nashio
Practice makes perfect
nashio's setup
- Processor & Cooler
- AMD Ryzen 9 5900X
- Motherboard
- X570 Pro4 ASROCK
- Storage
- Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
- PSU
- BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
- RAM
- 64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
- Video card
- NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
- Case
- BeQuiet Pure Base 500
- Mouse
- MX Master 3
- Keyboard
- MX Keys
- Audio
- Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
- Monitor
- Benq PD3220U
- OS
- Windows 10
Здраво дечки, доколку има некој искуство со Synology добро би ми дошла помош.
Имам многу лоши Read/Write брзини со Synology 1821+.
Имам Synology NAS 1821+ со 3 Seagate Exos X16 (16TB) дискови. Врзани во SHR (Synology Hybrid Raid)
На бенчмарк дисковите изгледаат во ред и поединечно гледам немаат проблем. (види скриншот)
Како што читам, брзините коишто треба да ги добивам се 400-600 MB/s read/write. Моите се 40-100 MB/s read, 160-230MB/s write.
Мрежата се состои од NAS > Synology RT2600AC > LAN(1gbps) + Wifi
Пример:
Имам единечен видео документ од 70GB на серверот
Кога се работи за запишување, максимум што стигнало било 230 MB/s, а кога ќе го повторам погорниот процес. Брзината паѓа на околу 180 MB/s
Зборувам за севкупна брзина на RAID-от. Свесен сум дека преку 1 гигабит мрежа максимумот е 125MB/s
Дали некој има идеја што правам грешно и како да го решам овој проблем?
I
Имам многу лоши Read/Write брзини со Synology 1821+.
Имам Synology NAS 1821+ со 3 Seagate Exos X16 (16TB) дискови. Врзани во SHR (Synology Hybrid Raid)
На бенчмарк дисковите изгледаат во ред и поединечно гледам немаат проблем. (види скриншот)
Како што читам, брзините коишто треба да ги добивам се 400-600 MB/s read/write. Моите се 40-100 MB/s read, 160-230MB/s write.
Мрежата се состои од NAS > Synology RT2600AC > LAN(1gbps) + Wifi
Пример:
Имам единечен видео документ од 70GB на серверот
- LAN:
- Копирам и пастирам на Windows компјутер преку LAN: брзина ~115 MB/s
- Кога ќе започнат другите процеси, оваа брзина паѓа.
- Копирам и пастирам на Windows компјутер преку LAN: брзина ~115 MB/s
- USB 3.2 GEN1:
- Ставам надворешно SSD (тестирана брзина на USB 3.2 ~340 MB/s), истиов документ го пастирам од сервер до SSD преку Synology DSM: брзина ~70 MB/s
- Моментот кога ќе почни вториот процес, брзините на трансфер почнуваат да играат угоре-удолу.
- Ставам надворешно SSD (тестирана брзина на USB 3.2 ~340 MB/s), истиов документ го пастирам од сервер до SSD преку Synology DSM: брзина ~70 MB/s
- USB 3.2 GEN1:
- Ставам SD картичка (тоа имав при рака, со брзини 90 MB/s write, 260 MB/s read), истиов документ го пастирам од сервер до картица преку Synology DSM: брзина ~15-30 MB/s
- Кога овој трансфер започнува, брзините се веќе во хаос. Ниедно не е стабилно и севкупната брзина драстично паѓа
- Евентуално брзината стига до 40 MB/s на сите заедно. (Значи не 3х40, туку севкупно 40MB/s)
- Ставам SD картичка (тоа имав при рака, со брзини 90 MB/s write, 260 MB/s read), истиов документ го пастирам од сервер до картица преку Synology DSM: брзина ~15-30 MB/s
Кога се работи за запишување, максимум што стигнало било 230 MB/s, а кога ќе го повторам погорниот процес. Брзината паѓа на околу 180 MB/s
Зборувам за севкупна брзина на RAID-от. Свесен сум дека преку 1 гигабит мрежа максимумот е 125MB/s
Дали некој има идеја што правам грешно и како да го решам овој проблем?
I