Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Прашање за Port Forward со два рутери

zemakius

Intern
17 октомври 2020
61
46
Здраво,

Сакам да хостирам Minecraft сервер, но не сакам да го port forward мојот главен рутер, сакам на него да поврзам некој си друг рутер, кој сакам да го изолирам од целата мрежа дома, и тој после да го отворам (port forward).

Дали некој има искуство со ова или може да ме насоче?

Вајкинг

Practice makes perfect
9 јуни 2015
1.277
1.977
Скопје
Зошто непотребноси го комплицираш животот ? Што пробуваш да постигнеш со комбинацијава?
Единствен начин да не правиш port-forwarding на првиот рутер е DMZ (demilitarized zone), што е понебезбедна опција од port-forward.

DrMTR

Guru
27 март 2014
7.411
7.629
mikrotikmacedonia.online
Здраво,

Сакам да хостирам Minecraft сервер, но не сакам да го port forward мојот главен рутер, сакам на него да поврзам некој си друг рутер, кој сакам да го изолирам од целата мрежа дома, и тој после да го отворам (port forward).

Да отвараш порта само кога мајнкрафт серверот ти е активен ? Глупост е да ставаш втор рутер само за да избегнеш сигурносен ризик.

Dastii892

Intern
15 септември 2022
39
41
Зошто не хостираш сервер преку некој онлајн сервис? Има неколку што нудат free-hosting за мајнкрафт сервери, си го уклучуваш серверот кога ти е кејф и готово

Sapphire

On your way to fame
11 ноември 2015
1.191
796
Колку и рутери да ставиш, портот мора да биде отворен на сите рутери.

Delicon

On your way to fame
10 јуни 2007
1.221
732
delicon.mk
Зошто сакаш да форвардираш порт? Сакаш да играш од надвор од твојата мрежа?
Ако ти е само за локално, не ти треба port forward.
Ако ти е за од надвор, можеш и без port forward да поминеш, со Cloudflare Zero Trust.

kebe

Gaining Experience
29 март 2012
257
225
Здраво,

Две работи имам да ти кажам. Прво, целва работа со препраќање на порти постои заради систем на упатувачите (рутерите) наречен НАТ. НАТ не постои заради безбедност туку заради презафатеноста на јавни ИП-адреси. Друга работа, до толку е заебана работа што сега веќе има двоен НАТ, и треба прво да се јавуваш кај твојот давател на интернет за да ти го исклучат нивниот НАТ и да ти дадат јавна адреса. Веќе има тема на тоа, побарај на форумов. Откако ќе го решиш тоа, направи најобично препраќање на порти.

Изменето од модератор:

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
3.970
4.817
Здраво,

Со вториот рутер ќе добиеш посебна мрежа од домашната, но за да клиентите од надвор стасаат до серверот мора да се отворени портите и на двата рутера и правилно да препраќаат. Не може со затворена порта. Исто така мора да не си НАТ-ран од провајдерот, односно надворешната адреса на првиот рутер да биде иста со адресата со која те гледаат од надвор.
Сите уреди на мрежата од вториот рутер нема да се гледаат со уредите од првата и обратно.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.436
4.386
Скопје
hackitfree.github.io
Колку и рутери да ставиш, портот мора да биде отворен на сите рутери.
Како што ти кажа @Sapphire . На првиот да речеме пример порт 6666 го отвараш и на вториот рутер 6666 го отвараш . Дали се отворени кога ќе проверуваш (од интернет со портчекер) - мора серверот да биде стартуван за да покаже дека се отворени (да има сервис на тој порт) Иначе ќе ги пријавува како затворени.. Може тоа те буни ...

zemakius

Intern
17 октомври 2020
61
46
ахам во ред дечки, мене целта ми беше да сум повеќе заштитен пошто серверот ќе public public, изгледа за да ги тргнам овие секирации најбезбедна опција ми е да плаќам server hosting, а тоа еден рутер да ми е изолиран со отворена порта изгледа не е возможно.

позз до сите
Мислењето е автоматски споено:

Шо ***ка ти???!!?

Две работи имам да ти кажам. Прво, целва работа со препраќање на порти постои заради систем на упатувачите (рутерите) наречен НАТ. НАТ не постои заради безбедност туку заради презафатеноста на јавни ИП-адреси. Друга работа, до толку е заебана работа што сега веќе има двоен НАТ, и треба прво да се јавуваш кај твојот давател на интернет за да ти го исклучат нивниот НАТ и да ти дадат јавна адреса. Веќе има тема на тоа, побарај на форумов. Откако ќе го решиш тоа, направи најобично препраќање на порти.
Па тој проблем го решив веќе, јас му кажав на мајка ти ама таа изгледа не ти спомнала.. значи прашањето е сепак дали е возможно еден главен рутер да имам, а друг како помошник кој ќе се погрижи за сообраќајот од надвор, али сепак ако некој го немаше решено тоа прашање многу убаво што спомна, пошто и јас бев во фрка прв пат ко дознав за двоен НАТ.

Bosko71

Gaining Experience
18 август 2022
70
64
Отв
ахам во ред дечки, мене целта ми беше да сум повеќе заштитен пошто серверот ќе public public, изгледа за да ги тргнам овие секирации најбезбедна опција ми е да плаќам server hosting, а тоа еден рутер да ми е изолиран со отворена порта изгледа не е возможно.

позз до сите

Па тој проблем го решив веќе, јас му кажав на мајка ти ама таа изгледа не ти спомнала.. значи прашањето е сепак дали е возможно еден главен рутер да имам, а друг како помошник кој ќе се погрижи за сообраќајот од надвор, али сепак ако некој го немаше решено тоа прашање многу убаво што спомна, пошто и јас бев во фрка прв пат ко дознав за двоен НАТ.

Во секој случај отвараш порта на двата рутери и комплицираш, не може да отвориш на главниот рутер што има пристап од надвор до провајдерот, а да затвориш на другиот. Ако ти е за безбедност, понатаму види и стави ги во различен VLAN, ама тоа е друга тема .

zemakius

Intern
17 октомври 2020
61
46
Отв

Во секој случај отвараш порта на двата рутери и комплицираш, не може да отвориш на главниот рутер што има пристап од надвор до провајдерот, а да затвориш на другиот. Ако ти е за безбедност, понатаму види и стави ги во различен VLAN, ама тоа е друга тема .
Супер одговор, гледам дека треба малку повеќе да испитам за ситуацијава, ти благодарам :)

Bosko71

Gaining Experience
18 август 2022
70
64
Супер одговор, гледам дека треба малку повеќе да испитам за ситуацијава, ти благодарам :)
Нема зашто заблагодаруваме. Можеш и со Firewall да активираш ама да се потрудиш хардверски. Првиот рутер од операторот поврзи го со cat 6a s/ftp Печ кабел, а вториот што излегува од него со cat 5е по можност од плавите и следи го упатството од сликата за да активираш Firewall.

Атачменти

• Screenshot_20240806-205256.png
    Screenshot_20240806-205256.png
    141,3 KB · Прегледи: 38

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.655
1.810

Нема зашто заблагодаруваме. Можеш и со Firewall да активираш ама да се потрудиш хардверски. Првиот рутер од операторот поврзи го со cat 6a s/ftp Печ кабел, а вториот што излегува од него со cat 5е по можност од плавите и следи го упатството од сликата за да активираш Firewall.
Дечки, во грешна тема сте постирале.
Овдека треба:
ИТ хорор

kebe

Gaining Experience
29 март 2012
257
225
Можеш и 15 упатувачи да врзиш, и да се направи тоа некако да работи, ама нема смисла. Не знам како воопшто ти дојде таа идеја да врзуваш 2. Ме зачуди.

HardCorec

Unbeatable
4 ноември 2013
3.573
5.473
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

Дајте му титула на човеков, одговор на годината.

Браос!

Sapphire

On your way to fame
11 ноември 2015
1.191
796
Е заради такви како тебе ги мразам форумите, ако можеш да помогнеш, помогни, ако не нема што да коментираш.

Bosko71

Gaining Experience
18 август 2022
70
64
Е заради такви како тебе ги мразам форумите, ако можеш да помогнеш, помогни, ако не нема што да коментираш.
Од авион се гледа дека е зафрканција и дека нема смисла сечење на кабел. Е сега ако некој е до толку и сече кабел да активира заштита тогаш никој не може да му помогне. Додека делот што му го спомнав со VLAN има смисла и тоа е според мене најдобриот начин да раздвоиш две мрежи, секако доколку имаш опрема и мала помош од пријател.
П.С. ова е форум и мора шали, не може се да е сериозно.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.436
4.386
Скопје
hackitfree.github.io
Од авион се гледа дека е зафрканција и дека нема смисла сечење на кабел. Е сега ако некој е до толку и сече кабел да активира заштита тогаш никој не може да му помогне. Додека делот што му го спомнав со VLAN има смисла и тоа е според мене најдобриот начин да раздвоиш две мрежи, секако доколку имаш опрема и мала помош од пријател.
И јас така мислам. Можеби не си во право (а не си) некој да има проблем а ти да се шегуваш - ама си искоментирал - си се пошегувал - подобро е да се помине преку тоа со поглед, отколку да се драми и да се бега од тема во секој пост.

Sapphire

On your way to fame
11 ноември 2015
1.191
796
Не секој гледа од авион и не секој разбира од се, затоа и постојат форумите и затоа сме тука да им помогнеме колку можеме.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.639
2.684
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
значи прашањето е сепак дали е возможно еден главен рутер да имам, а друг како помошник кој ќе се погрижи за сообраќајот од надвор
технички е возможно но непрактично - покомплкесно него проблемот што го решаваш а и поскапо.

ако баш сакаш изолација, на тој едниот рутер што го имаш теоретски можеш да наместиш две посебни изолирани LAN мрежи
1723656140514.png

Cape

Gaining Experience
23 март 2011
128
60
Рутерите за домашна употреба се за едноставни сценарија. Тоа што сакаш да го постигнеш се прави со само еден попрофесионален рутер и повисоко ниво на знаење. Гледај да подржува VLAN, VRF и сл. Најефтини рутери за таква намена мислам дека се Mikrotik.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.436
4.386
Скопје
hackitfree.github.io
Рутерите за домашна употреба се за едноставни сценарија. Тоа што сакаш да го постигнеш се прави со само еден попрофесионален рутер и повисоко ниво на знаење. Гледај да подржува VLAN, VRF и сл. Најефтини рутери за таква намена мислам дека се Mikrotik.
Не си во право - ете членов пред тебе одлично решение даде Прашање за Port Forward со два рутери а и од искуство со два рутери дома можно е две LAN мрежи да поставиш .

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
47.541
Мислења
981.837
Членови
35.784
Најнов член
Kiril.