Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Remote Restart or Shut Down

Miksa2007

Intern
15 октомври 2007
112
1
Kako da napravam remote restart na mrezen PC koj ne e vo mojot domain?

Koristam nekoe freeware programce http://www.matcode.com/ za ovaa rabota koj raboti dobro za site PC-ja vo moj doamin, megjutoa za nadvor od mojot domain mi bara administratorski password na PC-to sto sakam da go restartiram.

Jas imam administratorski password i so Remote Desktop Administrator mozam da pristapam do PC-to megjutoa ne mozam/ne znam da go restartiram so remote Desktop. Ako probam so ova programce i so toj administratorski password dobivam poraka "Invalid Password".

Nekoe resenie?

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Имам слично прашање поврзано со мрежа и интернет. Би сакал на пример преку интернет да влезам со дозвола на тој компјутер во него и да работам нешто што треба дали има таква можност.

Miksa2007

Intern
15 октомври 2007
112
1
Preku internet ako sakas da pristapis na nekoj PC bilo kade mozes:

1) so koristenje na sajtot https://secure.logmein.com/home.asp?lang=en . Za da funkcionira ova resenie potrebno e lokalno na klientskiot PC koe ke go pristapis da imas instalirano LogMeIn klient i normalno PC to da raboti vo momentot koga sakas da pristapis.

Testirano i raboti OK.

2) so kreiranje na VPN megjutoa mislam deka za ova ke ti bide potrebna barem edna public IP na koja e PC-to zakaceno. Ova e posiguren teoretski pristap bidejki nema 3rd party firma megju vas kako vo prethodniot slucaj koja ima dovolno informacii da pravi bavca od PC-to koe ima instalirano niven klient.

Megjutoa ova nikogas ne sum go probal i inace od raskazani iskustva funkcionira i se koristi obicno za poveke razlicni fiksni lokacii na remote office kako na primer mrezna komunikacija na prodavnici so direkcija/centrala i sl.

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Второво ми изгледа не толку сложено ама не разбирам како точно се изведува. Прво не ми е јасно што е VPN и како се креира, и од каде да ја најдам таа public IP доколку нели знаеш ти или некој друг да ми објасни.

tanush

Intern
3 ноември 2007
129
16
Мапет шоу
најди си програмче UltraVnc (бесплатно е), многу е едноставно за користење, а за да не ја бараш стално адресата стави и Hamachi (исто бесплатно), кое ке ти додели стално исти адреси виртуелни и преку нив можеш да пристапуваш на компјутерите. Се разбира треба да го имаш инсталирано на сите компјутери кои што сакаш да им пристапуваш

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
znaci ke gi stikliras tie dvete, posle desno imas kopce za selektiranje na koi useri mozat da se logiraat na toj pc (remote). ke ides na nego i ke pises administrator , i stisni ok. i tolku.
glej da ti bide isklucen firewall-ot ili ako sakas ostaj go da ti bide uklucen, samo ke stavis da ne go blokira remote konektiranjeto

otkako ke go napravis ova, ke ides u start -> all Programs -> accessories -> communications -> remote desktop communication.

ke pises IP adresa na hostot koj sakas da se konektiras i user i pass i tolku.

za da se logiras kako admin, korisnikot-administrator mora da ima lozinka, inaku nema da mozes da se konektiras

MungaBunga

Intern
26 јуни 2007
18
0
Kako da napravam remote restart na mrezen PC koj ne e vo mojot domain?

Koristam nekoe freeware programce http://www.matcode.com/ za ovaa rabota koj raboti dobro za site PC-ja vo moj doamin, megjutoa za nadvor od mojot domain mi bara administratorski password na PC-to sto sakam da go restartiram.

Jas imam administratorski password i so Remote Desktop Administrator mozam da pristapam do PC-to megjutoa ne mozam/ne znam da go restartiram so remote Desktop. Ako probam so ova programce i so toj administratorski password dobivam poraka "Invalid Password".

Nekoe resenie?

Za preku remote desktop mozes da otvoris Task menager Ctrl+Alt+Delete i od tamu da odberes Shutdown ili da otvoris Cmd i da gi pises slednive komandi
- "shutdown" to shutdown
- "shutdown -r" to reboot
- "shutdown -i" to get a GUI
- "shutdown -l" to logoff
A za restartiranjeto od drug domain ako neznaes pass iznadi si Northern Utilities samo pazi nekoii antvirusi go prepoznavaat kako virus a ako znaes paas i user mozes da go koristis SysUtils LAN Administration Utility jas go koristam ekstra e pozdrav

Miksa2007

Intern
15 октомври 2007
112
1
Thx MungaBunga,

Веднаш се обидов со командите преку Remote Desktop и работи супер.

Симнав и го пробав и она SysUtils LAN Administration Utility меѓутоа изгледа треба и кај сите клиенти да се инсталира за да финкционира бидејќи во листата го има само мојот ПС. А за она Northern Utilities дали можеш да ми пратиш линк од сајтот бидејќи не успеав да го најдам да го пробам.

Поздрав !

MungaBunga

Intern
26 јуни 2007
18
0
Za syslan imas edna opcija installl client (nekade vo sredniot del) bez dozvola od clientot, i posle toa si gi ima vo menito (vo postarite verzii imase add comp) istoto e, a za northernot nenzam koj sajt bese ako sakas preku mail..Pozdrav

timbatec

Intern
8 октомври 2008
6
0
Najprosta varijanta za mene i najlesna e so Pstools od SysInternals, preku CMD, ednostavno: psshutdown [[\\computer[,computer[,..] | @file [-u user [-p psswd]]] -s|-r|-h|-d|-k|-a|-l|-o [-f] [-c] [-t nn|h:m] [-n s] [-v nn] [-e [u|p]:xx:yy] [-m "message"] . . .

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.047
Мислења
1.004.890
Членови
36.671
Најнов член
gverus

ит маркет