• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Предлог Macbook Pro/Air на старо или ново?

Купив Macbook:

• Стар (користен)

Гласови: 4 33,3%
  • Нов

Гласови: 8 66,7%

• Вкупно гласале
    12

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
87
51
Здраво на сите. Во последен период сакам да земам Macbook за работа како програмер ама немам искуство со купување лаптоп на старо (до сега никогаш). Ако би биле на мое место моментално со буџет околу 1000е, која опција би ја одбрале и кој модел би било тоа? Правиме муабет за работа со XCode за iOS апликации.

Поентава ми е да земам солиден уред кој ќе ми врши работа за понатаму, но за сега ми е битен највеќе за учење на iOS, а можеби понатаму и за career change да направам од Android Development :D

Поздрав!

G4M3R

Practice makes perfect
26 јуни 2012
941
1.170
Од фирма не ти дадоа мекбук? :D

Не ги знам цените на старо, но јас би одел на М1 мекбук доколку имаш опција за таа сума. Далеку побрзо работи и за девелопмент е песна.
На почетокот имаа проблеми додека се приспособат апликациите, но сега лета се на него. Што и да ти треба IDE, VScode, Docker... нема да имаш никаков проблем. Сега излегуваат М2 со што би требало малку да попуштат со цените на М1.

Јас повеќе би одел на 13", и со бар 16гб рам да има. Зависно од тоа што работиш и како ќе ти биде подесена локалната околина.

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
87
51
Од фирма не ти дадоа мекбук? :D
Ваљда не сум го заслужил хахаха. Шала на страна, конкретно на проектов што работам, нема потреба за мекбук, таква им е политиката :D

Никогаш до сега не сум користел 13“ лаптоп. Сите што ги имам се 15.6“. Дали е океј за работа на 13“ за код едитор (нормално има опција и за монитор нели), ама вака кога ќе немам монитор пред мене, дали е океј за разлика од 16“ да кажеме.

EDIT: А да, и не те прашав, мислењето ти е за Air или за Pro?

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.093
8.499
Ваљда не сум го заслужил хахаха. Шала на страна, конкретно на проектов што работам, нема потреба за мекбук, таква им е политиката :D

Никогаш до сега не сум користел 13“ лаптоп. Сите што ги имам се 15.6“. Дали е океј за работа на 13“ за код едитор (нормално има опција и за монитор нели), ама вака кога ќе немам монитор пред мене, дали е океј за разлика од 16“ да кажеме.

EDIT: А да, и не те прашав, мислењето ти е за Air или за Pro?

Со тој буџет само М1, со тоа што јас би одел на ново. Постојано има акции, а реално пазарот за стари лаптопи од Apple се секогаш со продавачи кои ги преценуваат.
Кога станува збор за M1, Air и Pro се малтене идентични во перформанси, така што дефинитивно Air земи.

Околу прашањето за екранот, фактички QHD добиваш на 13 инчен лаптоп со 16:10 ratio, што е попрегледно од 15.6" FHD 16:9 екран каков што си користел досега. Ќе си наместиш scaling на 1680x1050 (такви им се опциите) и ќе ти биде попрегледно од се досега.ж

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
87
51
Со тој буџет само М1, со тоа што јас би одел на ново. Постојано има акции, а реално пазарот за стари лаптопи од Apple се секогаш со продавачи кои ги преценуваат.
Кога станува збор за M1, Air и Pro се малтене идентични во перформанси, така што дефинитивно Air земи.

Околу прашањето за екранот, фактички QHD добиваш на 13 инчен лаптоп со 16:10 ratio, што е попрегледно од 15.6" FHD 16:9 екран каков што си користел досега. Ќе си наместиш scaling на 1680x1050 (такви им се опциите) и ќе ти биде попрегледно од се досега.ж
Конкретно за екранот, дали ако го приклучам на монитор 16:9 ќе си се адаптира како што треба? Можда малку глупо прашање, ама немам до сега вакво искуство со различен scaling.

kolesk

Gaining Experience
6 февруари 2016
258
299
Од која земја би го купувал лаптопот?
Моментално има акција во Германија, macbook air M1 16gb 1199 евра.
Ќе го користиш следни 5 години.

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
87
51
Од која земја би го купувал лаптопот?
Моментално има акција во Германија, macbook air M1 16gb 1199 евра.
Ќе го користиш следни 5 години.
Плус шипинг, плус царина, вамте тамте горе долу 1400е?

Едит: Визер карта? Поевтино? :thinking:
Може линк на што гледаш?

Enquito

Practice makes perfect
8 август 2017
2.062
1.276
Јас би одел на Мак Мини со М2, доколку не ти е потребна мобилност (веќе имаш Виндоус лаптоп), Мак Мини е доста добар уред, ценовно е тука негде во тој буџет, во зависност од Рам и Сториџ, има Хдми порта, не си врзам со усбц, во комбинација со ЛГ U27/U24 монитор може да биде и повеќе од способен уред за девелопмент.

StOrMK

Gaining Experience
25 јули 2015
882
447
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Провери ако начекаш експонати во istyle, поевтини се и како нови се, само што немаат гаранција. Јас земав Air М1 основниот 8GB и буквално како нов е, ниедна гребаница нема. Имаше и Pro тогаш кога разгледував.
Уживам сега кога работам на него, едноставно мерак ми е кога ќе седнам на лаптопот пошто не ни грее нит бучи пошто нема кулер. Јас за data science и слични статистички анализи највеќе го користам и летаат VS Code и Anaconda. За Windows не сакам да чујам веќе. MacOS, Linux и останати оперативни системи од Unix фамилијата се мерак за работење, се чувствува леснотија и мерак во работата за разлика од Windows.

xhktw

x
2 август 2009
1.416
1.812
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5800H
Storage
512GB - M.2 NVMe SSD
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz
Video card
RTX 3050
Mouse
Logitech G305 Lightspeed Wireless
Keyboard
Redragon Kumara K552W
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz, 3440x1440 UWQHD Curved
OS
Windows 11
Провери ако начекаш експонати во istyle, поевтини се и како нови се, само што немаат гаранција. Јас земав Air М1 основниот 8GB и буквално како нов е, ниедна гребаница нема. Имаше и Pro тогаш кога разгледував.
Уживам сега кога работам на него, едноставно мерак ми е кога ќе седнам на лаптопот пошто не ни грее нит бучи пошто нема кулер. Јас за data science и слични статистички анализи највеќе го користам и летаат VS Code и Anaconda. За Windows не сакам да чујам веќе. MacOS, Linux и останати оперативни системи од Unix фамилијата се мерак за работење, се чувствува леснотија и мерак во работата за разлика од Windows.
Колкава беше ценовната разлика од експонат и нов Air/Pro кога купуваше?

StOrMK

Gaining Experience
25 јули 2015
882
447
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Колкава беше ценовната разлика од експонат и нов Air/Pro кога купуваше?
Па отприлика за 20% пониска му беше цената од новиот. Не е којзнае колку многу поевтино, ама јас го прифатив ризикот што нема гаранција зошто разликата за македонски услови па и не е мала. Нормално ако не се парите проблем, нов се зима со целофан сосе гаранција и се ужива.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.423
4.163
Писти Охту
Па отприлика за 20% пониска му беше цената од новиот. Не е којзнае колку многу поевтино, ама јас го прифатив ризикот што нема гаранција зошто разликата за македонски услови па и не е мала. Нормално ако не се парите проблем, нов се зима со целофан сосе гаранција и се ужива.

Имаш/имате линк од refurb модели на ајстајл мк странава?

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
459
253
Имаат списоче кај нив во продавница и се експонатите од претходна година што биле не refurb, а тие по дефолт немаат веке преостаната гаранција. Најчесто се добро сочувани бидејќи иако се чепкаат некој од продавачите секогаш демне од страна па не стигаат да ги оштетат

rotkiv

Gaining Experience
5 јуни 2016
87
51
Дечки фала на исцрпниве информации. Баш убаво вака што отворивме тема, искрено не знам дали има вакво нешто за форумот а убаво би било да знаат луѓево пред да се нафатат да купат ваков уред.
Јас би одел на Мак Мини со М2, доколку не ти е потребна мобилност (веќе имаш Виндоус лаптоп), Мак Мини е доста добар уред, ценовно е тука негде во тој буџет, во зависност од Рам и Сториџ, има Хдми порта, не си врзам со усбц, во комбинација со ЛГ U27/U24 монитор може да биде и повеќе од способен уред за девелопмент.
Интересна идеја, го гледав пред некој ден и доста го фалат минито. Супер е за таа цена, дефинитивно ќе разгледам подетално и ќе се одлучам во скоро време.

@StOrMK Фала за идејава. Никогаш не би помислил дека продаваат експонати. Малку сум ограничен дека не сум од Ск, ама наредно идење обавезно ќе поминам во iStyle да прашам дали имаат листа со вакви уреди.

Имам јас нови MacBook Air M1 , 950 еу. неотпакувани.
8/256gb
Пиши од кај ги зимаш, не се срами :p
Не се води бизнис на ваква тема хахаха.

hawk

Intern
19 март 2022
20
25
+1 за Mac Mini M2, еден ссд екстерен од 1тб и ќе имаш одлична машина.

deni.mitev

On your way to fame
7 октомври 2014
936
852
Дечки фала на исцрпниве информации. Баш убаво вака што отворивме тема, искрено не знам дали има вакво нешто за форумот а убаво би било да знаат луѓево пред да се нафатат да купат ваков уред.

Интересна идеја, го гледав пред некој ден и доста го фалат минито. Супер е за таа цена, дефинитивно ќе разгледам подетално и ќе се одлучам во скоро време.

@StOrMK Фала за идејава. Никогаш не би помислил дека продаваат експонати. Малку сум ограничен дека не сум од Ск, ама наредно идење обавезно ќе поминам во iStyle да прашам дали имаат листа со вакви уреди.

Пиши од кај ги зимаш, не се срами :p
Не се води бизнис на ваква тема хахаха.
Од тие што им требаат пари или германија англија швајцарија уса.

xhktw

x
2 август 2009
1.416
1.812
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5800H
Storage
512GB - M.2 NVMe SSD
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz
Video card
RTX 3050
Mouse
Logitech G305 Lightspeed Wireless
Keyboard
Redragon Kumara K552W
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz, 3440x1440 UWQHD Curved
OS
Windows 11

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.510
1.366
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Што бидна со цениве... во iStyle, пред некој месец, набавив air 8/256 за 58.000 денари, сега гледам "промо" за 68.000.

@rotkiv за екранот 13", ќе се изненадиш колку е подобар за работа од тие на кои си навикнат до сега 15.6" :)
Претходно задолжително користев 1-2 дополнителни екрани за работа. На лаптопот нешто небитно или стоеше затворен.
Сега сум на macbook pro 16/512 спарен со 27" dell U2722D, и многу често екранот на лаптопот ми е главен за работа.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.203
4.911
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900x + be quiet! Pure Loop 280
Motherboard
MSI MAG X570 Tomahawk
Storage
Samsung NVME 970 Evo Plus 500, Synology DS 920+
PSU
Cooler Master V750 Gold v2
RAM
2x16GB G-Skill 3200 CL16
Video card
Gigabyte RTX 3070 Gaming OC
Case
be quiet! Silent Base 802
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Мало е полето за набројување
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
KDE Neon
Би ти препорачал да земеш 16GB ако веќе земаш M1 Air.

Инаку, според мене, М1 Air е најдобриот лаптоп за програмирање во историјата на лаптопите. Нема да згрешиш ако го земеш. Не летај по М2/Про или Мекбук про ако не планираш да рендаш видеа или да се фалиш, пошто буквално нема да видиш голем бенефит ако програмираш.
Доволно е моќен дури и за гејминг (дота и wow тепа на медиум, корне) тера докери, има ок тастатура (расипав 2 тастатури од macbook pro-а од прошли генерации)
8-16 саати батерија, топ екран, сички екстри.
Нема да имаш мака со 13 екран. Јас примарно работам на 27" дома па немам проблем кога треба да работам на лаптопот.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.318
5.153
Што бидна со цениве... во iStyle, пред некој месец, набавив air 8/256 за 58.000 денари, сега гледам "промо" за 68.000.

@rotkiv за екранот 13", ќе се изненадиш колку е подобар за работа од тие на кои си навикнат до сега 15.6" :)
Претходно задолжително користев 1-2 дополнителни екрани за работа. На лаптопот нешто небитно или стоеше затворен.
Сега сум на macbook pro 16/512 спарен со 27" dell U2722D, и многу често екранот на лаптопот ми е главен за работа.
Не си во тек. Уште пред неколку месеци почна комедијата наречена 78000 денари мекбук ер м1 8гб 256. Јас го гледав беше 58000 и ми беше во табелите за споредби. И наеднаш опињање 20000 плус. Ќе се засркнев.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.510
1.366
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@mdeni Искрено се изненадив, зш го земав пред apple и официјално да ги намали цените на старите модели и очекував сега да е иста или дури и за нијанса пониска цена, а не толку голем скок...

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.093
8.499
Би ти препорачал да земеш 16GB ако веќе земаш M1 Air.

Инаку, според мене, М1 Air е најдобриот лаптоп за програмирање во историјата на лаптопите.
Па да тргнеш и „за програмирање“ нема да си грешка. Сакајќи да изгураат своја архитектура, направија навистина квантен скок Apple, сега ќе гледаме пак Apple Tax и инкрементални подобрувања.

Инаку околу препораките за Mac Mini...јас не сум за, бидејќи перформансите ќе ти бидат слични со Air - едноставно тој чипсет нема потреба да се лади. Околу препораката на @dekomote за 16ГБ рам, дефинитивно, само скапо задоволство е тоа и обично повлекува поголемо SSD освен ако не е custom конфигурација.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.590
Мислења
926.672
Членови
33.196
Огласи
1.301
Најнов член