Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Препорака за добро решение на WiFi мрежа во стан

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.862
17.956
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Дечки, ми треба помош. Препорачајте ми добро решение за WiFi мрежа за во стан од 120 квадрати (без ѕидови практично во правоаголна форма). Спалните се одвоени со ходник така што од дневниот простор (дневна/трпезарија/кујна кои се практично пола стан) се одделени со по 2 ѕида. Треба да може да се закачат 10-ина уреди едновремено така што ќе имам минимум лаг и одлиен бендвит (на телефони, таблети, лаптопи, телевизори, штампач и т.н). Линкот на интернет до него ќе биде 1Gbps/1Gbps така што би сакал без проблем и без непотребен лаг да можеме да ја користиме таа брзина.

Дали погоре-линкнатиот Wifi рутер е ОК и општо дали е ОК за парите? Дали треба два такви со тоа што едниот би бил во ходникот меѓу спалните и дневниот простор, а другиот во дневниот простор? Дали со поефтин(и) рутер(и) можам да го добијам истиот ефект и ако да кои се тие рутери?

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.194
18.356
Овде барај

Или чекај да се вклучат и да почнат да тe убедуваат да земеш MikroTik

На толку клиенти рутерот (хардверски) треба да биде без никаква мана

[edit]
Си имал њух..

Gilfoyle

Practice makes perfect
10 септември 2009
549
1.931
Ако сакаш стварно сериозен рутер со фокус на gaming тогаш моја препорака AmpliFi Alien Router или заедно во пакет со MeshPoint.

Го имам поиграно малце и рутерот е перверзија, покрива околу ~550m2, 2.2GHz Cortex a53 quad core, 1gb ram, и triband mu-mimo на 4x4 2.4GHz, 4x4 5GHz ac, 8x8 на 5GHz ax, ofdma.

За setup и софтвер features не ни зборам пошто е дизајниран од Ubiquiti што ги следат Apple во тој дел, fast&easy.

Го нема кај нас ама цената за нарачка во моментов е околу 290е односно 530e со mash point.

DrMTR

Guru
27 март 2014
7.455
7.698
mikrotikmacedonia.online
Овде барај

Или чекај да се вклучат и да почнат да тe убедуваат да земеш MikroTik

На толку клиенти рутерот (хардверски) треба да биде без никаква мана

[edit]
Си имал њух..
Хаха еве јас нема да му кажам да земе Микротик , туку Unifi U6 LR.
Не баш. Нека земе ова
Мислењето е автоматски споено:

Ако сакаш стварно сериозен рутер со фокус на gaming тогаш моја препорака AmpliFi Alien Router или заедно во пакет со MeshPoint.

Го имам поиграно малце и рутерот е перверзија, покрива околу ~550m2, 2.2GHz Cortex a53 quad core, 1gb ram, и triband mu-mimo на 4x4 2.4GHz, 4x4 5GHz ac, 8x8 на 5GHz ax, ofdma.

За setup и софтвер features не ни зборам пошто е дизајниран од Ubiquiti што ги следат Apple во тој дел, fast&easy.

Го нема кај нас ама цената за нарачка во моментов е околу 290е односно 530e со mash point.
Со два евентуално UAP U6 LR ке го убие било кој меш систем до 300 евра. Меш систем е ОК за куќа каде има доста зидови прегради и сл. За стан како што седи тој, со еден U6LR или евентуално два ке покрие 150% од тој простор со 85% загарантирана брзина на интернетот во секое ќоше. ;)
Мислењето е автоматски споено:

Дечки, ми треба помош. Препорачајте ми добро решение за WiFi мрежа за во стан од 120 квадрати (без ѕидови практично во правоаголна форма). Спалните се одвоени со ходник така што од дневниот простор (дневна/трпезарија/кујна кои се практично пола стан) се одделени со по 2 ѕида. Треба да може да се закачат 10-ина уреди едновремено така што ќе имам минимум лаг и одлиен бендвит (на телефони, таблети, лаптопи, телевизори, штампач и т.н). Линкот на интернет до него ќе биде 1Gbps/1Gbps така што би сакал без проблем и без непотребен лаг да можеме да ја користиме таа брзина.

Дали погоре-линкнатиот Wifi рутер е ОК и општо дали е ОК за парите? Дали треба два такви со тоа што едниот би бил во ходникот меѓу спалните и дневниот простор, а другиот во дневниот простор? Дали со поефтин(и) рутер(и) можам да го добијам истиот ефект и ако да кои се тие рутери?
25К за гејминг рутер? Серизно ? За тој буџет се прави профи вифи решение кое ке работи ок во наредните 10+ години. Никако гејминг рутер за оваа конфигурација што ја имаш.

Последна промена:

kirev

Guru
31 мај 2010
7.953
6.376
Колку уреди истовремено? Сигурно ќе имаш 3-4 пати повеќе од десет. А обично рутерите имаат лимит од 32 уреди АФАИК.

Башка само еден уред? Што ако има било каков проблем? Земи два послаби поврзани со кабел и то :)

https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/10w87vx View: https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/10w87vx/issues_with_the_rog_rapture_gtaxe11000/

Последна промена:

HardCorec

Unbeatable
4 ноември 2013
3.585
5.517
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Само (UniFi) UAP LR (ги имаш во all4net, ако ти се таму скапи, земај од getic.com)

Gilfoyle

Practice makes perfect
10 септември 2009
549
1.931
Јас дадов препорака за продукт што е направен специфично за домашна употреба и притоа не е само AP а доаѓа од истата компанија што ја кажуваш и ти.

UAP U6 LR прво е dual band (600Mbps/2400Mbps) со 8 spatial streams (4x4 на 5GHz ax6 и 4x4 на 2.4GHz), супер погоден за enterprise решение што дефинитивно не е дома, Аlien-от пак ќе повторам е triband (1148 Mbps/1733 Mbps /4804 Mbps) на 4x4 2.4GHz, 4x4 5GHz ac, 8x8 на 5GHz ax, пред се има OFDMA што U6 LR нема, и така со Alien-от имаш 16 spatial streams, односно уредот е најмалку дупло појак од U6 LR и тоа не збориме во mesh вариајнта туку како засебни единици.

Притоа по спецификација еден Unifi U6LR покрива 2,000 ft² (185m2) додека Alien-от покрива 3,000 ft² (280m2).

U6 е office oriented рутер, секако има и Ubi а да нема примеси на gaming опции, тогаш јас би препорачал или Unifi Dream Router или новиот Unifi Express што излезе пред две недели, бидејќи тоа се домашните варијанти од Ubi ама не се gaming/streaming ориентед, туку се home office односно semi-professional опрема.

DrMTR

Guru
27 март 2014
7.455
7.698
mikrotikmacedonia.online
Јас правам муабет за испробан и докажан сетап. Ако некој сака да прави експерименти бујрум. U6 се користи апсолутно секаде и по дома и во бизнис околина нема правило дека нештото е за дома или стриктно за бизнис.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.862
17.956
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Благодарам на препораките.

25К за гејминг рутер? Серизно ? За тој буџет се прави профи вифи решение кое ке работи ок во наредните 10+ години. Никако гејминг рутер за оваа конфигурација што ја имаш.
Па тоа прашувам, т.е. барам елегантно профи решение за вифи по куќи со најмалку потрошени време, нерви и пари.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.545
1.830
orgrimar

сам си одговори.
Прво кај мене дома, после кај пријатели па во неколку мали фирми решено со асус гејмерски рутери.
Предобар QoS еден гејма друг торенти спушта не се осеќа.
Захтевните корисници обавезно на 5 гхз мрежа и немаш гајле, по мошност стави го рутерот некако приближно во центар на стан зш 5гз не се љуби со повеќе од 2-3 ѕида.
Овој би требало да е подобар, следниве сите проверени до 30 уреди до 120 квадрата и цепар, вифи стабилно како кабел ASUS RT-AX86U Pro
ASUS RT-AX86S
ASUS RT-AX86U A
ASUS RT-AX82U

HardCorec

Unbeatable
4 ноември 2013
3.585
5.517
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

Па тоа прашувам, т.е. барам елегантно профи решение за вифи по куќи со најмалку потрошени време, нерви и пари.
Земај UniFi, проверени, тестирани во екстремни ситуации (фудбалски стадиони како Амстердам арена... итн...).

Fearless

Gaining Experience
22 јули 2009
793
262
Скопје
Јас земав бизнис ентерпрајз решение од TP-Link со Omada за стан 110м2. Одлично функционира, ептен позитивно сум изненаден од платформата. Wireless (одличен) фаќам и над мене и под мене и до лифтовите во влез. Бетонски ми се ѕидовите и еден куп столбови и греди имам. Јас лично правам трансфер на податоци преку wireless и брзината е одлична баш како што е декларирана.

(The TP-Link Omada system combines all network devices such as WiFi access points, switches and gateways under one platform for 100% centralized cloud management.)

AX5400 Multi-Gigabit Ceiling Mount WiFi 6 Access Point

Меѓутоа, имам посебени уреди рутер и switch исто така од бизнис серијата на ТP-Link кои се врзани меѓу себе и плус за жичана мрежа по собите (непотребно ми беше скроз маката со каблите покрај овој аксес поинт ама од после го сфатив). Со телевизори, компјутери, лаптопи, таблети, телефони, smart devices, smart lights и се што имам закачено функционира одлично. Плус со PoE е врзан на Switch и монтиран e на плафон.

8-Port Gigabit Desktop Switch with 4-Port PoE+
Omada Gigabit VPN Router

Изборот ми беше помегу Ubiquiti и ова, па решив да се позанимавам со малку понапредно решение. Уште го немам скроз седнато да го конфигурирам, моментално е во пали вози режим без никаква конфигурација (немав доволно време да посветам, ама наскоро). Чисто како опција и алтернатива на останативе решенија кои ги понудија.
Дополнително има опција за купување на Omada cloud controller кој што овозможува 100% централизирано менаџирање на цела мрежа и сите уреди преку cloud и преку еден интерфејс.

Последна промена:

DrMTR

Guru
27 март 2014
7.455
7.698
mikrotikmacedonia.online

Еве го тоа елегантно решение:
Земај UniFi, проверени, тестирани во екстремни ситуации (фудбалски стадиони како Амстердам арена... итн...).

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.441
Мислења
995.096
Членови
36.463
Најнов член
Insanious

ит маркет