1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Проблем со звук

Дискусија во форумот 'Oстанато' започната од filipvselena, 19 Август 2015.

  1. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    Имам проблем со звукот. Секојпат кога слушам музика или гледам филм безразлика звукот ми сецка.Реинсталирав драјвер безбројат пати безуспешно. Приметив дека кога ги уклучувам слушалките напред на компјутер во преден џек тука не ми прави проблем.Ако ги уклучам позади слушалките на звучната картица тука ми прави проблем т.е и на нив ми сецка. Што може да е? Исто така приметив дека кога на предната страна ги уклучувам слушалките или џекот од звучниците има тивок звук шум...
     
  2. Daniel86

    Daniel86
    Guru

    2,705
    7,061
    28 Мај 2013
    Машко
    Електроника
    Звучи како хардверски проблем, ама не се изоставува ни проблем со драјвери. Симни го ова и постирај скриншот овде.
    http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml
     
    На geek22 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. geek22

    geek22
    Gaining Experience

    193
    103
    23 Февруари 2015
    Машко
    kazi ni sto zvucna koristis ?
    imase vakov problem so asus zvucnite koga bese uklucen smart volume ili taka nekako se vikase opcijata.
     
    На Daniel86 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    Еве скриншот како изгледа кај мене...
    [​IMG]
    Звучната е Realtek и интегрирана на матичната плоча. Овој проблем ми датира одамна...Во кратки црти додека користев Windows 7,8 кога со преинсталација да речеме на компјутерот автоматски ми ги тегнеше и драјверите, default драјверот на Realtek морав да го избришам затоа што во спротивно секогаш кога ќе пуштев музика драјверот сам се отвараше и ми нервираше. На секој 5 секунди сам се отвараше и ми покажуваше дијалог прозорец дека е откриен нов source. Откако мигрирав на Windows 10 бидејќи неможев да го избрипам драјверот(самиот се враќа пак) во startup го онеспособив стартувањето на Realtek драјверот и си работеше ок. Али поседните 2 недели веќе не...Проблемот е како што опишав погоре... Оваа звучна никогаш не работела како што треба и еве сега тотално ми откажа незнам што да правам
     
  5. Daniel86

    Daniel86
    Guru

    2,705
    7,061
    28 Мај 2013
    Машко
    Електроника
    И претпоставував дека ќе постираш сликиче со црвени резултатчиња :)
    Ова е проблем што може да се влече со години и пак да не можеш да го одстраниш.
    http://www.resplendence.com/latencymon ова детално ќе ти покаже кој драјвер е најголемиот причинител, а ако се повеќе, проблемот ќе се бара во некоја заедничка компонента ;)
    Не е лошо и во биос да и направиш disable на звучната, па да видиш дали ќе постои латенција и понатаму, ако не постои, супер, проблемот е изолиран и најлесно решение е друга звучна за 200-300 денари, ако постои повторно, по процес на елиминација ќе видиме тачно кој компонент/драјвер го тупи.
     
    На geek22 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    Еве моментално без исклучена звучна од биос како стои...
    [​IMG]

    Значи нешто ова?
    Да се обидам сеа преку Биос да изгасам звучната?
     
  7. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    Е вака изгасив биос и направив неколку скриншота.ПС видов дека предупредува тоа што имам бежична ви фи картица и ја изгасив.Еве ги мерењата:
    [​IMG]

    [​IMG]

    Во последниот обид ја уклучив ви фи картицата и во првата алатка видов малку црвено....

    [​IMG]
     
  8. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    Во оваа последна слика каде што звучната ја изгасив од биосот а ја активирав ви фи картицата (Преку Control panel so enable/disable) добив ваква порака....Дали може бежичната картица да направи ваков проблем ?
    [​IMG]
     
  9. Daniel86

    Daniel86
    Guru

    2,705
    7,061
    28 Мај 2013
    Машко
    Електроника
    Исклучи ја вифи картицата, кликни на тоа дриверс и постирај скриншот, исто тестирај го хардот со hdtune и постирај овде access time-от колкав е и исто RW брзина на истиот.
    Или се нека ти биде уклучено и дај слика од драјверс табот.
     
  10. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    @Daniel86 Еве вака еве ги првите скриншоти од Drivers каде што Ви фи е исклучено а звучната е активна. Сега ќе направам и скриншоти со исклучена звучна и ви фи тие ќе ги постирам после овие

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  11. Daniel86

    Daniel86
    Guru

    2,705
    7,061
    28 Мај 2013
    Машко
    Електроника
    Исклучи мрежната и провери access time и benchmark на дискот, исклучи ја од device manager или од биос.
     
  12. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    Еве скриншоти со исклучена ви фи и звучната...Следни ќе бидат од hd tune
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  13. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    @Daniel86 Ова ти треба?
    [​IMG]
    Ова е со изгасена мрежа (ви фи и лан) плус без звукот.
     
  14. Daniel86

    Daniel86
    Guru

    2,705
    7,061
    28 Мај 2013
    Машко
    Електроника
    AAM табот сликни го, и сликај само по еден скриншот, како првиот во претходниот пост, да не се преполнува темава со мултимедија без потреба, и гледам дека има некои спајкови што спуштаат трансфер до 20мб, можеби само нешто го користи дискот дури правиш бенчмарк, а можеби и има проблем со чипсет драјвери. Направи рестарт, остави го 15 минути на idle и после направи фул бенчмарк и постирај слика од AAM тестот.
    И не е лошо да пишеш за каква конфигурација станува збор, и кој оперативен се користи во моментов.
     
  15. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    @Daniel86 Еве ги тестовите направени како што ми кажа
    [​IMG]

    [​IMG]
     
  16. Daniel86

    Daniel86
    Guru

    2,705
    7,061
    28 Мај 2013
    Машко
    Електроника
    Smart датата ти недостига или не поддржува дискот AAM? Место нулите би требало да стои мин128 или максимум 254. Тури едно скринче од смарт (health tab)
    Како и да е, дисконектирај секаков периферен уред, остави само bare minimum, ако проблемот го снема, почни да приклучуваш едно по едно, нормално со рестарт меѓу секое приклучување. Гледаш дека јавува најголем interrupt со usbport.sys, не мора да значи дека е до тоа, ама е добро да се почне од него.
    Не кажа што систем, што конфигурација имаш.
    Смени штекер, ако си на нулован штекер, приклучи на заземјен, и обратно, звучи смешно знам, ама пробај, по можност и на друга фаза пребаци го ;)
    Ако имаш можност, пробај и vCore во биос пребаци го на manual и рачно намести ја волтажата, само немој да претераш, претпоставувам дека знаеш како се прави тоа.
    Исклучи pagefile привремено, да работи чисто само со RAM
    Пробај овие работи, па ќе видиме после, углавно, не брзај, не е проблем што се решава за 2 минути.
    Windows-от не е realtime систем, барем што се однесува до аудиото, затоа најголем удар се забележува на звукот, мада и цел систем ти лагува сигурен сум.
     
  17. filipvselena

    filipvselena
    Gaining Experience

    2,794
    75
    7 Април 2007
    Еве што направив...го прештекав компјутерот го вклучив со минимумот како што ми опиша. Се обидов AAM ама секојпат кога пробав да подесам ми вика Error setting AAM ваљда не ми е компактибилен дискот со тоа.Тоа чачкањето со vCore не пробував пошто не сум толку искусен.За лагирање на системот немам некој лаг мислам некогаш малку кочи но ништо страшно.Ова е системската конфигурација што ја имам

    Amd Athlon II X4 645 3.10 Ghz
    4GB RAM DDR 3
    Ati Radeon HD 5570 1GB
    1GB Hitachi HD

    и еве го скриншотот за health....
    [​IMG]
     
Слични теми
  1. Chejo
    Одговори:
    6
    Прегледи:
    1,177
  2. sergio
    Одговори:
    9
    Прегледи:
    1,171
  3. masterficx
    Одговори:
    1
    Прегледи:
    517
  4. DJAMBAZ
    Одговори:
    12
    Прегледи:
    1,280
  5. MasteR_#0
    Одговори:
    22
    Прегледи:
    2,151
Вчитување...

Сподели

Вчитување...