Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Проблем со PPPOE конекција, помош.

Cevi

Gaining Experience
5 февруари 2009
347
55
Здрво дечки. Пред некој ден поставив оптички интернет од ГлобалСат. Мислам дека ја користат инфраструктурата на Неотел. Ми пуштија кабел и ми ставија модем. За рутер ми рекоа ќе морам сам да си инсталирам. Купив нов Tenda AC6 од Анхоч. Сега почнаа проблемите.
Според нивните инструкции се што треба да направам е да ги внесам усерот и пасвордот во рутерот и толку. Штом го направам ова, добивам конекција и за секунда две ме дисконектира. За да одма после тоа повторно се конектира. Ова го прави постојано. Им се јавив и ми кажаа да си земам друг модел на рутер. Имам едно мало TL WR740n рутерче и со него пробав и целото се углави, ни вифи ни лан има а све му свети напред ко шо треба.
Пробав директно со кабел од лан от на модемот до компјутер и топ функционираше се до наредниот ден кога прво ме дисконектира и после ми јавои грешни усер и пасс за да наредно ми се замрзна компјутерот и ми даде BSOD.
Најлесно е да го вратам рутерот и да го заменам за друг модел но муабетот ми е можам ли да го изведам ова со овој рутер некако?
Позз.

kirev

Guru
31 мај 2010
8.134
6.610
Врати им го и земи си интернет од некаде каде што има техничка поддршка...

• Ми се допаѓа
Реакции: Cevi

Cevi

Gaining Experience
5 февруари 2009
347
55
Врати им го и земи си интернет од некаде каде што има техничка поддршка...
Тоа сигурно, ако не најдам начин да го средам, мене ми е дали постои можност да се утврди до кого е проблемот и евентуално да се реши. Имам лог фајлови од самиот рутер можам да ги споделам тука па да ми каже некој што повеќе ги разбира работиве.

Cevi

Gaining Experience
5 февруари 2009
347
55
Од кај се тие глобал сат?
Нови се пред Нова Година се појавија, мислам дека моментално се само за Радишани и Бутел. Користат интернет од НеоТел, тоа со сигурност го знам. Даваат првите 6 месеци гратис а после е необврзувачки договор. 500 ден. 50/30 оптички интернет. Пуштаат кабел само и модем даваат, за рутер морам сам да си набавам.

bxxxn

Practice makes perfect
11 март 2011
1.617
1.756
Ако можеш од некој пријател, позајми саглам рутер и конфигурирај PPPOE и избери под него „keep alive“. Ако е се во ред, купи рутер, доколку не, провери со провајдерот.

• Ми се допаѓа
Реакции: Cevi

Cevi

Gaining Experience
5 февруари 2009
347
55
Го решив проблемот.
Го сетирав малото рутерче да прави конекција, пошто тоа ја држи и не се дисконектира.
Од првиот лан порт пуштив кабел за компјутерот а од вториот лан порт пуштив кабел за Тенда рутерот. Кај него влага во WAN портата и го наместив на Dynamic IP така да автоматски му се доделува IP адреса од главниот рутер. На главниот рутер му го исклучив ВиФи радиотото за да не влече струја и еве го втор ден веќе немам дисконекција.
Факт е дека Тенда у пракса имаат проблеми, но PPPOE како сам по себе протокол е пипав затоа повеќето провајдери нудат свои сопствени рутери со цел да се избегнат овие проблеми.
Како и да е фала дечки за времето и советите, дужам.
Позз. :)

HardCorec

Unbeatable
4 ноември 2013
3.592
5.527
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Исклучи DHCP на вториот рутер (тој што зрачи WiFi) и кабелот наместо во WAN стави го во LAN1, за да сте во иста мрежа со останатите уреди.

Cevi

Gaining Experience
5 февруари 2009
347
55
Исклучи DHCP на вториот рутер (тој што зрачи WiFi) и кабелот наместо во WAN стави го во LAN1, за да сте во иста мрежа со останатите уреди.
Во различен сабдомеин се двата, првиот е 1.1 вториот 0.1 немам конфликт со IP адресите затоа не го сетирав вториот, мада има он и опција за риптер да биде само али немам мислам потреба. Едино што не ќе можам да го гледам во мрежа компјутерот мада можам и него да го уштекам во вториот рутер и да го решам така проблемот.
EDIT: Ете, го уштекав компјутерот во вториот рутер и сега ми е и он у мрежа. Не ми текна на тој момент фала за советот. :) Топ е сега. Лошо е што сега се ми зависи од рутерчето главно, тоа ако ми отиде чао интернет. :) Имам уште едно исто такво али тоа го брикнав изглеа пошто го флешував неколку пати со DDWRT. Му работи вифи то а на лан портите не може да додели валидна IP адреса. Може да отворам нова тема и да пробаме да го опраиме и него. Чисто за бекап да го имам. :)

Последна промена:

HardCorec

Unbeatable
4 ноември 2013
3.592
5.527
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Во различен сабдомеин се двата, првиот е 1.1 вториот 0.1 немам конфликт со IP адресите затоа не го сетирав вториот, мада има он и опција за риптер да биде само али немам мислам потреба. Едино што не ќе можам да го гледам во мрежа компјутерот мада можам и него да го уштекам во вториот рутер и да го решам така проблемот.
EDIT: Ете, го уштекав компјутерот во вториот рутер и сега ми е и он у мрежа. Не ми текна на тој момент фала за советот. :) Топ е сега. Лошо е што сега се ми зависи од рутерчето главно, тоа ако ми отиде чао интернет. :) Имам уште едно исто такво али тоа го брикнав изглеа пошто го флешував неколку пати со DDWRT. Му работи вифи то а на лан портите не може да додели валидна IP адреса. Може да отворам нова тема и да пробаме да го опраиме и него. Чисто за бекап да го имам. :)
Не си ме сватил што ти кажав ама нема врска :D штом ти е се во ред, терај.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.846
Мислења
1.002.006
Членови
36.638
Најнов член
Dina M