Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!
  • Хеј Гостин сакаш да отвориш нов оглас, но не можеш да го сториш тоа?
    Најверојатно си пропуштил дека е активиран нов сервис наречен ИТ Огласник Ѕирни го тука и ако сакаш да прочиташ повеќе, да дадеш некаква идеа, пофалба или критика за истиот куцни ни тука будно ја следиме темата и одговараме на вашите пораки.

Со почит,
    Вашиот ИТ.МК

Промена на ќелии во батерија

Статус
Затворена за нови мислења.

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.780
4.444
Имам Lenovo 61++ (4x50m08812) 6 ќелиска 72Wh батерија која е на крај на животниот век.

Барам некој (по можност од Скопје) кој ќе се нафати да ѝ ги смени ќелиите, било со негови ќелии или јас да му дадам.

@Daniel86 го прашав, за жал не го работи ова .

Понуди овде или по пп, знам дека е најдобро нова да купам, но тоа е последна опција.

images

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.158
14.200
Таа активност треба да е straightforward за секој што знае основно и има леткум, ама мислам дека изборот на батериите и калибрацијата после тоа ќе биде проблематична. Мислам дека е подобро да купиш заменска, да не направиш некој пожар недај-среќо.

stefan_mkd

On your way to fame
18 март 2015
703
523
Таа активност треба да е straightforward за секој што знае основно и има леткум, ама мислам дека изборот на батериите и калибрацијата после тоа ќе биде проблематична. Мислам дека е подобро да купиш заменска, да не направиш некој пожар недај-среќо.
Не се менува со леткум, тоа е фората.

Т.е. не дека не може, али препорачано е електро-статички да се завари

• Ми се допаѓа
Реакции: marv

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.158
14.200
Не се менува со леткум, тоа е фората.

Т.е. не дека не може, али препорачано е електро-статички да се завари
И јас помислив тоа, ама на слаб тек на струја и мала волтажа може и нема да е проблем. Но сепак ако отворите по нетов и видите какогорат лаптопи, на редит има еден куп TIFU постови каде гореле лаптопи ради чепкање околу батерии, јасно е дека за peace of mind треба да се оди со фабричка батерија.

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.780
4.444
На почеток на 2020 од Computeruniverse ја имам купено сегашната, 2ра по ред 61++ по разумна цена од 50 еур (74 сосе шипинг).

Сега под 100 еур (во странство се разбира) не ја наоѓам, пишав и во Инет да видам дали и по која цена ќе понудат.

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.158
14.200
На почеток на 2020 од Computeruniverse ја имам купено сегашната, 2ра по ред 61++ по разумна цена од 50 еур (74 сосе шипинг).

Сега под 100 еур (во странство се разбира) не ја наоѓам, пишав и во Инет да видам дали и по која цена ќе понудат.
Најверојатно нема да ти одговорат. Јас земав од iTrade батерија за мојот ThinkPad Greencell мислам дека 3500 денари беше ама не чини. Кога е на батерија рандом го гаси лаптопот иако не е празна. Штом го уклучиш пак продолжува со работа.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.244
12.051
Скопје
androgaming.com
Јас еднаш отворив ваков тип на батерија и никад више. Незнам што лепак тураат ама скоро до топење го загревав куќиштето и не попушташе.

@smole јави се во К2 лаптоп, на kjosmofon фирмата. Уште работат сервисираа на колешка лаптоп скоро.

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.780
4.444
Јас еднаш отворив ваков тип на батерија и никад више. Незнам што лепак тураат ама скоро до топење го загревав куќиштето и не попушташе.

@smole јави се во К2 лаптоп, на kjosmofon фирмата. Уште работат сервисираа на колешка лаптоп скоро.

На тој преварант ни во сон не ми паѓа на памет пак да му однесам лаптоп макар го акнал лаптопот од земја, прочитај ја темата ако не си ја видел.

Бидејќи темата е заклучена да пријавам дека предметниот лаптоп за кој големиот "професионалец" прогнозираше дека ќе држи до 2016, сеуште функционира кога ми треба, иако од пред 4 години е пензиониран.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.244
12.051
Скопје
androgaming.com
На тој преварант ни во сон не ми паѓа на памет пак да му однесам лаптоп макар го акнал лаптопот од земја, прочитај ја темата ако не си ја видел.

Бидејќи темата е заклучена да пријавам дека предметниот лаптоп за кој големиот "професионалец" прогнозираше дека ќе држи до 2016, сеуште функционира кога ми треба, иако од пред 4 години е пензиониран.

Знам бе се сеќавам, ама мењаа ќелии јебига, нема што да изгубиш освен расипана батерија.

deni.mitev

On your way to fame
7 октомври 2014
1.011
998
Има начин, ама дали вреди.

Ако ги имаш самите батерии пушти ги со слика.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.325
5.205
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900x + be quiet! Pure Loop 280
Motherboard
MSI MAG X570 Tomahawk
Storage
Samsung NVME 970 Evo Plus 500, Synology DS 920+
PSU
Cooler Master V750 Gold v2
RAM
2x16GB G-Skill 3200 CL16
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
be quiet! Silent Base 802
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Мало е полето за набројување
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
KDE Neon
Таа активност треба да е straightforward за секој што знае основно и има леткум
Не се користи леткум, не се лемени него се заваруваат, многу кратко со специјален алат. Со летком може да се залемат само процедурата трае долго зошто има доста термална маса на батеријата и има голема опасност од оган.
Не лемете литиумски батерии ако немате резерва очи/раце!

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.625
5.508
Немам батерии наменети за менување (ако треба ќе купам), имам Panasonic NC18650B, NCR18650PF и Sony VTC5 ама тие ми се за лампи.
Зошто би се измачувал тогаш наместо да земеш нова или заменска батерија? Сериозно прашувам, кога ја видов темава мислев дека сакаш да искористиш некои вишок батерии што ги имаш. Ама самото нарачување, стигање, малтретажа со се поврзано со батерии е енормно. И ако имаш некаде нова или заменска, или (!!!) поголема батерија, да не се мислиш и да си земеш веднаш. Батерија е потрошен дел на секој уред кој користи батерија. Особено што во случајов уредот е со лесно извадлива батерија и consumer replaceable. Itrade/aitoniks/lenovoonline/inet итн. Јас како барач на батерија пред некое време за Леново лаптоп кој има опција за дупла батерија буквално се окозив барајќи под дрво и под камен со нарачки и што се не, и не успеав. И си земав пак обична (помлата) батерија преку истакнат форумџија. И секако лаптопот е како нов.

Последна промена:

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.780
4.444
Зошто би се измачувал тогаш наместо да земеш нова или заменска батерија? Сериозно прашувам, кога ја видов темава мислев дека сакаш да искористиш некои вишок батерии што ги имаш. Ама самото нарачување, стигање, малтретажа со се поврзано со батерии е енормно. И ако имаш некаде нова или заменска, или (!!!) поголема батерија, да не се мислиш и да си земеш веднаш. Батерија е потрошен дел на секој уред кој користи батерија. Особено што во случајов уредот е со лесно извадлива батерија и consumer replaceable. Itrade/aitoniks/lenovoonline/inet итн. Јас како барач на батерија пред некое време за Леново лаптоп кој има опција за дупла батерија буквално се окозив барајќи под дрво и под камен со нарачки и што се не, и не успеав. И си земав пак обична (помлата) батерија преку истакнат форумџија. И секако лаптопот е како нов.

Држи вода муабетов, како и да е последна опција е нова оригинална, а како што нема јунак што на ова би се нафатил така и ќе биде.

Чекам понуда од сервисот на Инет, пошто овој дел не идел преку продажба него преку сервис.

deni.mitev

On your way to fame
7 октомври 2014
1.011
998
Имам јас апаратура за заварување.

Ама мислам не вреди.

Се лемат ама пазење треба.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.308
7.051
Скопје
www.facebook.com
Нели ке треба и електрониката да се репрограмира? Да се избрише counters од чипот за циклуси на батеријата?

Cape

Gaining Experience
23 март 2011
127
60
Ако уште држи оригиналната батерија треба да се пази BMS-от да не се заклучи и можеби ќе успее промената на ќелии следејќи одредена процедура. Доколку не ја препознава/полни лаптопот најдобро е заменска зошто нивниот BMS е отклучен и во иднина можеш да си менуваш ќелии без проблем.

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.780
4.444
Апдејт:

Купена 61+ компатибилна батерија Multienergy од batteries.gr , стигна во ACS на Цимиски, таму ја подигнав и платив (39 еур, шипингот беше гага). И жирафа50 имаат 61++ компатибилна ама кошта 5900 ден што е претерано.

Двеве оригинални Lenovo батерии уствари имаат ок ќелии но бројачите на циклуси ја имаат достигнато зададената цифра и веќе не полнат, така да ако во Скопје има машина за ресетирање на бројач на батерија би платил за услугата.

Daniel86

Guru
28 мај 2013
3.660
9.999
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
G-Skill Ripjaws 3000Mhz
Video card
Intel UHD730 & Asus R7 250
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
Razer Basilisk Essential
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Двеве оригинални Lenovo батерии уствари имаат ок ќелии но бројачите на циклуси ја имаат достигнато зададената цифра и веќе не полнат, така да ако во Скопје има машина за ресетирање на бројач на батерија би платил за услугата.
Јас одамна сакав да го нарачам ова, ама 90% од клиентите што ми доаѓаат не ги интересира батеријата, ако работи супер, ако не гајле им е, не им се даваат пари ни за нова батерија ни за репарација, така да тешко би си ја вратил инвестицијата од 500+ долари, само ќе ми стои џабе...

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
46.070
Мислења
954.894
Членови
34.481
Огласи