Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Проблем со графичка

Fico

Intern
9 март 2008
251
14
Ајде, прво па мушко одма на барање помош. (нели, да се каже што е маката, па отом-потом)

Значи имам графичка Ati Radeon x1900 GT уште од кога го земав PC-во. (можда едно 2 години веќе) И стално ист проблем кога играм некои од поновите игрици (COD 4, Crysis, Bioshock) ... играм да речеме едно 10ина минути, и после се freeze-а компјутерот, и се појавува оној плавиот скрин со бели букви. (независно од settings...дури и кога е све на Low исто се дешава) Ми вика некој проблем у ati2dvg.dll (не ме фаќајте за збор, забораив како тачно беше фајлот) и морам рестарт. Пак ако ја пуштам играт, иста ствар (значи времето за играње е random)

Чепкав по интернетот и сконтав дека ептен луѓе мука мачат со оваа графичка (ист проблем како мојот). Покушав со некои постари драјвери, Catalyst итн ама све исто; нече па нече

Па све п*чам Кантер, WoW, Conquer...дури немав проблем и со онаа C&C 3 (нели од поновите пошто е) ... немам појма до што може да биде. (иначе да, дур играм PC-во полудува...мислам, врти поише или шо и да е)

Па ако имате некоја идеа како да го решам проблемов би ви бил ептен благодарен. (иначе у PC се разбирам колку-толку...користам гугл кога ќе се јави некој проблем и го решавам, ама ова со графичкава...не иде)

А да, конфигурацијата е:
Ati 256mb графичка
1gb RAM
CPU Pentium 3.4 ghz

386ka

Gaining Experience
22 декември 2007
2.369
214
A da gi downloadiras najnovite patchovi za igrite i najnovite drajveri za grafickata? Obicno tuka lezi zajakot...

M

Mr.Alien

Гостин
И откако ќе го направиш тоа да постираш има ли позитивен резултат? И да удриш еден 3D MARK 05/06, со повеќекратно повторување на тестот (постои таква опција во самата апликација), па да видиш дали ќе падне системот (т.е. графичката) или не?
Да не мора одма да се пробува со друга графичка, или твојата на друга машина.....

biber

Intern
10 ноември 2007
37
0
Ok e 3dmark za test, ali najdobar za ati za tortura e ati tool, pusti da skenira artifakti, i ako e grafickata ke ti pokaze za 10 min
ja smislam deka ramot ti pravi problemi a ne karticata, ali kako i da e moze gresam probaj so mem test, prime, orthos....

M

Mr.Alien

Гостин
Не верувам дека е рамот во прашање, затоа што други игри тера без проблем. Пре ќе биде да е до самите драјвери (стара верзија), но не е на одмет да испроба се.

biber

Intern
10 ноември 2007
37
0
ako e do drajverite najlesen problem, ete ja www.ati.com
ili probaj so omega drajveri ako veke te nervira(a te nervira)
ZA ramot sum imal iskustvo so mikron memorii i asus p5k ploca, zatoa i spomnav:)

M

Mr.Alien

Гостин
ОК е тоа, само мене ми е чудно рамот да зеза само за една игра, а се друго да тера како треба.
Гледаш, тука ни фали поподробна информација, дали и другите апликации кои ги има инсталирано му тераат во ред или не, дали BSOD има само на спорната игра?
Секако дека полесно ќе најдевме решение во тој случај.
Затоа јас честопати тупам тука дека кога се образложува проблем треба истиот детално да се образлиожи, не само со две-три реченици.
Ние ќе си полемизираме и бараме решенија, а на крај ќе испадне дека се докажуваме кој е попаметен:)). А решења нема, нема.....

Fico

Intern
9 март 2008
251
14
Не знам како подетално да го објаснам проблемот.

До patch-от за игрите не е (работи исто и пред и по patch-ирањето)...До драјверите за картицата прилично сум сигурен дека не е (имав неколку пати симнато и инсталирано постари и понови драјвери за оваа графичка).

Е сега, штотуку го симнав atitool и отидов да скенира артифакти. Се беше океј едно минута и пол и после тоа компјутерот се замрзна и морав рестарт.
Кога се замрзна во тоа atitool пишуваше:
Delta of 223563 in 1918 pixels (116.56avg). No errors for 01:49.53s. Температурата која беше на графикот покажуваше околу 40-45 степена...кога се замрзна компјутерот температурата беше некаде околу 90-95 степена. хмм...могуче ли е нешто у BIOS-oт да биде сетирано за нешто да се дешава кога ќе се постигнат тие 90ина степени ?
По рестартот се појави пак BSOD ама сега беше checking file system (пошо нели лош рестарт е направен)

Arhil

Intern
8 август 2007
102
1
Има во Bios подесување ако дојде во случај на голема температура да се рестартира или пак ке ти замрзне PC провери.

Исто така Start->Run->Dxdiag
Иди на Display па пушти TestDirectDraw i TestDirect3D
позз

386ka

Gaining Experience
22 декември 2007
2.369
214
Има во Bios подесување ако дојде во случај на голема температура да се рестартира или пак ке ти замрзне PC провери.

Исто така Start->Run->Dxdiag
Иди на Display па пушти TestDirectDraw i TestDirect3D
позз

Da ama temperaturata na grafikot e samo za grafickata. Taka da od BIOS-ot ne moze da mesti shutdown temperature za graficka. Moze da mu se zafrknal kulerot na grafickata, pa termalnata zastita da go restartira kompjuterot, poso mu se gasi samo koga ima pogolema pobaruvacka na procesiracka mok. Neka go proveri kulerot na grafickata ili ako ima staticen ladilnik neka si stavi kuler, mada ne treba tolku temperatura da diga, sto znaci najverojatno e nesto do ladilnikot. Mozebi e labav ili ne e ubavo prilepen do grafickata. Aj neka vidi!:bye1:

biber

Intern
10 ноември 2007
37
0
@ кога се замрзна компјутерот температурата беше некаде околу 90-95 степена. хмм...могуче ли е нешто у BIOS-oт да биде

wow, covece pa taa temteratura e ogromna, temperatur na gasenje na poveketo kartici, imas definitivno problem so karticata,,ili e gputo ili pak problem so ladenjeto.
so marka ti e karticata?
i ako imas garancija uste nosi ja neka ti ja proverat,neznam samo sto si cekal tolku vreme.
Proveri brzina na ventilatorot, iscisti go ubavo.
znam deka asus imaat takov problem, ali ne e do gpu tuku do kontrolatata na ventilatorot. e sega ako ti se cepka vo bios mozam da ti dam modiran bios za ovaa kartica so full fan speed kontrol i provern do maksimum ali ako flesuvas na tvoj rizik!!!!

Fiasco

Gaining Experience
2 март 2008
3.036
203
404
www.igorjanevski.com
итно брате

:chudenje: дечко ти одма требало на сервис да си го однесеш... не се чека во такви случаи.. ако загрева толку многу како што кажуваш - се чудам како не прегорела до сега. :chudenje:најверојатно ладењето претставува проблем.
тргај на сервис :ermm:

dulemk

Gaining Experience
11 јануари 2008
1.049
53
Најсигурно ти е да ја исчистиш прво графичката, зошто во зависност од видот на кулерот прашина може да смета многу - мене двослјната sapphire X1950 XT што ја имав кога ќе се собереше прашина правеше разлика за 20 степени.

После ако не сакаш да идеш со биос(потенцијално поризично) земи го

ATI Tray Tools

Преку него имаш Fan Control за вентилаторот, и воедно може да ти мери температура.
Инаку и на мене ми се случоваше на толкава температура прво да сецка играта(начин на ладење смрзнува за сеунда), па ако не помага се јавува порака ти кажува дека треба рестарт, е сега може тебе тој систем ти е зезнат и затоа ти јавува BSOD :chudenje:.

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
Simptomite pomalku mi izgledaat kako problemov da trabalo da bide opisan vo drug del od hardver. No,pokraj moznosta za neispravnost na kulerot na grafickata, mozno e i procesorot kojsto pretpostavuvam e so Prescott jadro.Navedenoto procesorsko jadro ima odlicni moznosti,ima i vgradeni dodatni moznosti pokraj SSE,SSE2,itn,kako sto se: varenje na kafe(CC1 i CC2 (za eden ili dva fildzana)), zatopluvanje na supa(SW) itn:D Znaci,so ogled na:

http://www.digit-life.com/articles2/cpu/intel-thermal-features-p4.html
..."Catastrophic shutdown detector

It's the simplest, completely automated (that is it cannot be controlled; besides, its presence in a processor cannot be detected) mechanism that first appeared in P6 series processors, which is also implemented in Pentium 4, Xeon and Pentium M processors. Its idea is quite simple – on reaching a certain thermal threshold (specified at the production stage) the processor just suspends execution until RESET# (as claimed in manufacturer's documentation). In practice (at about 100°C) Pentium 4 and Xeon based systems are actually powered off (until the PWRGOOD signal :), that is power on)."...

mozno e i toa da bide pricinata.Testiraj so Prime95 ili slicno,koj ke testira striktno procesor.Vidi dali ke se javi problem.

P.S.-Pricinata poradi koja posocuvam kon temperaturata na procesorot e vo toa sto kako sto ni kaza- simptomite se javuvaat pretezno vo najnovite igri koi voedno se posebno "gladni" za procesorska mok.Pri priklucuvanje na ATI Tool, se izvrsuvaat golem broj na geometriski presmetki za koi grafickata sama ne e vo moznost da gi izvrsi.Koga graficka ke se zagree taa zapocnuva da iscrtuva artefakti(gresni formi) vo edna 3D scena,no ne go blokira kompjuterot.Kompjuterot blokira(so ili bez BSOD) poradi graficka samo koga nema dovolno stabilno visok napon za rabota.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.603
Мислења
945.610
Членови
34.089
Огласи
1.975
Најнов член