Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Предлог ultrabook до 2000 евра.

l1d0v1c

Practice makes perfect
10 март 2011
700
1.596
Ај ако може мала помош за да направам избор за ultrabook. Веќе некое време гледам која комбинација да ја направам, дали да нарачам онлајн, дали да тркнам до Грција, дал до Србија, пошто изборот во МК е малце тенок.

Освен помош за од каде да купам/нарачам, ако некој веќе користи и е задоволен слободно и нека го препорача моделот кој го користи.

Инаку мин. спецификации се:
  • CPU: i5 - i7 (7th - 8th generation)
  • Display: 13.3" - 15.6" (IPS, небитно дал е touchscreen)
  • SSD: 256GB -
  • Ram: 8GB -
  • Боја: небитна
  • Гаранција: небитна
Ќе се користи стрикно за работа, ништо захтевно, само резолуцијата е битно да е поголема од FHD. Марката исто така не ми е битна, Dell XPS, HP Spectre, Lenovo ThinkPad, ASUS Zenbook, итн.

Кога станува збор за нарачка онлајн, ако може препорачајте некој сајт? Незнам дали има некоја фирма во МК што може да ми направи нарачка? Дали е поисплатливо да се пуштам до некој од соседиве, повраток на данок и слично?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.684
13.293
За соседите не знам. Јас не би купувал од таму скапа машина заради гаранција. Обрати се до HP store за Spectre. За XPS побарај ги ITD.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.532
9.586
Не земај Леново, јас имам Yoga 3 Pro, за тие пари нуди многу лош квалитет. Лаптопот е со пролупан вентилатор, тестатура на која глават копчиња, ислижани копчиња, трака на екран која се одлепува...а стар е само две години.

cakii

On your way to fame
23 февруари 2011
397
731
Ај ако може мала помош за да направам избор за ultrabook. Веќе некое време гледам која комбинација да ја направам, дали да нарачам онлајн, дали да тркнам до Грција, дал до Србија, пошто изборот во МК е малце тенок.

Освен помош за од каде да купам/нарачам, ако некој веќе користи и е задоволен слободно и нека го препорача моделот кој го користи.

Инаку мин. спецификации се:
  • CPU: i5 - i7 (7th - 8th generation)
  • Display: 13.3" - 15.6" (IPS, небитно дал е touchscreen)
  • SSD: 256GB -
  • Ram: 8GB -
  • Боја: небитна
  • Гаранција: небитна
Ќе се користи стрикно за работа, ништо захтевно, само резолуцијата е битно да е поголема од FHD. Марката исто така не ми е битна, Dell XPS, HP Spectre, Lenovo ThinkPad, ASUS Zenbook, итн.

Кога станува збор за нарачка онлајн, ако може препорачајте некој сајт? Незнам дали има некоја фирма во МК што може да ми направи нарачка? Дали е поисплатливо да се пуштам до некој од соседиве, повраток на данок и слично?

Lenovo ThinkPad X1 Carbon.
Види со TDK Компјутери, мислам дека тие се официјални увозници за Lenovo во Македонија.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.532
9.586
Lenovo ThinkPad X1 Carbon.
Види со TDK Компјутери, мислам дека тие се официјални увозници за Lenovo во Македонија.

Си го користел или?

Јас би избегавал, на слики многу чкљ дизајн, а тестатурата гледам дека е истата со мојов YOGA лаптоп, односно ќе се излиже и ќе почне да глави во првата година.

И гледам е истото осветлување на тестатурата, односно нема нивоа на осветлување, едно ниво е кое свети под копчињата и ако гледаш под агол (а секако ќе гледаш) се пробива и смета/иритира.

aHR0cHM6Ly93d3cubGFwdG9wbWFnLmNvbS9pbWFnZXMvdXBsb2Fkcy8zMzg2L2cvbGVub3ZvLXRoaW5rcGFkLXgxLWNhcmJvbi1udy1nMDQuanBn

Да дадам 2000 евра за вака грд дизајн покрај лепотаните од HP...не би рекол.

l1d0v1c

Practice makes perfect
10 март 2011
700
1.596
Обрати се до HP store за Spectre. За XPS побарај ги ITD.
Thanks ;)
Не земај Леново, јас имам Yoga 3 Pro, за тие пари нуди многу лош квалитет.
Yoga-та е IdeaPad? Пошто доста позитивни ствари имам слушнато за ThinkPad сериите за издржливост, квалитетна изработка и слично. Мислам дека не ни треба да се споредуваат едни со други. Поготово што имам едно Lenovo дома (IdeaPad 700), по-неквалитетно говно во живот немам видено. За ова можe потврда да даде и маестро @Daniel86 :)
Можеби заборавив да напоменам дека и дизајнот не ми е толку битен (иако спомнав модел, боја, нема да гледам). Иако лепотаните од Spectre се стварно лепотани. Капа доле.

blackelf

On your way to fame
14 декември 2013
615
533
Anhoch PC Market Online - Notebook HP Spectre 15 X360 i7-8550U/16GB/512GB SSD/MX150 2GB/15.6" UHD Touch/BacklitKb/Stylus/Win10
i7 Coffee Lake, 16GB DDR4, 512GB SSD, 4K IPS екран, MX150 GeForce, Touch Screen.
Мислам дека е доста добар за парите, се што бараш овде го има дупло.

Само гаранцијава некако не ми се допаѓа. 1 година за толку скап производ некако ми нема логика.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.532
9.586
Thanks ;)

Yoga-та е IdeaPad? Пошто доста позитивни ствари имам слушнато за ThinkPad сериите за издржливост, квалитетна изработка и слично. Мислам дека не ни треба да се споредуваат едни со други. Поготово што имам едно Lenovo дома (IdeaPad 700), по-неквалитетно говно во живот немам видено. За ова можe потврда да даде и маестро @Daniel86 :)

Можеби заборавив да напоменам дека и дизајнот не ми е толку битен (иако спомнав модел, боја, нема да гледам). Иако лепотаните од Spectre се стварно лепотани. Капа доле.

YOGA е посебна серија со екран на допир (4K на новите) кој става акцент на користење како таблет и лаптоп во едно. Најчесто доаѓа со мобилни процесори, но верувај ми тестатурата е таа - иста како мојата на ThinkPad-ов. YOGA-ва кога го зимаа од фирма чинеше околу 80,000 мислам, така да спаѓа во ценовен ранг на премиум уреди - а квалитетот не е таков.

Баталете што биле леново во минатото, гледајте ги денес...еве ви краток Google Search, јас кога го искусив првиот проблем сфатив дека на форумите на леново има теми по 80 страни со поплаки за САМО ЕДЕН ПРОБЛЕМ.

https://www.google.com/search?q=len.....69i57j0l5.3809j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Еве ќе ти кажам и друга заебанција, има кулер внатре кој не е поврзан со ниеден софтверски дел, односно го нема во биос, го нема во Windows и си се контролира како ќе му текне на лаптопов. Исто имав и проблеми со полнење едно време (никако не полнеше 2-3 дена) итн...батали леново, верувај ми.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.684
13.293
За понизок буџет може да правиме муабет за јоги-моги итн. Ама за 2К јас не би гледал ништо друго освен HP и Dell.

Од минати искуства со HP јас бев против овој бренд. Но сега кога купив HP ZBook сум страшно изненаден што се може да понуди и со квалитетот со кој изобилува.

SiPy`

Unbeatable
23 јуни 2015
3.086
5.281
XPS или Spectre. Но треба да појдеш до увозниците и да направиш нарачка, толку скапи моделчиња нема да начекаш кај нас.

dangthe

Practice makes perfect
5 септември 2008
1.222
1.633
Скопје
На работа имаме Мекбуци, XPS-и и Carbon-и. Ако не сакаш Мекбук, мене лично Карбонот ми се свиѓа повеќе од XPS, покул ми изгледа. Spectre не сум видел во живо никогаш, не можам да го коментирам

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.684
13.293
На работа имаме Мекбуци, XPS-и и Carbon-и. Ако не сакаш Мекбук, мене лично Карбонот ми се свиѓа повеќе од XPS, покул ми изгледа. Spectre не сум видел во живо никогаш, не можам да го коментирам

Тинкпадите ги продавав лично одамна. Беа врв. Одамна не сум се соочил со еден и не можам да кажам но верувам дека се одлични.

Муабетот ми беше дека за сериозна машина од 2К ОП да оди на бизнис модел т.е. варијанта. Се што е просумер е канта споредено со бизнис сегментот.

HP ZBook по спецификации не се разликува многу од поефтини просумер производи. Но изработката, екранот, матична плоча, поддршка се милион години пред просумер јоги, енви, павилион и слично.

Јас ги имав закрпите за мелтдаун и спектер истиот ден кога процури информацијата. И тоа апдејт на биос и закрпа на виндовс. Сето ова преку софтверот за апдејт на HP. Заштитата на податоци ако е тоа битно, е исто така одавде до марс споредена со просумер производи.

dangthe

Practice makes perfect
5 септември 2008
1.222
1.633
Скопје
Тинкпадите ги продавав лично одамна. Беа врв. Одамна не сум се соочил со еден и не можам да кажам но верувам дека се одлични.

Муабетот ми беше дека за сериозна машина од 2К ОП да оди на бизнис модел т.е. варијанта. Се што е просумер е канта споредено со бизнис сегментот.

HP ZBook по спецификации не се разликува многу од поефтини просумер производи. Но изработката, екранот, матична плоча, поддршка се милион години пред просумер јоги, енви, павилион и слично.

Јас ги имав закрпите за мелтдаун и спектер истиот ден кога процури информацијата. И тоа апдејт на биос и закрпа на виндовс. Сето ова преку софтверот за апдејт на HP. Заштитата на податоци ако е тоа битно, е исто така одавде до марс споредена со просумер производи.

По некоја случајност, HP лаптоп немам видено во живо многу одамна :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.684
13.293
По некоја случајност, HP лаптоп немам видено во живо многу одамна :)

Ха, ха. Е па може да пиеме кафе некаде и да го донесам муленцево да го ѕирнеш.

Инаку HP ги бие лош глас. И со право зашто нивниот просумер сегмент е смешки исто како и таквите производи од конкуренцијата. Премиум сегментот е сосема поинакво искуство.

macedoniac

Intern
27 декември 2016
7
2
Јас другар имам, Razer Blade Stealth 2016 4k 512gb ssd, ако го најдеш тука што е тешко, топло ти го препорацувм одлично работи без никаков проблем. Јас го зедов од CH нов за многу добра цена.

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

NERD.

Gaining Experience
19 април 2010
1.379
342
Разликата во перформанси помеѓу 7ма и 8ма ген интел е голема, плус и7ките се 4 јадрени во споредба со и7 7ма ген што се 2 јадрени.
Мој предлог е да почекаш некој месец за xps 15 2in1 w/8th gen intel.

cakii

On your way to fame
23 февруари 2011
397
731
Си го користел или?

Јас би избегавал, на слики многу чкљ дизајн, а тестатурата гледам дека е истата со мојов YOGA лаптоп, односно ќе се излиже и ќе почне да глави во првата година.

И гледам е истото осветлување на тестатурата, односно нема нивоа на осветлување, едно ниво е кое свети под копчињата и ако гледаш под агол (а секако ќе гледаш) се пробива и смета/иритира.

aHR0cHM6Ly93d3cubGFwdG9wbWFnLmNvbS9pbWFnZXMvdXBsb2Fkcy8zMzg2L2cvbGVub3ZvLXRoaW5rcGFkLXgxLWNhcmJvbi1udy1nMDQuanBn

Клиенти со кои што работам го купуваат само овој модел на лаптопи за своите вработени, па сум имал прилика да работам доста со нив (работам во IT). Никаков проблем никогаш немале со нив буквално.

Лаптопите се врв, премногу се издржливи, направени се од премиум материјал и стварно имаат премиум чувство кога работиш на нив. Според мене вистински бизнис ultrabook.

Е сега да, X1 Carbon има постаромоден дизајн и се држи до стариот дизајн на Lenovo кој што или ти се свиѓа или не. Трето нема. Мене лично ми се допаѓа.

Не се слагам дека Lenovo нема добри лаптопи бидејќи користам и самиот Lenovo Y700-15ISK на кој што душата му ја вадам и да чукнам во дрво ниеден проблем не сум имал со него :)

За разлика од тоа, имав можност и да поработам со HP Spectre кој што на слики ми делуваше најубав од сите, меѓутоа во живо некако ме разочара. Барем мене ми остави впечаток како да е многу кратено на материјали и делува некако кинески (за мој вкус).
Би нагласил да се разгледа внимателно за HP Spectre бидејќи имаат огромен проблем со прегревање. Не знам дали тој проблем е решен кај најновиот модел, но доколку членот се реши за Spectre нека прогугла убаво. Исто имаа проблем и со WiFi и Touchpad, ама ако не се лажам тоа го решија (треба да се прочита дали е стварно решено).

XPS е врв, тука нема што да се пишува :)

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.532
9.586
Јас другар имам, Razer Blade Stealth 2016 4k 512gb ssd, ако го најдеш тука што е тешко, топло ти го препорацувм одлично работи без никаков проблем. Јас го зедов од CH нов за многу добра цена.

Ако не се лажам баш овие модели од 2016-та Лајнус ги има во канцеларија, мислам имаше посебно видео дека на 9/10 (отприлика) имале проблеми и дека 4-5 од нив вратиле...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.684
13.293
Разликата во перформанси помеѓу 7ма и 8ма ген интел е голема, плус и7ките се 4 јадрени во споредба со и7 7ма ген што се 2 јадрени.
Мој предлог е да почекаш некој месец за xps 15 2in1 w/8th gen intel.

Во моментов кај лаптопите 8 генерација не се разликува ништо многу од 7 и 6 ген. Со тоа што 8550U/8650U се 4 јадрени (8 treads) исто како и i7 7700HQ, 6700HQ итн. Во перформанси се тука некаде.

Можеби ти мислиш на U процесорите од 7ма генерација.

Дури и најновиот i7 8705G е четворојадрен но со вега графичка.

macedoniac

Intern
27 декември 2016
7
2
Ако не се лажам баш овие модели од 2016-та Лајнус ги има во канцеларија, мислам имаше посебно видео дека на 9/10 (отприлика) имале проблеми и дека 4-5 од нив вратиле...

Незнам што би ти рекол мене ми работи одлично никаков проблем.

NERD.

Gaining Experience
19 април 2010
1.379
342
Во моментов кај лаптопите 8 генерација не се разликува ништо многу од 7 и 6 ген. Со тоа што 8550U/8650U се 4 јадрени (8 treads) исто како и i7 7700HQ, 6700HQ итн. Во перформанси се тука некаде.

Можеби ти мислиш на U процесорите од 7ма генерација.

Дури и најновиот i7 8705G е четворојадрен но со вега графичка.

Точно, мислев на U, кои најчесто ги има во ултрабуците.

Speedster

Gaining Experience
1 јануари 2016
456
420
ASUS UX360UA-DQ150R (QHD Touch

Овој јас го користам и сум презадоволен . Квалитет ТОП . Можда брзина не му силна страна ама далеку е од спор . Мислам дека појше е оптеретен од оем асус windowsot него од самиот ПЦ .

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.068
Мислења
1.005.164
Членови
36.673
Најнов член
gogins