Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Препорака за стол за работа.

Petrovski

Intern
27 јануари 2017
3
4
Здраво. Само што започнав да работам remote и потребен ми е стол за домашната канцеларија. Читав по форуми и имам неколку столови на ум. Ако има некој некакво искуство или препорака би било супер. Кој од следниве столови би ми го препорачале? Ви благодарам
  1. Ergonomic Gaming Chair Genesis ASTAT700
  2. Brado Kind 203 AP Operative Working Chair – Salon29
  3. КАНЦЕЛАРИСКИ СТОЛ РФГ TECH@SMART ЦРН | UNI OFFICE
  4. Razer Enki (Green)
  5. Se: Motion net - B2 Solution

Mao

Practice makes perfect
5 јуни 2007
1.334
1.092
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Jas ja imam Kind 203 stolicata, kupena oktomvri 2018, ja koristam i den deneska, kako nova e. Prezadovolen sum i ne ocekuvav stolica sto e ubiena od sedenje da izdrzi tolku voopsto , a kamo li da bide vo takva situacija posle 6 godini.

Ja koristam sekojdnevno. Imam i gejming stolica ama nema sporedba so Kind.

Ova e moe licno iskustvo. Ako zemas Kind, zemi ja so metalni nogarki, vek se.

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.825
2.585
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Здраво. Само што започнав да работам remote и потребен ми е стол за домашната канцеларија. Читав по форуми и имам неколку столови на ум. Ако има некој некакво искуство или препорака би било супер. Кој од следниве столови би ми го препорачале? Ви благодарам
  1. Ergonomic Gaming Chair Genesis ASTAT700
  2. Brado Kind 203 AP Operative Working Chair – Salon29
  3. КАНЦЕЛАРИСКИ СТОЛ РФГ TECH@SMART ЦРН | UNI OFFICE
  4. Razer Enki (Green)
  5. Se: Motion net - B2 Solution
Прашај и овде: Канцелариска столица

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.275
2.670
Со тој буџет батали ги кинеските столици и купи саглам стол со саглам гаранција.
Гејмерски стол е се освен добра работна столица.

boro1

Practice makes perfect
13 август 2009
1.752
1.518
+1 за Kind 203 од Салон29, го имам веќе 4+ години - still good as new.

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.379
Скопје
Kind 203 е тешко срање, го земав пред година ипол и е тотално разочарување за мене, на таа пара... Функции има едно чудо али е Џек оф ол трејдс, мастер оф нан.
Можда ќе трае, али од удобство немаше ни У дур не му потрошив уште 4-5К на перничиња.

После неполна година сунѓерот на седиштето стана непостоечки, само даска се осеќа, и мрежата на грбот стана мање више торба.

Лумбалната(кичмена) поддршка е преглупо изведена, од тврда пластика со широки страни кај што влегува во жлебот за лизгање, што не дозволува скоро ич самата да се прилагоди по Z оска и да ти клапне убаво на половина во зависност од тоа како седиш. Моментов многу лесно можел да се среди со потенки страни за да има одреден степен на движење. Вака од гледање, кај Tulio за нијанса попаметно е изведен тој момент и се потенки страните кај што влегува во жлебовите за лизгање и изгледа како да има простор да се прилагоди самото, којзнае на пракса.

Потпирачот за глава е исто со ептен лимитирани подесувања. Неможе да се подеси по терк да имаш поддршка на вратот од перничето, него може да потпреш само тил, што може да збрка работа за 5-10 минути потпирање, после тоа е веќе неудобно.
Висок сум 182см, и на најниската позиција едвај некако минимално може врат да се потпре(далеку од идеално и само горната третина од вратот), но дури и во таа конфигурација потпирачот е премногу назад. Ако сакаш понапред да дојде потпирачот(лизгачкиот механизам е како арка навалена напред), тогаш треба да се крене на повисоко, и тогаш нема никаков допир со врат што е крајно неудобно после кратко време.

Потпирачите за раце се со пена, но и тука ја утнале работата. Секако е подобро од чисто пластични, но претенок е слојот ако се има навика да се потпираат лакти на држачите, пошто баш кај што природно ти доаѓа да го потрпеш лактот(на крајот позади) слојот од пена е најтенок и е мање више ко да нема.

Синхро механизмот за навалување е дефинитивно подобар отколку столчиња со седалка и потпирач за грб каде што двете се движат подеднакво заедно при навалување, но сепак додава дополнителен притисок(смалена циркулација) на нога кога си навален ако не ти се нозете у вис(соодносот на движење на седалката е 2 према 1). Кога би земал следно, би идел со столче каде што се навалува само потпирачот за грб а седалката останува фиксна.

И да, го пробав некои 10ина минути пред да го купам и ми се виде удобно, за потпирачот за глава не ми ни падна на памет како би требало да функционира за да е ок. Се се ова работи што ги откриваш после неколку часовно седење и/или денови користење на домашен терен. Така да пробај го пред да го купиш не проаѓа, освен ако не земеш некоја забава со себе и да утепаш цел ден у салон на столче :), пошто дома на тест не даваат(прашав).

Можда мрежата и сунѓерот би траеле повеќе со некој полесен од 120 кила, и што нема да го користи по 8 саати на ден, но сепак ми беше кажано дека е баждарено до 150 кила. Знам дека тоа е бројката од механизмот за дигање/спуштање, но сметам дека и другите компоненти како сунѓерот и мрежата за грбот треба да се соодветни. Можеби кај некој од 7-8-90 кила и да трае подолго сунѓерот, и ако е 190см+ и потпирачот за глава да паше.

Така да јас не би го препорачал столчево, а воедно искуствово нека послужи како водич на што да се обрне внимание. Бар на тоа што е можно во лимитиран временски период, како подесувањата на потпирачот за глава и лумбалната поддршка, што се битни моменти, посебно второто. И веројатно лично би избегнувал мрежа во иднина, бар во овој ценовен ранг. Можда(немам искуство) тие што се по 1000че евра или блиску, по сајнс фикшн мрежи користат што се поиздржливи.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.475
1.819
Genesis Nitro 650 можеш да го ѕирнеш. Го имам и е солиден со вграден лумбар сапорт. 2 години нема мака цел ден седам на него.

ge13700-01-thumbnail-1080x1080-70.jpg

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
648
234
Јас би гледал нешто поквалитетно и сериозно, сите наведени може ќе издржат да не се искриват или оштетат ама многу битен фактор е армотизацијата ќ, горенаведените ќе се армотизираат многу брзо, да не зборам за колку се (не)удобни. Јас би идел на steelcase или види во B2 некоја понуда, "гејмерско" избегнувај.

Мојата најголема грешка кога почнав remote да работам е што не купиш квалитетно столче порано. :)

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.275
2.670
Genesis Nitro 650 можеш да го ѕирнеш. Го имам и е солиден со вграден лумбар сапорт. 2 години нема мака цел ден седам на него.
немој со вакви глупости. Човекот убаво избегнал од тоа срањето наречено „гејмерски“ столици.

Steelcase се одлични, но претерале со цените.
B2 и freeform се добри салони каде што има сериозно добри столици. Треба да избереш само некоја што ќе ти одговара, а за квалитет, во двата салона имаат 12 години гаранција на повеќето модели.

Столицата рачунај ја како една од побитините алати и вреди да се инвестираат пари.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.475
1.819
немој со вакви глупости. Човекот убаво избегнал од тоа срањето наречено „гејмерски“ столици.

Steelcase се одлични, но претерале со цените.
B2 и freeform се добри салони каде што има сериозно добри столици. Треба да избереш само некоја што ќе ти одговара, а за квалитет, во двата салона имаат 12 години гаранција на повеќето модели.

Столицата рачунај ја како една од побитините алати и вреди да се инвестираат пари.

брадо кинд 203 само, ништо повеќе не ти треба. За 380 евра ти треба да трчаш по нив со парите да им ги дадеш.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.028
2.265
брадо кинд 203 само, ништо повеќе не ти треба. За 380 евра ти треба да трчаш по нив со парите да им ги дадеш.
Но, ова е во потполна спротивност и се коси со детално пренесеното искуство од членот погоре:

Испратено од телефоно
П.С.
...и од уште еден член:

infamous21

Intern
23 октомври 2011
18
22
Исто, и јас така се осеќав само не знаев зошто додека не прочитав :D
Ја имам кинд 203 и би ја избегнал, не е удобна.
Го делам истото мислење.
Го имам повеќе од 2 години, немам којзнае каков проблем во однос на квалитетот (освен мали крцкања и смешната пластична поддршка за рбет која се лизга сама и скоро и да нема функција)
Најверојатно дека и не е оптоварен со голема тежина седлото држи сосема солидно.
Меѓутоа, удобноста е далеку од тоа што очекував.
За споредба претходно имав користено Steelcase кој визуелно изгледа како да е буџет варијанта на овој Brado kind 203 но реалноста е сосема спротивна кога зборуваме за комфорт.
Кога јас го земав Kind 203 може и вредеше, сега со овие цени дефинитивно не.

Испратено од SM-S918B преку IT.mk форум апликација

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.475
1.819
Но, ова е во потполна спротивност и се коси со детално пренесеното искуство од членот погоре:

Испратено од телефоно
П.С.
...и од уште еден член:

столот ја што ти го препорачувам е еден од подобрите. Со поддршка од страните и лумбар сапорт. Седиш исправен и право. Тој на брадо мадо е обично платно каде што телото ти шалта на сите страни. Вие го омаловажувате само зошто бил гејмерски лол.

Fredy

Unstoppable
12 октомври 2014
1.191
3.164
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
Intel I5 13500 /Noctua D14
Motherboard
Gigabyte B760 Gaming X DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
MSI 3080 Suprim
Case
NZXT s340 Elite
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS
OS
Windows 11 Pro
Еве ја имам кинд 203 веќе 8 години и сем што ја однесов да ја претапацираат(од ќејф да сменам боја) друг никаков проблем не сум имал.
Ова со неудобноста е индивидуална ствар и е прифатлива замерка ама споредбиве со столици од 1000евра или играчкине што ги викате "гејминг" столици се благо кажано смешни.
Околу цената - хамбургерот у седмица дојде 220 денари.
Тоа се тие инфлации и луди времиња јбг....
пс.Ако члемот на ова столче што има лиен сунѓер седел на "даска" после пар месеци ондак или фаќај кардио вежби/смени животен стил или друга столица со сунѓер на седиште ич не погледнувај :)

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.179
5.137

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.379
Скопје
пс.Ако члемот на ова столче што има лиен сунѓер седел на "даска" после пар месеци ондак или фаќај кардио вежби/смени животен стил или друга столица со сунѓер на седиште ич не погледнувај :)
Извини вака што ти се мешам, ама за твое добро треба да ослабеш најмалку 25-30 кила. BMI > 35 не е заебанција.,
Фала на советите. Врне денес, така да од утре здравје.

Да беше само сунѓерот на седиштето, има уште ред набројани недостатоци кои го прават да мањка во се што се труди да постигне.

stefan_mkd

On your way to fame
18 март 2015
833
651
Прашање офф:

Која е потребата на странична поддршка на столица за биро? Не вози никој болид, па да му трбеа поддршка телото да не му бега.

Навистина мака мачам да го разберам „гејмерскиот“ тренд. Се знае кои се потребите од столица за биро.

alkibijad01

Gaining Experience
8 октомври 2016
342
376
За 4 банки се купува икеа маркус и се тера опасно добра меана во соседството ама вие си знаете.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.710
13.371
Имам дома две brado. Една со тоа матракулето за врат а другата без. Него го наоѓам бесполезно.

Јас сум задоволен. Ближам накај 100 кг. Не сум имал проблем со сунгерите. После 5-6 години ја претапацирав едната само заради хигиена. Но исто сменив механизам зашто се раскрцка.

Не сум имал други поскапи столици да ги користам по 8 саати на ден па да споредам. Сигурно има подобри. Но дали се иста цена, не знам. Можеби по неколку години и ќе купам нешто друго, чисто да пробам.

stefan_mkd

On your way to fame
18 март 2015
833
651
За 4 банки се купува икеа маркус и се тера опасно добра меана во соседството ама вие си знаете.
Јас ја имав 2-3 години и ја заменив. Сунѓерите попуштија и седлото не ми беше удобно уште од старт. Големо, а мало некако. Нема начин да го извлечеш. Би рекол дека за околу 180цм е оптимално. Пониски и повисоки ќе имаат мака

BlueBaron

Gaining Experience
19 јануари 2016
286
251
Скопје
Баш ме интересира, зошто толку голем хејт на гејмерски столици? Има одлични опции со платно што не потат, удобни и издржливи со многу пристојна цена?

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
4.147
5.409
Скопје
Јас оваа ја користам 4-5 години, JÄRVFJÄLLET од Икеа. Здрава метална конструкција, седалото оди напред назад, наслонот за глава горе доле, како и потпирањето за навалување со опција да се заклучи во одреден агол. Има и лумбарна поддршка која исто оди горе доле. Потпирачите за раце дополнително се купуваат.
Беше околу 230-40 евра тој период, комплет.

ЕДИТ: Би додал дека седалото е малку тврдо, може на некој да не му одговара. Веројатно се решава со некое перниче, но нека стои како инфо.

1715857629085.png

Последна промена:

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.079
1.449
Скопје
1715862635065.png

Еден од подобрите deals што сум ги начекал. 2017 до ден денес, ниту крцка, ниту имам било каков проблем. 190цм - 90кг.
Удобност 7/10. Кастомизација 2/10.

Како што пишав во другата тема земав Sentinel Sense7 гејмерска, ја користев 1-2 месеца, одма се рацкрска и искуството ми беше лошо.

Повеќето нема да се сложат, но мене лично гејмерска столица ми е поудобна од office. Ама искуството со квалитет и издржливост ми е обратно.

На работа имаме некои Techo Sidiz T50. Доста издржливи, ама удобност 5/10 за мене.

Следно би пробал некој high-end gaming chair од квалитетен бренд.

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Ја користам оваа столица веќе 5 години и презадоволен сум ја купив 4500 денари иако знам долго време да гејмам а овој вид столици ги имам приметено по канцеларии немам никаков проблем а крцкањето се дешава некад али не ми пречи..

Атачменти

• monti035002-800x800.jpg
    monti035002-800x800.jpg
    50,2 KB · Прегледи: 66

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.239
Мислења
1.008.119