Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Прва земја во светот целосно покриена со Wi-Fi?

• Ја почнал/а темата D
  • Време на почнување

direktor.e

Intern
6 април 2007
608
4
Dokolku gi razdvoime terminite pokrienost i dostapnost na internet preku WiFi...Vo pravo se lugjeto :)
Vo sprotivno..Jas vo Aerodrom vo Skopje nemam Wifi pa morav WADSL da stavam

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.924
183
Mozda cela Makedonija e pokirena so Wi-Fi mreza a so toa i internet ali konekcijata e pretezno nezadovolitelna i download speed e oolu 20 kilobiti vo sekunda, sto e malku.Mislam deka OnNet treba da si go pojaca signalot.Ja koristam kablovski internet i negovata brzina e super.Prosecna brzina na simnuvanje e 120 kilobiti.Pozdrav

ANTRAX

Intern
7 април 2007
19
0
Користев Wi-fi еден месец. И што да кажам. Лугето од On Net ме запамтија како човекот со најмногу јавувања во On Net. Причината беше слабиот сигнал кој иако беше на некои 60% не беше доволно за да можам да се логирам. Добро што завршија со разивање на тој проект и го започнаа Wadsl.

Gorgi

Intern
6 април 2007
16
1
Сега рекламираат дека и WADSL e достапен на целата територија, ама не знам за квалитетот...
А башка и немаат сервисери во секој град, барем не во Куманово туку од Скопје праќаат

maelstrom

Intern
7 април 2007
7
0
Во Скопје, каде што седам како студент, користам WiFi повеќе од една година. Се надевам дека нема уште долго :) Најверојатно сум еден од ретките што нема посериозни проблеми со него. Не дека нема, ама се ретки. Се дешава и да падне мрежата. Можам да кажам дека проблемите се во рамките на дозволеното. Е сега, тука го користам исклучиво за сурфање, без download. Во Куманово имам ADSL од Телеком, кој што е најквалитетен интернет моментално, со тоа што има константи проблеми со глупиот лимит.

Тоа дека Македонија е првата земја целосно покриена со Wi-Fi е најголема лага во државава :D

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.924
183
Toa e samo sminka nema vrska so Wi-Fi!Da bese taka nemase da ima tolku problemi.Tuka pa vo Stip malku ke duvne veter i antenata od Wi-Fi ke se otkaci pa moze nekoj da povredi.Mislam deka sega bi trebalo malku da pauziraat i da se sredat i potoa povtorno da startuvaat no so podobar kvalitet i doverba vo niv taka da barem da bides siguren deka ne si ja promasil investicijata

milevskiz

Intern
9 април 2007
214
5
Nema blaga veza toa Wi-Fi, imav vo KAvadarci i ne mozev mailot da si go proveram ili da uklucam messneger. Ok moze i zaradi toa sto sum na prizemje ali u sekoj slucaj nogu paga, pa nema sansa da razmisluvas da se vidis so nekoj na Skype :):D pozdrav

pipo

Intern
10 април 2007
104
1
resemieto e mn ednostavno se sto treba da imate e podugacok kabel za antenceto (ako ste na usb ste go naebale) i pomal brat da seta niz dvor i da go lovi signalot :) vo sprotivno menjajte konekcija

milevskiz

Intern
9 април 2007
214
5
E za voaposlednoto

Nema vrska kabelceto e 6 m, a i malo bratce iam so go macam aj bato odi so kabelceto do vamu do tamu, i toa signalot nikako da se kace pocece od 27-30... taka da kabelski mu e majkata, neogranicen 1500 den i da ne te bole glavata... poz

bons

Gaining Experience
9 април 2007
242
67
Многу едноставно за тоа што сме прва земја целосно покриена со Wireless мрежа...зашто сме на мала површина и зашто сме неуки за тоа дека предавателите што се користат зрачат повеќе отколку што е нормално за здрав живот!!!

direktor.e

Intern
6 април 2007
608
4
Neznam dali vaka bi reagirale nekoja druga zemja da ja napravi istata finta kako i nie? dali nie sekogas sme bile iskreni so sekogo, normalno bez pritoa da napravime steta???
Mislam deka ispadna solidna promocija na nasata drzava, iako ne funkcionira, slusnaa za nas :)

D

Администратор
31 март 2007
3.977
4.142
www.aqtos.com
Neznam dali vaka bi reagirale nekoja druga zemja da ja napravi istata finta kako i nie? dali nie sekogas sme bile iskreni so sekogo, normalno bez pritoa da napravime steta???
Mislam deka ispadna solidna promocija na nasata drzava, iako ne funkcionira, slusnaa za nas :)

За промоцијата, целосно се сложувам. Во овој случај ти се вика, не само што успеевме да се излажеме самите себе (македонскиот народ) туку успеавме и светот да го излажеме... :)))

HyBRiD_HeLL

Intern
13 април 2007
106
1
On.net Wifi = промашај

промашај = слаб сигнал

слаб сигнал = 2.4 гхз опрема + густ етер

2.4 гхз опрема за во нива да намесиш вифи без пречка а не цела територија.

eAbacus

Intern
26 март 2007
16
0
Прво морам да дадам приговор за насловот. Никој никогаш не рекол дека Македонија е целосно покриена со Wi-Fi. Секаде стоеше дека Македонија е покриена со безжичен интернет, а Wi-Fi е само еден од стандардите кој се користи за тоа. Со Wi-Fi е покриено само Скопје. Наводниците не се случајност. Но затоа со WADSL, барем јас не знам каде, не може да се поврзе машина на интернет. Не сакам да навлегувам во тоа каква е услугата, дали реално се прикажува сообраќајот, дали паѓа или не, сепак тоа не е тема,. Јас лично имам само пофални зборови, можеби затоа што сум на добро место (директно поврзан на средно Водно) или не знам што, но од оваа гледна точка, навистина Македонија навистина целосно е покриена со безжичен интернет. Ако може во места во кои до скоро немаше струја, бода и комналии, без проблем да се стави Canopy и да се конектираш, тогаш навистина нема потреба од омаловажување и нон-стоп идење контра. Значи збориме за безжичен интернет...

direktor.e

Intern
6 април 2007
608
4
Se e marketing veke. Pa i politikata...Poglednete gi poslednite slucuvanja vo Moskva za koi prvo izvesti CNN...i Kasparov e vmesan...

D

Администратор
31 март 2007
3.977
4.142
www.aqtos.com
Прво морам да дадам приговор за насловот. Никој никогаш не рекол дека Македонија е целосно покриена со Wi-Fi. Секаде стоеше дека Македонија е покриена со безжичен интернет, а Wi-Fi е само еден од стандардите кој се користи за тоа.

[FONT=Arial, Helvetica][SIZE=+1]Nationwide Wi-Fi a Success in Macedonia[/SIZE][/FONT]
http://www.wi-fiplanet.com/columns/article.php/3650616

Има и на милиони места вакви разни наслови... ме мрзи да барам сега... :)

eAbacus

Intern
26 март 2007
16
0
Во ред, знам дека има секакви преводи од странци кои никогаш не биле кај нас и пренесуваат новински информации кои баш и не мора секогаш да се 100% точни, посебно кога се работи за нас и тоа дали и кој стндард е прифатен. Јас реагирав врз основа на фактичката состојба во земјава. Иако најверојатно технички лесно мозже да се изведе и Македонија да биде целосно покриена и со Wi-Fi (бидејќи р`бетот на мрежата е поставен, треба да се местат само предаватели), но тоа не е исплатливо а сите знаеме какво Wi-Fi искуството знае да биде :) сепак зборот ми беше дека во моментов секој секаде во Македонија може да се поврзе на интернет лесно со помош на ЊАДСЛ, т.е. безжично. Не беше работата толку до насловото колку до дилемата дали Македонија е првата земај во светот која е целосно покриена со безжичен интернет. Моето мислење е ДА.
П.С: И од самата команија уште откога ја објавија веста, го користеа поимот безжичен интернет, што ќе се согласите е многу генерална категорија. Можеби малку претерав со тоа никогаш=никаде, секогаш ќе се најде некој пример :)

eAbacus

Intern
26 март 2007
16
0
Како што реков и погоре, може да се најдат безброј извори кои ќе ме демантираат во врска со насловот, ако што кажа и D. Останувам на своето дека, иако приговорив за насловот, сепак сакав само кажам дека Македонија навистина може да се нарече како прва земја покриена со безжичен интернет. Еве неколку релевантни врски кон страни, меѓу кои и официјалната на самиот проект во кои авторите не се ограничуваат само на Wi-Fi стандардот:
http://www.mkconnects.org.mk/new/main.php
http://www.aed.org/TechnologyApplications/macedoniaconnects.cfm
http://motorola.canopywireless.com/press/2006/011606a.php

Поентата ми беше да не се фаќаме за детали и од „дрвјата да не можеме да ја видиме шумата“.

Megatron

Intern
18 април 2007
146
4
Da cela makedonija e pokriena posebno skopje samo imase eden mal problem na pocetokot. Toa sto on net toa go postigna so obicna oprema, stravuvajki od rizik, i zracese so nad 4ghz mamta mu ja e*a....ama sega go sredija na 3,5ghz odi :)))

D

Администратор
31 март 2007
3.977
4.142
www.aqtos.com
Da cela makedonija e pokriena posebno skopje samo imase eden mal problem na pocetokot. Toa sto on net toa go postigna so obicna oprema, stravuvajki od rizik, i zracese so nad 4ghz mamta mu ja e*a....ama sega go sredija na 3,5ghz odi :)))

Дали некогаш си пробал да оствариш приклучок од разни локации во Македонија?

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
Колеги што се сместени во студентскиот дом Гоце Делчев во Тафталиџе се жалат многу од Wi-Fiто. Кога и да отидам, сигналнот е под 60%, конекцијата нон-стоп паѓа, едвај мејл се проверува. Кога зборам на МСН, или на Skype со нив на секои 2 минути паѓаат. Другар ми вика - имам картичка од 2 гига и не можам да ја потрошам. Само 200 мега сум потрошил...

direktor.e

Intern
6 април 2007
608
4
Site sme svesni deka toa ne funkcionira kako sto treba. Dobro e samo sto ne stanuva zbor za elektrodistribucija, pa da ni secka strujata taka :)
Malce da razbjam monotonija

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Абе мозда нема везе тоа со покриеноста, ние тука во македонија си ја знаеме вистината, ама верувајте за надвор луѓето милсат дека сме кој знае колку информатички развиени.
Читав во српско и хратско списание, имаше ретроспектива за ИТ развојот на балканот, и таму беше истакната македонија како добар пример, и сите го потенцираа фактот дека кај нас нис цела држава имало Wi-Fi, баш србите пишува дека нивната влада требало да ја земе македонија за пример, во што јас и не се согласувам ,посто према мене Србија е далеку пред нас

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.050
Мислења
1.004.935
Членови
36.671
Најнов член
gverus

ит маркет