Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

RJ45 на продужни кабли

Roxas

Intern
27 февруари 2019
54
9
Skopje
Дали некој има поголемо познавање од мене во оваа сфера и да ми објасни дали е добро да се поврзат два такви кабли со тоа што на еден ке влага кабел од модемот во него и преку инсталацијата да добијам сигнал на другиот крај од куќата? Склопив компјутер и треба да си пуштам кабел сега некои 10 метри па дали се исплати таков план бидејки веќе имам такви кабли.

Да напоменам не сум воопшто упатен во електрика и можеби е глупо прашањево но чисто ме интересира бидејки има такви опции на нив.

Или сепак ке биде најубаво да купам wi-fi карта и да си терам така ?

krema

Illuminator
24 јуни 2009
15.267
15.212
youtu.be
Можеш да продолжиш без проблем, а со вифи карта ќе си имаш главоболки.

prichina

Unbeatable
24 мај 2009
7.883
5.210
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Боље е кабелче како што ти спомнаа, ако е далеку како што викаш 10 метри или повеќе, wifi е лоша опција, ќе ти треба некое скапо уредче за да не ти паѓа конекцијата...како што ти спомна krema :)

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.361
12.284
Скопје
androgaming.com
Каплери се викаат, од ефтините имаш во анхоч 40 денари се, ама прават проблем. Не допираат сите жици како треба.

Од поквалитетните Логин, Овернет итн.

Сепак најдобро е кабел на метро без конектори па да го пуштиш кај треба без мука. Не е скап.

toplel

Practice makes perfect
18 август 2016
1.061
1.546
Најдобра опција ти е да земиш кабел на метро или „рефус“ по потреба доколку имаш од каде. Инаку може да се направат, ама зошто кога имаш поедноставни алтернативи.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.404
7.483
Скопје
www.facebook.com
Овоа запомни го само : Долг кабел над 10м ако поврзеш на рутерот/модемот ке го оптеретеш односно таа порта кај што ке биде поврзан 10метарскиот кабел ке биде со полна снага уклучена а останатите порти послаба снага и поголем пинг ке имаат. Така да препорачувам барем некој рутер половен да си земеш и другиот крај на кабелот да биде исто така поврзан и рутер за да го засили сигналот а воедно да не го оптоварува другиот од кај што ке земаш нет.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.704
15.294
Овоа запомни го само : Долг кабел над 10м ако поврзеш на рутерот/модемот ке го оптеретеш односно таа порта кај што ке биде поврзан 10метарскиот кабел ке биде со полна снага уклучена а останатите порти послаба снага и поголем пинг ке имаат. Така да препорачувам барем некој рутер половен да си земеш и другиот крај на кабелот да биде исто така поврзан и рутер за да го засили сигналот а воедно да не го оптоварува другиот од кај што ке земаш нет.

Пане, што кажа бе брат? Сериозен си?

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.704
15.294
Не трескам од памет. Сум ја искусил таа мака јас.

Јас не знам што си искусил ти конкретно, ама кабел од 10м не е никакво оптеретување, а уште помалку па влијае на другите порти. За да почне да губи сигнал кабелот треба да е подолг од 120м типично, но зависно од категоријата, од заземсјувањето, од шилдувањето, од минувањето низ магнетни полиња, од прекршувањата под прав агол. Дури и кабелот да е многу долг и оштетен, тоа нема да има никакво влијание на другите порти на свичот, освен ако свичот а уствари хаб и е 25 години стар.

Јас би му препорачал на членот да си стави нов непрекинат кабел и да си заштека сам конектори. Ако тоа не е можно, тогаш може да се настават две парчиња, но жиците поединечно да се залемат со леткум и да се изолираат убаво со добар изолир банд. Ќе загуби троа сигнал ама на должина од 10 метра нема да се забележи разлика/проблем. Малку ме буни тоа „продужни кабли“, не ми е јасно на што точно мисли членот. Ако може да дообјасни тро повечко.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.361
12.284
Скопје
androgaming.com
Де бе што се десет метра? Ај 100 некако може да има проблеми со cat5e, ама и 200 работеле без проблем.

По спецификација cat5e e 100 метра.

ayahuasca

Gaining Experience
14 април 2013
64
59
Има забележливо каснење на кабел од 100 метра во однос на кратка конекција?

PandaBomber

On your way to fame
13 јуни 2012
486
662
Има забележливо каснење на кабел од 100 метра во однос на кратка конекција?
Постои каснење ама не е забележливо, поголема опасност е кабелот ако е лош, може да има загуба на пакети. Во 99% ситуации нема никаков проблем, со стандарден Cat 5e кабел, а со Cat6 може и комотно до 200 метри да тера.

krema

Illuminator
24 јуни 2009
15.267
15.212
youtu.be
Малку ме буни тоа „продужни кабли“, не ми е јасно на што точно мисли членот. Ако може да дообјасни тро повечко.

Чинам дека мисли да настави неколку кабли што му имат останато од модеми/рутери па да добие 10м.

Со ваков адаптер:

5Pcs-Cat5-RJ45-Coupler-Jointer-Network-Cable-Extender-Adapter-Connector-for-Ethernet-Cable-Female-to-Female.jpg_640x640.jpg

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.704
15.294
Чинам дека мисли да настави неколку кабли што му имат останато од модеми/рутери па да добие 10м.

Со ваков адаптер:

5Pcs-Cat5-RJ45-Coupler-Jointer-Network-Cable-Extender-Adapter-Connector-for-Ethernet-Cable-Female-to-Female.jpg_640x640.jpg

И јас на тоа помислив, ама ваквите наставоци не функционираат. Имам неколку пати видено, секогаш правеле проблеми, како што некој погоре кажа. Подобро да се терминираат каблите тука да с епресечат и залемат со калај.

DareDevil

Gaining Experience
25 април 2011
278
298
US $2.99 25% OFF|Ugreen Cat6 Ethernet Extension Cable RJ45 Cat 6 Male to Female Rj45 Ethernet Lan Network Cable Adapter for PC Laptop 1M 3M 5M on Aliexpress.com | Alibaba Group

US $2.49 20% OFF|Ugreen RJ45 Connector Cat7/6/5e Ethernet Adapter 8P8C Network Extender Extension Cable for Ethernet Cable Female to Female-in Computer Cables & Connectors from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group

US $3.27 25% OFF|Ugreen RJ45 Ethernet Adapter 8P8C Female to Female Anti Thunder Rj45 Connector Network Extension Cable Adapter Ethernet Cable-in Computer Cables & Connectors from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group

Овие работат, но ќе го коштаат повеќе од нов 10М кабел.
По она што јас го разбрав од првиот пост корисникот сака да ја користи инсталацијата или му треба Powerline Adapter. Добар предлог ти даде @crazzyy84, можеш и да провериш по другиве продавници дали нудат од некој друг производител доколу не сакаш да биде Tenda.

krema

Illuminator
24 јуни 2009
15.267
15.212
youtu.be
Јас разбрав дека членот сака да го среди поврзувањето без некои значајни инвестиции, затоа и сака да надоврзи неколку кабли што ги има по дома.

PandaBomber

On your way to fame
13 јуни 2012
486
662
US $2.99 25% OFF|Ugreen Cat6 Ethernet Extension Cable RJ45 Cat 6 Male to Female Rj45 Ethernet Lan Network Cable Adapter for PC Laptop 1M 3M 5M on Aliexpress.com | Alibaba Group

US $2.49 20% OFF|Ugreen RJ45 Connector Cat7/6/5e Ethernet Adapter 8P8C Network Extender Extension Cable for Ethernet Cable Female to Female-in Computer Cables & Connectors from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group

US $3.27 25% OFF|Ugreen RJ45 Ethernet Adapter 8P8C Female to Female Anti Thunder Rj45 Connector Network Extension Cable Adapter Ethernet Cable-in Computer Cables & Connectors from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group

Овие работат, но ќе го коштаат повеќе од нов 10М кабел.
По она што јас го разбрав од првиот пост корисникот сака да ја користи инсталацијата или му треба Powerline Adapter. Добар предлог ти даде @crazzyy84, можеш и да провериш по другиве продавници дали нудат од некој друг производител доколу не сакаш да биде Tenda.

Овие работат 100%, гигабит преку вакво, confirmed.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.824
Мислења
1.001.695
Членови
36.638
Најнов член
Dina M

ит маркет