Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Razer Blade Advanced 2021 - BSOD Crash и проблеми

AfterMaxify

Gaining Experience
18 септември 2012
207
163
Пред извесно време земав лаптопче од Gjirafa50. Лаптопов откако го купив 90% од времето е поврзан на монитор преку HDMI + тастатура и маус и е нонстоп поврзан на полнач. Е сега тука настанува еден проблем. Кога сакам да го користам лаптопот како лаптоп, односно кога е исклучен од полнач одвреме на време ми прави BSOD. Ова најчесто се случува кога гледам видео на Youtube во Google Chrome и ќе кликнам на друг таб. Пример гледам моментално видео и одам на друг browser tab кај што имам вклучено Upwork. За секунда засецкува курсорот и следува оној грдиот звук "grr" и потоа BSOD. На BSOD добивам грешка: WHEA_UNCCORECTABLE_ERROR.

bsod.jpeg

Ова ми даде одма redflag бидејќи знам дека оваа грешка најчесто ја дава кога се работи за хардверски проблем. Од тука почнав од основите, направив System Repair. Проблемот продолжи. Го преинсталирав одновно лаптопот и ги апдејтирав сите драјвери. Проблемот повторно продолжи но со помал интензитет. На почеток се случуваше по неколку пати во 1 час да крашне, сега се случува по 1-2 пати во денот. Помислив дека можеби е нешто до батеријата бидејќи проблемот се случува само кога лаптопот не е на полнач. Исто тако се посомневав на графичката бидејќи има интегрирана + дедицирана графика, дали можеби проблемот се случува кога се пали/гаси NVIDIA графичката. Веќе се јавив во Gjirafa и утре ќе го носам лаптопот на проверка, меѓутоа не сум многу оптимист дека вопшто ќе се соочат со проблемот бидејќи се случува поретко сега. Исто така не добивам никакви "Error Logs" што е многу чудно па то ми индицира дека можеби РАМ-от е проблем. (Претпоставувам дека рамот е тој што ги пишува error logs, можеби грешам).

Дали некој се справил со ваков проблем? Совети искуства?

Утре лаптопот оди во сервис се надевам ќе има фидбек од нив, и доколку е оштетен хардверот ќе видам што понатаму.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.928
10.745
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Нема поента да ти даваме совети кога веќе ќе го носиш на проверка кај нив.

Ама ајде, јас прво би пробал MemTest86 па некој стрес тест за гпу како на пример Furmark или нешто од Unigine. Напрај ги овие 2-3 работи па ќе видиш што ќе биде.

AfterMaxify

Gaining Experience
18 септември 2012
207
163
Денес лаптопот однесен во сервис, рекоа дека утре ќе биде инспектиран од сервисерите и ќе добијам насоки што понатаму.

AfterMaxify

Gaining Experience
18 септември 2012
207
163
Чекам од сервисерите одговор, ако нема решение и го вратат тогаш ќе превземам чекори за Troubleshooting.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.928
10.745
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit

Users

Intern
27 декември 2019
48
39
Откако ќе се појави BSOD, на наредното вклучување треба да се појави C:\Windows\MEMORY.DMP фајл или мини дамп фајлови во C:\Windows\Minidump. Со WinDbg програмата на Windows може да се отворат и да се види зошто се појавил крашот. Откако ќе се направи Open dump file или drag and drop со кликнување на потцртаниот дел !analyze -v ќе покаже повеќе информации.

1666381974574.png

AfterMaxify

Gaining Experience
18 септември 2012
207
163
Не зачувува Dump / Error Logs компјутерот, тоа и беше проблемот штом не зачувува се работи за хардверски проблем најчесто.
ПС: Еве што добив од Razer официјално: razersupport.png

Од gjirafa50 ми рекоа дека доколку лаптопот е дефектен ќе може да ми ги вратат средствата или да добијам замена ама бидејќи проблемов го читам во милион постови онлајн и генерално е проблем со сите Razer лаптопи, ќе барам да ми ги вратат средствата...

AfterMaxify

Gaining Experience
18 септември 2012
207
163
Го прифатија дефектот - хардверски проблем е на лаптопите Razer Blade 15 2020-22 серија. Неофицијално признаа и од Razer дека се работи за фабричен проблем. Од ЖИРАФА се нафатија да го заменат лаптопот со MacBook Pro 2021

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
@AfterMaxify најважно е да вреди иста цена колку што си го платил лаптопот од разер да не испадне да си во загуба.
Се друго е убаво од страна на жирафа се гледа дека нејќат да загубат доверба од старт одма кај корисници но за понатаму ќе видиме како ќе биде.
Али сепак жирафа испаднале фер и ти си добиваш друг нов скрос лаптоп.

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.540
3.677
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
i7 9700k Coffe Lake / NZXT Kraken x62
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
SSD Samsung M.2 970 EVO 250 GB / 850 EVO 250 GB / WD EZEX 1TB
PSU
Corsair HX750i 80 Plus Platinum
RAM
G.SKILL TRIDENT Z RGB 2x 8GB ddr4 3000 mhz
Video card
Asus Rog Strix Gaming RТX 3070 O8G 8GB DDR6
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Logitech G Pro X Superlight white / Logitech G502 RGB / Deskpad Corsair MM350 PRO XL
Keyboard
ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 White
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
@AfterMaxify најважно е да вреди иста цена колку што си го платил лаптопот од разер да не испадне да си во загуба.
Се друго е убаво од страна на жирафа се гледа дека нејќат да загубат доверба од старт одма кај корисници но за понатаму ќе видиме како ќе биде.
Али сепак жирафа испаднале фер и ти си добиваш друг нов скрос лаптоп.
Исто би било и искуството со сет на пример, ќе му го пратат на сервис и ќе биде таму едно 45 дена па после ќе му речат дека он е крив. Ама затоа ќе видиме, дека ова не е репер за искуство со жирафа.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
Исто би било и искуството со сет на пример, ќе му го пратат на сервис и ќе биде таму едно 45 дена па после ќе му речат дека он е крив. Ама затоа ќе видиме, дека ова не е репер за искуство со жирафа.
Лаптоп 45 дена не се тестира во ниеден случај колку сакаш и да имаш ДРУГИ лаптопи пред тој.
Секој проблем си има свое решение.
КОЛКУ САКА НЕКА БИДЕ ИНЖИЊЕР тој во сет јас во фаца ќе му се смеам и ќе го напраам поглуп од дете од 5 години , но сепак не се знае колку се платени па нејќам да се мешам.
21 век сме лаптоп ти носам кој работи но има специфичен проблем и знаеш дека треба да му пуштиш специфични тестови нема што тој лаптоп да чека 45 дена освен ако не е потребно директно во разер да го пратат.
Воедно ако го праќаат треба на штета на фирма во рок од 1 недела да стигне во америка а не 2 месеци или 1 месец и уште да не е стигнат.
Се си има свое па поточно што ги гледам цениве на лаптопи од 250 илјади денари да ми кажеш треба 1 месец да чекаш за дијагностика тоа е смешка.
Но сепак не ги бранам жирафа нити никој него тука во овој исход испаднале ФЕР и за брзо време го решиле целиов проблем

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.571
1.859
orgrimar
Лаптоп 45 дена не се тестира во ниеден случај колку сакаш и да имаш ДРУГИ лаптопи пред тој.
Секој проблем си има свое решение.
КОЛКУ САКА НЕКА БИДЕ ИНЖИЊЕР тој во сет јас во фаца ќе му се смеам и ќе го напраам поглуп од дете од 5 години , но сепак не се знае колку се платени па нејќам да се мешам.
21 век сме лаптоп ти носам кој работи но има специфичен проблем и знаеш дека треба да му пуштиш специфични тестови нема што тој лаптоп да чека 45 дена освен ако не е потребно директно во разер да го пратат.
Воедно ако го праќаат треба на штета на фирма во рок од 1 недела да стигне во америка а не 2 месеци или 1 месец и уште да не е стигнат.
Се си има свое па поточно што ги гледам цениве на лаптопи од 250 илјади денари да ми кажеш треба 1 месец да чекаш за дијагностика тоа е смешка.
Но сепак не ги бранам жирафа нити никој него тука во овој исход испаднале ФЕР и за брзо време го решиле целиов проблем
појма немаш како се работи во сервиси официјални, 1 сек немаш ни влезено не пак да си работел нешто слично.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
@gamon молим те следниот пат пред да одговориш вака размисли и игнорирај ме затоа што нит те знам персонално нит ме знаеш и го знаеш моето знаење.
Гледај си го твоето мислење и остај другите да ми се смеат ако јас сум глуп , а ти не си.
Не отварај борба на тема каде што точно знам што се дешава и како функционираат институции каде што секој ден влагам и гледам што се прави , а не смеам да зборам затоа што ќе ме затворат за 1 ќебаче ако фали глеј си во твојата чорба и уживај си.

Воедно не заборавај има многу луге тука што читаат и имаат од мене повеќе мозок и знаење 100000 пати и од тебе но си ќутат затоа што и они не смеат да зборат ако знаеш и можеш да помогнеш на некој понуди се пиши приватна порака мислења на форумов ги има многу но колку се ВАЛИДНИ и КОЛКУ ОД ТИЕ ПОМАГААТ НА ЛУГЕ веруј ми се многу малце.

Последна промена:

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.571
1.859
orgrimar
1. никаде не напишав дека си глуп, тоа е твое мислење
2. официјаните сервиси мора да соберат повеќе уреди за да ги испратат за РМА, најчесто се чека, комплицирана постапка на транспорт и документација.
3. пишуваш на јавен форум, нормално е да се реагира на небулози

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.093
Мислења
1.005.587
Членови
36.674
Најнов член