Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

QA туторијали

confusi0n

Gaining Experience
14 ноември 2014
251
185
Здраво,

Моментално учам за QA/Software Testing од дома, ги земав овие два курса од udemy.
1. The Complete 2022 Software Testing Bootcamp
2. ISTQB Foundation Level 2022 Complete Training

Плус ја земав и книгава:
1. Software Testing Foundations 5th Edition by Andreas Spillner, Tilo Linz
Имам и некои други мали ПДФ за тоа како треба да размислува тестер, како да се организира и слично.
Ми требаат препораки за материјали/туторијали/курсеви, било што за QA/Software Testing.

Поздрав,

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.147
1.074
Би ти препорачал curriculum за ISTBQL да го исчиташ и научиш за да можеш да положиш за ISTQBL. Ќе ти користи сертификатот при барање на работа.

Certified Tester Foundation Level (CTFL) - десно има download копче.

Пробај да најдеш ентри левел работа има доста огласи кај нас за QA. Голем дел од прашањата се од книгава.

Убаво е да научиш основи на програмирање за да можеш да научиш test automation подоцна.
Java/Selenium , JS/Cypress, Playwright
SQL ќе ти биде од полза многу во работата, ќе се сретнуваш со бази многу често и ќе треба да знаеш да напишеш основно квери за почеток.
Postman - API тестирање преку постман обично се прави

confusi0n

Gaining Experience
14 ноември 2014
251
185
Одлично, ова е тоа што ми треба, тоа е и планот, да го поминам материјалов, да го научам и кога сметам дека сум спремен да идам во Семос да го полагам сертификатот и после да барам пракса. Од Јули немаше нигде место по академииве да запишам ама па се издешаваа некои глупости и останав без работа па сеа имам време да се посветам 100%.

StalkeR

Guru
5 декември 2009
5.508
6.719
Би сакал првично да разгледам што поточно се работи со QA, па барам курс. Но, има проблем што не можам да ги слушам ниту разбирам оние Индијцине од погоре. Најдов уште 2,3 со подобар рејтинг и се такви. Ако имате некој саглам препорачајте. :)

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.907
2.256
Би сакал првично да разгледам што поточно се работи со QA, па барам курс. Но, има проблем што не можам да ги слушам ниту разбирам оние Индијцине од погоре. Најдов уште 2,3 со подобар рејтинг и се такви. Ако имате некој саглам препорачајте. :)
Ако овие не ги разбираш тек кога ќе почнеш да работиш да видиш како ќе е :D

Dinako

Gaining Experience
26 октомври 2016
127
58
Na udemy gledas?

StalkeR

Guru
5 декември 2009
5.508
6.719
Да, кај нив. Знам дека имат добри курсеви за почетници. Ако имаш нешто од друго место, слободно прати.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.356
Мислења
1.010.203
Членови
36.676
Најнов член
Kazanizam