Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Рецензија Razer Blade 15 Advanced RTX (2019)

vlavot

Unstoppable
29 октомври 2009
3.149
3.085
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Потрагата по нов тенок gaming лаптоп покрај останатите брендови, search engine-от ми уфрлуваше константно еден бренд, Razer. Првата мисла која ми дефокусира внимание беше, како да се набави уредот кај нас, се распрашав на неколку места но феедбекот беше сумирано негативен, образложение цената на моделот, и ако се набави требаше да се плати 30-40% повисока цена за споредба.
Истражувајќи и анализирајќи ги понудите за тенки лаптопи на нашиот пазар ме натера да најдам начин ова парче остро сечило да го набавам.
Па драги форумџии читатели ви го претставувам Razer Blade Advanced RTX 2060 144Hz (2019) модел.
IMG-3202.jpg

Овој модел конкретно RZ09-02886 доаѓа со спецификација
  • Razer Blade 15 - Advanced Model
  • Windows® 10 Home (64-bit)
  • 8th Gen Intel® Core™ i7-8750H 6 Core (2.2GHz/4.1GHz)
  • NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 (6GB GDDR6 VRAM)
  • 15.6" Full HD 144Hz, 100% sRGB, 4.9mm bezel, factory calibrated
  • 512GB SSD (NVMe)
  • 16GB Dual-Channel (8GB x 2) DDR4 2667MHz
  • Up to 6 hours (80Wh)
  • Per-key RGB powered by Razer Chroma™
  • USB 3.1 Gen 1 (USB-A) x3, Thunderbolt™ 3, USB-C
  • Intel® Wireless-AC 9560 (802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth® 5
  • Windows® Hello built-in IR HD webcam (1MP / 720P)
  • Black with backlit green logo and green USB ports
  • 0.70" x 9.25" x 13.98" / 17.8mm x 235mm x 355mm 4.63 lbs / 2.10 kg
Битно е да специфицирам дека овој модел е со FULL RTX 2060 а не max Q дизајнот. Иако е ундерклокната RTX 2060 сепак е фулл.

Лаптопот е купен од Германија, најблиската држава која нудеше услови и можности за набавување на ваков продукт.

Отворајќи ја магнетизираната тенка кутија го презентира тројното змиско лого на Razer кое, гледајќи го на видеа илуминирано не ми се допаѓаше неговиот дизајн и изглед, но искусувајќи го во живо ми го промени мислењето. Сакав D-brand скин да залепам да го скријам но моментално пишувајќи го ова и гледајќи ја рефлексијата на логото на прозорецот, всушност изгледа доста куул.
IMG-3174.jpg

IMG-3175.jpg

IMG-3179.jpg

Првото нешто што се забележува кога за прв пат го зимаш во раце сечилово и го поставуваш на маса е, колку е тенок, лесен и цврсто конструиран.
IMG-3190.jpg

IMG-3191.jpg

Ова особено е изразено ако претходно сте гледале Acer Predator Helios 300 стариот 2018 а и новиот 2019 модел.
Razer Blade е еден од ретките лаптопи со директна конкуренција на ЕПЛ macbook air или pro во изработка , еден од ретките уреди со тело изградено од еден алуминиумски блок, и те како се познава.

Екранот е нешто што вистински воодушевува заедно со неговиот bezel less дизајн и 144Hz екран со sRGB 95-97% калибрација на бои, знам дека не е ОЛЕД но, користејќи голем дел од времето секојдневно лаптоп до 500 еур ценовен ранг, ова отскокнува, отскокнува со вистински димензии. Брзина, респонзивност, приказ на бои, самото гледање на видеа отстапува од секојдневието. Имајте во обзир дека секојдневно седам на Sony KD-55X8505B поврзан со домашен пц со мало куќиште компактно но релативно моќно. Над екранот во тенката рамка лежат камерата и windows hello биометрискиот зензор, кој изненадно работи ултра брзо и доста прецизно. И логирањето е безболно.

Тастатурата со Razer chroma засебно осветлување на секое копче, е за мене употреблива со очекувано како на лаптоп key travel, тивки копчиања, удобни, без флексија, или ако има е неспоредливо со останатите лаптопи кои сум ги користел до сега. Илуминирањето на сите копчиња е со доста опции во Razer Synapse software, интересни изведби од типот на starlight, wave, wheel итн. Исто и секое копче можете да го мапирате засебно со време траење, боја ако сте иновативни и имате време можете да направите нешто вакво
Да напомена дека мојот модел бидејќи купен од Германија доаѓа со German layout на тастатурата, кој на прв поглед можеби изгледа проблем, но е лесно за навикувањето особено бидејќи иако маркиран со нивните букви со умлаут, македонската поддршка си одговара одлично.
Тачпедот е директна конкуренција на ЕПЛ-овиот, можеби и единствен тачпед на windows лаптоп кој е со големи димензии, и функционира дискутабилно добро и прецизно како оној од macbook air/pro. Направен од стакло, користи precision drivers на windows.
IMG-3204.jpg

Отсуството на лан портот е оправдано со тенката изведба и Thunderbolt™ 3 портот кој може да се користи за се, по ваш избор. Поседува 2 УСБ портовите од левата страна 3.1 можеби тешко достапни поради charging cable адаптерот кој е поставен под 90 степени паралелно со телото на лаптот, иако е two fold симетричен конектор и може да се стави обратно, и еден од десната страна.
IMG-3186.jpg

IMG-3211.jpg

Доаѓа со 200w полнач кој изнедувачки не е топол дури и при гејмање со часови. Самиот брејдет кабел и коцката даваат чувство на убава изработка со убави матерјали. Убави на допир :)

Доаѓам до темата за перформанси и можности на овој уред. Овде сум... вака, ставајќи i7 8750h во 13mm алуминиумско куќиште нерачунајќи го екренот, логично е да има реперкусии. И ги има, моќни компоненти во било каков лаптоп, а особено во тенок се замена за грејна зимска сезона. :) i7 8 мата генерација во овој или во било кој друг лаптоп не држи константен турбо клок од 4.1 Ghz како што е предвидено за таквиот процесор. Всушност не држи константен турбо клок од 3.6Ghz. Tермалните граници не се ни проблем. Проблемот е кај повеќето power limit ако се прави бруут форс таск, или конкретно стрес тест на CPU.
Всушност овој примерок можеби и е еден од подобрите.
Единствен начин да се постигне повисок клок без термално страдање и power limit е undervolting на CPU. Овој примерок држи стабилно undervolt од -160mv CPU core voltage, и CPU cache voltage, и undervoltage na GPU od -60mv. Со core multiplier ставен на 36. Ова значително ја менува ситуацијата. Без ваквиот андерволт во ГЕЈМИНГ модот (гејминг мод е опциjа во софтверот од Рејзер, Razer Synapse кој ги отклучува сите 45w на процесорот споредба со 35w лимит во balance модот) во игри конкретно Wolfenstein Young Blood сетинзи на ултра full HD температурите на процесорот рипаат до 90 степени. Што го прави жежок како згодна плавуша на грчна плажа во Август на допир. Ваквиот ундерволт го смирува раздивеното животно во него и ги доведува при гејминг со отклучен 45w процесор температурите до лесно опипливи 70-80 степени и 75 степени на GPU. Софтверот кој го користам за undervolting е ThrottleStop и работи фанстастично.
Тестиран на Cinebench R15 и извади скор од 1160.

Гејминг искуството, она за што е створен, е шокантно добро.
Wolfenstein Young Blood ultra сетинзи држи константни FPS od 130+ фрејма
Geras 5 ултра сетинзи 110+ фрејма
Metro Exodus dx12 ултра сетинзи 100+ фрејма (без Ray Tracing)
Високиот фрејмрејт со 144hz екран ги прави игрите вистинско задоволство.
Сетапот нема да биде совршен ако на ваков уред не се додаде најдобрата периферија со најдобриот безжичен сензор. Logitech G903 и најдобриот избор за безжични noise cancelling слушалки Sony WH-1000XM3
IMG-3197.jpg

IMG-3217.jpg

IMG-3209.jpg

Заклучок: освен, ако не ундерволтувате. термалните проблеми, не можам да најдам ниту една замерка на овој лаптоп, кој не е достапен кај нас, да секако и цената. Рејзер заедно и со останатите произведители не мора да вметнуваат i7 процесори, чисто да ги има на спецификација бидејќи реално не може да се искористи целиот потенцијал на истиот. Би можеле да поминат со i5 8-9 та генерацицја, но тој ценовен ранг мора да го оправдаат некако претпоставувам. Пред да се одлучам за истиов ги гледав, како што пишав Acer Predator Helios 300, MSI G65S, Asus ROG Zephyrus, никој од нив го немаше тоа што го барам. Acer от вришти со дебелина, пластика, вентови на сите страни, MSI можеби и беше единствена сериона конкурент и достапен во МКД но разгледувајќи го во живо изработката не беше на ниво на Рејзер, АСУС от конкретно Zephyrus најверојатно и еден од потенките лаптопи со најдобро ладење, поставеноста на тастатурата е нешто што не можам да го надминам.
Blade е можеби и единствен лаптоп кој изгледа секојдневно и може да се користи на состаноци на работи и да делува како ништо вообичаено а внатре крие скротен kaiju
IMG-3223.jpg

Последна промена:

draganamon

On your way to fame
24 јануари 2016
671
831
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Супер избор. Со здравје да си го користиш.

6 ноември 2012
2.009
2.151
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800x3d / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
2 x 8gb G-SKILL Trident Z RGB
Video card
Gainward RTX 3090
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Mamba Elite
Keyboard
Custom TKL Mechanical
Audio
Asus Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" \ Dell U27"
OS
Windows 11 Pro
Од секогаш ме интересирало, ако примарна цел ти е гејминг, зошто се одлучи за лаптоп? Ептен е лимитиран, освен мобилност, ама тоа не е некој огромен плус (за гејминг зборам).

vlavot

Unstoppable
29 октомври 2009
3.149
3.085
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Од секогаш ме интересирало, ако примарна цел ти е гејминг, зошто се одлучи за лаптоп? Ептен е лимитиран, освен мобилност, ама тоа не е некој огромен плус (за гејминг зборам).

Па можеби тоа е и единствената причина поради која што се одлучив за ваков модел. Ми требаше нешто портабилно што ќе може да гејма без проблем он д флај.
Имам десктоп конфигурација во мало куќиште компактно Антек п50 со i3 8100 rx 580 8gb, 16gb ddr4 2666, 240 ssd за windows, и 1 tb ssd поврзан на како Што го пишува моделот горе Sony 55x8505b со Logitech k400plus и xbox one s контролер.

Лично не сакам да имам простор посветен на десктоп со куќа голема, со монитор маус тастатура.

Десктоп ќе тежи најмалку 15 кг, и да спакуваш ваква конфигурација со ваков екран пак ќе кошта скапо, не толку скапо ама сепак скапо.

А овде е мал форм фактор со 2.1 kg и лесна портабилност.
Патем бидејќи менувам од лаптопов на десктопот, десктопов заедно со големиот инпут лаг поради тв, делува како баба споредбено со рејзерот.

Sent from my iPhone using Tapatalk

6 ноември 2012
2.009
2.151
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800x3d / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
2 x 8gb G-SKILL Trident Z RGB
Video card
Gainward RTX 3090
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Mamba Elite
Keyboard
Custom TKL Mechanical
Audio
Asus Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" \ Dell U27"
OS
Windows 11 Pro
Па можеби тоа е и единствената причина поради која што се одлучив за ваков модел. Ми требаше нешто портабилно што ќе може да гејма без проблем он д флај.
Имам десктоп конфигурација во мало куќиште компактно Антек п50 со i3 8100 rx 580 8gb, 16gb ddr4 2666, 240 ssd за windows, и 1 tb ssd поврзан на како Што го пишува моделот горе Sony 55x8505b со Logitech k400plus и xbox one s контролер.

Лично не сакам да имам простор посветен на десктоп со куќа голема, со монитор маус тастатура.

Десктоп ќе тежи најмалку 15 кг, и да спакуваш ваква конфигурација со ваков екран пак ќе кошта скапо, не толку скапо ама сепак скапо.

А овде е мал форм фактор со 2.1 kg и лесна портабилност.
Патем бидејќи менувам од лаптопов на десктопот, десктопов заедно со големиот инпут лаг поради тв, делува како баба споредбено со рејзерот.

Гејминг на тв е ретко добро, стално ќе имаш input lag, освен во некои TPS игри што не бараат многу прецизност (Tomb Raider, Assassin's Creed, Uncharted, God of War....).
Те прашав затоа што сигурно е поскап од многу појак РС. Точно дека е далеку покомпактен и мобилен, ама колку често одиш кај другари да гејмате на пример? Нели тоа би било примарно на лаптоп?
Сигурно нема во парк да седнеш и да гејмаш :) Може и ќе отидеш ама еднаш :).

Не се гледам како гејмер на лаптоп, затоа ми е чуден изборот, општо од луѓе што гејмаат на лаптоп. Некако во секоја категорија и во секој случај ми е подобро РС, иако лаптопов е животно! :)

vlavot

Unstoppable
29 октомври 2009
3.149
3.085
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Гејминг на тв е ретко добро, стално ќе имаш input lag, освен во некои TPS игри што не бараат многу прецизност (Tomb Raider, Assassin's Creed, Uncharted, God of War....).
Те прашав затоа што сигурно е поскап од многу појак РС. Точно дека е далеку покомпактен и мобилен, ама колку често одиш кај другари да гејмате на пример? Нели тоа би било примарно на лаптоп?
Сигурно нема во парк да седнеш и да гејмаш :) Може и ќе отидеш ама еднаш :).

Не се гледам како гејмер на лаптоп, затоа ми е чуден изборот, општо од луѓе што гејмаат на лаптоп. Некако во секоја категорија и во секој случај ми е подобро РС, иако лаптопов е животно! :)

Така е во право си. Види секако ми требаше лаптоп за на работа да го носам, и оланирав да дадам 35--40.000 па реков кај 40.000 таму и 150.000 денари
Што знам не е логично, но и другата ствар е дека за декстоп пц мора да имаш простор ќоше катче посветен на на големи гломазни компоненти. Не дека немам простор дома, туку не ми изгледа убаво, а и плус имам десктоп куќиште на тв поврзано па сеа уште едно не ми требаше, а особено портабилно нешо ми требаше.
Знам дека е лимитиран лаптопов, ама држи и 32 гб рам и nvme 2tb апдејт, што не верувам дека ќе има проблеми во блиска иднина. Сите ААА игри ги тера на ултра на 130 фрејма плус, на 144 херца екран. Боот во windows e за 7 секунди. А гејминг на лаптоп е онак океј.

Фали уше една механичка тастатура и ќе биде исто како десктоп

Multipass

Gaining Experience
1 ноември 2015
215
363
Многу убав лаптоп, со здравје да си го користиш.

Некои луѓе не разбираат, но понекогаш на работа стварно немаш реална работа, поготово ако работиш во државна администрација како соработник/советник и еден саат да имаш активна работа (во просек е помалце и од ова), тогаш останатите седум часа појма немаш што да правиш сам со себе. Ваков лаптоп е godsend за јавни/државни службеници.

Цената е бајаги солена, бидејќи со истите пари top of the line статичен PC се склопува со UltraWide или 4K монитор, i9-9900К со водено ладење, овеклокерска матична и RTX 2080Ti. Но ти ја разбирам поентата комплетно.

Искрено јас би се плашел и во торба да го носам чудово, па камоли да го користам. :D Друг проблем од што би се плашел со gaming laptop е немањето модуларност ако нешто се расипе, кај PC е едноставно само го менуваш расипаниот дел и толку. Овде при најмала ситница без компјутер остануваш додека не го средат во сервис.

Како стои со thermal throttling се приметува ли некогаш при интензивна сесија? Пошто вака тенок сигурно мора да има некои компромиси во перформанси со слични вакви подебели лаптопи од ROG или Alienware сериите.

Поздрав.

vlavot

Unstoppable
29 октомври 2009
3.149
3.085
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Многу убав лаптоп, со здравје да си го користиш.

Некои луѓе не разбираат, но понекогаш на работа стварно немаш реална работа, поготово ако работиш во државна администрација како соработник/советник и еден саат да имаш активна работа (во просек е помалце и од ова), тогаш останатите седум часа појма немаш што да правиш сам со себе. Ваков лаптоп е godsend за јавни/државни службеници.

Цената е бајаги солена, бидејќи со истите пари top of the line статичен PC се склопува со UltraWide или 4K монитор, i9-9900К со водено ладење, овеклокерска матична и RTX 2080Ti. Но ти ја разбирам поентата комплетно.

Искрено јас би се плашел и во торба да го носам чудово, па камоли да го користам. :D Друг проблем од што би се плашел со gaming laptop е немањето модуларност ако нешто се расипе, кај PC е едноставно само го менуваш расипаниот дел и толку. Овде при најмала ситница без компјутер остануваш додека не го средат во сервис.

Како стои со thermal throttling се приметува ли некогаш при интензивна сесија? Пошто вака тенок сигурно мора да има некои компромиси во перформанси со слични вакви подебели лаптопи од ROG или Alienware сериите.

Поздрав.

Благодарам. Да инаку пишав горе за термалната ситуација, лаптопот нема термал тротл, но има power limit, и ако е на гејминг мод опцијата отклучени 45w при играње качуватемепратури преку 90, што не е t junction, но и тие ми се превисоки, па со throttlestop симав волтажс на -160 mv јадро и ќеш и -50 графичка, и заклучив на 36 макс турбо буст, и сеа на гејминг моуд температурите се до макс 83 а на balanced mode температуроте се до 76. 3-5 Balanced mode е 35w модот и е повеќе од супер за игри. Фрејма вади на ултра над 120.
edit: да сите така размислуваме, но ова р 1.4cm дебело и тешк 2 кг, комплет монитор, тастатура најдобриот маус тач.
И во такво куќиште со овие компоненти пртали ги прави мид-хај енд десктоп конфигурациите.
Лесно е во метар на метар да ставиш и склопиш компоненти ама изгледаат грдо, непкрактични, зафаќаат место и мора дополнителна периферија.
Да склопиш таква моќна конфигурација во мало тенко тело направено од еден блок од алуминиум е нешто што многу малку го можат

Последна промена:

vlavot

Unstoppable
29 октомври 2009
3.149
3.085
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64

Вакви големи дебели со големи безели има еден куп лаптопи на пазарот, ако веќе треба да бирам best bang for the buck, без сомнеж Acer helios predator 300 2019 моделот. Најдобриот буџет гејминг лаптоп. Не дека не чинат шаоми ама ако зимам голем дебел малку пластичен лаптоп тоа би било апсолутно predator helios 2019. Прекрасен уред.

И

Избришан член 18474

Гостин
Те разбирам за мерак пари не се прашува.
Но како бивши сопственик на 1200€ лаптоп и технологијата иде напред, не би инвестирал во скап лаптоп заради тоа што има голема девалвација после одреден рок, спрема мид рејнџ кој не му паѓа така цената.
Сепак интересен лаптоп

vlavot

Unstoppable
29 октомври 2009
3.149
3.085
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Те разбирам за мерак пари не се прашува.
Но како бивши сопственик на 1200€ лаптоп и технологијата иде напред, не би инвестирал во скап лаптоп заради тоа што има голема девалвација после одреден рок, спрема мид рејнџ кој не му паѓа така цената.
Сепак интересен лаптоп

Тоа секако, со сите скапи уреди, ептен е изразено, се надевам дека ќе ми држи 3-4 години, и ќе тера игри, ако не се предомислам на пола пат да го заменам ултра хај енд десктоп конфигурација

Fredy

Unstoppable
12 октомври 2014
1.165
3.061
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
Intel I5 13500 /Noctua D14
Motherboard
Gigabyte B760 Gaming X DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
MSI 3080 Suprim
Case
NZXT s340 Elite
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS
OS
Windows 11 Pro
Тоа секако, со сите скапи уреди, ептен е изразено, се надевам дека ќе ми држи 3-4 години, и ќе тера игри, ако не се предомислам на пола пат да го заменам ултра хај енд десктоп конфигурација

Уф колку мачно иде тоа заменување на лап топ од највисока класа...Ќе изгубиш брдо пари.

Сем ако не планираш да си го чуваш и плус да купиш пс,тоа е друг муабет.

ps.Со здравје да се служиш.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.761
Мислења
985.067
Членови
35.933
Најнов член