1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

  Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
  Сокриј

Проблем со Borland, графики, анимации...!

Дискусија во форумот 'C // C++' започната од JackDaniels, 6 Декември 2009.

 1. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Имам проблем со Borland C++ верзија 3.1, кога работам со графички приложенија. Со обични програми е ОК, но кога треба да Run-ува графика, анимација или слично, покажува error. Грешките се во овој вид:
  Код:
  Linker Error: Undefined symbol _initgraph in module GRAPH.CPP
  
  И груги како _setcolor, _sector, _outtextxy... што се поврзани со графичната библиотека graphics.h.
  Графичниот драјвер го инициализирам:
  Код:
  int gdriver=0; gmode;
  initgraph(&gdriver,&gmode, "C//BorlandC//BGI");
  
  При компилација не покажува никакви грешки, а при Run да.
  Користам Windows 7, но и со Vista и XP го правеше истото.
  Проблемот е што МОРАМ да користам Borland :ha:
  Совет??? Благодарам!
   
 2. maximilian

  maximilian
  Gaining Experience

  1,064
  74
  26 Март 2008
  А да пробаш со понова верзија? Оваа е доста стара што ја корситиш. Макар што неам на оваа машина Борланд и не би можел да проверам. Јас ти препорачувам да пробаш со верзија од 6-ката нагоре. Јас ја користам 2003-ката на пример, а мислам дека има и испаднато верзија 2010.
   
 3. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Го имам пробано Borland C++ 5.11 но сосема е различен од 3.1, а од 5.5 повисока верзија нема (видов на Википедија). 6ката е Borland Builder Enterprise. Проблемот е што во факултетот е таа верзија и морам да работам со 3.1.
  Но ќе го пробам и 5.5.
   
 4. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Да еве го пробав и 5.2 истата работа. Вели:
  #error BGI graphics not supported under Windows
  Некаква сугестија?
  Ако треба ќе го пробам и Borland Builder Enterprise 6 ама не мислам дека ќе има ефект.
   
 5. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Ако може некој да го проба ова:
  Код:
  #include <graphics.h>
  #include <stdlib.h>
  #include <stdio.h>
  #include <conio.h>
  #include <math.h>
  #include <dos.h>
  
  void drawcab(int x, int y, int size, int color){
  	setcolor(color);
  	circle(x,y,2);
  	line(x, y, x+size, y+size);
  	line(x, y, x-size, y+size);
      line(x, y, x, y+size);
  	arc(x-size+2, y, -90, 0, size-2);
  	arc(x+size-2, y, 180, 270, size-2);
  	arc(x, y+size, 180, 360, size-2);
  	line(x-size+2, y+size, x+size-2, y+size);
  /*	line(x-size, y+size, x-size/2, y+size+size/2);
  	line(x+size, y+size, x+size/2, y+size+size/2);
  	line(x-size, y+size, x+size, y+size);
  	line(x-size/2, y+size+size/2, x+size/2, y+size+size/2);
  */	setfillstyle(1, (color==0)?0:color|0x8);
  	floodfill(x, y+size+size/2-1, color);
  }
  
  int main(void)
  {
  	int gdriver = VGA, gmode = VGAHI, errorcode;
  	initgraph(&gdriver, &gmode, "d:\borlandc\bgi");
  
  	errorcode = graphresult();
  	if (errorcode != grOk) /* an error occurred */
  	{
  		printf("Graphics error: %sn", grapherrormsg(errorcode));
  		printf("Press any key to halt:");
  		getch();
  		exit(1);       /* return with error code */
  	}
  
  	int co[2][4096], // circle path container
  	  i=0;
  	int cX=getmaxx()/2, cY=getmaxy()/2, R=getmaxy()/3, ST=R+R/4, cabsize = ST/12;
  	int tX=cX+R, tY=cY;
  	int lX, lY;
  	int tC=15;
  
  	circle(cX, cY, R);
  /* GET CIRLCE PATH */
  	do{
  /* tX > cX && tY > cY */
  	if(tX>cX)
  	if(tY>cY){
  		if(getpixel(tX+1, tY) == tC) tX++;
  		else
  		if(getpixel(tX, tY-1) == tC) tY--;
  		else
  		if(getpixel(tX+1, tY-1) == tC) {tX++;tY--;}
  }	else{
  /* tX > cX && tY <= cY */
  		if(getpixel(tX, tY-1) == tC) tY--;
  		else
  		if(getpixel(tX-1, tY) == tC) tX--;
  		else
  		if(getpixel(tX-1, tY-1) == tC) {tX--;tY--;}
  /* tX <= cX && tY>cY */
  }	else
  	if(tY>cY){
  		if(getpixel(tX+1, tY) == tC) tX++;
  		else
  		if(getpixel(tX, tY+1) == tC) tY++;
  		else
  		if(getpixel(tX+1, tY+1) == tC) {tX++;tY++;}
  /* tX <= cX && tY<=cY */
  }	else{
  		if(getpixel(tX-1, tY) == tC) tX--;
  		else
  		if(getpixel(tX, tY+1) == tC) tY++;
  		else
  		if(getpixel(tX-1, tY+1) == tC) {tX--;tY++;}
  }
  	co[0][i] = tX;
  	co[1][i] = tY;
  	i++;
  	}while(tX!=cX+R || tY!=cY);
  
  	int k, j=0, l=0, divisor=6;
  	int range = (i-1)/(divisor*2);
  /* Grass/Earth */
  	setcolor(2);
  	rectangle(0, cY+ST-1, getmaxx()-1, getmaxy()-1);
  	setfillstyle(1,2);
  	floodfill(1, cY+ST, 2);
  	setlinestyle(0,0,3);
  /* Wheel Stand */
  	setcolor(15);
  	line(cX, cY, cX-ST/6, cY+ST);
  	line(cX, cY, cX+ST/6, cY+ST);
  	rectangle(cX-ST/6-5, cY+ST-1, cX+ST/6+5, cY+ST+1);
  	setlinestyle(0,0,1);
  /* FerrisWheel */
  	for(k=0; k<divisor; k++){
  		setcolor(15);
  		tX = co[0][(l+range*k)%(i-1)];
  		tY = co[1][(l+range*k)%(i-1)];
  		line(tX - 2*(tX - cX), tY - 2*(tY - cY), tX, tY);
  		drawcab(tX, tY, cabsize, k%6+1);
  		drawcab(tX - 2*(tX - cX), tY - 2*(tY - cY), cabsize, k%6+1);
  	}
  	int t;
  	k=0;
  /* MAIN CYCLE */
  	do{
  		t = (l+range*k)%(i-1);
  		tX = co[0][t];
  		tY = co[1][t];
  /* Delete Elements */
  		drawcab(tX, tY, cabsize, 0);
  		drawcab(tX - 2*(tX - cX), tY - 2*(tY - cY), cabsize, 0);
  		setcolor(0);
  		line(tX - 2*(tX - cX), tY - 2*(tY - cY), tX, tY);
  /**/
  		t = (l+1+range*k)%(i-1);
  		tX = co[0][t];
  		tY = co[1][t];
  /* Redraw Elements */
  		drawcab(tX, tY, cabsize, k%6+1);
  		drawcab(tX - 2*(tX - cX), tY - 2*(tY - cY), cabsize, k%6+1);
  		setcolor(15);
  		circle(cX, cY, R);
  		circle(cX, cY, R-1);
  		line(tX - 2*(tX - cX), tY - 2*(tY - cY), tX, tY);
  		setlinestyle(0,0,3);
  		line(cX, cY, cX-ST/6, cY+ST);
  		line(cX, cY, cX+ST/6, cY+ST);
  		setlinestyle(0,0,1);
  /**/
  		if(k<divisor-1) k+=1;
  		else{
  			k=0;
  			(l==i-1)?l=0:l+=1;
  		}
  /* Draw center */
  		for(j=1; j<4; j++)
  		circle(cX, cY, j);
  		for(j=5; j<8; j++)
  		circle(cX, cY, j);
  		circle(cX, cY, 9);
  /**/
  	}while(!kbhit());
  	getch();closegraph();return 0;
  }
  
  Ако излегува рингишпил нека ми каже со кој компајлер работи па да го симнам.
  Благодарам!
   
 6. maximilian

  maximilian
  Gaining Experience

  1,064
  74
  26 Март 2008
  Јас дури од среда па натаму ќе можам да го компајлирам па да видам дали бидува или не. Да не студираш во Бугарија? Обично таму на Борланд работат факултетите :D

  Иначе, не знам зошто велиш дека од 5.5 нема повисока еве види:
  [ame]http://www.amazon.com/Borland-C-Builder-6-Personal/dp/B00006347Y[/ame]

  Borland C++ Builder 6 Personal
  Platform: Windows 95 / Me / 2000 / NT / 98

  Што значи дека дури и стара верзија е :))
   
 7. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Да, да во Бугарија.
  Јас читав за Borland C++ (programming environment) и од нив нема повисока од 5.5, а поновите работи од Borland се C++ Builder (rapid application development) и нив ги има верзија 6 и нагоре, но ќе пробам и со нив.
  Благодарам!
   
 8. gdamjan

  gdamjan
  On your way to fame

  2,236
  514
  3 Април 2008
  Хм.. BGI ако не се лажам (одамна беше) е библиотеката на Borland за директно цртање на графика. Под директно, мислам на DOS апликации кои директно пристапуваат на графичката карта.

  Тоа во Windows нормално не е дозволено. Не знам ако пробаш да го старташ програмот во некој compatibilty mode дали ќе работи.
   
 9. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Да, стара верзија е, и затоа ќе пробам со некои други компајлери. Всушност барајќи низ интернет налетав на едно програмче dosbox кое е емулатор за работи под dos (игри, програми). Убаво работи само што ми вади грешки дека не може да ги отвори библиотеките (math.h, graph.h)...
  Маки... :ha:
   
 10. minimoog

  minimoog
  Intern

  317
  16
  14 Јули 2007
 11. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Да, да сега не покажува грешки дека не го прифаќа BGI, а сега прави проблем со боите од типот:
  Код:
  Multiple declaration of BLACK
  Earlier declaration of BLACK
  
  итн итн...
  А и вели дека не го отвара sstream.h
  И не разбрав каде треба да се копира WinBGIm 6.0 (Nov 2005) source code, т.е папката со CXX фајловите?
  Благодарам!!!
   
 12. minimoog

  minimoog
  Intern

  317
  16
  14 Јули 2007
  WinBGim работи само со mingw. Нема да ти работи со Borland.
   
 13. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  На ова minGW каде му е exe-то? Од каде се стартува? Во bin-от ли е?
  Не можам никаде да го најдам.
   
 14. minimoog

  minimoog
  Intern

  317
  16
  14 Јули 2007
  Тој е друг компајлер. http://mingw.org

  Друго решение тие виртуелна машина која би работела со FreeDOS.
   
 15. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Да читав за minGW-от и се утепав од работа да тргне но никако да проработи. Нема да ми заврши работа, воопшто не го разбирам програмот. Прочитав 100 различни страници за сетирање на minGW ама не бидува.
  Сепак благодарам!!!
   
 16. Petkovsky

  Petkovsky
  Intern

  323
  31
  7 Декември 2009
  Па ти кажува што е грешката, не може да ја поврзе библиотеката зашто не си ја навел во линкерот. Барај linker options -> graphics lib и такви слични работи.
   
 17. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Грешката е што Windows не поддржува BGI (Borland Graphic Interface). Но мора да постои начин бидејќи во факултетот работи без проблем на XP.
  Подобро да поставам вакво прашање: Дали некој знае некој друг компајлер што работи со графички приложенија во кој не мора да се користи graphics.h, и функции што ќе ги заменат функциите што ги содржи таа библиотека? А сепак кодот да е во C/C++?
   
 18. Petkovsky

  Petkovsky
  Intern

  323
  31
  7 Декември 2009
  Visual Studio со DirectX, Win32 GDI, или OpenGL да пробаш.
   
 19. gdamjan

  gdamjan
  On your way to fame

  2,236
  514
  3 Април 2008
  :)

  ги проба ли тие compatibility опциите во windows?
   
 20. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Пробав ама не бидува. Тие се многу сложни графички апликации. На мене ми треба некаква проста анимација во 2D со 16-те бои. Ако е нешто во 3D со true color или сл, ќе ми се чудат како сум го направил. :)
   
 21. minimoog

  minimoog
  Intern

  317
  16
  14 Јули 2007
  Прво факултетот е, немам коментар, а за замена...Дали ќе ти одговора ова? http://qt.nokia.com/doc/4.6/paintsystem.html http://qt.nokia.com/doc/4.6/qpainter.html
   
 22. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Ќе го проверам и тоа, ама изгледа дека или во факултетот ќе ја пробувам семинарската, или ќе се обидам на друга партиција од HDD, на лаптопот да ставам DOS оперативен систем.
  Сепак Благодарам на сите!!!
   
 23. maximilian

  maximilian
  Gaining Experience

  1,064
  74
  26 Март 2008
  А зошто на пример не пробаш со објектот Canvas? Jaс така имам цртано кружници на пример, и заедно со мењање на бои и тн.

  Еве ти пример на бугарски од мојот факултет, па види, може ќе ти помогне: http://194.141.86.30:7651/rkraleva/ZimenSem/MOKG/Exercise6/mokg6.htm
   
 24. JackDaniels

  JackDaniels
  Intern

  40
  0
  30 Мај 2009
  Да веројатно и тоа ќе го пробам, ама финтата е што веројатно нема да ја разберат како што треба бидејќи самиот принцип и функциите на цртање се различни. Ама кога пробав толку работи може и тоа да го пробам.
  Благодарам!
   
 25. maximilian

  maximilian
  Gaining Experience

  1,064
  74
  26 Март 2008
  ^ Не верувам дека нема да ја разберат, иако принципот и функциите на цртање се различни. Ако нема друго чаре, пробај ова, макар што, важно е дека си се снашол, си ја направил програмата функционална, не е важно како и со што.
  Барем кај нас не прават проблеми за овакви работи, а мислам дека и во останатите бугарски универзитети не би имало проблем.

  Како и да е, пробај овака, па кажи што си направил :)
   
Слични теми
 1. dime
  Одговори:
  1
  Прегледи:
  1,318
 2. Sampion
  Одговори:
  7
  Прегледи:
  1,441
 3. Миџата™
  Одговори:
  2
  Прегледи:
  1,494
 4. Anita972
  Одговори:
  5
  Прегледи:
  1,103
 5. Fatal1ty_
  Одговори:
  2
  Прегледи:
  1,059
Вчитување...

Сподели

Вчитување...