Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Проблем Проблем со Samsung Series 7 (4K UHD)

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
98
106
Куманово
Здраво на сите!

Веќе неколку дена се обидувам да поврзам PlayStation4 (стандард верзија - fat) со Samsung Series 7 TV (Model number: UE43RU7092UXXH) . На телевизорот цело време стои No Signal порака. Еве листа од работи што се обидов да ги направам со цел да дојдам до слика од уредот:
  • Вклучување во останати (три) HDMI порти - (неуспешно)
  • Вклучување со друг HDMI кабел (сите варијанти) - (неуспешно)
  • Вклучување на лаптоп во било која HDMI порта со било која верзија на HDMI кабел - (успешно)
  • Вклучување на PlayStation4 во екстерен монитор Dell со HDMI - (успешно)
  • Вклучување на Input Signal Plus опција на сите HDMI порти во менито на телевизорот - (неуспешно)
  • Правење на Factory Reset на телевизорот - (неуспешно)
  • Сетирање на резолуција (сите комбинации) во Safe Mode на PlayStation4 додека е приклучен на монитор, па потоа пак вклучување на телевизорот - (неуспешно)
  • Поврзување на LG 73" телевизор (исто 4K) со PlayStation4 - (успешно)
  • Правење на Software Update на телевизорот (веќе е на последна верзија 1401) - (неуспешно)
  • Правење на Software Update на PlayStation4 (веќе е на последна верзија) - (неуспешно)
  • Гасење на телевизорот од струја и чекање (неколку пати од 5мин до 60мин) - (неуспешно)
  • Гасење на телевизорот и PlayStation4 од струја и чекање - (неуспешно)
  • Гасење на телевизорот од струја и чекање заедно со стискање на копчето за вклучување - (неуспешно)
Уредот не дава ниту слика ниту звук. Со лаптоп без проблем дава и слика и звук телевизорот, само со конзолата не.
Конзолата е тестирана и на постар Samsung телевизор од 2013 и работи успешно со истиот HDMI кабел со кој исто така е успешно поврзана и со нов LG 4K телевизор. Купив и нов HDMI 1.4 кабел, но сепак неуспешно беше поврзувањето. Се обидов и со 2.0 кабел кој поддржува 4K UHD сигнал - неуспешно.

Во Source делот стои Unknown за уредот и на истата икона има две знакчиња, едното е штиклирано сино, другото е Power Off црвено.

Некој искуство/решение?

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Чудно. Обично би требало само да ти понуди инсталација на нов уред.
Јас понекогаш компјутерот го поврзувам на телевизор кој е Самсунг RU серија,
и знае да вика uknown sorce HDMI и некогаш не се поврзува од прва, знае да зеза.
Ама сепак после на втор или трет обид обавезно с еповрзува.
Мора некаде утка да правеш. Пробувај пак.

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
98
106
Куманово
Мора некаде утка да правеш. Пробувај пак.
Very helpful. Much appreciated :D
Мислењето е автоматски споено:

Чудно како не правам утка со други телевизори или со монитор хахаха

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Very helpful. Much appreciated :D

Чудно како не правам утка со други телевизори или со монитор хахаха
Јесте, знам, ама стварта шо ако на тебе не ти успева на лице место кога пробуваш, како може некој друг да ти помогне! А друг уред си пробал ли да поврзеш на Самсунго?

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Дааа, дааа. Епа стварно чудно. Поентата ми е шо на иста серија 7000 Самсунг и од мое искуство некако неќе секој пат глатко да се поврзе со друг уред преку HDMI.
Значи земи пробај уште еднаш ама повеќе пати пробувај со conection install guide, па ваљда на трета на пета на десета ќе се поврзе.

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
98
106
Куманово
Дааа, дааа. Епа стварно чудно. Поентата ми е шо на иста серија 7000 Самсунг и од мое искуство некако неќе секој пат глатко да се поврзе со друг уред преку HDMI.
Значи земи пробај уште еднаш ама повеќе пати пробувај со conection install guide, па ваљда на трета на пета на десета ќе се поврзе.
Океј да, и ако се поврзе, нема сигурно на секое вклучување на TV да го правам ова, нели...

Многу глупо и проблематично ова од самсунг, катастрофа...

Океј да, и ако се поврзе, нема сигурно на секое вклучување на TV да го правам ова, нели...

Иако еве пробав накај 20 пати и со Connection Guide и вака на обично, џабе, пак No Signal.

На која верзија ти е софтверот? Кај мене е 1401.

Последна промена:

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука

Иако еве пробав накај 20 пати и со Connection Guide и вака на обично, џабе, пак No Signal.

На која верзија ти е софтверот? Кај мене е 1401.
Не е до софтверот 100 %. На последниот сум 1401. Иначе со секој наред упдејт ТВ-то се успорува. Тоа е очигледно у последните година дена. И се почесто треба да му чистам кеш и рам.
Ќе го поврзам сега ТВ-то со PC да видам дали ке биде одма од прва или не, па ке пишам.

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
98
106
Куманово
Не е до софтверот 100 %. На последниот сум 1401. Иначе со секој наред упдејт ТВ-то се успорува. Тоа е очигледно у последните година дена. И се почесто треба да му чистам кеш и рам.
Ќе го поврзам сега ТВ-то со PC да видам дали ке биде одма од прва или не, па ке пишам.
Со компјутер и мене ми сака од прва. Ама не е до сонито 100%. Работи со други телевизори…

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Еве и кај мене поврзав компјутер , го уклучив, одбирам на source HDMI (unknown) scanning device и вика no device detected , арно ама на back на ТВ се појавува десктоп на windows.
Дакле чим немаш проблем со компјутер дефинитивно има некоја некомпатибилност со Сони.

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
98
106
Куманово

Атачменти

• F2609FBD-D8AC-42E8-8867-4C513D34FBC3.png
    F2609FBD-D8AC-42E8-8867-4C513D34FBC3.png
    596 KB · Прегледи: 84

barney

Intern
9 јуни 2017
127
25
Јас имам Samsung 7000 серија и ми правеше сличен проблем со поврзување на TV BOX од A1. Со исклучување на Input Signal Plus на HDMI портата каде го приклучив TV BOX-от се реши проблемот. Затоа провери дали ти е исклучен Input Signal Plus на портата каде ја приклучуваш конзолата. Потоа провери ја и резолуцијата на конзолата.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.414
7.515
Скопје
www.facebook.com
Само ако може да се намале резолуцијата на сонито некако за да може дотичниот тв да го препознае. Овака ми изгледа како неподдржана резолуција.

deni.mitev

Practice makes perfect
7 октомври 2014
1.024
1.024
1.
8-10 Секунди power button na ps4, i pocekaj 2-5 min, ako izleze menu za change resolution smeni ja.

2.
On my Samsung UHD 700 you can't use input signal plus if it's in game mode. You have to take it out of game mode to use this option. In addition, I found it very helpful to clear the cashe on the tv by holding down the power button on the remote. Hold it down till it turns off and keep holding it down till it turns back on again. Then you have cleared your cashe. I was having major lag trying to play Stadia through my Nvidia shield but now it's fixed!

Последна промена:

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
98
106
Куманово
Само ако може да се намале резолуцијата на сонито некако за да може дотичниот тв да го препознае. Овака ми изгледа како неподдржана резолуција.
1.
8-10 Секунди power button na ps4, i pocekaj 2-5 min, ako izleze menu za change resolution smeni ja.

Сетирање на резолуција (сите комбинации) во Safe Mode на PlayStation4 додека е приклучен на монитор, па потоа пак вклучување на телевизорот - (неуспешно)

Затоа провери дали ти е исклучен Input Signal Plus на портата каде ја приклучуваш конзолата. Потоа провери ја и резолуцијата на конзолата.
Вклучување на Input Signal Plus опција на сите HDMI порти во менито на телевизорот - (неуспешно)
Дечки фала за пораките, ама сите овие работи веќе ги имам испробано и за жал неуспешно поминаа.

2.
On my Samsung UHD 700 you can't use input signal plus if it's in game mode. You have to take it out of game mode to use this option. In addition, I found it very helpful to clear the cashe on the tv by holding down the power button on the remote. Hold it down till it turns off and keep holding it down till it turns back on again. Then you have cleared your cashe. I was having major lag trying to play Stadia through my Nvidia shield but now it's fixed!
@deni.mitev На телевизорот секогаш е исклучен Game Mode. Не знам дали ова со чистење на cache меморија дали е истото и со гасење на телевизорот од струја, ама сигурен сум дека пробав со држење на Power On/Off копчето на даљинското.

Мислам дека единствено нешто што ми останува е да почекам од [email protected] да ми одговорат на меилот за решение на овој проблем (искрено не верувам дека ќе одговорат хаха).

Како и да е, ако успејам некако да го средам, ќе напишам инструкции за некој друг ако наиде на ист проблем па да си помогнеме еден на друг.

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
600
413
Читав негде дека имаат проблем со последниот апдејт и не препознавање на конзола после него, да видиш начин за враќање назад на претходна верзија на тв то?

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
98
106
Куманово
Читав негде дека имаат проблем со последниот апдејт и не препознавање на конзола после него, да видиш начин за враќање назад на претходна верзија на тв то?
И тоа гледав. Нема начин да се вратиш на претходна верзија, Самсунг не го дозволува тоа…

Искрено и јас се сомневам за софтверот, ако најдеш линк од тоа што си го читал, пиши.

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
98
106
Куманово
BTW со Samsung Support-ите што пишував, еден од Либан друг од UK и двајцата ме пренасочуваат да зборувам со македонскиот support. Моментално сум со Емилија од Live Chat Support-от на веза.

Интересна работа од UK ми рекоа дека за вакви проблеми праќаат екипа инженери/техничари (какоидае) и на лице место го работат проблемот. Кај нас на Сервис Македонија рејтингот на Google е 2.8/5, мислам прифатливо за кај нас :p
Од коментарите што ги читав, страв ми е да се појавам таму на шалтер хаха :D И реално не знам дали да си дозволам да чекам две недели да ми го држат телевизорот и на крај да речат абе ќе мењаме цела плоча со друг Firmware.

А од [email protected] им се јавив сабајлево и ми кажаа дека ќе го прочитаат меилот, запишаа мој број за контакт и еве веќе 6 часа ги нема да се јават, ваљда се расправљаат на шалтер со луѓе :D

П.С Емилија ја нема еве скоро 15мин да ми одговори на пораката :D
1675776006176.png

ЕДИТ: Кафица је готова! Или можда пауза за ручек :p

Дечки само очајно ќе се замарам и ќе се разочарувам од нашите услуги. Дај ќе ве замолам за сите вас тука што коментиравте (па и други), некој добар сервисер во Скопје што би се разбирал од ова конкретна тема? Барем само да се слушнам или да отидам да го истестира проблемот можда ќе му светне во глава за што станува збор. И не, не планирам да идам во Сервис Македонија да ми зимаат пари само за дијагностика и да измислуваат некои глупости за кои би мислиле дека јас нема да сфатам дека сакаат само да ме изиграат.

@deni.mitev @Pane24 @vladimir171 @barney @outsider @Burazer + сите останати од форумот се добредојдени. Изгубив живци веќе, немам сила...

Фала на сите за препораките, Forum IT MK е навистина пријатно место за било каква техничка дискусија/решавање проблеми!

Последна промена:

xenon

אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה
15 јануари 2011
4.152
11.109
Skopje
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9950X3D, Arctic LF III 420mm
Motherboard
Asux X670E-E
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W Pro Platinum
RAM
128GB DDR5 G.skill
Video card
Geforce 4080 Super
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3s
Keyboard
Logitech Craft
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
42" OLED Asus PG42UQ 4K
OS
Windows 11 Pro
До сега PS5 ќе купеше со толку муабет, ѕидови од текст, не и се сака тоа е тоа.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.356
Мислења
1.010.203
Членови
36.676
Најнов член
Kazanizam

ит маркет