Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Preventiva

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.905
166
IAKO NEMA SOVRSENA ZASTITA OD INTERNET SEPAK PREVENTIVATA E NEOPHODNA.NA PRIMER JA KORISTAM ZONEALARM INTERNET SECURITY NAJNOV I DOBAR E GI SODRZI SITE ALATKI KOI SE POTREBNI ZA EDEN DESKTOP KOMPJUTER.INACE POSTOJAT I DRUGI ANTIVIRUSI KOI SE ISTO DOBRI.:eek:

ANTRAX

Intern
7 април 2007
19
0
Користам NOd 32 и сум задоволен од него. Не зима RAM а одлично работи. А за firewall мислам дека Sygate Personal Firewall е подобар.:D

D

Администратор
31 март 2007
3.933
4.016
www.iwmnetwork.com
Најефикасната превентива според мене лежи во нашите глави.

Моите зборови ќе му ги препуштам на Брус Шнајер - еден од најдобрите експерти за компјутерска сигурност и енкрипција:

"The user's going to pick dancing pigs over security every time." Bruce Schneier

"If you think technology can solve your security problems, then you don't understand the problems and you don't understand the technology." Bruce Schneier

Lightlord

Intern
6 април 2007
86
1
Mislam deka najdobra kombinacija e Kaspersky + Zone Alarm + Ad-Aware + System Mechanic = celicna zastita

Gorgi

Intern
6 април 2007
16
1
Јас користам AVG Free и фајрвол од виндоус и сум презадоволен, а download цепам као луд (т.е. брат ми повеќе од мене :D ).
А за NOD имам лоши мислења и лошо искуство.

Lightlord

Intern
6 април 2007
86
1
1 ГБ РАМ имам а за сите овие програми и уште некои додатни во Таск Барот гледам има околу 600 МБ РАМ искористеност, а со некои појаки игри оди до 800 ама не повеќе. Никогаш не сум го искористил макисмумот. Ама пак од тие програми што ги спомнав Ad-Aware не е програм што е постојано пуштен туку служи само за скенирање по желба на корисникот значи го пуштам програмот доколку ми притреба.

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
Mislam deka najdobra kombinacija e Kaspersky + Zone Alarm + Ad-Aware + System Mechanic = celicna zastita

и јас имам слична комбинација само без Ad-Aware и System Mechanic и досега немам проблеми или намалени перформанси на компјутерот. Ме интересира дали Kaspersky е доволна заштита од spyware или да ставам дополнителна заштита

D

Администратор
31 март 2007
3.933
4.016
www.iwmnetwork.com
и јас имам слична комбинација само без Ad-Aware и System Mechanic и досега немам проблеми или намалени перформанси на компјутерот. Ме интересира дали Kaspersky е доволна заштита од spyware или да ставам дополнителна заштита

Никогаш не е доволно кога е во прашање сигурност. :)

Lightlord

Intern
6 април 2007
86
1
Сите знаеме дека не постои 100% заштитен компјутерски систем, па дури и светските интернет сервери можат да се пробијат како што се случи тоа пред некој месец и доменот .орг беше некое време недостапен.

D

Администратор
31 март 2007
3.933
4.016
www.iwmnetwork.com
Сите знаеме дека не постои 100% заштитен компјутерски систем, па дури и светските интернет сервери можат да се пробијат како што се случи тоа пред некој месец и доменот .орг беше некое време недостапен.

Доменот .орг не беше недостапен, туку само жестоко нападнат.

"The only truly secure system is one that is powered off, cast in a block of concrete and sealed in a lead-lined room with armed guards - and even then I have my doubts." - Gene Spafford

http://en.wikipedia.org/wiki/Gene_Spafford

Lightlord

Intern
6 април 2007
86
1
Доменот .орг не беше недостапен, туку само жестоко нападнат.

Е да де да нели серверите успеале да ги распратат податоците низ светот и нападот бил ублажен, ама пак се осеќало големо успорување во отворањето на .орг страни. А да не знае некој што напад бил? Дали DDoS, DoS?

D

Администратор
31 март 2007
3.933
4.016
www.iwmnetwork.com
The denial of service was carried out by Botnets, zombie like computers, to spread the load of the attack across all thirteen of the root servers. What is known is that the attack centered on .org domains and UltraDNS. UltraDNS is the company who manages many of the .org domains.
The attacks, the largest since 2002, lasted over twelve hours.

The Department of Homeland Security said in a statement, There is no credible intelligence to suggest an imminent threat to the homeland or our computing systems at this time. No one said there was a risk. What shocked and confused many researchers is the fact it happened at all. Many wonder if this was a trial run. If that is so and this is a ramp up to a larger attack, the ability to shutdown the entire web, by attacking the root servers is unlikely.

The use of Botnets also poses a new problem that contradicts early reports. Tracking the exact location of the original source for the attack, reported to be South Korea, is almost impossible. Zully Ramzan, researcher for Symantec Security Response, pointed to South Korea as well as did many other security experts yesterday when this attack happened. There is still no solid proof with the latest reports from the investigation, that South Korea, or anyone from South Korea, started the attack.
John Crain, CEO of ICANN said today that the attack was not as serious as the attacks in 2002, when the same thirteen servers fell target to the same type of denial of service attack. He attributes this to the advances in technology that allows the root servers to distribute the loads across the globe.

http://tech.monstersandcritics.com/

Lightlord

Intern
6 април 2007
86
1
Интересна работа и не изненадува Јужна Кореја многу со ова зошто сите знаеме дека таму и владата е способна за се и сешто.

P.s. D, ти во Itsec работиш?

delix

Intern
7 април 2007
702
23
Зошто владата на Јужна Кореја?

Го имам читано текстов и прво ме зачуди тоа што има само 13 ДНС сервери.

А ако сакаш да се заштитиш на интернет имаш опции, да користиш "кондом", да апстинираш или да чекаш доволно време некој друг да ти каже дека е у реду

D

Администратор
31 март 2007
3.933
4.016
www.iwmnetwork.com
Од каде дојдовте до заклучок дека е Владата? :)

Зошто само 13 root сервери? Се` си има свои причини, овојпат причината е лимитот на DNS пакетите:
"There are no more root servers because a single DNS reply can only be 512 bytes long; while it is possible to fit 15 root servers in a datagram of this size, the variable size of DNS packets makes it prudent to only have 13 root servers."

Да не должам многу, повеќе информации ќе најдеш тука:
http://en.wikipedia.org/wiki/DNS_root_zone

@ LightLord: Да.

delix

Intern
7 април 2007
702
23
Чудно ми беше тоа што такви информации за милиони веб сајтови се чуваат само на 13 сервери, но го прочитав текстот и појасно ми е, фала

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.870
3.837
Скопје
Јас користам AVG Free и фајрвол од виндоус и сум презадоволен, а download цепам као луд (т.е. брат ми повеќе од мене :D ).
А за NOD имам лоши мислења и лошо искуство.

ti preporacuvam da instaliras kaspersky i da se uveris samiot kolku virusi ti vlegle preku avg to :D

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
Добро баш ме интересира кое е задоволството да му се уништи некому компјутерот, човекот вложил труд во некој проект работел со денови и ноќи за некој да му го уништи целиот тој труд за секунда, дали се работи за материјална добивка или едноставно се водат од мотото „правам зожто можам“ во ред нека крадат податоци од богатите или снимките од телефонот на парис хилтон зошто тие тоа го прават од беснотилок а за обичните смртници не е фер да им се прават такви работи. Мое мислење!

<<ExeCutoR>>

Intern
16 април 2007
132
2
Добро баш ме интересира кое е задоволството да му се уништи некому компјутерот, човекот вложил труд во некој проект работел со денови и ноќи за некој да му го уништи целиот тој труд за секунда, дали се работи за материјална добивка или едноставно се водат од мотото правам зожто можам

Секако дека се е со матријална добивка никој не ти прави ништо за џабе но исто така тие се и луге без никаква етика и морал и не сваќа дека ништо не придонесува на светот тој за мене џабе учел толку време, своето знаење го користи само за негови злонамерни цели.

Но во последно време ги ловат како гувци :D

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
47.563
Мислења
982.106
Членови
35.804
Најнов член