Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Проблеми со рутер D-Link DIR-809

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
790
691
Среќна Нова Година свима, колико вас има!

Дедо Мраз не ми донесе нов рутер, па да се обидам да го средам стариот. Во последно време после секое излегување (со телефонот) ја губи конекцијата. Морам да го исклучам од напон за да се конектира повторно. Ако има повеќе телефони, некои не можат да се конектират. Исто е и со лаптоп. Ако претходно има конектирано 2-3 телефона, тој не може да се конектира. Дури и на кабел не се конектира ако не го исклучам рутерот од напон. А тогаш некој телефон останува без конекција. Не пронајдов опција дека има некое ограничување на бројот, препорачуваат да не се повеќе од 15.

Се обидов да го ажурирам, не пронаоѓа ништо. Страната која треба да се отвори директно од рутерот не постои.

Инаку рутерот е купен во 2019 година, а фирмверот му е од април, 2016 година. Ништо поново не успеав да пронајдам.

Има ли некое чаре или да го молам Дедо Мраз за нашата нова година да ми подари нов рутер? Ама и тогаш не знам што да изберам (макар што кај мене изборот е ограничен), пак ќе залепам нешто од дивата лига.

И да додадам: Брзината му е 50/50 и на кабел и безжично. Во моментов два лаптопа и два телефона не можат да бидат (сите) конектирани. Нешто мора да остане во аут.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.493
2.265
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Дедо Мраз не ми донесе нов рутер, па да се обидам да го средам стариот. Во последно време после секое излегување (со телефонот) ја губи конекцијата. Морам да го исклучам од напон за да се конектира повторно. Ако има повеќе телефони, некои не можат да се конектират. Исто е и со лаптоп. Ако претходно има конектирано 2-3 телефона, тој не може да се конектира. Дури и на кабел не се конектира ако не го исклучам рутерот од напон. А тогаш некој телефон останува без конекција. Не пронајдов опција дека има некое ограничување на бројот, препорачуваат да не се повеќе од 15.

Се обидов да го ажурирам, не пронаоѓа ништо. Страната која треба да се отвори директно од рутерот не постои.

Инаку рутерот е купен во 2019 година, а фирмверот му е од април, 2016 година. Ништо поново не успеав да пронајдам.

Има ли некое чаре или да го молам Дедо Мраз за нашата нова година да ми подари нов рутер? Ама и тогаш не знам што да изберам (макар што кај мене изборот е ограничен), пак ќе залепам нешто од дивата лига.

И да додадам: Брзината му е 50/50 и на кабел и безжично. Во моментов два лаптопа и два телефона не можат да бидат (сите) конектирани. Нешто мора да остане во аут.
Најдобро решение ти е нов рутер ама ако си можност прво да пробаш со друг рутер..

hipo

Practice makes perfect
27 јануари 2011
1.804
1.691
sistrum.mk
Ке се поврзеш со ИП адреса на рутерот и логираш, ако не го знаеш пасвордор ресетирај го, има на интернет за секој модел кај му е ресет копче и колку треба да се држи притиснато. Потоа би требало да работи, може да намалиш животен век на ДХЦП адресери на 24 часа.

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
790
691
Пробав рестартирања, ресетирања... Со ресет само ги губам сите подесувања, ситуацијата не се подобрува.

Симнав неколку упатства, деновиве малку ќе читам, па на крај може да отпатува со комуналец.

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
544
326
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com

https://www.reddit.com/r/openwrt/comments/js96vd View: https://www.reddit.com/r/openwrt/comments/js96vd/installing_openwrt_on_unsupported_dir809/?utm_medium=android_app&utm_source=share

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.916
4.890
Скопје
hackitfree.github.io
OpenWRT е закон. Само треба да знае малку како да го апдејтира -да не го брикне..
Иначе јас не би се замарал многу со тој рутер - нов нека земе за 600-1000ден на старо или 1600ден од продавница Шаоми - „сет енд форгет„
Не само Шаоми -има многу добри а релативно евтини рутери...

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
544
326
www.balkan77.com
OpenWRT е закон. Само треба да знае малку како да го апдејтира -да не го брикне..
Иначе јас не би се замарал многу со тој рутер - нов нека земе за 600-1000ден на старо или 1600ден од продавница Шаоми - „сет енд форгет„
Не само Шаоми -има многу добри а релативно евтини рутери...
Нема да жали за Linksysот
Ако сакаш нешто подобро

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
790
691
Ќе барам операторот да ја провери линијата.Во неделата имаше моменти кога немаше интернет ниту на директно приклучување (без рутер) на кабелот. Можеби била случајност, ама нека си проверат.

Инаку рутер на старо нема да купувам. Мачка во вреќа е тоа, од продавница имам барем некаква сигурност. Проблемот е што кај мене е мал изборот, ќе морам да купам она што има во моментот.

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
544
326
www.balkan77.com
Ќе барам операторот да ја провери линијата.Во неделата имаше моменти кога немаше интернет ниту на директно приклучување (без рутер) на кабелот. Можеби била случајност, ама нека си проверат.

Инаку рутер на старо нема да купувам. Мачка во вреќа е тоа, од продавница имам барем некаква сигурност. Проблемот е што кај мене е мал изборот, ќе морам да купам она што има во моментот.
Каква мачка на вреќа?
тоа не е исто да купиш нова кола за да ја возиш од салон или на половно зачувана и пак да ја возиш.

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
790
691
Каква мачка на вреќа?
тоа не е исто да купиш нова кола за да ја возиш од салон или на половно зачувана и пак да ја возиш.
Колата ќе ја гледам, проверувам (дали ќе разберам нешто, друго прашање е)...

Кај рутерот што ќе видам? Уште ако го нарачам по карго?

Исто како сега некому да го продадам мојот. Ќе пушти преку него еден лаптоп, сѐ е во ред. После две недели ќе проба да го поврзе телефонот и ете ги проблемите.

Дури и од продавница не е сигурно. Продаваат рутери кои од 2022 година немаат поддршка.

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
544
326
www.balkan77.com
Колата ќе ја гледам, проверувам (дали ќе разберам нешто, друго прашање е)...

Кај рутерот што ќе видам? Уште ако го нарачам по карго?

Исто како сега некому да го продадам мојот. Ќе пушти преку него еден лаптоп, сѐ е во ред. После две недели ќе проба да го поврзе телефонот и ете ги проблемите.

Дури и од продавница не е сигурно. Продаваат рутери кои од 2022 година немаат поддршка.
Незнам до сега све што сум нарачал од рутери сум немал никаков проблем,само ако не го брикнев со некој софтвер што сакам појак да ставам, рутерот што ќе го гледаш,вчера пишав на еден од реклама5 за рутер Xiaomi ac1200 за 800денари еве слика од разговорот

Screenshot_2024-01-02-16-14-21-901_com.viber.voip.jpg

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
790
691
Незнам до сега све што сум нарачал од рутери сум немал никаков проблем,само ако не го брикнев со некој софтвер што сакам појак да ставам, рутерот што ќе го гледаш,вчера пишав на еден од реклама5 за рутер Xiaomi ac1200 за 800денари еве слика од разговорот

Има и чесни луѓе, не велам дека нема. Ама најчесто се продава онаа крава која клоца кога ја молзат, мирната си ја оставаат за себе.

Многу работи сум купувал на слепо, повеќе од половина ме разочарале.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.661
Мислења
998.864
Членови
36.614
Најнов член
Overbored

ит маркет