Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Предлог софтвер

• Ја почнал/а темата 3XL
  • Време на почнување

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
Здраво дечки. Јас сега малце глупа тема ќе отворам ама ќе дадам образложение и зошто, за да не ми се смеете. Денес после мнооогу долго време се подновив со лаптоп, конкретно се работи за овој модел.
Му додадов плус уште 8гб рам. Windows 11 Pro(мислам беше, ќе си отидам дома) 64bit OS.

Е сега поради тоа што одамна не сум у тек со новостите во ИТ светот имам неколку глупи прашања...

1. Предлог антивирус?
2. Microsoft office треба да симнувам од торент или?
3. Microsoft Edge vs Chrome vs..?

Хардверски прашања:
4. Дали да го држам цело време на полнач или кога си е 100% да го извадам од полначот? На колку проценти е најпаметно да се уклучува да се полни со цел да се заштеди батеријата?

5. Бидејки ќе го користам најчесто во домашни услови (за сега), дали да го преклопувам после секое користење или да го оставам отворен (имав некаде прочитано дека проблем било постојаното отварање/затварање..)

Знам дека поголемиот број прашања се многу глупи али сакам да се советувам со вас...

Тенкју унапред

Sapphire

On your way to fame
11 ноември 2015
1.201
808
1. Ако знаеш што правиш не ти треба антивирус доволно ти е Windows Security.
2. Еве ти линк за Office, пред да го подигнеш програмот исклучи антивирус.
3. Firefox.
4.Види дали имаш опција за да не полни повеќе од 80%, ако имаш активирај ја и остави го цело време на полнач.
5.Слободно затварај го, види во Power Options, имаш опција кога ќе го затвориш дали да оди во Sleep мод или само да го гаси екранот.

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
3. Firefox.
4.Види дали имаш опција за да не полни повеќе од 80%, ако имаш активирај ја и остави го цело време на полнач.
5.Слободно затварај го, види во Power Options, имаш опција кога ќе го затвориш дали да оди во Sleep мод или само да го гаси екранот.
На што мислиш конкретно со ова?
Инаку фала ти на другите одговори, кога ќе се приберам од трета смена ќе средам. За она кога ќе го затворам да наместам sleep mode или да гаси екран само?

Sapphire

On your way to fame
11 ноември 2015
1.201
808
Инаку фала ти на другите одговори, кога ќе се приберам од трета смена ќе средам. За она кога ќе го затворам да наместам sleep mode или да гаси екран само?
Зависи за што ти треба, кај мене е ставен да го гаси екранот, пошто кога е во Sleep неможам да го пристапам и користам за RDP, anydeak...

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.092
2.348
Сите совети од @BorisSapphire се на место, исто би ти пишал и јас, пошто генерално то е то.
За мозилата би ти предложил да го инсталираш адонот uBlock Origin, ептен ќе ти се најди за да стопира и намали реклами и слични глупости по сајтовите
Нека оди во sleep ко ќе го затвораш, нема потреба да врти и работи за џабе
(освен ако немаш потреба да му пристапуваш remote, од друга локација со anydesk или team viewer, па ти треба во било кое време да е online, тогаш нека не се гаси).

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
369
291
1. Предлог антивирус?
Касперски
2. Microsoft office треба да симнувам од торент или?

Од коа ке го симнеш, можеш да активираш офис и виндоусот со следната PowerShell команда
Windows PowerShell > Open as Administrator > и куцни го ова irm https://massgrave.dev/get | iex
3. Microsoft Edge vs Chrome vs..?
Chrome

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
369
291
Куцни го ама не му кажуваш дека ова треба да го работи како Админ

Во спротивно ќе направи невидена компликација
Точно, треба да си админ јусер. Фала на забелешката.. Претпоставував дека му е нов лаптоп, после свежа инсталација секако има само 1 јусер (админ).

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
Сите совети од @BorisSapphire се на место, исто би ти пишал и јас, пошто генерално то е то.
За мозилата би ти предложил да го инсталираш адонот uBlock Origin, ептен ќе ти се најди за да стопира и намали реклами и слични глупости по сајтовите
Нека оди во sleep ко ќе го затвораш, нема потреба да врти и работи за џабе
(освен ако немаш потреба да му пристапуваш remote, од друга локација со anydesk или team viewer, па ти треба во било кое време да е online, тогаш нека не се гаси).
ви благодарам и на двајцата

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.776
15.444
3. Firefox.
@3XL ова што зборува Сафирниот Боро.

За полнење до 80% можеш да симнеш Lenovo Vantage: Lenovo Vantage | Lenovo US
Кога ќе го инсталираш ќе го наместиш ова и после немаш потреба да го исклучуваш од струја.
За антивирус би одел со Avast Free во кој има плагин за Firefox.
За browser тоа ти е индивидуален избор. Јас лично преферирам Firefox како примарен а Edge го користам само за да симнам Firefox ;)
За отворање/затворање исто така согласно потребите. Ако немаш дома многу прашина можеш слободно да го оставиш на биро отворен.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.926
2.707
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Зашо го игнорирате Edge баш е добар и брз. Иначе и јас не го користев од X причини ама сеа тек тук го користам (работам со firefox години).
Дајте му шанса :) А chrome го избегавам, цицач на меморија е :)

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
@3XL ова што зборува Сафирниот Боро.

За полнење до 80% можеш да симнеш Lenovo Vantage: Lenovo Vantage | Lenovo US
Кога ќе го инсталираш ќе го наместиш ова и после немаш потреба да го исклучуваш од струја.
За антивирус би одел со Avast Free во кој има плагин за Firefox.
За browser тоа ти е индивидуален избор. Јас лично преферирам Firefox како примарен а Edge го користам само за да симнам Firefox ;)
За отворање/затворање исто така согласно потребите. Ако немаш дома многу прашина можеш слободно да го оставиш на биро отворен.
Ја инсталирав оваа апликација. Побарав на интернет и во апликацијата би требало да има Battery Threshold опција со која поставуваш проценти на започнување на полнење и процент на прекинување (пр. да почне да полни кога лаптопот ќе стигне на 25% а да прекине на 80%). Кај мене оваа опција не постои. Исто побарав на интернет и по некои форуми прочитав, некои викаат дека тоа е до виндоусот, други викаат дека е до моделот на лаптопот, дека сите модели не ја подржуваат таа опција...

Кај мене има друга опција која гласи:

Conservation Mode​

This function is useful to extend the lifespan of your battery when plugged.
When this mode is enabled, the battery will only be charged to 55-60% of capacity and the battery lifespan can be maximized. However, this will shorten the time you use your computer after it is disconnected from the AC power source.

Што мислите за оваа опција?

Другата опција ми е :

Rapid Charge​

Rapid Charge allows your battery to a full charge much faster than normal mode.

Тоа е тоа.

Друго што не ми е јасно е оваа слика...

1685925753509.png
Јас имам 12 гб ставено рам, од тие 2гб одат на графичката така да ми остануваат 9.9гб за користење...
На оваа опција од апликацијава покажува како 6гб ми се used... Од што е тоа? Виндоусот ли зема толку или ? Во позадина немам уклучено други апликации освен Upwork time tracker...

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.776
15.444
Conservation mode уклучи го, тоа ти треба.
Rapid Charge исклучи го, не ти треба.

А на сликата за меморијата ти кажува дека во моментот од вкупно 9,87Gb слободни ти се 6,24Gb RAM. 3 кома нешто Gb ти се зафатени од Windows, драјвери, апликации и слично.

3XL

Intern
14 декември 2021
67
25
Conservation mode уклучи го, тоа ти треба.
Rapid Charge исклучи го, не ти треба.

А на сликата за меморијата ти кажува дека во моментот од вкупно 9,87Gb слободни ти се 6,24Gb RAM. 3 кома нешто Gb ти се зафатени од Windows, драјвери, апликации и слично.
а јас помислив дека од 9.87ГБ, зафатени се 6.24ГБ а 3.хх ГБ се слободни...

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
4.157
5.431
Скопје
Да внимаваш каде кликаш. Ќе познаеш спам кликови и сумљиви веб страни. Внимавај на мејл што ти стига и каде кликаш, провери го мејлот од која адреса е испратено... Не барај кракови по чудни сајтчиња каде што гледаш многу Download now, Click here, обично се како големи банери во дреч бои... ако познаеш такви ствари, не би требало да имаш проблем.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.453
Мислења
1.011.924
Членови
36.680
Најнов член
xplodeart