Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Проблем со screensaver во Ubuntu

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
Истиот проблем го имав со стариот Ubuntu 6.04 и еве го пак и во новиот :(
После долга работа на системот без активност нели се уклучува прво скринсејверот, а после и се гаси целосно мониторот. Е сега, кога ќе го активирам - мрднам маус, кликнам тастер на тастатурата се пали мониторот ама целата слика е искривена и боите не се рамномерни. Прошлиот пат кога ми симнуваше и инсталираше пакети (на 6,04) и кога работеше цела ноќ, кога го активирав, сликата се згужва, целосно ја снема сликата и оде јабана мониторот. Го однесов на сервис и сменија кондензатори. Мислев дека зезнати биле конеднзаторите, но е ве пак со новиот ubuntu го имам истиот проблем. Сликата ми беше згужвана. Го изгасив мониторот и пак го уклучив и се беше океј. Стравувам да не ми се случи пак истото - да го заебам скроз. Ваков проблем немам во Windows.

Да не е до резолуцијата на ubuntu-то?
Мониторот е еден од подобрите CRT монитори... CTX EX710F

gemidjy

Intern
14 април 2007
50
0
Истиот проблем го имав со стариот Ubuntu 6.04 и еве го пак и во новиот :(
После долга работа на системот без активност нели се уклучува прво скринсејверот, а после и се гаси целосно мониторот. Е сега, кога ќе го активирам - мрднам маус, кликнам тастер на тастатурата се пали мониторот ама целата слика е искривена и боите не се рамномерни. Прошлиот пат кога ми симнуваше и инсталираше пакети (на 6,04) и кога работеше цела ноќ, кога го активирав, сликата се згужва, целосно ја снема сликата и оде јабана мониторот. Го однесов на сервис и сменија кондензатори. Мислев дека зезнати биле конеднзаторите, но е ве пак со новиот ubuntu го имам истиот проблем. Сликата ми беше згужвана. Го изгасив мониторот и пак го уклучив и се беше океј. Стравувам да не ми се случи пак истото - да го заебам скроз. Ваков проблем немам во Windows.

Да не е до резолуцијата на ubuntu-то?
Мониторот е еден од подобрите CRT монитори... CTX EX710F

Што графичка картица имаш? Детални спецификации

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
Имам Soltek Ati Radeon 9550 со 128MB рам 128 битна. Инаку не ми е инсталирана графичката т.е. немам инсталирано АТI драјвери за линукс

Ata

Intern
21 април 2007
412
4
Мислам дека не е до ОС пошто јас користам унубту, и 6.04 и 7.04 сега и немам проблеми, го имама оставано и по сат два да не работам ништо, уклучен, само еднаш кога го стартував од stand by, во делот каде се најавуваш со username i password не ми работеше тастатурата, т.е не можев ништо да напишав , па го рестартирав, ама таков проблем ми се нема појавено повторно.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.587
Мислења
945.400
Членови
34.074
Огласи
1.967
Најнов член