• Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.

Проблем со звук со Audigy Creative SE

  • Ја почнал/а темата
  • #1

elvie

Intern
10 ноември 2007
27
0
Луѓе помагајте,ја неможам више. Се заинаетив дека сама ќе се снајдам, све прочитав, СВЕ пробав и пак не можам да го решам проблемот. :plachko2:

Имам Audigy Creative SE звучна картица. На 8.04 се си работеше како што треба уште од прво вклучување, па затоа не ни знам што како ми било подесено, ама најверојатно било АЛСА пошто, како што научив у последнава недела, ОСС не дозволува на повеќе програми истовремен пристап до звучната, а мене без проблем ми работеше и Амарок и Youtube на пример у исто време.
Е, откако надградив на 8.10 почнаа проблемите.

Во gstreamer-properties ми е подесено вака:
ALSA
CA0160
alsasink device="hw:2.0"
и со ваква конфигурација добивам тест звук.

Сега во Преференци/Звук:
За системски звуци од сите понудени опции (меѓу кои стои и Audigy SE [SB0570] CA0106 (ALSA)) тест звук добивам само на:
ALSA (Сопствен)
а не и на само
ALSA.

За музика и филмови ја немам горната опција ALSA (Сопствен), туку имам :
-неколку опции од onboard звучната
-Audigy SE [SB0570] CA0106 (ALSA) - нема тест звук
-ALSA - нема тест звук
-Audigy SE [SB0570] CA0106 (OSS) - ИМА тест звук
-OSS - ИМА тест звук

Ако го оставев на автоматско одбирање, ништо не работеше, се додека не го додадов следново во /etc/modules
# ALSA portion
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-ca0106
# module options should go here

# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
alias sound-slot-0 snd-card-0

# card #1
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss

...што у принцип ништо не ми смени, пошто пак си остана на ОСС, единствено, не морав ручно да ги местам.

На страната на АЛСА викаат дека прво е најбитно да го имаш soundcore модулот у кернел. Еве што добивам од modinfo soundcore

filename: /lib/modules/2.6.27-7-generic/kernel/sound/soundcore.ko
alias: char-major-14-*
license: GPL
author: Alan Cox
description: Core sound module
srcversion: E4F49ED9C4CFD1A5A923330
depends:
vermagic: 2.6.27-7-generic SMP mod_unload modversions

.. така да, тоа би требало да е ок.

Миксер: CA0160 (Alsa mixer)
излезите се на аналог...



Друго .. не ми текнува уште нешто да пишам...
..а да... сега кога реинсталирав, директно од 8.10 се надевав дека можеби магично ќе се реши, ама... пак истиот проблем (не, не реинсталирав ПОРАДИ звукот :)), сакав повеќе хард за Убунту, па викам.. ај на чисто, одново, да не се малтретирам пак со ГРУБ-от)
 
  • Ја почнал/а темата
  • #2

elvie

Intern
10 ноември 2007
27
0
Епа... стварно не ми се верува... значи требаше после неколку дена гњаважа и тврдоглавост конечно да попуштам (пред себе) и да прашам на форум, за да 5 минути после тоа најдам решение.

Само и напраив Disable на onboard звучната у биос, наместив се на АЛСА.. и.. :LOL: сега ќе уклучам све одеднаш од радост.. хахаа и Амарок и Тотем и youtube ако треба.... хахахахха е фааала богу.. после толку замарања... а предосеќав дека е нешто најтривијално...

поздрав :)
 

gdamjan

On your way to fame
3 април 2008
2,466
796
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 3600 / Wraith Stealth
Motherboard
MSI Mortar Wifi B550m
Storage
nvme 1TB / adata xpg sx8200
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz
Video card
Asus RX550 2G
Case
Bequiet! PureBase 500
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Најверојатно си можел во pavucontrol да штиклираш која ти е default картица (десен клик на картицата, default) ... али да и disable на вградената е решение :)
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5,748
288
Изгледа се мешала АЛСАта на која картица попрво да прати... Или пак онбоардот бил нонстоп активен и дифолт адаптер за звук и АЛСАта таму праќала сигнали а тебе ти било врзано на другата звучна.
 

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
42,674
Мислења
830,255
Членови
28,679
Најнов член
wolf1111
На врв Дно