Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Проблеми со Samsung UE55TU7022KXXH

barney

Intern
9 јуни 2017
127
25
Телевизорот работи налјнормално, но како да недостигаат некој делови од менијата. Симнав упатство на англиски за телевизорот и таму се споменува мени Settings->General->Voice, но на мојот телевизор го нема, затоа не можам да си одберам voice assistant.
Исто така треба да ја има апликацијата SmartThings прединсталирано на телевизорот но истата ја нема. Ако ја побарам во продавницата на SAMSUNG, истата ја нема. Најверојатно поради ова не ми ги јавува сите контроли над телевизорот во SmartThings апликацијата на Android. На пример на можам да сменам Brightness, Saturation, ... или било што друго поврзано со сликата. Истото е со звукот.
Не знам зашто е ова вака, но да не е поради тоа што се регистрирав дека сум од Македонија. Да не има некој рестрикции во зависност од која земја доаѓа корисникот.
Инаку firmware-от на телевизорот е на најновата верзија.
Некој совет како да го решам ова или пак да го носам во сервис.

GoranMak

Gaining Experience
13 февруари 2020
200
194
Јас го имам 50TU7092 и исто ги нема тие опции, ама тоа е зошто не ги поддржува овај модел.

Ако ти треба војс асистент и некои други понапредни функции требало да доплатиш за повисока класа

mviktors

Practice makes perfect
25 октомври 2012
1.109
1.623
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Ај пушти линк тука од упатството кое што си го симнал. One remote со Bluetooth и Voice assistant копче на него имаат моделите над 7400, оваа серија што ја имаш ти, најверојатно го има обичното даљинско. Ја од скоро иам UE55AU7172uxxh, исто нема voice assistant, споредено со моделот што го имав претходно RU7400, иако овој е понов модел е поспор низ менијата.
Истото важи и за smart things, инсталирај ја апликацијата на мобилен, нема да ја најдеш во апликациите на телевизорот.

barney

Intern
9 јуни 2017
127
25
Јас го имам 50TU7092 и исто ги нема тие опции, ама тоа е зошто не ги поддржува овај модел.

Ако ти треба војс асистент и некои други понапредни функции требало да доплатиш за повисока класа
Според упатството за овој модел, симнато од SAMSUNG UK, овој модел ги подржува тие функции.
Мислењето е автоматски споено:

Ај пушти линк тука од упатството кое што си го симнал.
упатство

GoranMak

Gaining Experience
13 февруари 2020
200
194
ТУ7000 нема микрофон не знам како би имал гласовни команди

The Samsung AU8000 is a bit better overall than the Samsung TU7000. They have similar features, but the AU8000 is better in a few areas. The AU8000 gets brighter and has better reflection handling, so it's a better choice for well-lit rooms. It also has an upgraded version of Tizen OS, which feels smoother to use, and it comes with a mic for voice control in the remote, which the TU7000 doesn't have.

Samsung TU7000 review

barney

Intern
9 јуни 2017
127
25
ТУ7000 нема микрофон не знам како би имал гласовни команди

The Samsung AU8000 is a bit better overall than the Samsung TU7000. They have similar features, but the AU8000 is better in a few areas. The AU8000 gets brighter and has better reflection handling, so it's a better choice for well-lit rooms. It also has an upgraded version of Tizen OS, which feels smoother to use, and it comes with a mic for voice control in the remote, which the TU7000 doesn't have.

Samsung TU7000 review
Да така е. Но можеби и SAMSUNG различно ги опремува своте телевизори за различни пазари.
За voice assistant рсчистивме, но сепак треба командите за контраст, светлина ... да ги јавува во SmartThings на Android.

mviktors

Practice makes perfect
25 октомври 2012
1.109
1.623
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Да така е. Но можеби и SAMSUNG различно ги опремува своте телевизори за различни пазари.
За voice assistant рсчистивме, но сепак треба командите за контраст, светлина ... да ги јавува во SmartThings на Android.
Не ги јавува во SmartThings тие опции и кај моделите што имаат Voice Assistant.

Ab@ace

On your way to fame
21 мај 2016
771
641
Се зависи од модел до модел, тој модел што го имаш е сиромашен и не ги очекувај тие опции,додека па некој апликации што ги нема на стор тоа зависи од локацијата на земјата не онаа во класичното мени туку во сервис менито треба да се смени локација за да ги имаш тие апликации ама тоа не би ти препорачал да го мењаваш пошто можеш да останеш и без телевизор :)

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

StalkeR

Guru
5 декември 2009
5.486
6.684
Тие модели како што кажаа немаат гласовни команди. За SmartThings ако ме држи добро сеќавање го јавува при првично сетирање на ТВ, направи фактори , симни на телефон апликацијата и сетирај го преку нејзе.

Sent from my iPhone using Tapatalk

barney

Intern
9 јуни 2017
127
25
Малку сум разочаран од Samsung. Прво заради тоа што не е усогласено упатството со самиот телевизор, во упатството се опишуваат опции кои телевизорот не ги поседува. Samsung не е евтина кинеска марка да си дозволува такви пропусти.
Второ хардверот дозволува и voice assistant, но очигледно тоа го оставиле за 8000 серијата односно да исцедат некој денар повеќе од нас корисниците.
Во секој случај ви благодарам на помошта. Поздрав.

Sent from my HRY-LX1T using Tapatalk

Ab@ace

On your way to fame
21 мај 2016
771
641
Во упаството е пишано за цела серија на тв 6xxx, 7xxx, 8xxx не стрикно само за твојот модел,ако добро го прелисташ ке видиш дека некаде и пишува "зависи и од моделот" или од серијата, иначе оваа моделче е од 2020 год како и да е уживај си во телевизорот не си згрешил :)

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Последна промена:

barney

Intern
9 јуни 2017
127
25
Малку истражував за SmartThings и Google Assistant. Имено можно е да се издаваат команди на SmartThings преку Google Assistant на Android.
Како да се поврзат SmatThings и Google Assistant опишано е на следниов линк How to control Samsung SmartThings with Google Assistant
Потоа доволно е на телефонот да се издаде некоја команда, како на пример:
Turn the TV on
и телевизорот ќе се уклучи. Не поминува секоја команда, на пример:
Start Spotify on TV
По ова Google Assistant ќе јави дека Samsung TV не е способен за тоа. Основните команди за јачина на звук, промена на канал поминуваат. Може да послужи.

batka23

Gaining Experience
16 септември 2022
84
87
Јас лично го земав тој модел 7022 имав слични проблеми со софтверот.Софтверот е ужас катастрофа не работеше хдми арк опција од прв ден имаше проблеми па и капак на се нашиве сервисери видео дата ги чекав месец дена за да добијам замена.Според мене однеси го на сервис ама мислам дека на тој модел нема таква опција за voice control.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.639
Мислења
998.284
Членови
36.592
Најнов член
maikmckelvey

ит маркет