не фатив фотка пред да го ставам во компјутер, ама сакам да го направам да има рефлексија, да не се гледаат линии воопшто.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.967
10.829
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.921
18.505
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Појма неам некое темно сиво водлесто срање.
Се врзува ако има „чист“ бакар и прави еден слој кој има ужасна термална спроводливост.
На сите кои помислиле да ја коористат таа глупа паста сум им го нагласил ова пред да си ги упропасат лаптопите/десктопите/конзолите.
Воедно и тие наводни добри перформанси кои ги има срањето траат не повеќе од 2-3 месеци и после тоа добива ужасни перформанси.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.967
10.829
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Се врзува ако има „чист“ бакар и прави еден слој кој има ужасна термална спроводливост.
На сите кои помислиле да ја коористат таа глупа паста сум им го нагласил ова пред да си ги упропасат лаптопите/десктопите/конзолите.
Воедно и тие наводни добри перформанси кои ги има срањето траат не повеќе од 2-3 месеци и после тоа добива ужасни перформанси.
Затоа ја си се држам до златната MX4 и ајт. Земав MX5 ама уште не сум ја пробал, имаш искуство со неа?

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
4.211
3.778
Неготино
Затоа ја си се држам до златната MX4 и ајт. Земав MX5 ама уште не сум ја пробал, имаш искуство со неа?
8 грама од eBay за некои 400 денари, од Литванија. Стигна за 2 недели со кутивче со се. Ова лани уште.
Океј е, мада малце густичка е и може на некои места да треба со лажичката да се разреди.
IMG_20230605_150211.jpg

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.921
18.505
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Помалку добра од MX-4 и по спецификации и во пракса и не држи својства долгорочно како MX-4. Ако сакаш нешто подобро од MX-4 тогаш MX-6, прави разлика (од неколку 'C на RTX 3090 картичка), само сеуште не сме ја користеле доволно долго за да можам да донесам заклучок во однос на издржливоста. Релативно е многу поскапа од MX-4 (ако се земе во предвид дека најголемо пакување на mX-6 е 8gr и чини 1000 денари, додека за MX-4 е 45gr и чини 2600 денари). За ентузијастички конфигурации со екстремни процесор и графика има поента, за се останато златна MX-4.

8 грама од eBay за некои 400 денари, од Литванија. Стигна за 2 недели со кутивче со се. Ова лани уште.
Океј е, мада малце густичка е и може на некои места да треба со лажичката да се разреди.
Погледнете го атачментот 126868
MX-5 има послаби термални карактеристики по малку долго ги задржува во споредба со MX-4.

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.377
Мислења
1.010.507
Членови
36.676
Најнов член