• Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.

Проблем со училишните компјутери!

  • Ја почнал/а темата
  • #1

stole_pesov

Intern
25 април 2008
530
17
techhub.mk
Вака сега.
Компјутерите се поврзани во мрежа 6 компјутери на едно куќиште, денеска кога ги стартувавме серверите (куќиштата) се стартуваа само мониторот што е прв врзан со серверот другите монитори се стартуваа но на нив имаше исцртано линии вертикално со различни бои додека првиот монитор што е прв врзан со серверот работеше нормално.
Тоа не им се случи на сите сервери некои работеа нормално.
И порано ни се појавувал овој проблем и го решававме на овој начин:
Ги гасиме мониторите го рестартираме серверот и еден по еден ги уклучуваме и тоа функционираше но не секогаш постапката требаше да ја повторуваме повеќе пати.
Дали некој знеа што е проблемот и што треба да се направи во тој случај?

Благодарам за страпеливото читање се трудев да го напишам по кратко но тоа е тоа.
Поздрав. :zbunet3:
 

MetalGear

On your way to fame
14 април 2007
2,997
510
www.ibiz.mk
нешто утнале при поврзување
сигурно некој кабел не е добро уштекан или пак има некои конфликти на серверот при инсталирање
кој ги средува нека ги поново уштека и провери сите кабли прво
потоа да ги види сетинзите на серверот дали е работи во ред
 

HijackHacker

Gaining Experience
21 февруари 2008
5,108
297
www.gorjan.info
:D
Истото се случи денес и кај нас. Да не си од Ѓорѓи?
Значи серверот работи, а слиентите немаат слигнал, поточно имаат некој пореметен.
Гледавме во административната контрола за сите клиенти (station) и денес не ги детектира....
 

386ka

Gaining Experience
22 декември 2007
2,365
193
Денеска се случи овој проблем кај нас за прв пат. Ги палиме компјутерите, и на сите монитори (освен на главните компјутери) ни беа исцртани бели и црни линии. Пробавме со одпоново поврзување на каблите, но ништо не се поправи... Ова не се случи само во нашата училна туку и во други, така да ве молам за помош :plachko2:
 

Vlatzki

Gaining Experience
1 мај 2008
1,266
312
ЛОЛ... Јас имав ваков проблем, и веднаш го решив. Не знам, чепкав нешто таму кај оперативниот, па после имаше нешто налик на Windows repair console, но на линукс, и пишував текстови, кликав све живо диво ударав по тастатурата, на крај системот се рестартира, и ОППП работи све. Мислам дека притиснав Шифт и 8ка...
Но компјутерите се заебано спори, отворам фајрфокс и.... За точно минута и 34 секунди се отвори. И после децава ме давеа да им ги кажам лозинките, ама јас... Си седнав на главниот монитор, и играв игри цел час.:D
А овие децава како ме гледаа еј... Ко да сакаа да ме пребијат.
 
  • Ја почнал/а темата
  • #10

stole_pesov

Intern
25 април 2008
530
17
techhub.mk
@Vlacki
Точно така компјутерите што работе бе спори.
И интернет немаше, но мислам дека немањето интернет не е повразан со тој проблем, бидејќе и кога работе некогаш имаше негогаш нема.
 

HijackHacker

Gaining Experience
21 февруари 2008
5,108
297
www.gorjan.info
хх, Ѓорѓи како СУГС Георги Димитров - Скопје (средно општо училиште) :D

Чудна ствар, истите симптоми ги има кај сите....:chudenje:
 

MetalGear

On your way to fame
14 април 2007
2,997
510
www.ibiz.mk
да тија кабли пробајте ги на компјутери каде нема оваков проблем
најдобро или пак ако е на сите :S Не знам што да ти кажам
али голема е веројатноста да се каблите нешто цвикани при транспорт
 

Vlatzki

Gaining Experience
1 мај 2008
1,266
312
Пред да се појави проблемот, работеа, мислам дека електричната мрежа го предизвикала проблемот. Изгледа дошло до кратки прекини на струјата, додека компјутерите работеле...
 

HijackHacker

Gaining Experience
21 февруари 2008
5,108
297
www.gorjan.info
Не е можно да е до каблите, бидејќи ЦЕЛА училна се соочува со истиот проблем. Освен ако нема некој главен кабел...
 

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
22,086
27,316
kalco.ru
@ MetalGear Па ви сите ли сколи да ги цвикнале каблите ?
И мене другар од моша ми кажа дека и кај нив било исто што значи тоа со каблите отпаѓа е сеа можно е лошо да ги конфигурирале мрежите бидејќи сите се на една мрежа можда од таму да има некој дефект
 
  • Ја почнал/а темата
  • #16

stole_pesov

Intern
25 април 2008
530
17
techhub.mk
Ѓорѓи како СУГС Георги Димитров - Скопје (средно општо училиште)
Не
Кочани средно стручно училиште “Гошо Викентиев“
:)
Значи да пробам Shift + 8 на првиот компјутер и ке биде се во ред или ќе се отвори дијалог прозорец и ќе треба да правам некои промени ........ :ha:
 

386ka

Gaining Experience
22 декември 2007
2,365
193
@MetalGear, сигурно не е поврзано нешто погрешно, бидејќи до денес компјутерите работеа одлично, а денеска освен тоа што само главните монитори работеа, тие работеа многу споро. Мора да има друго решение!
 

Vlatzki

Gaining Experience
1 мај 2008
1,266
312
Не
Кочани средно стручно училиште “Гошо Викентиев“
:)
Значи да пробам Shift + 8 на првиот компјутер и ке биде се во ред или ќе се отвори дијалог прозорец и ќе треба да правам некои промени ........ :ha:
Не знам бе, идев таму кога ќе пишиш лозинка и корисничко име, одам на Опции, таму удолу, налево, и отидов некаде стиснав Шифт, и 5ка, 6ка, 7ка, 8ка.... Све ударав, после стиснав тоа со шифт и уште некоја бројка, се рестартира РС, и работат сите монитори најнормално. Иако мислам дека компјутерот не ги препознаваше картиците за останатите монитори, тие што се на PCI слот.
 

MetalGear

On your way to fame
14 април 2007
2,997
510
www.ibiz.mk
да да може има нешто друго
но не реков дека е погрешно туку како се сместени каблите

каде што бев едни кабли под ногарка
умрсени ептен, дури има и случаи и ептен газени, за тоа ви викам
 

Vlatzki

Gaining Experience
1 мај 2008
1,266
312
да да може има нешто друго
но не реков дека е погрешно туку како се сместени каблите

каде што бев едни кабли под ногарка
умрсени ептен, дури има и случаи и ептен газени, за тоа ви викам
Кај мене проблемот беше софтверски. Каблите сигурно се местени од некој професионалец, така да тешко дека ќе бидат погрешно наместени. Абе Столе, пушти се на мсн малце да ти кажам подетално....
 

Maki

Intern
29 февруари 2008
135
3
Мрежата е многу лошо средена кај мене (ПТТ), имаше интернет ама нешо со DNS имаше проблеми, и работеше само со prepend domain-name-servers односно рачно внесување на днс на секој пс. Иначе за ова со линиите и боите на терминалите веројатно до клиентите е. Ко што знам кај мене како ги чуваа кога не беа вклучени ...
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5,748
288
Не е до каблите.... проблемот е што лошо некој ги исклучува компјуѕтерите а некогаш (незнам зошто) самиот NCX сервер паѓа. Пробај извади кабелот од мрежната и стартирај ги .. заради некое чудо на еден сервер кај нас тоа беше проблемот.
 

bidikov

Intern
8 април 2007
50
19
vladislav.bidikov.com.mk
Ако сакате да ви дадам детални упатсва за решавање на проблемот морате да ми дадете слика од расипан екран бидејки имас 3 вида на линии кои се појавуваат на терминалите и за секој од нив е различно решението ... многу е важно дали линиите се појавуваат на почеток или некаде на сред бутирање.

Иначе каблите не се баш убаво средени скоро секаде се умрсени и заплеткани а има некои елементи кои се осетливи.
 

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
43,583
Мислења
823,979
Членови
28,080
Најнов член
ciksa
На врв Дно