Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Проблем со minidlna (ReadyMedia) на Arch Linux

barney

Intern
9 јуни 2017
127
25
Се обидувам да конфигурирам minidlna на Arch Linux.
Прво пробав да ја стартувам со default-ниот user (minidlna) но одбива да ги чита директориумите кој се во /home/. Вели permission denied. Во Wiki за minidlna вели дека треба да се додаде override file во /etc/systemd/system/minidlna.service.d/override.conf во кој треба да стои:
Код:
[Service]
ProtectHome=read-only
Го направив тоа, направив и reenable на сервисот и го рестартував. Повторно истото, permission denied.
Пробав и да го стартувам и со мојот кориснички профил. Направив како е наведено во ReadyMedia - ArchWiki но сега minidlna не може да го стартува sqlite, излегува со error code.
Инаку во Wiki е наведено да се копира датотеката /usr/lib/tmpfiles.d/minidlna.conf во /etc/tmpfiles.d/minidlna.conf, но кај мене датотеката /usr/lib/tmpfiles.d/minidlna.conf не постои.
Секоја помош е добродојдена.

boriseto

Gaining Experience
7 јули 2013
507
465
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
Одамна го немам чепкано, но поедноставно ми беше Universal Media Server да го сетирам.

А за кај тебе, во конфигурација за старт, го сервираше user да е root?

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.904
3.141
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Пробај со BindReadOnlyPaths=/home/патеката/која/ти/треба и ProtectHome=tmpfs во drop-in.

Но исто така, бидејќи по default (барем на Arch) minidlna работи како DynamicUser=yes, осигурај се дека фајловите кои ги share-уваш ќе се other/world readable (chmod 644 за фајловите, chmod 755 за директориумите)

barney

Intern
9 јуни 2017
127
25
Но исто така, бидејќи по default (барем на Arch) minidlna работи како DynamicUser=yes, осигурај се дека фајловите кои ги share-уваш ќе се other/world readable (chmod 644 за фајловите, chmod 755 за директориумите)
Сосема си во право, мојот home фолдер имаше 700 permissions, и тоа не дозволувало minidlna да има пристап до media folders. Но, не сакам да направам chmod 755 за мојот home фолдер. Може и со access control lists да се реши проблемот, но не сакам никој друг освем мене да има пристап до мојот home фолдер. Затоа ќе направам фолдер надвор од /home, ќе дадам read пристам на minidlna до тој фолдер, а мојте мултимедијални датотеки ќе ги префрлам таму.
Сега имам друг проблем. Ова е off-topic. Имам стар телевизор кој изгледа не подржува matroska version 4. Не знам како да направам matroska version 2 или 3 со помош на mkvmerge (mkvToolnix).
Благодарам за помошта.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.904
3.141
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Сосема си во право, мојот home фолдер имаше 700 permissions, и тоа не дозволувало minidlna да има пристап до media folders. Но, не сакам да направам chmod 755 за мојот home фолдер. Може и со access control lists да се реши проблемот, но не сакам никој друг освем мене да има пристап до мојот home фолдер. Затоа ќе направам фолдер надвор од /home, ќе дадам read пристам на minidlna до тој фолдер, а мојте мултимедијални датотеки ќе ги префрлам таму.
предлогот што ти го кажав го избегнува овој проблем со /home/me кога е 0700 (што е дефинитивно препорачано да биде така).
Иако 100% се согласувам дека системските сервиси не треба да работат со фајлови во /home

Сега имам друг проблем. Ова е off-topic. Имам стар телевизор кој изгледа не подржува matroska version 4. Не знам како да направам matroska version 2 или 3 со помош на mkvmerge (mkvToolnix).
ffmpeg или handbrake

• Ми се допаѓа
Реакции: thrw

barney

Intern
9 јуни 2017
127
25
Со ffmpeg ми успеа. Само што мислам дека верзијата не е проблем, бидејки mkvinfo вели дека и player кој подржува верзија 2 на matroska би требало без проблем да ја репродуцира датотеката. Изгледа телевизоров и mkvmerge не се во голема љубов:)
Интересно е дека handbrake не подржува копирање на видео стримот, односно мора да се направи реенкодирање, што е непожелно во вакви ситуации.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.467
Мислења
1.012.108
Членови
36.680
Најнов член
xplodeart