1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Програмче за водење на евиденција на книги во БИБЛИОТЕКА

Дискусија во форумот 'Visual Basic' започната од petar.bt, 23 ноември 2007.

  1. petar.bt

    petar.bt
    Intern

    731
    20
    12 Август 2007
    Дали немој можи да ми најде програмче во Visual Basic за водење на евиденција на книги во библиотека
    на пример колку книги има кој која книга ја изајмил
    членови во библиотеката и слично
     
  2. Miksa2007

    Miksa2007
    Intern

    112
    1
    15 oктомври 2007
    Ова е исто како програм од видеотека за изнајмување на ДВД-ја филмови.

    Може да се најде тоа за видеотека, ама називите и описите внатре се "филмот, актерот, режисер, жанр" ... а не се "книгата, авторот, жанр" иначе сигурен сум дека ќе ти врши работа, мада има и цена негде 1500-2000мкд.

    Или, пробај кај некои видеотеки каков програм имаат ако некој сам си го правел можеш да го адаптираш ако ти го даде со сорсот или да ти го среди како што сакаш.
     
  3. Rocky

    Rocky
    Intern

    13
    0
    17 ноември 2007
    ajde be pero, ti da nemaš vakvo programce, ne zafrkavaj, sredi go tamo dnevnikot i to e
     
  4. Rocky

    Rocky
    Intern

    13
    0
    17 ноември 2007
    pa neli imaše edno napraeno za boblioteka
     
  5. vojkan

    vojkan
    Intern

    404
    4
    19 Јуни 2007
    petar.bt proveri na sourceforge.net i baraj program za inventory ili sales management. Site programi se open source i besplatni.
     
  6. petar.bt

    petar.bt
    Intern

    731
    20
    12 Август 2007
    hi

    Јас немам напраено
    то беше за друго то е за стоматолошка ординација
    јас сакав некое напраено да си го препрам оти ми е мака од ново да го прам
    инаше ми треба за библиотекарката сака компјутерска евиденција на книгите да има
    изгледа на крајот сам ке треба да си напрам
     
  7. Miksa2007

    Miksa2007
    Intern

    112
    1
    15 oктомври 2007
    Направи едно за библиотека, па после смени описите и за видеотека ќе ти се најде, нешто додади и за "rent a car" ќе врши работа, па и за хемиско чистење ....па стави го на нет во 100 јазици, без пари за дома а за фирми со цена 1$ и ....


    1,000,000 $


    ....пошто на сите им треба за во фирма,а не за дома :))))
     
  8. petar.bt

    petar.bt
    Intern

    731
    20
    12 Август 2007
    Јас имам програмце за стоматолози направено и никој не ми го користи ниту купува само татко ми кој е стоматолог
    а инае ако беше то така лесно сите ке праеа така
    не е баш лесно
     
  9. HijackHacker

    HijackHacker
    Gaining Experience

    5,108
    296
    21 Февруари 2008
    Машко
    Web Designer
    Јас имам направено таков. Кажи ако сакаш да го ставам сорс кодот на интернет, па менувај го ти како ти треба.
     
  10. Pece_648

    Pece_648
    Intern

    52
    0
    31 Јануари 2008
    Barem kodot za ova programce e mnogu lesen.

    Principot na pravenje e slicen kako i za telefonski imenik ili programa za DVD - teka
     
  11. DaciSS

    DaciSS
    Gaining Experience

    949
    287
    3 Јануари 2008
    Машко
    Systems and Network Administrator
    ...vakvite programi lesno se pravat, samo edna struktura i ke natepas svojstva, ali mene slabo mi ide vizuelno. Imam iskucano u c++ ke ja startas ednas i ke si igras, posle restart niso ne pamti normalno :))))
     
  12. petar.bt

    petar.bt
    Intern

    731
    20
    12 Август 2007
    ај ако сакаш клај го кодот негде
     
  13. super_hacker

    super_hacker
    Баниран/a

    1,333
    68
    2 Април 2008
  14. vavio

    vavio
    Intern

    15
    0
    12 Јануари 2008
    aj ako sakate klaj te go surs kodo
     
  15. dime

    dime
    Intern

    163
    3
    13 Мај 2008
    E ajde bee za 2-3 saati mozes da napravis vakov program ;) Poveke vreme ke zagubis barajki na internet ili modificirajki tug kod..
     
  16. GigaC

    GigaC
    Intern

    344
    7
    23 Април 2008
    Јас имам ваков програм, правен ми е многу одамна, од кога почнав да изучувам VB :D
     
  17. loris

    loris
    Gaining Experience

    628
    55
    7 Мај 2007
    Машко
    Програмер
    Овакви програми се прават многу лесно, ама не е се така розово. Добро направена програма треба да овозможува скалабилност на апликацијата односно надежност, да може да се измени многу лесно, доколку се воведат нови работи во самата апликација. Јас работам C# ако ти треба таква апликација ама web можам да го прашам еден другар да ми ја даде он правеше такво нешто како семинарска.
    Инаку за готови програми како и примери препорачувам:http://www.codeproject.com/
     
  18. HijackHacker

    HijackHacker
    Gaining Experience

    5,108
    296
    21 Февруари 2008
    Машко
    Web Designer
    Извинете ја заборавив темата.
    Утре да го најдам и ќе го ставам
     
  19. Garfield

    Garfield
    Intern

    277
    4
    9 Декември 2007
    Јас имам баш семинарска правено таква во Visual C++, но треба уште да се доработи за да биде практицно применлива. За таков тип на програми најбитно да се направи добра база на податоци, а програмирањето се сведува на правење интерфејс за едитирање на базата.
     
  20. PetarStruga

    PetarStruga
    Intern

    15
    0
    27 Август 2008
    ako sakas za den - dva vo VB so Access baza. Mnogu ednostavno
     
  21. PetarStruga

    PetarStruga
    Intern

    15
    0
    27 Август 2008
    Па нормално не памети но не зборуваме за таков програм туку за програм кој ќе ја води цела евиденција и ќе ги запишува податоците пр. во база на податоци.
     

Сподели

Вчитување...