:bravo: vaka trebase da se odgovara za sporedba a ne nesto sto ste cule pred nekolku godini. pustete testriranja ako odgovarateЕј луѓе океј. Еве што пронајдов јас како информации за овие два процесори:
1. За кеш меморија
L1 Cache (поголем кај АМД)
Кај АМД: Dedicated; 256KB (128 KB per core)
Кај Интел: Dedicated; 128KB (64KB per core)
L2 Cache (поголем кај Интел)
Кај АМД: Dedicated 512KB
Кај Интел: Shared 2MB
... ама кај интел е shared
Може некој да каже што практично значи ова за перформансите.
2. Ова не знам што е ама еве...
Intel Core Duo = 800MHz Front Side Bus, Half duplex
AMD Turion64 X2 Dual-Core = HyperTransport technology up to 1600MHz, full duplex
3. Total Processor-to-system Bandwidth (и ова не знам што е)
AMD Turion 64 X2 Dual-Core = up to 19.2 GB/s, a
Intel Core Duo = up to 6.4 GB/s.
4. Овој интелов процесор (T2400) знам дека не поддржува 64 бит. AMD Turion 64 X2 Dual-Core поддржува. За што служи оваа поддршка?
5. Clock speed на процесорот кај Intel Core Duo e 1,8 MHz, a кај AMD Turion 64 X2 Dual-Core 1,6 MHz. Но дали е ефективно побрз интелот? Тоа доаѓа слично на прашањето дали Intel Core Duo 2,0 MHz е побрз од Intel Core 2 Duo 1,6 МHz.
Оваа логика потекнува од следниот факт.
AMD Turion 64 X2 Dual-Core се моментално најскапи процесори за лаптопи од АМД. Кај интел најскапи процесори за лаптоп се Intel Core 2 Duo. Јас во примеров наведов Intel Core Duo (ми се чини генерација под Core2). Затоа и прашувам. Да се работеше Intel Core 2 Duo Vs. AMD Turion 64 X 2 Dual-Core, мојата одлука ќе беше дефинитивно за Intel. Вака не знам
Инаку користам Intel во моментов.
P.S. Еј а она што кажувате за греењето на АМД. Уште е актуелно?! Мислам дека тоа одамна е надминато. Ако знаете дека уште се греачи, ве молам пастирајте неколку линка да прочитам... само немојте од пред 5 години... нешто за новите Sempron, Athlon или Turion.