• Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.

Problem so Plextor

  • Ја почнал/а темата
  • #1

Angel

Intern
21 април 2007
314
28
Mojot problem e toa sto koga sakam da rezam na 2 CD-a(DVD-a) na dva rezaci Plextor px-750 so Nero odi mnogu sporo (1 cas za 4GB DVD). I dvata Plextori se na posebni ATA kanali i i dvata se master. Me interesira dali mozebi ima nekoj software ili nekoe drugo resenie na problemot. Inaku edno vreme rezase i mnogu brzo (za 7 min 2DVD-a od po 4GB) ama sega ne odi. Preinstalirav nero, Windows, se ama spas nikako. Koj znae neka pomaga
 

386ka

Gaining Experience
22 декември 2007
2,365
193
Mojot problem e toa sto koga sakam da rezam na 2 CD-a(DVD-a) na dva rezaci Plextor px-750 so Nero odi mnogu sporo (1 cas za 4GB DVD). I dvata Plextori se na posebni ATA kanali i i dvata se master. Me interesira dali mozebi ima nekoj software ili nekoe drugo resenie na problemot. Inaku edno vreme rezase i mnogu brzo (za 7 min 2DVD-a od po 4GB) ama sega ne odi. Preinstalirav nero, Windows, se ama spas nikako. Koj znae neka pomaga
Со какви цедиња режеш? Дали имаат голема брзина на реженје?
 

Fiasco

Gaining Experience
2 март 2008
3,036
203
404
www.igorjanevski.com
Не верувам дека е софтверски проблем. Убаво ти пиша 386.. пробај смени ги цедињата.. можно е брзината на цедињата да е проблемот
 
  • Ја почнал/а темата
  • #4

Angel

Intern
21 април 2007
314
28
Sfativ i jas deka ne e softverski problem. Ama ne e nitu do cd-njata. Sum probal na 20 vrsti. Problemot e do pred mesec dena rezav na isti cd-nja mnogu pobrzo. Rekov vo postot. 2 DVD so istasodrzina rezashe za 7 minuti. Sega gi reza na 70. Istite diskovi (Verbatim DVD-R 16x). Znaci problemot mora da lezi na drugo mesto.
 
  • Ја почнал/а темата
  • #6

Angel

Intern
21 април 2007
314
28
Flasuvani ni se. I toa so najnov firmware od Plextor. Ne e toa. Drugo reshenie...
 
M

Mr.Alien

Гостин
Пробај сети се што си инсталирал во меѓувреме?
Да не правеше Live Update на Windows-от?
 

Fiasco

Gaining Experience
2 март 2008
3,036
203
404
www.igorjanevski.com
па се трудам да најдам...
btw има дечки на форумот што се разбираат, ќе понудиме сите некое решение па едно сигурно ќе успее
 

angjeleski

Intern
23 април 2007
202
11
Однеси го на сервис. Имав слични проблеми исто така со Plextor и ми го заменија режачот за нов.

Знам дека Plexotr е на врвот кога станува збор за оптички уреди и не смеат да си дозволат многу хардверски проблеми но добив впечаток дека и не се така најсјани откако ми се расипа мојот уред. Тоа е мое мислење..:)
 
M

Mr.Alien

Гостин
@angjeleski
YEPZ!
И имаат лоша политика когае во прашање замена на делови под гаранција - RMA (Return Merchandise Authorization или Return Material Authorization).
Се ми се чини дека тоа е причината што се послабо се увезува кај нас...
 
  • Ја почнал/а темата
  • #14

Angel

Intern
21 април 2007
314
28
Луѓе убаво објаснив на почетокот дека режачот не снима брзо само ако се селектира да се снима на двата режача паралелно. Поинаку оди супер. Значи не верувам дека има нешто во режачот што би било дефектно.
 

ATRAC3

Intern
2 мај 2008
31
1
Види да не имаш некоја зафрканција со биосот или каблите. Мене вака ми правеше стариот режач (Benq) и тоа му требаше 30 мин да изреже обичен диск. Види кога ќе режеш следен пат CPU USAGE. Мене ми збудалуваше и испадна проблем со кабелот. А користење на процесорот цело време идеше 0-100-0-100-0-100 %.
 
M

Mr.Alien

Гостин
Убаво ти вика. Може е кабелот. Може е вирус кој го оптеретува процесорот. Види и кои сервиси (и какви) се кренати во позадина.
Што се однесува до мојот претходен пост со Live Update, имаше сличен проблем пријател кој работи во една фирма која се бави со припрема за печат. Машина базирана на Opteron процесор (ова и не е толку битно, колку за илустрација).
Симнал апдејти, ги инсталирал, ребутирал и - се одеше клај, клај. Додека да се дигне Windows-от, па чекај како блесав додека "укапира" дека е направен двоклик на My Computer, дрн, дрн....
Во System Properties>Hardware>Device Manager, сите ИДЕ канали беа во PIO мод, наместо во UDMA. Влеговме во БИОС, ги нагодивме во UDMA, на рестартирање пак иста работа, и контролерите пак беа на PIO.
По деинсталирањето на последниот update пакет се случи МАГИЈА :D- се си дојде на свое место како што беше порано.
Затоа, пак ќе ти повторам - провери да не си инсталирал некој апдејт или слично, да не си менувал драјвери....Провери дали контролерите се во UDMA или во PIO мод.
 

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
43,544
Мислења
822,957
Членови
28,057
Најнов член
Iamdantes10
На врв Дно