Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

RAID

Статус
Затворена за нови мислења.

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
Нешто повеќе за оваа постапка на поврзување на повеќе дискови да функционираат како еден, значи за поупатените да објаснат како се прави тоа кои се добри кои лоши страни и слично

M

Mr.Alien

Гостин
RAID.....

Добри линкови...ме заеба, баш мислев да се распишам по ова тема (инаку моја омилена).:naoruzhan: :mafija: :krshiglava: :))

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
Имам еден проблем со раидот, имам два дискови од по 320 гига и еден од 80 тој од 80 треба да биде системски, а другите два врзани во раид 0, сите дискови се сата 2 и кога ќе го подесам раидот а системскиот диск го оставам non raid при инсталација на XP не ги гледа дисковите, пробав и со сата дискета и со раид дискета, што се не пробав. Кога го исклучив раидот во биос ги виде дисковите и се инсталира XP, но после кога го вратив раидот при стартување на XP се појавува memory dump и се рестартира, а што најмногу ме изненади е тоа што кога пробав да инсталирам виста на компјутерот немаше никакви проблеми никакви драјвери не ми побара одма го препозна раидот, ако некој има идеја што би можело да биде нека ми помогне

M

Mr.Alien

Гостин
Прво - не ми е јасно - за кој :gjavol: ќе ти е RAID 0 ако системски диск ти е тој од 80 GB?
Второ - која матична плоча ја имаш (производител и модел), за да одиме чекор по чекор. Проблемот е јасен - НАЈВЕРОВАТНО "подешавките" во секцијата за конфигурирање на IDE/SATA контролерите (има модови - Enhanced и т.н.), но за секој случај - различни производители различно ја именуваат таа секција, или подмени. Да видиме БИОС-от кои опции ги нуди.

M

Mr.Alien

Гостин
Исто така, дали сите три диска ти се на исти контролер - во случајов на SouthBridge чипот. Или пак, дали ти е малиот диск на SouthBridge, а RAID си правел на дополнителен контролер? Или обратно. Сето тоа треба да се види, наведе...

minimoog

Intern
14 јули 2007
317
16
Драјвери за RAID-от во Windows XP (не за TXTSETUP драјверите). Затоа не ги препознава. Не ќе беше лошо да кажиш за која матична. Системскиот диск (ваљда мислиш на бутабилна winxp партиција) не треба да е RAID конфигуриран.

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
Проблемот е решен да е здрав и жив интернетот, фалеше драјвер за сата раид контролерот сега се одлично функционира, а во целиов случај имаше едно многу пријатно изненадување, кога инсталирав виста не побара никакви драјвери без проблем го препозна раидот и при самата инсталација

M

Mr.Alien

Гостин
Е, да наведеше веднаш дека не си имал драјвери за контролерот, порано ќе го решеше проблемот. Ти всушност спомна некаква дискета и дека не ти помогна. Многу конфузно....
А за каков контролер се работи - onboard или картичка контролер?

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
onboard ама чудно што немаше драјвери на цд-то што оди со матичната

M

Mr.Alien

Гостин
Тие драјвери во 99% случаеви одат на флопи дискета. Многу, многу ретко се на ЦД, но треба да креираш флопи дискета во секој случај. XP-то дава само таква опција, при инсталација кога стискаш F6. Можеш да ги уфрлиш драјверите само од флопи. Или јас сум јанлаш сите овие години....

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
не си јанлаш во право си, само што на цд-то имаше да направиш дискета за раид само што со таа дискета ниеден диск не го гледаше, е сега кога спуштив драјвер од страната на асус се беше во ред, само што вистата многу пријатно ме изненади не побара ни ф6 ни дискета ни ништо, има надеж за виста :)

M

Mr.Alien

Гостин
Нормално, VISTA има поголема база драјвери за повеќе компоненти од XP-то. А и некои слабости кај XP се отклонети (ете, на пример со F6 и заебанцијата со флопи).
Крајно, си го решил проблемот, а тоа е најбитно.

Macigames

Intern
15 август 2007
42
0
macigames.blog.com.mk
Jas samo ke dodadam. Ima dva tipa na RAID (RAID-O i RAID-1).
RAID-0 - 2 identicni HDD-a rabotat kako eden (2x250=500)
RAID-1 - MIRROR MODE (se sto se snima na edniot se snima i na drugiot)

Problemi: Samo pri instalacija na Windows dokolku si poneislusen ke imas problemi na pocetokot

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
На линкот од StenmarC во вториот пост од темава се е многу убаво објаснето

M

Mr.Alien

Гостин
@macigames

Ништо не е страшно и да си ги заборавил, и да не си слушнал. Целта на овој форум е надградба на знаењата и споделување сопствени знаења и искуства.
Нема потреба од лутење.

Macigames

Intern
15 август 2007
42
0
macigames.blog.com.mk
@macigames

Ништо не е страшно и да си ги заборавил, и да не си слушнал. Целта на овој форум е надградба на знаењата и споделување сопствени знаења и искуства.
Нема потреба од лутење.

Normalno taka e nema sto ti pruzam raka. Samo denovive bev nanerviran od ona BSD-to pa mozebi poradi toa sum donesuval izbrzani odgovori. Se izvinuvam na site. Vetuvam mnogu podobra idnina. :zbunet3:

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.374
Мислења
1.010.474
Членови
36.676
Најнов член