Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Роаминг во ЕУ за Западен Балкан (и обратно)

• Ја почнал/а темата kirev
  • Време на почнување
9 евра гигабајт во 2028г. Абе МТЕЛ ти си?

18 септември 2020
736
652
Македонија
9 евра гигабајт во 2028г. Абе МТЕЛ ти си?

Во А1 за 1000 денари имаш 10GB интернет во роаминг или преку размена на нет сеф со интернет во роаминг. Значи текстон врска си нема, до 2028 година целосно се укинува роамингот помеѓу Западен Балкан и ЕУ и корисниците на постпејд ќе си имаат вклучен интернет во претплатата и мин&смс, а припејд ќе си активираат. Утрово баш читав на форумов, отвори на it.mk и ќе прочиташ сигурни информации.

kirev

Guru
31 мај 2010
7.956
6.378
Во А1 за 1000 денари имаш 10GB интернет во роаминг или преку размена на нет сеф со интернет во роаминг. Значи текстон врска си нема, до 2028 година целосно се укинува роамингот помеѓу Западен Балкан и ЕУ и корисниците на постпејд ќе си имаат вклучен интернет во претплатата и мин&смс, а припејд ќе си активираат. Утрово баш читав на форумов, отвори на it.mk и ќе прочиташ сигурни информации.
Добар си? Ова е званичен сајт на ЕУ. Не е новинарски текст, туку оригиналниот прес рилиз. Ова е изворот што СИТЕ го цитираат.

Ако толку те бива најди го текстот за воис, овој е за дејта. И ако не го примети сарказмот колку е грда понудата тогаш стварно не знам што да кажам.

18 септември 2020
736
652
Македонија
Добар си? Ова е званичен сајт на ЕУ. Не е новинарски текст, туку оригиналниот прес рилиз. Ова е изворот што СИТЕ го цитираат.

Ако толку те бива најди го текстот за воис, овој е за дејта. И ако не го примети сарказмот колку е грда понудата тогаш стварно не знам што да кажам.
Добар сум, ништо нема да прајме ако се оние цени за 1GB интернет. Јас стрикно напишав роаминг пакет од оператор, е сега ако направат некој договор како земјиве од западен Балкан, тогаш можно е да бидат вклучени мин и смс.
Жално е ова што ни се прави, нема никакво владеење на правото и заради тоа сме дојдени до овој степен на потчинетост и политичарите одлучуваат за одлуки кои не ги оправдуваат граѓаните. Да се привратат во врска со роамингот, нема можеби никогаш да се намалат драстично цените, бидејќи хартија трпи се и не се обврзани да сменат нешто.

kirev

Guru
31 мај 2010
7.956
6.378

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.263
2.103
Скопје

Цените погоре се максималните што треба да се на сила, ако си прочитал и разбрал добро.
Затоа и имаат напишано Maximum retail price levels (‘price caps') среде реченица.
Никаде нема ограничување колку се и може да бидат минималните, буквално и сега има добри понуди за роаминг во ЕУ од наши оператори и од Балканот. 9 евра за гигабајт во 2028-ма е крајната граница што еден оператор смее да ја понуди. Никој не ги спречува А1 или Телеком да нудат 6 гига за 9 евра во 2028-ма.
Моментално Телеком има 1 гигабајт за 5 евра и 3 гигабајти за 11.5 евра. Ова е далеку од 18 евра по гигабајт (максимална цена) како што е напишано во сегашната вест дека ќе биде од 1 октомври 2023-та.

Не е само да постираш вест од ЕУ сајт, треба и да се разбере. И да се знае сегашниот пазар.
Разбери подобро пред да паничиш друг пат. Треба да се затвори темата за да не се шпекулира со дезинформации.

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.763
17.490
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Сите сте во право!
Во принцип, моментално цената на интернет преку телеком во Грција е едно евро мегабајт, односно, 1000 евра за гигабајт. Ако сакаш да не плаќаш толку, МОРА да активираш некој пакет, hence, доаѓаме до цената од 700 денари за 3 гигабајт, односно, околу 4 евра за гигабајт. Ама ако немаш активирано пакет некој... тогаш плаќаш едно евро еден мегабајт. Среќа, пред некоја годинам, АЕК го ограничија делот со колку можеш да направиш сметка пред да МОРА да ти ја прекинат услугата. Еве конкретно пред некој ден, во роаминг, кај сопругата, пали телефон, роаминг останало активен, за неколку секунди стигна порака го надминавте лимитот од 1000 денари за интернет во роаминг, ова на А1. Најверојатно во првите неколку секунди, пар апликации се синхронизирале и лапнале 15 евра, т.е. 15 мегабајти.
А за делот со максимум ритејл прајст... да бидеме реални, ЕРЦ ја одредува највисоката цена на горивото... и сите продаваат по највисоката... освен некад Макоил што спушта 2-3 денари, ако сам си точиш. И Макептрол никој не го спрешува да спушти некој денар и да биде поефтин од Окта или Лукоил, ама сите си викаат зошто?
Screenshot 2023-05-08 at 13.07.00.png

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.263
2.103
Скопје
Не можеш да споредиш Регулаторна/горивата со пазар како телекомуникации.

Точно е дека никој од нафтаџиите не спушта под максималната, ама исто е точно дека мобилните оператори во МКД одамна се под спомнатата граница од 18 евра за гигабајт роаминг, барем за пакетите. Која допрва треба да започне од 1 октомври 2023-та. Не знам дали сега воопшто има ваква граница. Веројатно нема чим се наплаќа 1 евро за мегабајт.

На крај краева - 9 евра за 1 гига (во 2028-ма) е ОК цена, сепак не си во домашна мрежа ако сурфаш (без активиран пакет) во странство. И си неодговорен, секако. Веројатно до тогаш ќе ги сменат/дополнат и постпејд пакетите операторите за да привлечат корисници (да имаш X/XX гигабајти во роаминг, како што направија со бесплатните СМС пораки пред повеќе години).

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.763
17.490
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не можеш да споредиш Регулаторна/горивата со пазар како телекомуникации.
Абе секад нешто неможе да се споредува...

Точно е дека никој од нафтаџиите не спушта под максималната, ама исто е точно дека мобилните оператори во МКД одамна се под спомнатата граница од 18 евра за гигабајт роаминг, барем за пакетите. Која допрва треба да започне од 1 октомври 2023-та. Не знам дали сега воопшто има ваква граница. Веројатно нема чим се наплаќа 1 евро за мегабајт.
Точно, ама муабетот е дека моментално, ако немаш пакет, цената на гигабајт е 1000 евра!!! За среќа на 15 евра ќе ти ја прекинат услугата. А иначе, реално, без пакет, не правиш ништо, а ако не ти текне да го активираш додека си во своја мрежа... отиде возот, примерот од пред некој ден со сопругата, реално има скроз непотребен трошок од 1000 денари, да беше 9 евра гигабајт, ќе имаше доволно време и мегабајти да си активира пакет и да не потроши повеќе од евро.
Епа регулативава ќе не поштеди од такви глупости. Според мене е супер иницијатива и ке предизвика спуштање на цените на пакетите и ќе не заштити од вакви глупи инциденти.

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.263
2.103
Скопје
Да, да, затоа и го дополнив постот.
Не знам дали ќе има лимит колку GB или денари ќе можеш во роаминг (без активиран пакет), веројатно да. Може тогаш ќе е 500 денари/5 гига пред да те исклучат. Неа ја исклучиле на 15 мегабајти. Епа не е малку разлика од 15 мега и 5 гига за иста цена, јбг.

9 евра за 1 гигабајт и со заборавен роаминг е ОК цена, џабе се испаничи на темава.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.763
17.490
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Да, да, затоа и го дополнив постот.
Не знам дали ќе има лимит колку GB или денари ќе можеш во роаминг (без активиран пакет), веројатно да. Може тогаш ќе е 500 денари/5 гига пред да те исклучат.
Сигурно ке има лимит, како што и сега има лимит за западен балкан. Лимит мора да има реално за да се заштитат локалните пазари/оператори.

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.263
2.103
Скопје
Сигурно ке има лимит, како што и сега има лимит за западен балкан. Лимит мора да има реално за да се заштитат локалните пазари/оператори.

Сега баш ги разгледав лимитите за западен Балкан и од двата оператори.
Добри се реално, секако во зависност на која претплата си.

kirev

Guru
31 мај 2010
7.956
6.378
Сите сте во право!
Во принцип, моментално цената на интернет преку телеком во Грција е едно евро мегабајт, односно, 1000 евра за гигабајт. Ако сакаш да не плаќаш толку, МОРА да активираш некој пакет, hence, доаѓаме до цената од 700 денари за 3 гигабајт, односно, околу 4 евра за гигабајт. Ама ако немаш активирано пакет некој... тогаш плаќаш едно евро еден мегабајт. Среќа, пред некоја годинам, АЕК го ограничија делот со колку можеш да направиш сметка пред да МОРА да ти ја прекинат услугата. Еве конкретно пред некој ден, во роаминг, кај сопругата, пали телефон, роаминг останало активен, за неколку секунди стигна порака го надминавте лимитот од 1000 денари за интернет во роаминг, ова на А1. Најверојатно во првите неколку секунди, пар апликации се синхронизирале и лапнале 15 евра, т.е. 15 мегабајти.
А за делот со максимум ритејл прајст... да бидеме реални, ЕРЦ ја одредува највисоката цена на горивото... и сите продаваат по највисоката... освен некад Макоил што спушта 2-3 денари, ако сам си точиш. И Макептрол никој не го спрешува да спушти некој денар и да биде поефтин од Окта или Лукоил, ама сите си викаат зошто?
Погледнете го атачментот 125668
Колку е сега лимитот во Roam like home на ЕУ? Само тоа е важно за споредување, т.е. дали го исполнија ветувањето дека ќе биде исто како за ЕУ

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.263
2.103
Скопје
Колку е сега лимитот во Roam like home на ЕУ? Само тоа е важно за споредување, т.е. дали го исполнија ветувањето дека ќе биде исто како за ЕУ

Ама зошто не разбираш, не е спогодбата/ветувањето да биде исто како за помеѓу ЕУ земји.
Ти пишува во самата вест што ти ја сподели.

38 telecommunication operators from the EU and the Western Balkans have agreed to make data roaming between the Western Balkans and the EU more affordable for citizens and businesses in both regions

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.763
17.490
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Еве ги моменталните правила за roam like home, делаку се од неограничени, колку што читам ограничени се од висината на претплатата и стандардизираната цена за гигабајт интернет. Ја ова одприлика го разбирам дека ако ти имаш претплата од да речеме 30 евра со неограничен национален интернет, во роаминг ти следуваат €30/2€/GB=15GB, ама верувам дека математиката е далеку покомплицирана ако се земе во предвид огромниот диверзитет на понуди и оператори.

Screenshot 2023-05-08 at 14.54.45.png

Али не сум експерт на темата, само читам што пишува.

И да дополнам, сакав да го пишам тоа што го пиша @Goran995 никогаш не бил муабет да биде исто како во ЕУ, туку да се доближи до ЕУ. Нешто како нашиот прием во ЕУ. Ако гледаш и цените се многу поразлични, ама пак се во насока на подобрување.

kirev

Guru
31 мај 2010
7.956
6.378
Значи не е исто? Муабетот бил и е да биде исто.

„As a next step, the six countries will prepare a road map to reduce and eventually eliminate roaming charges with EU member states.”

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
4.120
5.361
Скопје
Со италијанската сим картичка која е припејд и на која за 10 евра/месечна дополна имам(в) неограничени повици и минути + 230 гига нет во ИТА, имав роаминг во ЕУ земји 9 гига. Ако ова помага.

Julian

Gaining Experience
20 август 2016
513
348
Од претходниот месец а1 на бизнис тарифите про м покачија роаминг интернет на 7 гб што мислам дека е доволно.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.763
17.490
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Со италијанската сим картичка која е припејд и на која за 10 евра/месечна дополна имам(в) неограничени повици и минути + 230 гига нет во ИТА, имав роаминг во ЕУ земји 9 гига. Ако ова помага.
Значи грубата математика ми е грубо точна, ама фино пресматано ми е грешна, ваљда веќе цената за интернет е блиску до евро/гигабјат.

acikaaa

On your way to fame
22 октомври 2018
1.039
996
Скопје
Дечки препорака за страницава ако ви треба интернет со еСим за патување нема компликации ни за купување ни за инсталација.
Гледам некој нов сервис преку Wizzair ми ја покажа и за сега сум задоволен.
Цената за 1гб интернет е 4,5 евра за 7дена, и на Телеком е тука некаде околу 299 денари, али ја земав чисто за проба.
Ми пишуваше дека телефонов што го имам iPhone 11 pro max не е поддржан али на свој ризик си земав и ми успеа.

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.263
2.103
Скопје
Од Wizz (освен летовите) не се земаат пари да ти даваат гратис, не па друго.

Имате златна апликација Airalo за eSIM, на Wizz ќе им плаќам, важи.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.478
Мислења
995.569
Членови
36.482
Најнов член
arsandrej
На врв Дно