Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

RCS ќе го замени SMS на телефон

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.682
13.289
Практично јас сум од стар ков и многу помалку следам новости. Иако се имав сретнато со поимот RCS немав посветено внимание до сега.

59720984-43841857.png

SMS знаеме сите е систем кој функционира на секој телефон кој има сим картичка од оператор. Ограничен е на 160 карактери во една порака. Може да испраќа само текст. И за тоа операторот наплатува.

Наредна опција е MMS која е пофлексибилна но и поскапа. Но повторно не зависи од поврзаност со интернет.

За разлика од овие две сега Андроид телефоните имаат RCS. Додека ајфон има iMessage. И двете се базираат на иста технологија. Односно телефонот мора да е врзан за 2Г/3Г/4Г/5Г мрежа или пак на Wifi за пораките да бидат испратени. Многу слично како вибер, месинџер, вацап и сл. Но за разлика од овие апликации, RCS не бара никаква друга апликација освен онаа основна на телефонот за праќање на СМС пораки. Таа апликација може да биде од Гугл но и од производители како што е Самсунг. При прв старт на нов телефон обично Андроид ќе праша која од апликациите на располагање сакате да ја користите за SMS/RCS.

Apple уредите т.е. iPhone до сега користи своја апликација iMessage. Но на крај на ноември минатата година поради измени во законска легислатива во ЕУ Епл се приморани да почнат да интегрираат RCS. Па така во иднина се очекува сите уреди да може меѓусебно да испраќаат RCS. SMS ќе остане како опција само доколку телефонот не е поврзан на интернет.

Толку прочитав попладнево. Ако има некој нешто да додава слободно па ќе читаме.

BTW еве од телеком информација:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.682
13.289
Јас немав поим па на мојот нов Samsung S21 FE сум ја одбрал Google messages. И со оваа можам да праќам RCS. Не сум ја пробал апликацијата на Самсунг. Баш ќе пробам да видам.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.395
1.743

Astraion

Unstoppable
24 ноември 2012
2.137
3.163
Струмица
Е сега, за да скокнам од едната на другата и да имам RCS Chat, да ти било многу комплицирано.. така да ќе останам со Гугл.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.947
5.846
До кое дереџе дојдовме. Да треба замена за нешто што треба да е бесплатно и универзално. Па да треба апликација, па држ не дај.

Страшно.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.682
13.289
До кое дереџе дојдовме. Да треба замена за нешто што треба да е бесплатно и универзално. Па да треба апликација, па држ не дај.

Страшно.
Јас мислам дека во блиска иднина овие проблеми ќе ги нема. Посебно сега кога и јаболкарите мора да имплеметираат RCS.

Astraion

Unstoppable
24 ноември 2012
2.137
3.163
Струмица
Ме подзамисли Samsung Messages, кога префрлив еден тест RCS чат (од лани кога го купив за да пробам дали функционира) од Google во Samsung апп, пишува MMS..

SmartSelect_Messages.png

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.698
2.405
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ова би било нешто како Вибер? или смс со слики? :))))))))

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
5.841
17.717
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ме подзамисли Samsung Messages, кога префрлив еден тест RCS чат (од лани кога го купив за да пробам дали функционира) од Google во Samsung апп, пишува MMS..

Погледнете го атачментот 135444

и ти ја наплатило пораката 15 денари...

Патем, ми се свиѓа како @gokica знае да отвори тема, отприлика 87,6% од форумџиите ќе шлапнеа линк и ќе пишеа "a, што мислите, кога ќе дојде кај нас, ова?"
А има и такви, како Мики на пример, што ќе вметнеа и текст, ќе изгуглаше РЦС, ќе го ископираше ова, ќе го шлапнеше во гугал транслејт и ќе пишеше:

Rich Communication Services е протокол за комуникација
помеѓу операторите
на мобилни телефони и помеѓу телефонот и операторот,
кој има за цел да ги замени
СМС-пораките со систем за текстуални
пораки кој е побогат, обезбедува анкета во именикот и може да пренесува
мултимедија при
повик. Тој е дел од поширокиот IP мултимедијален
потсистем.

И ќе ги вметнеше и бугарите некаде, ама не знам каде да ги ставам јас во пимеров, на пример.

Иначе имаше огромен притисок врз епл за да имплементираат РЦС, Гугал најмногу ги притискаше имаа и кампањи и јавни повици. Стварно би било добро малку да мрднеме од рудиментираниот СМС и тоа да биде унифицирано, да не биде поделено на два табора, андроид и епл, ама од коментариве тука гледам дека ни андроидџии не го користат нешто многу РЦС моментално. Некако изненаден сум. А иначе морав да дисејблирам ММС кај мене затоа што неколку пати кога праќав вКард или контакт, ми го наплаќаше како ММС по 15 денари. Факит, сега неможам да пратам, па праќам само телефон. 15 денари... сакинама факинама санама бич...

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.682
13.289
Онака на тепка RCS не може да помине ако личноста на која и праќаш таква порака:

1. нема вклучено интернет на телефон
2. нема вклучено RCS во опциите на апликацијата за пораки
3. хардверски и софтверски проблем кај операторот.

Кај мене во опции имам да селектирам дали сакам порака која не може да се достави како RCS, дали да биде доставена како SMS/MMS. По дефаулт ова е исклучено. Зборувам за Google messages.

Инаку само да појаснам доколку за некои не е јасно што разговаравме со @Astraion погоре. Самсунг телефон обично доаѓа со две апликации за RCS:

google-messages-vs-samsung-messages.jpg

Google-Messages-Galaxy-S22-2-980x654.jpg

Едната е на Google (онаа со плаво балонче во бел круг). Другата е на Самсунг (бело балонче со три сини точки во син круг). Некои рапортираат проблеми со испраќање RCS со втората апликација. За таа од Гугл нема проблеми како што читаме овде. Проверете која апликација ја користите на вашиот уред за праќање на SMS.

Последна промена:

Astraion

Unstoppable
24 ноември 2012
2.137
3.163
Струмица
Не ја наплатило, поракиве се тестирани преку Google Messages RCS од лани, а сега кога ја тестирав на Samsung, апликациите меѓу себе си ги даваат пораките и затоа така ја тагирал Samsung изгледа, ко MMS.

Се нафурав на темава, со другар со Samsung мобилен тестиравме, RCS делот е Google со Google му пратив гиф, па сакав да пробаме меѓу двете апликации и ми прати некој фајл од Samsung Message а вака ја отвара во Google Message.

1709327769960.png

Додека Google и Samsung меѓу себе не комуницираат со RCS протокол, Apple е далеку од имплементација на RCS..

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.682
13.289
Не ја наплатило, поракиве се тестирани преку Google Messages RCS од лани, а сега кога ја тестирав на Samsung, апликациите меѓу себе си ги даваат пораките и затоа така ја тагирал Samsung изгледа, ко MMS.

Се нафурав на темава, со другар со Samsung мобилен тестиравме, RCS делот е Google со Google му пратив гиф, па сакав да пробаме меѓу двете апликации и ми прати некој фајл од Samsung Message а вака ја отвара во Google Message.

Погледнете го атачментот 135474

Додека Google и Samsung меѓу себе не комуницираат со RCS протокол, Apple е далеку од имплементација на RCS..

Добро да се знае.

Епл ќе мора да ја имплементира во 2024 година како што читам. Очекувам дека сето ова ќе биде далеку поизгладено за година две. Секој ќе преферира RCS наспроти SMS/MMS.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.844
3.036
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.682
13.289
не со ваков став нема:

:cautious:
Интересно. А има ли некој што сеуште рутира андроид телефони. За што е тоа потребно? Можеби за некои тестови, некои портови на GCam и сл. Со рутирање е намалена безбедноста. Исто со рутирање не работат сервиси за плаќање ако не се лажам.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.844
3.036
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
А има ли некој што сеуште рутира андроид телефони.
стар телефон а сакаш нов android (Lineage).

но тоа е надвор од темата. ако сакаат да воспостават нов стандард треба да работи на сѐ, па и на глупа Nokia dumb-phone :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.682
13.289
Немам намера да ги бранам. Ама овие тоа намерно го прават за да елиминираат рутирање т.е. да зголемат безбедност. Сосем легитимно е.

SMS во секој случај ќе си остане уште долго време. Ако телефонот има можност за RCS ќе си прати. Ако е стара нокиа или рутиран телефон ќе си прати SMS. А ваљда има софтвер што ќе го пачува ова. На крај краева има пензионери кои не уклучуваат интернет. Исто шеташ а ти се потрошил дата/интернет планот. Во странство си и немаш роаминг. Значи немаш интернет. Ќе си користиш SMS.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.532
9.586
Првпат во живот да кажеме ние ајфонџиите на андроидџии - добредојдовте во 2011 година.
Мислењето е автоматски споено:

Немам намера да ги бранам. Ама овие тоа намерно го прават за да елиминираат рутирање т.е. да зголемат безбедност. Сосем легитимно е.
Ќе си легнете на брашното и вие, ова се муабети од 2012-13 кај ајфон - „А што ќе ми е џејлбрејк“ :D

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.947
5.846
Па сигурно, тоа и кај андроид беше муабет од 2014та, веќе добри 10 години не се замара никој со тоа. Едино за експеримент или нешто слично.

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.395
31.702
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Страшно.

И јас тоа викам, еве вчера око не склопив цело време во глава ми се пораките :(

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
600
413
Онака од лаф муабет ко што сум слушнал спамерите користат RCS за праќање на оние лажнине пораки ко пратката ти доцни и смени податоци и операторите ништо не им можат да ги спречат бидејќи не иде преку нив смс/ммс туку директ од google / apple?

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.064
Мислења
1.005.078
Членови
36.673
Најнов член
gogins